Neka ceo svet bude tvoja kancelarija!

Kako postati influencer: Kako unovčiti uspeh na internetu

Sigurno ste čuli za influencere, poznate ličnosti koje su se uglavnom proslavile kreiranjem sadržaja na internetu. Njihov način direktne komunikacije omogućio im je da unovče uticaj koji imaju na publiku koja ih prati. To je postao ozbiljan biznis, pa ne čudi što influensera ima sve više. Možda je sada pravi trenutak za vas da se priključite?

Kako postati influencer

Nove tehnologije u kombinaciji sa društvenim mrežama i striming servisima umnogome olakšavaju početak. Sada je dovoljno imati originalnu ideju ili bar svež pristup nečemu što je uhodano i, uz malo sreće, skrenućete pažnju na sebe. Zato ne iznenađuje veliki broj influensera u našem regionu koji se profesionalno bave kreiranjem online sadržaja.

Šta je influenser?

Influenser je neko ko vešto koristi sve prednosti interneta kako bi plasirao svoja dela. Iako će mnogi reći da se snimanjem videa bave isključivo iz zabave, istina je da svi žele da žive od toga. Kada govorimo o uticajnim ličnostima, ne možemo a da ne pomenemo, pre svih, jutjubere. Njih ima toliko da su se diverzifikovali, držeći se određene oblasti za koju su stručni. Postavlja se pitanje kako postati influencer i od čega najpre krenuti. 

Za početak, treba odabrati određenu nišu od koje ćete krenuti. Tako imamo influensere gejmere, zabavljače, IT stručnjake, teen zvezde itd. Ono što je zajedničko svima jeste da svi oni kreiraju sadržaj kako bi osigurali vernost pratilaca i samim tim i redovne prihode od sponzora, ali i preglede na YouTubeu, Twitchu ili Mixeru. 

Naravno, nisu streaming servisi jedini kanal za komunikaciju. Instagram, Facebook, Snapchat i druge društvene platforme idealna su mesta za privlačenje publike. Šta više, različite internet platforme ne isključuju jedna drugu, već se nadopunjuju. Podrazumeva se da će ostvareni influenser koristiti više kanala za promociju. Na ovaj način ne samo što se nalazi svuda gde su potencijalni fanovi već i poseduje više opcija za zaradu. 

Kako postati influencer na internetu?

Da biste uopšte uzeli u razmatranje ideju da postanete poznati influencer, morate da budete sigurni u sebe. Samouverenost je neophodna osobina, čak je na samom početku i važnija od toga kako se snalazite ispred kamere. Ne brinite, tehničke stvari ćete naučiti, važno je da verujete u sebe. Kada dođe vreme da se stane pred kameru, biće važno o čemu ćete pričati. 

Pronađite svoju nišu

Važno je da odaberete temu u koju se razumete, a ne nešto što je popularno. Fokusiranje na jednu oblast olakša’e vam obraćanje određenoj grupi. Potrudite se da pokrijete teme koje su interesante većem broju ljudi, jer ipak treba da privučete veću publiku, a ne par desetina entuzijasta. Koje god teme da obrađujete, uvek morate da budete interesantni i originalni.

Fokus na jedan žanr bitan je kako biste kreirali svoj internet alterego. Na taj način ćete postati poznati određenoj skupini, što će privući i poslovne partnere. Naravno, ne treba se striktno držati jedne iste teme da ne biste dosadili, ali gledajte da mešate srodne stvari. Na primer, ako dajete savete o programiranju, logično je da ćete pokriti i kompjuterski hardver, pa čak i video-igre. 

Svaka niša ima svoje fanove sa specifičnim očekivanjima i navikama. Ono što je zajedničko praktično svim korisnicima interneta jeste kratka pažnja. Moraćete brzo da pokažete šta umete, inače će publika preći na drugi video ili sajt. Dakle, budite interesantni, jasni, efikasni, ali u isto vreme i drugačiji od ostalih. Nije lako, ali ukoliko posedujete prava znanja, uz malo iskustva sve će doći na mesto.

influenserka društvene mreže instagram

Odlučite se za jednu platfomu

Kada se odlučite za određenu oblast, sledeći korak je odabir platforme putem koje ćete se obraćati novopečenim fanovima. Fokus na jednu platformu (YouTube, Instagram, Facebook, blog…) je važan jer na samom početku treba da prezentujete sebe. 

Rasipanje energije na više kanala komunikacije je kontraproduktivno u početku. Naime, osim ako nemate čitav tim koji radi za vas, neće imati vremena da ih sve pokrijete. Svaka društvena mreža zahteva drugačije obraćanje korisnicima, pa „odrađivanje” može da se obije o glavu. Ipak ako odlučite da započnete karijeru na više kanala istovremeno, najbolje bi bilo da zaposlite stručnjaka koji će raditi kao online pr community manager. Na ovaj način smanjujete rizik neadekvatnog obraćanja publici. Pogotovo što će vam kasnije sve te platforme biti neophodne kako biste širili svoj uticaj.

Odabir načina obraćanja zavisi direktno od oblasti za koju ste se odlučili. Na primer, Twitch i Mixer su okrenuti prenosima uživo, YouTube je pogodan za video, dok je na Instagramu fokus na fotografijama. Naravno, možete da krenete i od bloga, za šta će vam trebati znanja koja nudi program Content & SEO Manager

Najjednostavnije je započeti karijeru influensera na Twitteru, ali imajte na umu da je u tom slučaju šansa za zaradu nikakva. Ipak, to svakako može da bude svojevrsna priprema za neki kompleksniji medij. 

Obraćajte se jednoj ciljnoj grupi

Kao što ste mogli da primetite, za početnike je bitno da budu fokusirani na jednu oblast, jednu medijsku platformu i – jednu publiku. Imajte na umu da odabir platforme umnogome određuje ko može da bude vaša publika. Ma koliko vaša ideja bila dobra, ukoliko promašite platformu i ukoliko budete dopirali do pogrešne publike, uspeh će izostati. Zato je najbolje da odmah na početku definišete koja je to ciljna grupa koja može postati vaša publika, i u skladu sa tim odaberete temu koju ćete obrađivati.

Ukoliko vas zanima kako zaraditi na Instagramu, morate da znate da ova društvena mreža nije pogodna za svaku oblast. Bez obzira što je trenutno veoma popularan izbor za influencere, ako se bavite IT tehnologijama, biće vam mnogo teže da na ovom mestu pronađete publiku. Instagram je odlična platforma za razvijanje malog biznisa, ali i za komunikaciju poznatih sa fanovima.

I za druge platforme važe slična pravila, pa tako svaka ima svoju publiku sa specifičnim interesovanjima. Tako je LinkedIn pogodan za biznis, Facebook za velike kompanije koje se obraćaju potrošačima, a YouTube za tinejdžere. Blog obično čitaju stariji, tj. oni koji preferiraju čitanje u odnosu na video ili fotografije. 

U skladu sa tim, vaše obraćanje mora da bude u skladu sa publikom na koju ciljate. Nemoguće je obraćati se „svima”. Ako su to tinejdžeri, moraćete da im se obraćate na njihovom jeziku, ako su to biznismeni, očekuje se ozbiljniji pristup itd.

Budite originalni

Ne moramo posebno da naglašavamo da je apsolutni prioritet da vaš sadržaj bude originalno delo. To ne samo što će privući publiku već će vam omogućiti da taj sadržaj unovčite. To se, pre svega, odnosi na fotografije i video-materijale. Korišćenje tuđih materijala može samo da vam donese probleme – od osude javnosti do tužbi za krađu sadržaja. Instagram profil je najbolji način da započnete karijeru fotografa. Ukoliko imate "oko za detalje" i umeće da to pretočite u fotografiju, uz odabir odgovarajućih hashtagova, ni uspeh neće izostati.

Jednostavno je nemoguće da postanete influenser ako nemate sopstvene ideje ili bar originalan pristup već razrađenim temama. Ako vam zvuči kao veliki izazov, u pravu ste. Neće vam biti lako, potrebno je vreme da biste stekli stalnu publiku koja će zahtevati novi sadržaj. Takođe je neophodno da komunicirate sa publikom, da slušate predloge, hvalospeve, ali i kritike. Sa fanovima će doći poslovne ponude, pa ćete u slučaju velikog uspeha moći da budete profesionalni influencer. 

Veštine koje morate da posedujete

Sada kada znate način kako zaraditi kao influencer, morate da znate koje veštine su neophodne da biste uspešno zadržali publiku. Svaka vaša objava mora da bude pažljivo planirana i savršeno izvedena. Da biste došli do tog nivoa, potrebno je da posedujete određene veštine. Nije dovoljno samo poznavati neku oblasti, neophodno je i da umete da stvorite sadržaj. Dakle, morate da se razumete u snimanje, montažu, fotografiju, vođenje sajta…

Bez znanja u vezi sa društvenim mrežama i odnosom sa publikom ne možete da očekujete značajniji uspeh niti da ćete postati poznati Jutjuber, TikToker ili instagram influencer. Zato je dobra ideja da pogledate šta nudi program Social Media, Online PR & Community Manager. Da biste na pravi način unovčili svoju stečenu slavu i pametno razvili biznis, moraćete da naučite više o digitalnom marketingu. Više o primenjivim znanjima iz oblasti online poslovanja nudi program E-Business & Internet Marketing. Sa ovako stečenim veštinama bićete spremni za uspešnu karijeru na internetu. Sve zavisi od vas!

4 stepenika do uspešne karijere u internet poslovanju! Spremili smo dokument koji otkriva koja su to četiri stepenika koja vode ka profitabilnoj karijeri u online poslovanju. Preuzmite izveštaj ovde.

Da li ima mesta? Upisni rok je otvoren! Da saznate sve o upisu, kliknite ovde.