Neka ceo svet bude tvoja kancelarija!

Obuke i kursevi: Prečica za bolji život?

Nema svako sreće da odmah prepozna svoje potencijale i da radi ono što voli. Mnogima je potrebno vreme da se pronađu, ali taj put donosi određene rizike. Da biste uspeli, potrebno je da se posvetite usavršavanju i učenju novih veština. Obuke i kursevi mogu biti presudni za promenu nabolje. Postavlja se pitanje da li ste spremni da napravite presudni korak.

internet obuke i kursevi

Nekada se podrazumevalo da nakon školovanja pronađete posao u struci i bez stresa dočekate penziju. Ipak, nove tehnologije su uticale na ponudu i potražnju poslova. Pojedini poslovi nisu ni postojali kada ste razmišljali o budućoj profesiji, dok su neki poslovi izgubili na važnosti. 

Čak i da se bavite traženim poslom, vrlo lako se može desiti da ne posedujete potrebna znanja. Naime, tehnološki razvoj diktira potrebe poslodavaca, pa se od vas očekuje da budete u toku sa najnovijim trendovima. Da biste ispunili očekivanja i zaslužili unapređenje, potrebno je da se konstantno usavršavate. 

Ukoliko niste spremni za napredak, neko drugi kome obuke i kursevi nisu problem zauzeće vaše mesto. Igra je jednostavna, pobeđuje onaj ko poseduje više znanja. Što pre shvatite da morate tokom cele karijere da učite nove veštine, pre ćete ostvariti zavidan uspeh na poslu.

Imajte na umu da na ovaj način pomažete, pre svega, sebi. Sa modernim znanjima ćete biti konkurentniji na tržištu, što povećava vaše šanse da pronađete odlično plaćen posao. Naime, u modernom poslovanju su važne diplome i sertifikati, ali je od toga bitnije da zaista posedujete tražena znanja. Ovakva situacija je najprimetnija kod IT kompanija, koje su stalno u potrazi za stručnjacima.

Jasno je da postoje određena zanimanja koja donose veće prihode, ako ste spremni da se posvetite prekvalifikaciji. To je moguće, pre svega, pomoću online obuka i kurseva, pod uslovom da su predavači kvalitetni i posvećeni. Ipak, uprkos činjenici da nova znanja otvaraju mnoga vrata, i dalje postoje oni koji nisu spremni da naprave odlučujući korak. Ne dozvolite da vas strah od nepoznatog blokira u karijeri!

Kada treba promeniti karijeru?

Sigurnost posla kojim se trenutno bave za mnoge je glavna prepreka kod pronalaženja novog posla. Drugi argument je uljuljkanost i nesigurnost u sopstvene kvalitete. To znači da smatrate da vam je na trenutnom poslu odlično, a pritom i sumnjate da možete da postignete nešto više u životu. U tom slučaju ste upravo vi najveća prepreka samom sebi – ako ne verujete sebi, uspeh će izostati.

Da biste znali da li treba da promenite neke stvari u svojoj karijeri, stavite na papir šta to gubite, a šta dobijate. Za početak, analizirajte svoj trenutni posao kako biste shvatili da je promena neophodna. Za naredni korak neophodno je da se suočite sa svim ličnim i profesionalnim izazovima. 

Prvi korak je da budete iskreni i analizirate sebe na trenutnoj poziciji u poređenju sa nekim novim radnim mestom. Razmislite koliko se prepoznajete u sledećim tvrdnjama:

  • nemate želju da napredujete;
  • niste zadovoljni primanjima;
  • posao koji radite vam je monoton;
  • nije vam prijatno u poslovnom okruženju;
  • svesni ste da na trenutnoj poziciji nema mesta za napredak;
  • plašite se reakcije okoline ukoliko date otkaz;
  • plašite se neuspeha u novom okruženju;
  • ne posedujete znanja koja traže drugi poslodavci.

Kada se podvuče crta, najveća prepreka je, u stvari, strah od nepoznatog. Obuke i kursevi su najbolji način da se savladaju sve ove prepreke. Ukoliko posedujete znanje i želju da napredujete u karijeri, nijedan izazov neće biti nerešiv za vas. To znači da najviše od vas zavisi šta će se desiti sa vašom karijerom, tj. da li je vreme da nešto menjate u životu.

znanja za bolju karijeru polaznici kurseva

Kako promeniti posao uspešno?

Niko ne kaže da je jednostavno promeniti profesiju. Ne postoji čarobni štapić niti je dovoljno da kažete: Želim da budem SEO manager / community manager / e-commerce stručnjak…” Potrebno je da, pre svega, znate šta želite, da dobro proučite šta dobijate sa novim znanjima i kakvo je stanje tržišta.

Samo ćete na ovaj način biti sigurni da ste napravili pravi izbor kada je u pitanju vaša nova profesija. Jasno vam je da to znači da morate da budete iskreni prema sebi i u vezi sa svojim sposobnostima kako biste ostvarili uspeh. Isto tako, glavni motiv ne sme da vam bude isključivo novac jer ćete u tom slučaju biti vrlo brzo nesrećni na novom poslu, radeći nešto što ne volite. 

Imajte na umu da često nije potrebno kompletno promeniti profesiju. Nekada je dovoljno da budete stručniji i na pravi način ispratite nove trendove. U ovom slučaju ne biste kretali od nule, već biste bili još konkurentniji u okviru profesije kojom se bavite. Svakako da su istaknuti kursevi i obuke najbolji način za ovaj vid napredovanja, naročito ako želite da se fokusirate na određena, usko stručna znanja. Ipak, šta raditi kada je jedini način onaj kada se kreće sve ispočetka?

Izgradite karijeru od nule

Kada je jasno da treba da usvojite nova znanja, izuzetno je važno da to uradite na pravi način. Analizirajte oblasti koje vam najbolje leže, a onda napravite uži izbor. Možda su kursevi računara, administrativne obuke, java programiranje, digital marketing obuke ili nešto sasvim drugo oblasti u kojima vidite mogućnost da gradite karijeru. Sada kada ste suzili spisak, vreme je da se bacite na istraživanje. Razgovarajte sa prijateljima koji su već prošli sličan proces. Na internetu takođe možete da pronađete besplatne testove i savete onih koji su prošli sličan proces. Posetite i neku od obrazovnih ustanova i posavetujete se sa stručnjacima šta je najbolje za vas. Nije redak slučaj da se polaznici odluče za to da im obuka i praksa budu u istoj obrazovnoj ustanovi.

Naravno da je bitno da li posao koji birate nudi perspektivu i odličnu platu. Na kraju krajeva, to je jedan od važnih razloga zašto ste se odlučili za prekvalifikaciju. Idealno bi bilo da pronađete profesiju koja ispunjava finansijske uslove, a da u isto vreme nudi profesionalni izazov. To je dobitna kombinacija za napredak u karijeri – bilo da ste u okviru firme ili ste freelancer. 

Učenje veština koje se isplate

Sada kada ste definisali čime želite da se bavite, vreme je da se posvetite učenju. Kada su obuke i kursevi u pitanju, ako ste početnik, trebaće vam oko 12 meseci školovanja za sticanje novih znanja i poslovnih veština. Dobra stvar je što za to vreme možete i da radite zahvaljujući sistemu učenja na daljinu. Reč je o načinu školovanja koji omogućava da učite, pratite predavanja i polažete ispite online. 

A na ovaj način umanjujete finansijski rizik jer možete da radite stari posao sve dok ne procenite da ste spremni za veliku promenu. Ne treba isključiti ni mogućnost napredovanja u firmi u kojoj se trenutno nalazite. Imajte na umu da je poslodavcima uvek draže da zadrže kvalitetne radnike nego da angažuju nove, koje ne poznaju toliko dobro. U tom slučaju postoji mogućnosti da vam kompanija finansira stručno usavršavanje!

kako odabrati najbolji kurs polaznica

Kako odabrati najbolje obuke i kurseve?

Odluku o karijernim promenama nije lako doneti, naročito kada ne znate kome da verujete. Na tržištu postoji mnogo obrazovnih ustanova, ali malo koja zaista može da vam garantuje da ćete biti zadovoljni nivoom stručnosti. Zato je odabir najboljeg mesta za školovanja prioritet.

Veoma važna stavka koja otkriva koliko je neka ustanova ozbiljna jesu sertifikati i licence za predavanja. Svaka dobra škola iza sebe ima godine iskustva, zadovoljne polaznike i ozbiljne rezultate. Takođe, bez dokazanih, sertifikovanih stručnjaka nećete doći do željenih rezultata. To je naročito bitno ukoliko ste se odlučili za oblast internet poslovanja. Kako je reč o modernoj oblasti, važno je da učite od stručnjaka koji su autoritet u poslu kojim se bave. 

Ako ste se zainteresovali za online marketing i poslovanje na internetu, odluka je jasna. InternetAcademy je ugledna ustanova koja omogućava sticanje modernih veština koje pokrivaju digitalni biznis. Sa znanjem koje steknete već nakon godinu dana bićete spremni da radite na ozbiljnim poslovima za ugledne kompanije.

Kako do posla nakon školovanja?

I dok niko ne može da vam garantuje zaposlenje, sa novim znanjima iz traženih oblasti vaše se šanse za posao značajno povećavaju. Razmislite o praksi u nekoj uspešnoj kompaniji kako biste primenili naučeno u realnim uslovima, ali i pokazali potencijalnom poslodavcu svoje sposobnosti. Ne samo što ćete na ovaj način steći dodatno iskustvo i upoznati ljude već ćete i obogatiti svoj CV, te ćete biti još poželjniji kandidat kompanijama.

Uvek možete da se oprobate kao freelancer radeći honorarni posao od kuće. Zarada na internetu može da bude izuzetno velika jer imate mogućnost da sarađujete sa klijentima iz celog sveta. Do njih ćete doći putem sajtova kao što su Upwork ili Toptal. Samostalni rad podrazumeva da budete dobro organizovani, disciplinovani i odgovorni kako biste se izdigli iznad konkurencije.

Obuke i kursevi za uspešnu karijeru

Iskoristite priliku da naučite nove stvari i promenite sebi život. Obuke i kursevi se izuzetno isplate, naročito kada je reč o usavršavanju iz oblasti internet poslovanja. Jedan pogled na ponude za posao biće dovoljan da se uverite koliko su traženi stručnjaci za e-commerce, online PR, content, SEO itd. Na vama je da uhvatite korak sa modernim trendovima i postanete ekspert za digitalni marketing i online biznis.

Neće vam niko pokloniti bolji posao i platu, za to morate sami da se izborite svojim znanjem. Krenite već danas da menjate svoj život donoseći prave odluke za svoju karijeru. Uz posvećenost i trud, doći će i prvi uspesi. To je recept za bolji život i uspešnu karijeru!

4 stepenika do uspešne karijere u internet poslovanju! Spremili smo dokument koji otkriva koja su to četiri stepenika koja vode ka profitabilnoj karijeri u online poslovanju. Preuzmite izveštaj ovde.

Da li ima mesta? Upisni rok je otvoren! Da saznate sve o upisu, kliknite ovde.