Neka ceo svet bude tvoja kancelarija!

Kako postati preduzetnik: Saveti za otpočinjanje privatnog posla

Sigurno ste se do sada barem jednom zapitali šta je preduzetništvo i kako da pokrenete sopstveni biznisUkoliko želite da se bavite poslom koji volite, i to pod svojim uslovima, vreme je da se poslovno osamostalite. Saznajte kako postati uspešan preduzetnik i kako ostvariti zavidnu karijeru.

Kako postati preduzetnik

Da biste počeli da radite samostalno, potrebno je da kreirate poslovni plan i otvorite preduzetničku firmu. To znači da imate mogućnost da se bavite preduzetništvom i da u skladu sa odabirom delatnosti plaćate paušalno porez. Postoje mnogi razlozi zašto se neko odlučuje na posao privatnika. 

Dok, s jedne strane, posao u velikoj firmi donosi određenu sigurnost i dobru platu, nivo samostalnosti je nizak. Čak i u slučaju da ste na visokoj poziciji, moraćete da poštujete pravila kompanije i odluke koje donosi menadžment. To će vam svakako biti ograničavajući faktor ukoliko imate veće ambicije. Ako ste se prepoznali u ovome, najbolja odluka će biti da započnete freelance posao.

Nakon što ste doneli odluku da se u potpunosti posvetite sopstvenom biznisu, potrebno je definisati šta je to što u stvari želite da radite. Definisanje delatnosti će vam biti lakše ako istražite tržište kako biste videli šta je to što možete da ponudite svojim znanjem. 

Nemojte se odmah obeshrabriti, čest je slučaj da ne postoji potreba za nečim samo iz razloga što to do sada nije postojalo. Ako je vaša ideja odlična, stvorićete potrebu kod potrošača i ostvariti vanserijski uspeh u preduzetništvu. Dok razmišljate o svojoj budućoj profesiji, imajte na umu da ćete kao preduzetnik u početku raditi sami. Tek nakon većeg uspeha možete razmisliti o širenju biznisa i angažovanju dodatne radne snage.

Šta morate da znate kao preduzetnik

Da biste uspeli kao preduzetnik, veoma je važno da se razumete u oblast kojom se bavite. Dakle, ako vas, na primer, interesuje posao SEO eksperta ili želite da se istaknete kao stručnjak za upravljenje projektima, potrebno je da dođete do određenog nivoa stručnosti pre nego što se odlučite za samostalan rad. To važi i za bilo koju drugu oblast, jer kao freelancer morate da se oslonite isključivo na svoja znanja i poslovne veštine koje ste stekli. 

Imajte na umu da za poslovni uspeh nije dovoljno biti stručnjak u nekoj oblasti. Potrebno je i da znate kako da razvijete posao, pronađete klijente i održavate poslovne kontakte. Ukoliko napravite prvi korak ka preduzetništvu, od izuzetne važnosti je da svoj posao radite korektno i odgovorno jer ćete samo na taj način moći da negujete svoj preduzetnički duh. Kada razmotrite sve prednosti i nedostatke određenog posla, bićete veoma blizu početku rada. 

Sledeći stupanj koji morate da savladate je samokontrola i besprekorna organizacija posla. Sloboda rada je zaista velika prednost, ali u isto vreme morate shvatiti da vas niko neće opominjati ili podsećati na obaveze koje treba završiti. Poslodavci koji vas angažuju daće vam rokove za obavljanje posla, ali kako ćete i kada raditi apsolutno je na vama. 

Kao što smo napomenuli, uglavnom ćete biti prepušteni sami sebi, sa slobodom da kao moderni nomad radite posao sa bilo kog mesta na planeti. Biti preduzetnik ne znači da ne treba da poštujete rokove, štaviše potrebno je da radite više nego da ste klasično zaposleni. Naime, pored obaveza oko projekata, kao svojevrsni direktor sopstvenog malog preduzeća, moraćete da brinete i o preduzetničkim obavezama. Iz ovoga možemo da zaključimo da je neophodno da poslu posvetite dosta vremena i pažnje da bi vaš biznis bio uspešan.

Prava i obaveze svakog preduzetnika

Pre nego što uđete u proces osnivanja firme važno je da znate da zakon prepoznaje nekoliko vrsta preduzetnika, prema načinu oporezivanja. Pre svega, tu je podela na paušalno oporezivanje (van sistem PDV-a) i na osnovu učinka (sistem PDV-a). U zavisnosti od poslovanja i delatnosti kojom se bavite, odlučićete se za jedan od ova dva načina. 

U nekim slučajevima nećete ni imati izbora, jer neke delatnosti ne potpadaju pod paušalno oporezivanje (npr. konsultantske usluge). Određene marketinške usluge su isključivo u sistemu PDV-a, pa to može da bude vrlo važna stavka prilikom biranja „šifre delatnosti” u Agenciji za privredne registre (APR).

Kako funkcioniše paušalno oporezivanje?

Ukoliko imate firmu koja se paušalno oporezuje, to znači da plaćate unapred određeni iznos poreza svakog meseca. Poreski inspektori će na osnovu vašeg poslovanja i drugih faktora koji utiču na njega doneti rešenje o porezu koji ćete plaćati cele godine, bez obzira na prihode.

Kao paušalac imate ograničenje od šest miliona dinara prometa godišnje. U slučaju da prihodujete preko te brojke, moraćete da menjate svoj status. Za početak, za iznose do osam miliona dinara bićete i dalje paušalno oporezovani. 

Ipak, u tom slučaju moraćete da vodite knjige i da svaku transakciju beležite u knjigu paušalno oporezovanih obveznika (KPO). Ukoliko pređete i taj iznos, automatski ulazite u sistem PDV-a. Tu su pravila o novčanim transakcijama mnogo stroža, ali se porez plaća na osnovu ostvarenog prometa, što nekima odgovara. Da podsetimo, kao paušalac plaćate isti porez bez obzira na to da li ste prihodovali nešto tog meseca ili ne.

Kako poslovati kao preduzetnik

Kako otvoriti preduzetničku firmu

Da biste dobili prvi posao i zaradili novac, prvi korak je otvaranje firme. Za početak, potrebno je da smislite ime. To nije obavezno, pa će biti dovoljni vaše ime i prezime uz dodatak PR (ili preduzetnik), mesto sedišta i opis pretežne delatnosti. Pri registraciji ćete navesti na kojoj adresi se registruje firma. To ne mora da bude vaša adresa stanovanja, čak ne mora da bude ni adresa iz vašeg grada. Neki koriste ovu mogućnost kako bi preduzetničku radnju prijavili u nekoj manje razvijenoj opštini, gde su poreski nameti niži. 

Potrebna dokumenta za otvaranje firme

Papirologija koja je potrebna za otvaranje firme je sada pojednostavljena uvođenjem online prijava. Sada je moguće elektronskim putem registrovati firmu u APR-u. Ipak, da biste iskoristili ovu mogućnost, neophodno je da imate mogućnost digitalnog potpisa. Za to je potreban elektronski sertifikat, do kog se može stići na više načina.

Digitalizacijom kompletnog postupka isključuje se čekanje u redovima i omogućava brže dobijanje rešenja. Kompletan proces je dodatno ubrzan omogućavanjem otvaranja bankovnog računa elektronskim putem. Za to će vam biti neophodan elektronski potpis i rešenje iz APR-a u digitalnoj formi. 

Za sve dodatne upite i dokumenta, banka može da kontaktira sa APR-om. Zahvaljujući tome, možete da se koncentrišete na posao. Ukoliko ipak volite klasičan način rada, možete da odete do šaltera i lično odnesete papire. Bez obzira na to koji način prijave preferirate, svakako morate da popunite registracionu prijavu osnivanja preduzetnika. Tu morate da se odlučite za primarnu delatnost, upišete svoje lične podatke, navedete ime firme, odredite zastupnike itd.

Pri predaji prijave, kroz postupak registracije, APR će evidentirati vaše podatke kao što su:

  • poreski identifikacioni broj (PIB), koji dodeljuje Poreska uprava;
  • matični broj, koji dodeljuje Republički zavod za statistiku;
  • broj osiguranika penzijsko-invalidskog osiguranja (PIO), koji izdaje RF PIO;
  • broj osiguranika zdravstvenog osiguranja, koji izdaje RFZO.

Kada APR usvoji vaš zahtev, dobićete rešenje o usvajanju prijave. Ranije je naredni korak bio pravljenje pečata, ali to više niste u obavezi. Ne samo to već u velikom broju slučajeva niko ne sme da vam ga traži. Poslednji korak je otvaranje računa u banci i notifikovanje Poreske uprave o tome.

To je ujedno i kraj procesa registracije, što znači da od tog trenutka možete da poslujete. Sada kada znate kako postati preduzetnik, stekli ste sve uslove za započinjanje biznisa poput izrade internet prodavnice, pokretanja bloga ili nekog modernog posla. Šta god da krenete da radite, znajte da najviše vi utičete na uspeh, jer sve zavisi od vašeg znanja i snalažljivosti.

4 stepenika do uspešne karijere u internet poslovanju! Spremili smo dokument koji otkriva koja su to četiri stepenika koja vode ka profitabilnoj karijeri u online poslovanju. Preuzmite izveštaj ovde.

Da li ima mesta? Upisni rok 2024/25. je u toku.

Da saznate sve o upisu, kliknite ovde.

Prijavite se