Neka ceo svet bude tvoja kancelarija!

Šta radi online PR manager?

Živimo u vremenu kada se, zahvaljujući internetu, može izuzetno lako doći do informacija. Kako je ovaj vid komunikacije veoma važan za svaku kompaniju, javila se potreba za novom profesijom koja bi se bavila online odnosima s javnošću. 

ŠTa radi internet PR menadžer

Iako su tradicionalni mediji poput televizije ili štampe u prvom planu, daleko je teže kontrolisati protok informacija na internetu. Kada neka informacija počne da se širi, tj. kada postane viralna, praktično je nemoguće obuzdati njeno deljenje. To može da predstavlja ogroman izazov za brend koji zastupate kao online PR manager, ukoliko je reč o negativnoj vesti. 

Tada malo koja strategija za krizni PR može da pomogne. Zbog toga je važno dugoročno raditi na internet imidžu brenda, tj. kompanije ili ličnosti koju zastupate. Ipak, za početak je potrebno da odgovorimo na pitanje ko je online PR manager i kako izgleda baviti se odnosima s javnošću na internetu?

Šta radi online PR manager

Svaka informacija, dobra ili loša, koja utiče na imidž kompanije treba da bude obrađena od strane PR tima. Zbog toga je neophodno do tančina isplanirati nastup u javnosti, kako bi se brend predstavio na pravi način. To se posebno odnosi na internet i online kanale komunikacije, gde se informacije mnogo brže prenose i dele među korisnicima. 

Upravo zato je internet izdvojen kao posebno važna kategorija kada je PR posao u pitanju. Kada govorimo o tome šta radi online PR manager, moramo na prvo mesto da istaknemo društvene mreže. Na ovim platformama se ljudi mogu direktno upoznati sa brendom, uključiti se u diskusije, hvaliti, ali i kuditi. 

Zato odnosi s javnošću na internetu predstavljaju važan segment brige o brendu. Način komunikacije koju donosi internet nudi značajne prednosti u odnosu na klasičan PR manager, ali i specifične izazove.

Koje su mogućnosti digitalnog PR-a u odnosu na klasični

Jasno je da PR na internetu i klasični (offline) nisu konkurencija jedan drugom, već se međusobno nadopunjuju. Ipak, online PR management može biti nezavisan i da kao takav donese izuzetne rezultate. 

U tom slučaju nije reč o nekom subjektivnom utisku, već o veoma merljivom učinku. Naime, skoro svaka online aktivnost se može izraziti kroz brojke, nudeći jasne rezultate rada. To se postiže na osnovu brojnih programa koji jasno prikazuju efekte neke PR kampanje. Zahvaljujući tome možete uvek da znate da li se uložen trud (i novac) isplati. Ukoliko to nije slučaj, fokus se prebacuje na druge aktivnosti koje će doneti bolje rezultate. Na ovaj način se štede resursi, što dovodi do efikasnijih kampanja. Ovo je velika prednost social media online marketinga, jer uvek možete da imate uvid u to koliko je određena kampanja uspešna.

Da bi postigao zacrtani cilj, digitalni PR koristi brojne segmente koji čine digitalni marketing. Svakako treba obratiti pažnju na SEO optimizaciju, koja može da vam otkrije šta je to što se traži na internetu, a da je u vezi sa brendom koji zastupate. Sa ovim informacijama olakšano je planiranje aktivnosti i fokusiranje na stvari koje zaista donose rezultate. 

Te informacije mogu da vam otkriju kako se konkurencija rangira u internet pretragama, kao i da pomognu da prepoznate koji su to sajtovi koji svojim autoritetom mogu da unaprede reputaciju kompanije za koju radite.

Dodatna prednost online PR-a je to što ovaj način promocije iziskuje znatno manje ulaganja u poređenju sa standardnim PR aktivnostima. Za početak, aktivnosti se vrše na internetu što znači da su troškovi realizacije mnogo manji. Uz to, rezultati digitalnih kampanja su često mnogo bolji usled olakšanog targetiranja željene publike.

Ne treba zanemariti ni benefite koje vi lično imate kao online PR manager. Svoj posao možete da obavljate sa bilo koje tačke na planeti, a jedino što vam je potrebno su kompjuter i internet konekcija. Naravno, rezultat pre svega zavisi od vas i vaših sposobnosti. 

šta radi online PR manager

Osobine koje mora da ima uspešan online PR

Da biste ostvarili uspešnu karijeru u oblasti online odnosa s javnošću, potrebno je da posedujete osobine koje ima svaki uspešan PR ekspert.

Komunikativnost – U komunikaciji na internetu svaka vaša reč je negde ubeležena. Praktično će se vaša kompletna komunikacija oslanjati na e-mail ili chat servise (npr. Facebook chat). Zato treba da uvek budete spremni na pristojnu komunikaciju i rešavanje problema na najbezbolniji mogući način. 

Strateško razmišljanje – Da biste ostvarili uspeh, potrebno je da uvek imate osmišljene kratkoročne i dugoročne planove. Na ovaj način ćete uvek biti jedan korak ispred konkurencije, dočekujući spremni svaki (ne)očekivani izazov. Zahvaljujući dobroj pripremi, reagovaćete blagovremeno i pravilno na svaku situaciju.

Brzo usvajanje informacija – Od vas će se očekivati da uvek imate spreman odgovor na svako pitanje. Zato je važno da uvek budete spremni na svaku situaciju. Desiće se da ne znate odgovor na postavljeno pitanje, što znači da ćete morati brzo da reagujete i spremite odgovor. Kako ste, kao online PR, personifikacija kompanije, od vas će se očekivati blagovremen i adekvatan odgovor.

Iskrenost – U komunikaciji sa internet publikom morate da se potrudite da zaradite njihovo poverenje. Najbrži put je iskrena i otvorena komunikacija. To ne znači da ne treba baš svaku informaciju da delite sa javnošću, naročito ako nije u interesu brenda. Ipak, to ne podrazumeva da treba da lažete jer se takve stvari brzo otkriju na internetu, što može da bude pogubno po reputaciju kompanije, ali i vašu ličnu.

Multitasking – Online PR je kompleksna oblast koja zahteva rad na više frontova u isto vreme. Stvari se često dešavaju paralelno, dok se od vas očekuje da sve izazove rešite na pozitivan način. Jasno je da je ovde reč o izuzetno dinamičnom poslu koji traži odlučnu osobu koja je sposobna za brzo donošenje pravih odluka.

Informisanost – Ako želite da se uspešno bavite ovom profesijom, morate uvek da budete „na izvoru” informacija. Nijedna važna vest ne sme da vam promakne kako biste se na pravi način pripremili za lavinu negativnih komentara (ukoliko je takav slučaj) ili iskoristili povoljnu situaciju za promociju. Paralelno sa tim, morate uvek da znate šta radi konkurencija kako biste blagovremeno reagovali na njihove aktivnosti.

Zašto je sadržaj bitan

Da biste skrenuli pažnju na svoj brend, neophodno je da on bude u centru pažnje, tj. da se o njemu priča. Zato ćete kao online PR manager imati zadatak da stupite u kontakt sa influencerima, popularnim sajtovima, pa i posećenim stranicama na Facebooku. Na ovaj način možete lakše da prenesete neku važnu vest koju možda neće objaviti klasični mediji.

Pored toga, potrebno je da budete prisutni na društvenim mrežama sa sopstvenim sadržajem koji će privući publiku. Dobro plasiran originalni sadržaj je izuzetno bitan jer je to prirodan način da nekome skrenete pažnju. Sa tehnološkim napretkom još je lakše kreirati sadržaj koji je dostupan svima. 

Recimo, možete da uživo prenosite prezentaciju svoje kompanije (Live stream) putem društvenih mreža (Facebook Live) ili YouTubea. Koristeći online mogućnosti, ne samo što ćete lakše doći do željene publike već ćete delovati neposrednije kroz direktnu komunikaciju sa publikom. To, naravno, pozitivno utiče na imidž brenda.

Ipak, sadržaj mora biti usklađen sa ciljnom grupom kojoj se obraća. To je razlog zašto se neki brendovi oglašavaju samo na Instagramu ili što su neki fokusirani na YouTubere. Konačno, uspeh neke PR kampanje zavisiće, pre svega, od toga koliko je kreirani sadržaj uspeo da skrene pažnju. Mnogi greše kada online aktivnosti prave „za svakoga”, ali to nije jedini „PR greh”. 

PR online influenceri rad na laptopu

PR greške koje ne smete da pravite

U svakom poslu se dogode greške. Ipak, kada se bavite odnosima s javnošću, to može da bude problematično. Zato je najbolje u startu raditi na eliminaciji očekivanih problema. Da biste to postigli, držite se nekih osnovnih PR pravila.

Obraćajte se ciljnoj grupi, a ne svima – Iako mnogi klijenti vole da kažu da se obraćaju „svima”, to je jednostavno nemoguće. Zato često nećete dobiti željeni efekat ukoliko planirate saradnju sa veoma posećenim sajtom, a ispostavi se da njegova publika nije i vaša. Uvek je bolje pronaći sajt sa manjom posetom, ali koji predstavlja nišu koju tražite. 

Saradnja sa influencerima često se ne isplati – Reč je uglavnom o YouTuberima i Instagramerima koji imaju veliki broj pratilaca. Ipak, ukoliko se njihova publika ne uklapa u vašu ciljnu grupu, veliki broj fanova ne znači ništa. Isto važi i ukoliko dotična poznata ličnost ne deli vrednosti koje ceni vaš brend. Ovakva saradnja sa nekim može da bude ne samo kontraproduktivna već i da uruši dugo građenu reputaciju.

Ne šaljite svima isti promo e-mail – Iako zvuči lakše, nije dobra ideja da svim online medjima šaljete isto PR saopštenje. Na ovaj način dobićete u najboljem slučaju više istih objava. Ono što je još gore jeste da ćete propustiti šansu da sa nekim medijem uspostavite mnogo bolju saradnju.

Gde možete da radite kao online PR manager

Internet je veliko tržište koje se konstantno širi. Zbog toga svaki bolji brend želi da dopre do potrošača promovišući svoje kvalitete. To je posao online PR profesionalaca, koji su izuzetno traženi usled porasta posla. I dok ovaj posao možete da radite kao freelancer, mnogima su marketinške agencije prvi izbor zbog razgranate mreže klijenata.

Radom u agenciji je lakše započeti karijeru i steći nove poslovne partnere. Ali to ne znači da je to jedini ispravan put. Pored marketinških agencija (klasičnih i onih fokusiranih na digitalni marketing), tu su i kompanije koje imaju razvijen sopstveni PR sektor. Na ovaj način kompanije imaju veću kontrolu nad informacijama i budžetima, pa su uvek dobrodošli odgovorni i sposobni profesionalci.

Svakako uvek možete da se upustite u izgradnju solo karijere. Na ovaj način imate potpunu kontrolu nad svojom karijerom, uz mogućnost višestruko veće zarade. Čak i ako radite u nekoj kompaniji, uvek možete da prihvatite neki dodatan posao. Ne samo što na ovaj način možete doći do ekstra zarade već ćete steći nove kontakte, koji su ključni za ovaj posao.

Gde možete da naučite da se bavite PR poslom

Online PR manager je izuzetno odgovorna i dinamična profesija koja zahteva posedovanje specifičnih veština. Kako biste ostvarili uspešnu karijeru, potrebno je da usvojite konkretna znanja u vezi sa poslom. Mnogo toga možete da naučite od izuzetnih stručnjaka koji vode Social Media, Online PR & Community Manager program obrazovanja. 

Na ovaj način već nakon 12 meseci školovanja moći ćete da započnete svoju profesionalnu karijeru. Kako se radi o veoma modernoj profesiji, budite sigurni da ćete vrlo brzo pronaći prvi angažman. Nakon toga, sve zavisi od vas i od načina na koji ćete primeniti naučeno.

4 stepenika do uspešne karijere u internet poslovanju! Spremili smo dokument koji otkriva koja su to četiri stepenika koja vode ka profitabilnoj karijeri u online poslovanju. Preuzmite izveštaj ovde.

Da li ima mesta? Upisni rok 2024/25. se zatvara.

Da saznate sve o upisu, kliknite ovde.

Prijavite se