Neka ceo svet bude tvoja kancelarija!

Kurs E-Commerce Basics

Kurs e-commerce, obrađuje elektronsku trgovinu, i odnosi se na kupovinu, prodaju i prenos sredstava ili podataka putem elektronske transakcije. Ove poslovne transakcije mogu se odvijati između različitih učesnika, u zavisnosti od modela poslovanja:

 • business-to-business,
 • business-to-consumer,
 • customer-to-consumer,
 • government-to-consumer i dr.

S obzirom na to da je e-trgovina u konstantnom porastu, skoro svaki biznis ili organizacija koji imaju mogućnost za tako nešto opredeljuju se da svojim kupcima omoguće i internet kupovinu, zbog velikih prednosti koje online prodaja može imati za korisnike. Pre svega, e-commerce sajtovi nisu ograničeni prostorom i vremenom, što znači da korisnik može obaviti kupovinu u bilo kom trenutku sa bilo kog sajta u svetu, ukoliko je za njegovu zemlju prebivališta to dostupno. Osim toga, kupovina online često ima neke benefite koje tradicionalna kupovina ne može da isprati, a koji su bitni za odnos brenda prema kupcu.

Međutim, kako bi jedan e-commerce sajt zadovoljio očekivanja kupca i omogućio mu što lakšu i jednostavniju kupovinu, neophodno je da e-commerce sajt ispunjava određene standarde koji se primenjuju prilikom kreiranja jednog web shopa. Upravo kurs osnove e-trgovine uvodi polaznike u proces definisanja, kreiranja i eksploatacije online prodavnice u maloprodaji i veleprodaji. Akcenat predavanja je na uočavanju funkcionalnih i efektivnih razlika između klasične trgovine i e-trgovine, kao i koji su ključni elementi jedne elektronske predavnice.

Opis i cilj kursa E-commerce

Na samom početku kursa E-commerce saznaćete kako je išao razvoj industrije kroz godine, kako su u tom procesu nastajali neki od najvećih trgovinskih giganata današnjice, kao što su Amazon, eBay itd., koje strategije, taktike i tehnike oni koriste i kako možete da primenite neke od njih na svoje poslovanje. Nakon uvodnog dela, kurs se bavi ključnim elementima internet prodavnice i objašnjava na konkretnim primerima zašto jednostavniji dizajn bolje prodaje i zbog čega sadržaj i navigacija mogu da budu neki od ključnih faktora u zaključivanju prodaje. 

Zatim, objašnjava se šta je checkout stranica i koje informacije sadrži, kako treba da izgleda brz i jednostavan checkout proces, zašto su filteri praktično neizostavan deo e-prodavnice i kako da ih implementirate, kao i zašto se podrazumeva da je vaša e-prodavnica optimizovana za mobilne uređaje. Dalje, u kursu se obrađuju različite metode online plaćanja, mehanizmi i protokoli koji se koriste s ciljem zaštite e-prodavnice, kupaca i njihovih ličnih podataka koje ostavljaju na sajtu. Poslednji deo kursa bavi se dropshipping modelom, kako se on može primeniti kao poslovni model, kao i koje vrste online tržišta postoje i koje su najveće online marketplaces platforme.

Cilj kursa jeste da polaznici na praktičnim primerima vide kako jedna uspešna e-prodavnica treba da izgleda, koji su to ključni elementi neophodni na e-prodavnici kako bi kupci što jednostavnije i brže obavili kupovinu, što dovodi do njihovog većeg zadovoljenja i ponovne kupovine. 

Zatim, polaznici će uspešno moći da identifikuju različite metode online plaćanja na e-prodavnici, odnosno znaće kako treba da izgleda proces jedne online transakcije i ko u njoj učestvuje, kao i kako da odaberu adekvatan mehanizam zaštite, koji se koristi za zaštitu podataka na internetu. Generalno, cilj kursa jeste osposobljavanje polaznika za proces kvalitetnog definisanja zadatka kreiranja e-trgovine, upoznavanje potreba tehničkih karakteristika e-trgovine koje omogućuju kreiranje kvalitetne e-prodavnice, kao i objašnjenje procesa i zadataka pri svakodnevnom održavanju jedne e-prodavnice.

Kurs E-commerce će vam odgovoriti na pitanja:

Šta je e-trgovina?

E-commerce je vrsta poslovnog modela ili segmenta većeg poslovnog modela koji omogućava kompaniji ili pojedincu da obavlja poslove preko elektronske mreže, najčešće interneta. Elektronska trgovina posluje u modelima B2B, B2C, C2C i tako dalje. Danas gotovo da ne postoji proizvod/usluga koji se ne nudi na internetu – knjige, muzika, finansijske usluge, programi, igrice i sl.

E-trgovina je omogućila kompanijama da svoje poslovanje prošire na globalna tržišta, kao i jeftiniju i efikasniju distribuciju. Takođe, omogućava potrošačima razmenu i kupovinu proizvoda i usluga bez vremenskog ili prostornog ograničenja. Ukoliko se pravilno sprovodi, e-trgovina može biti brža, jeftinija, efikasnija i pogodnija od tradicionalnih metoda prodaje.

Koje metoda online plaćanja razlikujemo?

Iz dana u dan sve je više korisnika koji obavljaju kupovinu online. Jedna od najboljih mogućnosti koje nudi online kupovina ogleda se upravo u tome što je možete obaviti sa bilo kog mesta, u bilo koje vreme, a da pritom niste ograničeni na određeni broj prodavnica u okruženju. Da bi vaše poslovanje bilo uspešno u oblasti e-trgovine, neophodno je da vaša e-prodavnica nudi različite mogućnosti plaćanja, kojih ima dosta i koje se, pre svega, razlikuju po načinima plaćanja. Neke od najkorišćenijih metoda koje ćete videti na različitim e-prodavnicama su:

 •  kreditne kartice,
 • debitne kartice,
 • prepaid kartice,
 • smart kartice,
 • e-novčanik,
 • m-banking,
 • online banking,
 • Electronic Funds Transfer – elektronski prenos gotovine.

Koji su najbitniji elementi jedne prodavnice?

Možete prodavati najbolji proizvod ili uslugu, ali ukoliko vaša e-prodavnica i njen dizajn ne ulivaju poverenje kupcima, oni neće obaviti kupovinu kod vas. Uspešna prodavnica koja se bavi online prodajom treba da kombinuje različite elemente kako bi cela prodavnica, pored dobrog dizajna, bila i funkcionalna i jednostavna za korišćenje. Dobro uklopljeni elementi ne samo da će privući kupce već će ih i zadržati i učiniti da se oni iznova vraćaju. Neki od osnovnih elemenata na koje bi trebalo da obratite pažnju ukoliko se bavite e-trgovinom, odnosno ukoliko imate e-prodavnicu, jesu:

 • sadržaj,
 • dizajn,
 • jednostavan checkout proces,
 • navigacija,
 • filteri,
 • predstavljanje proizvoda/usluge,
 • korpa,
 • optimizacija za mobilne platforme,
 • korisnički servis,
 • FAQ – najčešće postavljena pitanja.

Plan i program predavanja

 • Uvod u e-trgovinu – uvod u nastanak i razvoj e-trgovine koju poznajemo danas
 • Osnovni elementi e-prodavnice – ključni elementi jedne elektronske prodavnice
 • Online metode plaćanja i proces plaćanja u e-trgovini
 • Mehanizmi zaštite prilikom obavljanja online transakcija
 • Online Marketplaces – koje vrste online tržišta postoje i koje su najveće online marketplaces platforme
 • Drop Shipping & Online Fulfillment – šta je dropshipping i kako se on može primeniti kao poslovni model

4 stepenika do uspešne karijere u internet poslovanju! Spremili smo dokument koji otkriva koja su to četiri stepenika koja vode ka profitabilnoj karijeri u online poslovanju. Preuzmite izveštaj ovde.

Da li ima mesta? Upisni rok 2024/25. je otvoren.

Da saznate sve o upisu, kliknite ovde.

Prijavite se