AI kopirajting alati: pomoć ili pretnja

Kako da veštačka inteligencija radi za vas

(Ne)očekivani prodor veštačke inteligencije i njena sve šira dostupnost otvorili su brojne nove mogućnosti, ali i izazvali zabrinutost među različitim profesijama. Među njima su i kopirajteri, te mnogi od njih, dok peru ujutru zube ispred ogledala, postavljaju pitanje čijeg se odgovora plaše:

Da li će posao kopirajtera uskoro biti prevaziđen?

Razlog za to je činjenica da su najnoviji AI alati sposobni da za svega nekoliko minuta napišu tekst, smisle slogan, sastave blog post i urade slične zadatke za koje su kopirajterima potrebni sati, a ponekad i dani.

Ruka čoveka i ruka robota

Međutim, čini se da razloga za uzbunu nema. Ono što treba da znate jeste da AI nije svemoguć, bar ne još uvek. Stoga ova tehnologija najbolje rezultate daje kada se upotrebljava kao alat, a ne kao zamena za čoveka. A u tom detalju leži jedinstvena prilika za sve koji se bave pisanjem u marketinške svrhe.

Naime, pozicija kopirajtera ili uopšte pisca sadržaja ne bi trebalo da postane suvišna, ukoliko pisci, umesto da ignorišu veštačku inteligenciju, nauče da pametno koriste AI alate, kako bi svi svoj posao obavljali još bolje.

Ovakav način korišćenja AI tehnologije može kopirajterima značajno uštedeti vreme, te povećati produktivnost i zaradu.

Kopirajteri koji nauče da koriste AI imaće priliku da ne budu više (samo) pisci, već da (konačno) postanu urednici.

Zamislite, od sada ćete napokon vi naručivati tekstove, vraćati ih na doradu ili ispravljati. A pisac od koga ćete ih dobijati biće vaš izabrani AI alat.

Stoga, ukoliko naučite nekoliko trikova, AI može biti vaš asistent, a ne pretnja.

U ovom blog postu otkrivamo vam kako da pametno i efikasno koristite AI alate u kopirajtingu. 


Koje taskove možete delegirati svom AI asistentu

1. Brainstorming

Brainstorm je jedan od najbitnijih procesa u svakoj kompaniji, jedini problem je što je za njega potrebno društvo – ono što kao pisac, posebno ako radite od kuće, ponekad jednostavno nemate. Setite se koliko puta ste se osetili da ste prepušteni sami sebi i belom ekranu, zbog čega se vaš mozak osećao usamljeno i odbijao saradnju.

Zahvaljujući AI alatima, imaćete s kim da razgovarate i razmenjujete ideje kako biste došli do one najbolje. Stoga iskoriste ove alate za generisanje novih ideja, inspiraciju i podsticaj za pisanje.

2. Prevazilaženje kreativne blokade

Svaki pisac se pre ili kasnije susretne sa blokadom.

Kao i u svakom poslu, najteže je početi, a kada imate blokadu, belina ekrana se nekad učini kao bezgranična pustinja. Zato AI alati mogu predstavljati plodnu oazu usred te pustinje tako što će vam jednostavno predložiti nekoliko rečenica koje će smanjiti prazninu na ekranu, a u vašem mozgu probuditi iskru inspiracije i probiti blokadu.

3. Smišljanje naslova i podnaslova

Ako ste pisac, onda znate da smišljanje dobrih naslova i podnaslova ponekad oduzme više vremena od pisanja dobrog teksta.

Zapravo, svaki kopirajter zna da su najbitniji delovi teksta upravo naslovi i podnaslovi. AI vam tu može biti od velike pomoći: za svega nekoliko sekundi on će vam vam pružiti niz različitih predloga naslova i podnaslova.

4. Skraćuje vreme za istraživanje

Ono što poslodavci, a ni čitaoci često ne shvataju jeste sledeće: tekst je samo vrh ledenog brega.

Posao kopirajtera je mnogo više od pisanja. Prema nekim istraživanjima, kopirajter provede od 70% do 80% svog vremena istražujući.

AI alati vam donose značajnu uštedu vremena u ovom segmentu. Umesto da sami provodite sate i sate guglajući, veštačka inteligencija će umesto vas, za samo nekoliko minuta, istražiti i prezentovati sve relevantne informacije koje vas zanimaju. Vaše je samo da ih proverite i izaberete.

Pomoću AI alata takođe možete istražiti i ključne reči i heštegove za svoj tekst ili post na društvenim mrežama i tako optimizovati svoj sadržaj.

5. Omogućava izlaz na strano tržište

Svaki kopirajter zna da se sadržaj pisan za englesko govorno područje bolje plaća. Međutim, ne vlada svako native nivoom ovog jezika. Zato vam AI može pomoći u prevodu teksta, ali i proveriti i poboljšati ono što ste napisali na stranom jeziku.

Dakle, kao da imate pisca i prevodioca u svom timu.

Ukratko: U čemu vam sve AI može pomoći

  • Generisanje različitih reklamnih test kopija za A i B grupe
  • Pronalazak SEO ključnih reči
  • Pisanje koncepta teksta
  • Sastavljanje postova za društvene mreže
  • Smišljanje heštegova i istraživanje postojećih
  • Prikupljanje informacija za pisanje
  • Kreiranje CTA
  • Generisanje ideja


Kako izgleda korišćenje AI alata u 5 koraka

Bonus: Primer

  1. Odredite temu o kojoj želite da pišete.
  2. Prenesite AI alatu smernice (koji su ciljevi vašeg sadržaja, da li je u pitanju blog post, novinski članak ili fikcija, odredite ton glasa i ciljnu publiku).
  3. Sačekajte da AI napravi predlog.
  4. Proverite činjenice u tekstu i procenite da li je kvalitetan.
  5. Ukoliko niste zadovoljni ponuđenim predlogom, potrebno je da AI alatu date dodatne smernice ili prosto zatražite novi predlog. A možete i sami ispraviti sve ono čime niste zadovoljni.

Evo kako bi glasio uvod za ovaj tekst da ga je napisao AI alat. 

Ukoliko niste impresionirani ovim AI predlogom, nastavite da čitate i saznajte kako da ga poboljšate.


Razotkrivanje nedostataka: Izazovi i mane AI alata u kopirajtingu

Kao što smo napomenuli na početku teksta, AI alati imaju svoja ograničenja.

Ona će posebno doći do izražaja ukoliko se, umesto da ga tretirate kao alat kojim vi upravljate, u potpunosti oslonite na njega.

Donosimo vam neke od najčešćih nedostataka AI alata i savete kako da ih ispravite.

1. (Još uvek) nije dovoljno dobar na srpskom jeziku

Za kopirajtere koji pišu na srpskom AI još uvek nije dovoljno dobar.

Na primer, najpoznatiji takav alat, ChatGPT, ponekad meša ekavicu i ijekavicu i ne uspeva uvek da pogodi prirodan ton (pogledajte primer iznad).

Stoga je potrebno da svaki tekst gramatički ispravite, ali i stilski preoblikujete.

Pro savet: Pošto je AI mnogo bolji na engleskom, tražite da vam na tom jeziku kreira kontent, a potom vi prevedite tekst i menjajte po potrebi.

2. Pitanje originalnosti

AI radi tako što analizira postojeći sadržaj na internetu koji su napisali pisci baš kao što ste vi i potom pokušava da od njega napravi nešto novo.

To znači da vaš kopi nije 100% originalan. Zbog toga je dobro da uredite svaki tekst napisan pomoću AI alata tako što ćete promeniti rečenice, izmeniti strukturu ili jednostavno dopisati sadržaj na osnovu postojećeg. Nakon toga, dobro bi bilo da proverite da li je tekst plagijat kroz neki od softvera.

3. Poštovanje Google smernica i rangiranje

Google u suštini nije protiv AI alata ukoliko se koriste da pruže kvalitetan sadržaj namenjen zainteresovanim ljudima.

Međutim, ukoliko želite da zloupotrebite ovaj alat kao prečicu kako biste svoj tekst ili sajt bolje pozicionirali, Google će to sankcionisati.

Takođe, mnogi sajtovi proveravaju da li je sadržaj kreirao AI i ne žele da ga objavljuju ili stavljaju upozorenje da je u pitanju tekst koji je proizvela veštačka inteligencija. Slično kao i u prethodnom savetu, za ovo je rešenje uređivanje, parafraziranje ili menjanje sadržaja.


Uhvatite korak s vremenom

AI alati mogu biti korisno sredstvo u rukama pisaca koji znaju kako da ih koriste. Ukoliko prodor nove tehnologije shvatite kao priliku, a ne kao pretnju, i upotrebite neke od saveta iz ovog blog posta, unapredićete svoje pisanje i osloboditi svoju kreativnost.

A ukoliko želite da naučite napredne tehnike pisanja, otkrijete tajne pomoću kojih će vaš sadržaj biti pozicioniran u samom vrhu Google pretrage i kako da koristite AI alate za kreiranje sadržaja koji prodaje, prijavite se na program Content & Seo Manager.

P.S. Jedan od podnaslova u ovom tekstu kreiran je pomoću AI alata. Da li možete da otkrijete koji?

  • 08.08.2023 11:47

Komentar