Neka ceo svet bude tvoja kancelarija!

Šta radi PR menadžer?

Iako su mnogi čuli za odnose sa javnošću, malo ko zna kakav je to u stvari posao.

Sa kakvim izazovima se susreće jedan PR menadžer? S obzirom na to da je reč o dinamičnom poslu, važno je da posedujete lične osobine i znanje koji će vam omogućiti da uvek vladate situacijom. Posao u PR-u nije samo komunikacija sa medijima, tj. slanje obaveštenja. Zbog toga je važno da znate šta radi PR menadžer kako bi u startu znali šta vas očekuje u daljoj karijeri.

šta radi pr menadžer

Kako je u moderno doba sve lakše doći do informacija, jasno je da svaka kompanija mora da uloži u PR kako bi se na pravi način prezentovala javnosti. To je jedan od glavnih razloga zašto postoji veliki broj PR agencija, s tim da se neke u poslednje vreme fokusiraju isključivo na online PR.

Jedan od glavnih zadataka ove profesije jeste briga o reputaciji kompanije ili pojedinca, kontaktiranje sa medijima i rešavanje kriznih situacija (tzv. krizni marketing). Jednostavnije rečeno, PR menadžer brine o imidžu klijenta kako bi se na pravi način promovisale željene vrednosti, a umanjio uticaj negativnih vesti.

Kako postati uspešan PR menadžer?

Uspešan PR menadžer poseduje znanja iz oblasti komunikologije, a podrazumeva se da poseduje široko opšte obrazovanje. Tu se, pre svega, misli na oblasti kao što su psihologija, sociologija, organizacione nauke, politikologija, ekonomija itd. Poznavanje više stranih jezika velika je prednost, dok je engleski jezik obavezan.

Posao PR menadžera podrazumeva da bude dostupan medijima, a najbolji efekat ćete postići ako uspostavite prijateljske veze sa urednicima i novinarima. To se postiže tako što ćete nekome izaći u susret i dati mu ekskluzivnu informaciju ili neke druge privilegije. Zauzvrat ćete uvek moći da tražite „prijateljsku uslugu” kada vam to zatreba.

Kada to prilike zahtevaju, organizuju se zvanični sastanci sa predstavnicima medijima u vidu konferencije za novinare gde se iznosi zvanično saopštenje. U tom slučaju može, ali i ne mora da bude omogućeno predstavnicima sedme sile da upute pitanja. Primer ovakvog vida prezentacije može da bude konferencija za novinare povodom prezentovanja godišnjeg izveštaja rada kompanije.

PR menadžer i mediji

Kako menadžer za odnose sa javnošću ima određena preklapanja sa novinarskim poslom (pisanje saopštenja, komunikacija sa medijima, obaveštenost…), često su najuspešniji PR eksperti upravo bivši novinari. To je naročito bilo izraženo ranije kada nije bilo mnogo specijalizovanih obrazovnih ustanova gde ste mogli da naučite šta radi PR menadžer.

Ipak, da biste se bavili odnosima sa javnošću nije dovoljno da posedujete znanje. U ovom poslu od ključne je važnosti da ljudi smatraju da ste komunikativni, otvoreni, pozitivni i iskreni. Takođe je od izuzetne važnosti da ste osoba koja ume da vlada situacijom i da nosi osmeh čak i kada joj nije do smejanja.

Kao što vidite, PR zahteva posvećenost i snalažljivost u kriznim situacijama. To se postiže sticanjem iskustva i rešavanjem pravih problema, a ne učenjem nekih teoretskih zadataka. Poželjno je da prilikom školovanja steknete primenjiva znanja, koja ćete testirati kroz praksu pod budnim okom iskusnih mentora.

Na ovaj način ćete postati PR menadžer koji uvek ume da pruži pravovremeni odgovor, a da u kriznim situacijama drži sve konce u rukama.

Koja zaduženja ćete imati kao menadžer odnosa sa javnošću?

Od vas kao iskusnog menadžera za odnose sa javnošću očekuje se da predvidite situacije i da budete spremni za svaki izazov. Od vas će se tražiti da posedujete veštine poslovne komunikacije, promocije i stvaranja reputacije. Pod zaduženjima PR menadžera spadaju:

  • istraživanje stavova određenih ciljnih grupa;
  • osmišljavanje i kontrola realizacije reklamnih kampanja;
  • komunikacija sa javnošću;
  • organizovanje kvalitetne komunikacija sa okruženjem;
  • organizovanje javnih nastupa.

Važno je posvetiti pažnju i situaciji na internetu. Ova oblast predstavlja internet PR marketing, gde se poseban fokus stavlja na društvene mreže. U zavisnosti od vrste publike kojoj se obraćate zavisi i na koje ćete se mreže fokusirati.
Najčešće ćete se susretati sa Facebookom, Instagramom i Twitterom. Online komunikacija se značajno razlikuje od „klasičnog” PR-a, jer se u tom slučaju najčešće direktno komunicira sa publikom.

Rešavanje izazova u vanrednim okolnostima

Posao PR menadžera uglavnom je izuzetno dinamičan i interesantan. Danas mnogi misle da je ovaj posao izuzetno lak i da se svodi na slanje obeštenja medijima. Istina je da je reč o često stresnom poslu gde će vaša sposobnost snalaženja u vanrednim uslovima biti od ključne važnosti.

zaduženja PR menadžera konferencija za medije

PR menadžer je u tom slučaju jedan od ključnih članova kriznog štaba koji prepoznaje problem, uspostavlja otvoreni kanal komunikacije sa medijima i javnošću i pruža potrebne informacije u vezi sa razvojem događaja. U takvim situacijama važno je kontrolisati situaciju kako bi se čule informacije koje želite da plasirate i kako bi se, sa druge strane, umanjio značaj onih koje ne želite da se šire.

Gde možete da radite kao PR menadžer

Posao PR menadžera je sa razvojem novih medija postao još kompleksniji, što je dovelo do specijalizacije za određene oblasti PR-a. Kao profesionalni menadžer za odnose sa javnošću možete da radite u kompaniji, ali i da budete samostalni stručnjak.

Postoji mnogo PR pozicija koje garantuju odlične radne uslove i priliku za napredak u karijeri. Društvene mreže i veća dostupnost interneta dovele su do razvoja online PR-a, gde se fokus stavlja na direktnu komunikaciju sa javnošću.

Danas su praktično svakome potrebni stručnjaci za odnose sa javnošću, što se može videti i po konkursima za poslove. Dok ovo čitate, sigurno se pojavilo nekoliko oglasa za posao u nekoj PR agenciji, sektoru marketinga velike kompanije, a tu su i online honorarni poslovi koji vas čekaju na freelance sajtovima.

Za kraj, imajte uvek na umu šta radi PR menadžer da bi svakodnevno uspešno savladavao izazove:

  • Budite uvek ljubazni;
  • Ne gubite živce, budite uvek staloženi;
  • Budite uvek na usluzi novinarima;
  • Odgovarajte brzo na svaki izazov, imejl i telefonski poziv!
  • Uvek govorite istinu na način koji vama najviše odgovara.

4 stepenika do uspešne karijere u internet poslovanju! Spremili smo dokument koji otkriva koja su to četiri stepenika koja vode ka profitabilnoj karijeri u online poslovanju. Preuzmite izveštaj ovde.

Da li ima mesta? Upisni rok 2024/25. se zatvara.

Da saznate sve o upisu, kliknite ovde.

Prijavite se