Neka ceo svet bude tvoja kancelarija!

Kako postati influenser: Kako unovčiti uspeh na internetu

Sigurno ste čuli za influensere, poznate ličnosti koje su se uglavnom proslavile kreiranjem sadržaja na internetu. Njihov način direktne komunikacije omogućio im je da unovče uticaj koji imaju na publiku koja ih prati. To je postao ozbiljan biznis, pa ne čudi što influensera ima sve više. Možda je sada pravi trenutak za vas da se priključite?

Kako postati influencer

Nove tehnologije u kombinaciji sa društvenim mrežama i streaming servisima umnogome olakšavaju početak. Sada je dovoljno imati originalnu ideju ili bar svež pristup nečemu što je već poznato i, uz malo sreće, skrenućete pažnju na sebe. Zato ne iznenađuje veliki broj influensera u našem regionu koji se profesionalno bave kreiranjem online sadržaja.

Šta je influenser

Influenser je neko ko vešto koristi sve prednosti interneta kako bi plasirao svoja dela. Iako će mnogi reći da se snimanjem videa bave isključivo iz zabave, istina je da svi žele da žive od toga. Kada govorimo o uticajnim ličnostima, ne možemo a da ne pomenemo, pre svih, YouTubere. Njih ima toliko da su se diverzifikovali, držeći se određene oblasti za koju su stručni. Postavlja se pitanje kako postati influenser i od čega najpre krenuti.

Za početak, treba odabrati određenu nišu od koje ćete krenuti. Tako imamo influensere gejmere, zabavljače, IT stručnjake, teenage zvezde itd. Ono što im je zajedničko je to da svi oni kreiraju sadržaj kako bi osigurali vernost pratilaca i samim tim i redovne prihode od sponzora, ali i preglede na YouTubeu, Twitchu ili Mixeru.

Naravno, nisu streaming servisi jedini kanal za komunikaciju. Instagram, Facebook, Snapchat i druge društvene platforme idealna su mesta za privlačenje publike. Šta više, različite internet platforme ne isključuju jedna drugu, već se nadopunjuju. Podrazumeva se da će ostvareni influenser koristiti više kanala za promociju. Na ovaj način ne samo što će se nalaziti svuda gde i potencijalni fanovi već će i imati više opcija za zaradu.

Kako postati influenser na internetu

Da biste uopšte uzeli u razmatranje ideju da postanete poznati influenser, morate da budete sigurni u sebe. Samouverenost je neophodna osobina, na samom početku čak i važnija od toga kako se snalazite ispred kamere. Ne brinite, tehničke stvari ćete naučiti, važno je samo da verujete u sebe. Kada dođe vreme da se stane pred kameru, biće važno o čemu ćete pričati.

Pronađite svoju nišu

Važno je da odaberete temu u koju se razumete, a ne nešto što je popularno. Fokusiranje na jednu oblast olakšaće vam obraćanje određenoj ciljnoj grupi. Potrudite se da pokrijete teme koje su interesantne većem broju ljudi, jer ipak treba da privučete veću publiku, a ne nekoliko desetina entuzijasta. Koje god teme da obrađujete, uvek morate da budete interesantni i originalni.

Fokus na jedan žanr bitan je kako biste kreirali svoj internet alter ego. Na taj način ćete postati prepoznatljivi određenoj skupini, što će privući i poslovne partnere. Naravno, ne treba da se striktno držite jedne iste teme kako ne biste dosadili svojim pratiocima, ali gledajte da povežete srodne stvari. Na primer, ako dajete savete o programiranju, logično je da ćete pokriti i kompjuterski hardver, pa čak i video-igre.

Svaka niša ima svoje fanove sa specifičnim očekivanjima i navikama. Ono što je zajedničko praktično svim korisnicima interneta jeste kratka pažnja. Moraćete brzo da pokažete šta umete, inače će publika preći na drugi video ili sajt. Dakle, budite interesantni, jasni, efikasni, ali u isto vreme i drugačiji od ostalih. Nije lako, ali ukoliko posedujete prava znanja, uz malo iskustva sve će doći na svoje mesto.

influenserka društvene mreže instagram

Odlučite se za jednu platformu

Kada se odlučite za određenu oblast, sledeći korak je odabir platforme putem koje ćete se obraćati novim fanovima. Fokus na jednu platformu (YouTube, Instagram, Facebook, blog i sl.) važan je jer na samom početku treba da prezentujete sebe.

Rasipanje energije na više kanala komunikacije je kontraproduktivno u početku. Naime, osim ako nemate čitav tim koji radi za vas, neće imati vremena da ih sve pokrijete. Svaka društvena mreža zahteva drugačije obraćanje korisnicima, pa postupanje po istom šablonu može da vam se obije o glavu. Ipak, ako odlučite da započnete karijeru na više kanala istovremeno, najbolje bi bilo da zaposlite stručnjaka koji će raditi online kao PR Community Manager. Na taj način smanjujete rizik od neadekvatnog obraćanja publici. Posebno treba imati u vidu činjenicu da će vam kasnije sve te platforme biti neophodne kako biste širili svoj uticaj.

Odabir načina obraćanja zavisi direktno od oblasti za koju ste se odlučili. Na primer, Twitch i Mixer su okrenuti prenosima uživo, YouTube je pogodan za videe, dok je na Instagramu fokus na fotografijama. Naravno, možete da krenete i od bloga, za šta će vam biti potrebna znanja koja nudi program Content & SEO Manager

Najjednostavnije je započeti karijeru influensera na Twitteru, ali imajte na umu da je u tom slučaju šansa za zaradu nikakva. Ipak, to svakako može da bude svojevrsna priprema za neki kompleksniji medij.

Obraćajte se jednoj ciljnoj grupi

Kao što ste mogli da primetite, za početnike je bitno da budu fokusirani na jednu oblast, jednu medijsku platformu i jednu ciljnu grupu. Imajte na umu da odabir platforme umnogome određuje ko može da bude vaša publika. Ma koliko vaša ideja bila dobra, ukoliko pogrešite oko izbora platforme i ukoliko budete dopirali do pogrešne publike, uspeh će izostati. Zato je najbolje da odmah na početku definišete koja je to ciljna grupa koja može postati vaša publika i u skladu sa tim odaberete temu koju ćete obrađivati.

Ukoliko vas zanima kako zaraditi na Instagramu, morate da znate da ova društvena mreža nije pogodna za svaku oblast. Bez obzira na to što je trenutno veoma popularan izbor influensera, ako se bavite IT tehnologijama, bit će vam mnogo teže da na ovom mestu pronađete publiku. Instagram je odlična platforma za razvijanje malog biznisa, kao i za komunikaciju poznatih sa fanovima.

I za druge platforme važe slična pravila, pa tako svaka od njih ima svoju publiku sa specifičnim interesovanjima. LinkedIn je pogodan za biznis, Facebook za velike kompanije koje se obraćaju potrošačima, a YouTube za tinejdžere. Blog obično čitaju stariji, tj. oni koji preferiraju čitanje u odnosu na video ili fotografije.

U skladu sa tim, vaše obraćanje treba da bude u skladu sa publikom koju ciljate. Nemoguće je obraćati se „svima”. Ako su to tinejdžeri, moraćete da im se obraćate na jeziku koji je njima blizak, ako su to biznismeni, očekuje se ozbiljniji pristup itd.

Budite originalni

Ne moramo posebno da naglašavamo da je apsolutni prioritet da vaš sadržaj bude originalno delo. To ne samo što će privući publiku već će vam omogućiti da taj sadržaj unovčite. To se, pre svega, odnosi na fotografije i video-materijale. Korišćenje tuđih materijala može samo da vam donese probleme – od osude javnosti do tužbi za krađu sadržaja. Instagram profil je najbolji način da započnete karijeru fotografa. Ukoliko imate "oko za detalje" i umeće da to pretočite u fotografiju, uz odabir odgovarajućih hashtagova, ni uspeh neće izostati.

Jednostavno je nemoguće da postanete influenser ako nemate sopstvene ideje ili bar originalan pristup temama o kojima je već dosta diskutovano. Ako vam sve to zvuči kao veliki izazov, u pravu ste. Neće biti lako – potrebno je vreme da biste stekli stalnu publiku koja će zahtevati novi sadržaj. Takođe je neophodno da komunicirate sa publikom, da slušate predloge, pohvale, ali i kritike. Sa fanovima će doći i poslovne ponude, pa ćete u slučaju velikog uspeha moći da postanete profesionalni influenser.

Veštine koje morate da posedujete

Sada kada znate na koji način možete da zarađujete kao influenser, morate da znate i koje veštine su neophodne da biste uspešno zadržali publiku. Svaka vaša objava mora da bude pažljivo planirana i savršeno izvedena. Da biste došli do tog nivoa, potrebno je da posedujete određene veštine. Nije dovoljno samo da poznajete neku oblast već je neophodno i da umete da stvorite odgovarajući sadržaj. Dakle, morate da se razumete u snimanje, montažu, fotografiju, vođenje sajta i sl.

Bez znanja o društvenim mrežama i odnosu sa publikom ne možete da očekujete značajniji uspjeh, niti da ćete postati poznati YouTuber, TikToker ili Instagram influenser. Zato je dobra ideja da pogledate šta nudi program Social Media, Online PR & Community Manager. Da biste na pravi način unovčili stečenu slavu i pametno razvili biznis, morat ćete da naučite više o digitalnom marketingu. Više o primenjivim znanjima iz oblasti online poslovanja nudi program E-Business & Internet Marketing. Sa veštinama stečenim na ovaj način bićete spremni za uspešnu karijeru na internetu. Sve zavisi od vas!

4 stepenika do uspešne karijere u internet poslovanju! Spremili smo dokument koji otkriva koja su to četiri stepenika koja vode ka profitabilnoj karijeri u online poslovanju. Preuzmite izveštaj ovde.

Da li ima mesta? Upisni rok 2024/25. je u toku.

Da saznate sve o upisu, kliknite ovde.

Prijavite se