SVE ŠTO TI JE POTREBNO ZA ODLIČNO PLAĆEN POSAO!

Online testovi za posao

Ukoliko ste u potrazi za poslom, pred vama se nalazi proces razgovora za posao na kojima ćete morati da briljirate. Iz tog razloga je neophodno da se ozbiljno pripremite i proverite svoja znanja. U zavisnosti od tipa posla, testovi koji vas očekuju mogu biti oni iz opšte kulture, ali mogu obuhvatiti i stručne oblasti.

Najbolji poslovi obično privlače i veliki broj kandidata. Postavlja se pitanje kako skrenuti pažnju na sebe? Pre svega, najvažnije je da budete sigurni u sebe i svoja znanja. To se posebno odnosi na profesije iz IT industrije gde se traže konkretne veštine. Ne dozvolite da propustite šansu za dobrim zaposlenjem samo zbog toga što se niste dobro pripremili za testiranje.

Online testovi za posao koji zaista pomažu

Jasno je da poslodavci od kandidata očekuju da pokaže sve svoje kvalitete kako bi se napravila najbolja moguća selekcija. Najefikasniji način za filtriranje dobrih od vrhunskih kandidata je testiranje. Na ovaj način se odmah izdvoje kandidati koji vrede od onih koji još uvek nisu na tom nivou.

Koji će se testovi naći pred vama zavisi, pre svega, od vrste posla za koji konkurišete. Ipak, postoje neke osnovne oblasti koje se jednostavno moraju znati besprekorno kako bi se uopšte i došlo do priče o naprednim znanjima.

Kako se proces razgovora za posao razlikuje od kompanije do kompanije, budite spremni za testove kao što su:

  • Excel test
  • Word test
  • Engleski jezik
  • Poznavanje rada na računaru
  • Test logike
  • Test inteligencije
  • Test ličnosti
  • Test opšteg znanja itd.

Testovi za posao sa kojima se susreću kandidati tokom procesa zapošljavanja, pre svega, kreirani su da bi se u startu eliminisala konkurencija, kao i da bi se dobio uvid u rad pod stresom koji ih očekuje na radnom mestu. Tada se obično rade testovi logike, testovi inteligencije, testovi ličnosti, testovi opšteg znanja itd.

I dok na test ličnosti ne može preterano da se utiče, već u narednim koracima u procesu konkurisanja za posao susrešćete se sa testovima koji pružaju uvid u vaša znanja i veštine. To su situacije gde treba da briljirate kako biste se izdvojili od konkurencije.

Testovi poput ovih pružaju objektivni prikaz znanja kojim raspolažete, što znači da treba veoma ozbiljno da pristupite njihovom rešavanju. Ukoliko ste stekli primenljiva znanja kroz školovanje, imaćete izuzetne rezultate na testovima.

Na ovaj način ćete se svom budućem poslodavcu predstaviti u najboljem svetlu, pokazujući da odlično vladate materijom kao što su poznavanje rada na računaru, programiranje, formatiranje teksta u Wordu ili poznavanje engleskog jezika.

Kako se uspešno pripremiti za testove za posao

Pre samog testiranja neophodno je da obavite neophodne pripreme. Saznajte što više možete o kompaniji, misiji i ciljevima, najznačajnijim uspesima, ali i politici odevanja. Iako zvuči kao nešto nebitno, način na koji se obučete govori o vama i vašoj nameri da budete deo kolektiva, poštujući pravila koja je postavio poslodavac.

Još jedan segment koji mnogi zapostavljaju je pronalaženje lokacije kompanije da biste došli na vreme. Mnogi ne razmišljaju previše o ovoj stavci, zbog čega dozvole sebi da zakasne na razgovor za posao, što je veliki minus i može vas koštati posla. Dolazak na vreme na sastanak za posao podrazumeva dolazak 10 minuta ranije. Iskoristite vreme do sastanka da se koncentrišete pred proces selekcije kako biste ostavili što bolji utisak.

Testirajte svoja znanja

Pre samog odlaska na testiranje, suočite se sa svojim znanjem da biste na vreme ispravili sve eventualne nedostatke koje primetite. Kako bismo vam olakšali ovaj proces, pred vama su online testovi za posao koji će vam pomoći da shvatite da li ste se dobro spremili.

Ovi besplatni testovi će vam pomoći da spremno dočekate sve izazove s kojima ćete se suočiti na razgovoru za posao. Testovi su podeljeni po najpopularnijim poslovnim oblastima da biste što lakše proverili svoj nivo znanja.

Nakon svakog testa saznaćete broj bodova, dok većina odgovora nudi i kraće objašnjenje, tako da ćete znati zašto je baš taj odgovor tačan. U slučaju da procenite da treba bolje da se spremite, razmislite o upisivanju nekog od intenzivnih kurseva koji će vam pomoći da u kratkom roku savladate neophodna znanja.

Testovi poznavanja rada na računaru

Od posla za koji konkurišete zavisi i nivo očekivanog poznavanja rada na računaru. Za većinu poslova se podrazumeva da posedujete osnovnu kompjutersku pismenost – uobičajeni uslov u konkursu glasi „Potrebno poznavanje rada na računaru”.

To podrazumeva da umete da se snalazite u Windows okruženju, ali i da dokažete da znate osnove korišćenja interneta. Svaka iole ozbiljna radna pozicija u svetu internet poslovanja zahteva odlično poznavanje rada na računaru. Ako ste završili neku obuku ili kurs računara, bilo bi poželjno da to istaknete prilikom procesa zapošljavanja.

Proverite svoje znanje uz besplatne testove iz poznavanja rada u Windows okruženju i na internetu, kao i iz opšteg poznavanja rada računara. Ukoliko niste zadovoljni rezultatima testova, obavezno unapredite svoje znanje i dočekajte spremni intervju za posao.

Naziv online testa Br. pitanja Vreme za rad Pokretanje testa
Windows 10 20 30 minuta Pokreni
Osnovno znanje rada na računaru 20 30 minuta Pokreni
Osnovno znanje korišćenja interneta 20 30 minuta Pokreni

Microsoft Office testovi za zapošljavanje

Na svakom poslu gde se koriste računari, od zaposlenih se očekuje da budu upoznati sa radom Office aplikacija. Bez osnovnog poznavanja programa kao što su Word, Excel i PowerPoint, ne vredi ni da pokušavate da se prijavite za moderne poslove. U informacijama o konkursu za posao uvek ćete pronaći stavku „Potrebno poznavanje programa iz MS Office paketa”.

Zbog toga smo za vas pripremili Excel test, dok su PowerPoint i Word test u pripremi. Na ovaj način ćete proveriti svoje znanje kako biste spremno dočekali testiranje za posao. U slučaju da posao za koji ste se prijavili zahteva i poznavanje obrade slika, možete besplatno proveriti svoja znanja i iz te oblasti.

Ako ne posedujete znanje rada u Wordu, PowerPointu i Excelu ili niste zadovoljni trenutnim stanjem, savetujemo vam da što pre počnete da ga stičete, jer je ovo zaista minimum koji se traži prilikom selekcije kandidata.

Naziv online testa Br. pitanja Vreme za rad Pokretanje testa
Microsoft Word 20 30 minuta U izradi
Microsoft Excel 20 30 minuta Pokreni
Microsoft PowerPoint 20 30 minuta U izradi
Obrada slika 20 30 minuta Pokreni

Primeri testova za programere

Programeri su možda i najtraženiji eksperti na svetu, što znači da se za svaku kvalitetniju poziciju prijavljuje dosta kandidata. Kako bi se napravila kvalitetna selekcija, poslodavci pribegavaju seriji testova poznavanja osnova programiranja. Ukoliko želite da budete konkurentni, potrudite se da ove izuzetno važne testove uradite što bolje.

Od vas se očekuje da odlično vladate osnovama programiranja, a da poznajete osnove PHP, Java i C# jezika. Ukoliko konkurišete za pozicije koje se tiču rada na aplikacijama, od vas će se svakako očekivati odlični rezultati na testovima poznavanja Android programiranja.

Ukoliko ne budete zadovoljni svojim rezultatima na testovima poznavanja osnova programiranja, neophodno je da unapredite svoja znanja kako biste spremno dočekali razgovor za posao.

Naziv online testa Br. pitanja Vreme za rad Pokretanje testa
Osnove programiranja 20 30 minuta Pokreni
Osnove PHP jezika 20 30 minuta Pokreni
Osnove C# jezika 20 30 minuta Pokreni
Osnove Java jezika 20 30 minuta Pokreni
SQL 20 30 minuta Pokreni
Osnove Android programiranja 20 30 minuta Pokreni
Osnove JavaScript jezika 20 30 minuta Pokreni

Testirajte svoje znanje engleskog jezika

Poznavanje engleskog jezika se jednostavno podrazumeva u svakoj modernoj kompaniji, bez obzira na poziciju. Jasno je da bez odličnog poznavanja engleskog jezika nećete imati uspeha ni na jednom razgovoru za posao. To se posebno odnosi za savremene poslove gde se usko sarađuje sa klijentima iz inostranstva.

Mnogi poslodavci testiraju kandidate da bi proverili nivo poznavanja stranog jezika. Online test engleskog je najbolja prilika da besplatno proverite svoje znanje, što možete uraditi putem testova u nastavku.

Za poslove gde je važno znanje engleskog jezika veoma je bitno da poslodavcu dokažete da odlično njime vladate. Ukoliko niste zadovoljni rezultatima testiranja, razmislite o dodatnom usavršavanju kako vam ne bi promakao perspektivan posao.

Naziv online testa Br. pitanja Vreme za rad Pokretanje testa
Početni nivo 20 30 minuta Pokreni
Osnovni nivo 20 30 minuta Pokreni
Srednji nivo 20 30 minuta Pokreni
Niži srednji nivo 20 30 minuta Pokreni
Viši srednji nivo 20 30 minuta Pokreni

Besplatni online testovi iz oblasti marketinga i menadžmenta

Pitanja koja se nalaze u ovoj grupi testova mogu se, s obzirom na vrstu posla, pojaviti i tokom samog razgovora sa poslodavcem. Kada su testovi iz oblasti marketinga i menadžmenta u pitanju, veoma je bitno da uspešno savladate osnove poslovne komunikacije sa klijentima.

Ukoliko želite da se bavite online marketingom, od vas će se očekivati i dodatno poznavanje rada na računaru, kao i odlično poznavanje engleskog jezika. Ukoliko ste završili neki specijalizovani biznis kurs, to obavezno naglasite prilikom konkurisanja za posao.

Naziv online testa Br. pitanja Vreme za rad Pokretanje testa
Public Relations 20 30 minuta Pokreni
Pravila na sastancima 20 30 minuta Pokreni
Koliko poznajete marketing 20 30 minuta Pokreni
Kakav ste menadžer I 20 30 minuta Pokreni
Kakav ste menadžer II 20 30 minuta Pokreni
Prvi put menadžer 20 30 minuta Pokreni
Veštine telefoniranja 20 30 minuta Pokreni

4 stepenika do uspešne karijere u internet poslovanju! Spremili smo dokument koji otkriva koja su to četiri stepenika koja vode ka profitabilnoj karijeri u online poslovanju. Preuzmite izveštaj ovde.

Da li ima mesta? Upisni rok 2024/25. je u toku.

Da saznate sve o upisu, kliknite ovde.

Prijavite se