SVE ŠTO TI JE POTREBNO ZA ODLIČNO PLAĆEN POSAO!

Odlično plaćen dodatni posao na internetu

Budimo iskreni, svakome bi dobro došlo više novca. Bez obzira na to da li radite negde klasičan posao „od 9 do 5” ili se još uvek školujete, dodatni posao uvek dobro dođe. Postoji više načina da poboljšate svoju finansijsku situaciju. Ipak, najpraktičniji i najisplativiji način je rad preko interneta. Ne samo što je ponuda poslova iz inostranstva izuzetno velika već su i honorari često značajno veći.

Dodatni posao koji opušta

Naravno, za odlično plaćene poslove, od strane domaćih ili stranih klijenata, potrebna su posebna znanja i veštine. Srećom, njih možete da steknete u Srbiji, i to učeći od dokazanih stručnjaka, poput uspešnih PR menadžera, SEO eksperata, copywritera, itd.

Pre nego što započnete svoju dopunsku online karijeru, potrebno je da definišete svoja interesovanja i količinu vremena koje ćete odvajati za dodatna angažovanja. Imajte na umu da su to ipak dodatna zaduženja i da ćete ih raditi uz redovan posao ili druge obaveze. Srećom, uz prave veštine, dobru pripremu i organizaciju vremena moći ćete sve da postignete. U tom slučaju imaćete zagarantovane dodatne prihode koji će vam promeniti način života.

Zahvaljujući dodatnom poslu doći ćete do novih veština, koje će vam omogućiti da vremenom svoj glavni posao unapredite ili ga jednostavno promenite za neki isplativiji. Ko zna, možda vam baš freelance rad od kuće postane glavno zanimanje. Šta god da se desi, vi ste svakako na dobitku.

Za početak, postavite sebi pitanje – šta raditi kao dodatni posao? Šta je to što vam najviše leži od mnogobrojnih isplativih internet profesija? Nastavite sa čitanjem kako biste dobili odgovore na ova važna pitanja!

Izaberite najbolje plaćen dodatni posao 

Online poslovi predstavljaju evoluciju mnogih starih zanimanja, pa se samim tim i dalje razvijaju. Upravo zbog vezivanja za nove tehnologije i specifične metode obavljanja zadataka, i dalje nema dovoljno stručnjaka na tržištu. To je odlična vest za svakog ko tek počinje sa radom jer može da računa na odlično plaćene projekte.

Pre nego što se odlučite za konkretan posao, prvo istražite tržište. Ne brinite, za to će vam biti potreban samo internet i kompjuter. Najbolji uvid u poslove preko interneta imaćete ukoliko otvorite nalog na sajtovima za freelance zapošljavanje.

Najpopularniji sajtovi za internet poslove su Upwork i Freelancer. Ovde ćete iz prve ruke dobiti uvid u potrebe poslodavaca, pre svega u inostranstvu. Ponude za posao se objavljuju konstantno tako da će vam biti potrebno nekoliko dana istraživanja kako biste stekli kompletnu sliku šta se najviše traži.

Napravite spisak poslova koje biste mogli da uspešno obavljate i procenite koliko su traženi, plaćeni i ko je konkurencija. Imajte na umu da je za najbolje poslove potrebna odlična reputacija, koju stičete obavljanjem poslova.

Da biste stekli pozitivne komentare, potrebno je možda nekad i da spustite cenu kako biste došli do posla. Kad dođete do stadijuma da ste dokazani stručnjak, moći ćete da postavljate svoje uslove rada i birate klijente.

Put do takvih dodatnih poslova je moguć ukoliko pokažete inicijativu i, uz stečena znanja, steknete i međunarodno priznate diplome i sertifikate. Na ovaj način ćete sebi otvoriti vrata lukrativnih poslova koji nisu dostupni svakome. Time će vaše napredovanje biti zagarantovano, a zarada sa svakim uspešno finaliziranim projektom veća.

Dodatni posao kod kuće

Kućna kancelarija je neophodna za online karijeru 

Ukoliko želite da ozbiljno zarađujete radom od kuće, neophodno je da kreirate sebi prijatno okruženje za rad. Ne samo što treba da imate adekvatnu opremu u skladu sa poslom kojim se bavite već treba i da sredina u kojoj radite bude inspirišuća. To je naročito važno ukoliko budete komunicirali sa klijentom putem Skypea ili nekog drugog modernog programa za komuniciranje.

U tom slučaju klijent će primetiti da ste profesionalni, pa će vam poveriti i dodatne projekte, ako se dobro pokažete. Da biste to postigli, potrebni su vam adekvatni programi za rad. Pojedini programi su neka osnova bez koje je rad nemoguć, dok su neki drugi specifični za pojedina zanimanja.

Od zajedničkih programa svakako vam je potrebno efikasno sredstvo komunikacije. To može biti Skype, WhatsApp, Viber, Google Meet ili neka druga messenger aplikacija. Veliki je plus ako imate instaliran VOIP telefon, koji omogućava komunikaciju sa poslodavcem ali i potrošačima na način da osoba s druge strane i ne zna da priča sa nekim preko „internet telefona”.

Ukoliko se bavite pisanjem na engleskom, dobra je ideja da koristite neki od programa za pravopis. Možda i najpopularniji i najpraktičniji primer dobre aplikacije je Grammarly, koji je izuzetno lak za korišćenje. Biće vam potrebno i solidno poznavanje MS Office paketa aplikacija. Tu se pre svega misli na Word, Excel i PowerPoint, koji su neophodni za svakodnevni rad, čime god da se bavite online.

Mnogi poslovi zahtevaće i poznavanje određenih programa za manipulaciju slikama, poput Photoshopa. Kako je reč o internetu, često se podrazumeva poznavanje Google Analytics programa i WordPressa. Iako to zvuči kao mnogo stvari, ukoliko se na pravi način pripremite i naučite osnove, shvatićete da ipak sve najviše zavisi od vaših talenata i želje za napredovanjem.

Iskoristite sve prednosti rada od kuće

Rad od kuće ima svoje prednosti i mane. Dok nekome odgovara da sedi u svom domu, drugi vole da razdvoje privatan život od kancelarije. Ne postoji pravo rešenje, ali svakako treba da znate koje su sve prednosti rada od kuće.

Prva stvar i najvažnije jeste da shvatite da, kada radite dodatni posao, to radite pre svega za sebe. Motivacija ne bi smela da bude problem, iako je nekima teško da se „nateraju” da rade od kuće, jer im toliko stvari skreće pažnju.

Ipak, ako vam je to zaista veliki problem jer vam „sve skreće pažnju”, uvek možete da se odlučite za coworking prostor. Na ovaj način ćete moći da se fokusirate na posao, uz sve benefite koje donosi ovaj prostor (mesto za sastanke, prostor za rad, brz internet…).

Ukoliko se ipak odlučite za rad od kuće, uvek možete da računate na benefite kućne atmosfere. Tu je i ušteda u vidu troškova za obroke, pića i grickalice, a i nećete trošiti vreme i novac u putovanju do neke druge lokacije.

Jasno je da, kada radite od kuće, u potpunosti kontrolišete vreme koje provedete u radu, bez opterećenja spoljnim faktorima. Na ovaj način ćete imati više vremena za sebe, ali i za porodicu i prijatelje. Naravno, biće potrebno određeno vreme da se naviknete na novi/stari prostor, ali kad sve „legne”, bićete produktivniji nego ikad pre!

Posao kod kuće

Pronađite lako najbolji posao preko interneta

Tek kada krenete sa traženjem dodatnog online angažmana, shvatićete koliko je zaista impozantna ponuda poslova. U tom moru ponuda potrebno je da uspešno prepoznate one koje najbolje odgovaraju vašim veštinama. Tada je potrebna i doza sreće kako bi poslodavac odabrao baš vas.

Imajte na umu da je vaš cilj pre svega dodatna zarada preko interneta. To znači kako ne treba da prihvatate po svaku cenu poslove koji će vam oduzeti svaki trenutak slobodnog vremena. Fokusirajte se na projekte koje možete da kompletirate u razumnom roku, u skladu sa svojim ostalim obavezama.

Najisplativiji online poslovi koje možete da radite

Uz dobru pripremu, sticanje adekvatnih znanja, diploma i sertifikata, bićete spremni za poslove koji donose odlične prihode. Sve što morate da znate možete da naučite učenjem na daljinu, učeći upravo od kuće kako izgleda raditi preko interneta.

Primenom novih znanja ćete napredovati i dobijati sve bolje poslove, od kojih ćete u jednom trenutku zarađivati više nego od glavnog posla koji radite. Za početak, potrebno je da odaberete profesiju koja najbolje odgovara vašim talentima.

Stručnjak za internet prodaju 

Znanja koja se traže: poznavanje osnova preduzetništva i internet marketinga

Prodaja proizvoda i usluga se sve više prebacuje na internet, pa online prodavnice polako postaju glavni izbor kupaca u odnosu na klasične metode kupovine. Dovoljno je videti kako posluju e-commerce giganti kao što su: Amazon, Alibaba, eBay i drugi. Ono što im je zajedničko jeste veliki izbor proizvoda i konkurentnije cene u odnosu na robne kuće i tržne centre.

I pored ovih giganata, postoje još mnoge manje internet prodavnice koje odlično posluju, a kojima su potrebni stručnjaci koji će uspešno voditi poslove. Iz tog razloga su veoma traženi e-commerce menadžeri, koji znaju kako da razviju biznis i unaprede prodaju. Pravi stručnjak će na vreme prepoznati dobre poslovne prilike koje će povećati prihode, ali i zaštititi kompaniju od rizičnih investicija.

Gde se školovatiprogram E-commerce Manager & Entrepreneurprogram Online Sales & E-business Development su najbolji za razvijanje uspešne karijere.

Content & SEO menadžer

Znanja koja se traže: analitičnost, rad SEO alata, poznavanje Google analytics programa

Da bi sajt bio čitan, potrebno je da se rangira u samom vrhu Google pretraga. Da bi se došlo do vrha, potrebno je poraditi na rangiranju ključnih reči koje korisnici ukucavaju kada traže nešto na internetu. Dobro optimizovanje sajta za željenu oblast je posao SEO menadžera. On mora da poseduje znanje iz oblasti internet marketinga ali i search engine optimizacije.

Da bi sajt bio dobro pozicioniran, potrebno je da ima kvalitetan sadržaj, tj. content. On mora da bude tematski u skladu sa ključnim rečima, tj. da se slaže tematski sa sajtom. Dakle, ako se sajt bavi video-igrama, neće se dobiti ništa pisanjem tekstova o voću i povrću. Sadržaj je izuzetno bitan i praktično je ključan za rangiranje sajta, a samim tim i za zaradu.

Iako na prvi pogled to deluje jednostavno, SEO metodologija rada je izuzetno kompleksna i dinamična. Naime, rangiranje se pre svega radi za pozicioniranje na Google pretragama, što znači da se svaka promena u sistemu rada i načinu rangiranja mora primeniti i na sam sajt. Neadekvatan rad znači i pad rangiranja sajta sa vrha prve strane, što je jednako nestanku iz pretraga (kada ste poslednji put kliknuli na drugu stranu rezultata Google pretrage?).

Gde se školovatiprogram Content & SEO Manager je odličan izbor za stručno usavršavanje.

Community menadžer

Znanja koja se traže: odlična komunikativnost, poznavanje rada u Photoshopu

Marketing na društevnim mrežama se razvija neverovatno brzo kako bi ispratio napredak novih tehnologija i navika korisnika. Smartfoni su sve moćniji, a internet sve brži, prenoseći komunikaciju sa računara na mobilne uređaje. Kako su društvene mreže sve pristupačnije, tako su i korisnici sve aktivniji i njihove navike postaju sve bitnije za uspešno poslovanje.

Da biste razvili uspešnu karijeru community menadžera, potrebno je da pametno primenjujete različite strategije vođenja profila na društvenim mrežama, ali i kroz komunikaciju sa ciljnom grupom putem sajta ili foruma.

Da biste to postigli, preporučljivo je da razumete osnove korišćenja programa za manipulaciju slikama kao što je Photoshop. Ukoliko želite da se pozicionirate kao uspešan stručnjak za društvene mreže, potrebno je da uvek pratite trendove i menjate strategije u skladu sa njima.

Gde se školovatiprogram Social Media, Online PR & Community Manager će vam pomoći da razumete osnove vođenja društvenih mreža.

Virtuelni asistent 

Potrebna znanja: samostalnost u radu, odlična organizovanost i komunikacione veštine

Posao virtuelnog asistenta jedinstveni je naziv za razne veštine koje je moguće raditi preko interneta. Iako je prvenstveno reč o poslu virtuelne sekretarice, poslovi koji podrazumevaju poznavanje internet marketinga (PPC marketing, društvene mreže i dr.) takođe spadaju u oblast delovanja.

Osnova posla je ispomoć u radu, jer mnoge kompanije nemaju dovoljno ljudskih resursa koji bi uspešno finalizirali sve projekte. Samim tim je ovaj posao odličan za početnike koji žele da se kroz asistiranje bolje upoznaju sa brojnim granama internet poslovanja.

Na ovaj način ćete najbrže naučiti „zanat” i steći preporuke za nove projekte. Sticanjem ekspertize u određenoj oblasti fokusiraćete se na određene poslove i praktično raditi samostalno na projektima. Vremenom ćete čak moći da prihvatite više zadataka sa sličnim rokovima, jer ćete biti sigurni da ste u stanju da sve postignete.

Gde se školovati: program Digital Marketing Planner & Account Manager ili program Web Project Manager & Data Analyst dobar su izbor za početak nove karijere.

Posao izvan kancelarije

Koliko se isplati dodatni posao vikendom? 

Kako je reč o honorarnim poslovima koji se rade online, jasno je da samo od vas zavisi koje će vam biti radno vreme. Ukoliko se posvetite dodatnom poslu preko vikenda, to može biti veoma isplativa odluka. Kako je vikend i dalje „svetinja” za mnoge, to će vam omogućiti lakše ugovaranje dodatnih poslova.

Ovi poslovi se često više plaćaju, jer podrazumevaju dodatno angažovanje sa kraćim rokovima. Ukoliko imate vremena da se posvetite radu preko vikenda, brže ćete i lakše steći reputaciju za poslove koji donose mnogo veću zaradu.

Dodatni posao vikendom često podrazumeva asistenciju pri završavanju projekata koji moraju da budu gotovi u ponedeljak, što znači da, umesto da se odmarate, možete da dođete do odličnog honorara. Uz dobru organizaciju slobodnog vremena, lako ćete se navići na nove obaveze. Ipak, ne zaboravite da vam je za efikasan rad potreban i odmor koji svakako morate da imate u toku nedelje.

Dakle, prva stvar o kojoj treba da brinete je kako kreirati balans kada su obaveze, ali i slobodno vreme u pitanju. Zato je neophodno da imate pravilan pristup dnevnim zadacima kako bi se vaša mesečna primanja povećala od 200 evra pa naviše.

4 stepenika do uspešne karijere u internet poslovanju! Spremili smo dokument koji otkriva koja su to četiri stepenika koja vode ka profitabilnoj karijeri u online poslovanju. Preuzmite izveštaj ovde.

Da li ima mesta? Upisni rok 2024/25. je u toku.

Da saznate sve o upisu, kliknite ovde.

Prijavite se