Neka ceo svet bude tvoja kancelarija!

Kako zaraditi novac i ostvariti uspešnu karijeru?

Da li želite da pokrenete svoju poslovnu karijeru i odgovorite na svoj životni poziv? Ukoliko ste odlučni u nameri da savladate nove veštine i želite da napredujete, možete računati na neki od odlično plaćenih poslova.

Kako zaraditi novac i biti sam svoj gazda

Ukoliko se pitate šta je potrebno da biste zaradili novac, odgovor je vrlo jednostavan – dobro plaćeni poslovi, a oni zahtevaju izvesna znanja i veštine. Zato je sada pravi trenutak za odluku o školovanju za profesije koje donose odličnu zaradu. To često nije jednostavna odluka, ali je najbolja moguća jer će vas odvesti do vašeg posla iz snova.

Pre tog prvog koraka, potrebno je dobro proveriti da li su vaše želje u skladu s vašim sposobnostima. Dobar posao nije samo onaj koji donosi najviše novca. Mnogi poslovi zahtevaju specifičan način rada koji ne leži svakome. Ukoliko izaberete nešto što vas ne zanima, nećete biti zadovoljni čak i ako imate odlična primanja.

Zato se odlučite za onaj posao koji će vas motivisati da se konstantno usavršavate. Prava ravnoteža između sopstvenih talenata i naklonosti ka poslovima koji donose zaradu jeste put ka dobro plaćenim poslovima. Kada odaberete ono čime želite da se bavite, biće vam mnogo lakše da se na dnevnom nivou suočavate s različitim izazovima.

Kako zaraditi novac u Srbiji?

Nije više teško pronaći dobar posao u Srbiji ukoliko posedujete znanja koja poslodavci cene. Najtraženiji su svakako programeri, koji u Srbiji odlično zarađuju. To ne znači da treba da odaberete programiranje ako vas takav posao ne zanima. Postoji još dosta izuzetno isplativih zanimanja koja vam možda više odgovaraju.

Naime, u Srbiji je moguće pronaći širok spektar poslova koji zahtevaju neke određene veštine. Tako uspešne kompanije svakodnevno otvaraju konkurse za dobro plaćene poslove za IT stručnjake.

Mnogi se s pravom pitaju kako zaraditi novac u Srbiji kada su plate suviše niske. Zapravo, situacija je mnogo bolja. Određena zanimanja pružaju mogućnost za veća primanja, i to sa dobrim razlogom. Kod ovih poslova se cene stručnost i talenat, pa stručnjaci mogu izuzetno dobro da naplate svoje usluge. Da biste došli do ovih poslova, treba se upoznati s tržištem, odnosom ponude i tražnje i kompanijama koje nude poslove.

Sledeći korak je da saznate koje su to kompetencije potrebne za poslove koji vas interesuju. Vrlo brzo ćete shvatiti da su dobro plaćeni poslovi nadohvat ruke. Sve što je potrebno da biste započeli karijeru jeste profesionalna obuka. Uz pravilan pristup, posedovaćete znanja koja vam otvaraju vrata uspešnih kompanija, ali i omogućavaju rad od kuće.

Kako postati sam svoj gazda?

Ako posedujete sposobnosti koje traže poslodavci, vrlo lako ćete doći do odlično plaćenog posla u Srbiji. Razmislite i o pokretanju sopstvenog biznisa, gde su opcije za razvoj karijere možda još veće. Imajte na umu da posao bez ulaganja ne postoji. Svako ko želi da izgradi sopstveni biznis mora da uloži vreme, trud, a u nekim slučajevima i novac.

Da li posedujete znanja za takav potez? Da biste to saznali, proverite sebe, zapišite koje su to veštine u kojima ste dobri i od kojih od tih veština možete da profitirate. Ne odbacujte olako ideje, mnoge kompanije su postigle uspeh zahvaljujući vizionarskim poslovnim rešenjima.

Da biste došli do najbolje ideje, napravite što objektivniju procenu svojih sposobnosti. U tome će vam pomoći odgovori koje ćete dati na sledeća pitanja:

Šta drugi misle o vama? – Da biste što bolje spoznali svoje dobre i loše strane, zamolite svoje prijatelje da vas analiziraju. Tako ćete saznati koje vaše sposobnosti oni vrednuju, a na kojima bi trebalo da poradite. Pitajte osobe u koje imate najviše poverenja kako biste dobili iskrene odgovore. Ne samo da ćete saznati više o sebi već će vam i dobijeni odgovori pomoći u donošenju poslovnih odluka. 

Šta radite tokom slobodnog vremena? – Inspiracija za pokretanje nekog posla često se nalazi u našem okruženju. Zašto jednostavno ne biste unovčili ono što smatrate hobijem? Ako malo razmislite, shvatićete da sve aktivnosti koje radite u slobodno vreme mogu na neki način da se unovče. To može da bude neki posao na internetu poput zarade od Instagrama ili osnivanja online prodavnice

Prednosti unovčavanja hobija su višestruke: radite nešto što volite, posedujete zavidno znanje iz određene oblasti, poznajete tržište itd. Čak i u slučaju da nemate dovoljno iskustva, biće vam lakše da naučite sve što vam je potrebno, te ćete na taj način lakše ostvariti svoju ideju.

Koliko vremena imate na raspolaganju? – Odličan biznis plan ne vredi mnogo ukoliko se ne realizuje. Zato je važno da budete svesni svih ograničenja, a pre svega vremenskih. Da biste došli do rezultata, neophodno je da se u dovoljnoj meri posvetite projektu. Za to su potrebni vreme i odricanje. 

U isto vreme treba imati na umu da svako ima neke neodložne obaveze (posao ili školovanje). Zbog toga budite objektivni u proceni svojih poslovnih dometa. Dobra stvar je što postoji mogućnost učenja na daljinu kako biste stekli neophodna znanja za pokretanje posla.

Kako zaraditi novac od kuće

Kako zaraditi novac od kuće?

Verovatno ste čuli da mnogi zarađuju novac radeći od kuće. To ne mora da bude samo dodatni posao, vrlo lako može da se pretvori u ozbiljnu karijeru. Naime, mnoge inostrane kompanije angažuju freelancere za rešavanje poslova, što je dodatna prilika za razvoj karijere i online zaradu.

Iz tog razloga su izuzetno tražene profesije koje odgovaraju ovakvom načinu rada, tj. tome da se posao obavlja putem interneta.

SEO manager

Kada govorimo o modernim zanimanjima koja su okrenuta internetu, ne možemo zaobići SEO optimizaciju. Reč je o izuzetno važnom poslu koji je od ključne važnosti za uspeh nekog web sajta. Kao SEO ekspert, moraćete da se pobrinete da sajt bude što bolje rangiran u, pre svega, Google pretragama. 

Da bi se to postiglo, sajt mora, između ostalog, da bude tehnički dobro postavljen i da ima originalan i kvalitetan sadržaj. Kako SEO funkcioniše? Zamislite da imate sajt sa savetima iz sveta finansija. U tom slučaju biste svakako želeli da se dobro kotirate kada neko u search konzolu ukuca „Kako zaraditi novac”. Navedeni termin je u ovom slučaju ključna reč za koju neki korisnik želi da dobije relevantan sadržaj. 

Da biste se našli u okviru ove pretrage, potrebno je da vaš sajt bude u skladu sa očekivanom tematikom, kao i da poseduje sadržaj koji govori na ovu temu. Dodatni bonus će biti ako neki sajt od ugleda (tj. autoriteta) objavi tekst u kojem se nalaze linkovi ka stranicama vašeg sajta. 

Treba naglasiti i da je briga o sajtu kontinuriana aktivnost, jer svaki novi sadržaj mora da bude optimizovan na pravi način, u skladu s trendovima i pravilima koje uspostavlja Google. Kako ne postoji jasno upustvo kada šta treba uraditi, znanje i iskustvo SEO eksperta je od ključne važnosti.

Copywriter

Ako volite da pišete i razumete potrebe modernih medija, sigurno će vas zanimati posao copywritera. Ova profesija je veoma važna za uspeh web sajtova jer od kvaliteta sadržaja zavisi broj poseta i rangiranje u Google pretragama. Ova profesija u velikoj meri zavisi od vaše kreativnosti, s tim da je izuzetno važno razumeti medij kojim se bavite.

Sve je više kompanija u potrazi za profesionalcima koji umeju da kreiraju sadržaj (content), i to u obliku koji je u skladu sa SEO standardima. Kako je reč o poslu koji ne zavisi od lokacije, imate sjajnu mogućnost da radite za domaće i strane klijente. U tom slučaju, jedan od glavnih preduslova je poznavanje engleskog jezika. 

Kako uspešno raditi posao od kuće

Virtuelni asistent

Ukoliko želite da radite od kuće, posao virtuelnog asistenta je odlično rešenje za vas. Reč je o poslu koji se preporučuje svima koji žele da uđu u freelance svet. Razlog za to je široki dijapazon poslova koje možete da radite. Naime, virtuelni asistent predstavlja vid ispomoći kompanijama. To mogu da budu poslovi sekretarice, ali i social media managera, uređivanja e-prodavnica itd. Ukratko, uloga pomoćnika je da pomogne firmama u oblastima gde nema dovoljno zaposlenih. 

Ovo zanimanje će vam pružiti uvid u mnoge online poslove, što će omogućiti da se kasnije fokusirate na profesiju koja vas najviše interesuje. Na ovaj način ćete sa mnogo više sigurnosti donositi odluke od presudnog značaja za svoju karijeru.

PPC manager

Rangiranje na internetu je od ključne važnosti za uspeh sajta, a samim tim i biznisa. Često je pozicioniranje na prvoj strani internet pretraga veliki izazov usled brojne konkurencije. Tada na scenu stupa PPC marketing, koji omogućava plaćanje pozicioniranja na vrhu strana na kojima se prikazuju rezultati pretraga u pretraživačima.

Reč je o veoma efikasnoj metodi promocije jer za vrlo kratak period može doneti značajne rezultate. Iako je reč o aktivnosti koja se plaća, to ne garantuje da će se vaš sajt naći u samom vrhu. Google je razvio sistem koji brine o tome da poziciju uvek dobije najrelevantiji sadržaj. 

To je pre svega dobro za korisnika koji će u rezultatima dobiti ono što je tražio. Sa druge strane, adekvatno pozicioniranje pomaže i oglašivačima da budu viđeni od strane publike koju zaista zanima to što oni nude. Na kraju, to je odlično i za Google, koji naplaćuje oglašavanje po kliku, a što su korisnici zainteresovaniji, to će oglašivač više novca dati za reklamu. 

Mnogi misle da je dovoljno platiti da bi se objavio oglas, što je velika greška. Google sagledava kompletan proizvod, pa su tako važni sadržaj i izgled oglasa, kvalitet strane na koju se upućuju korisnici i još mnogo toga. Zbog kompleksnosti ovog posla, PPC stručnjaci su izuzetno cenjeni, pa su i plate na izuzetno visokom nivou.

Kako zaraditi novac online?

Iz svega navedenog, jasno je da postoji različit spektar mogućnosti za profitabilnu online karijeru. Rad preko interneta deluje veoma privlačno jer tako niste upućeni samo na domaće kompanije, već svoja znanja i veštine možete iskoristiti na mnogo većem tržištu. Takođe, poslovi izvan Srbije nude mogućnost i za mnogo veću zaradu. 

Da biste došli do svoje prve online zarade, budite spremni da istaknete svoja znanja i veštine, a važno je i da savladate engleski jezik. Naravno, veoma je bitno da znate da se predstavite u dobrom svetlu prilikom razgovora s klijentima. 

Što se tiče traženja angažmana, poslodavce možete naći online preko freelance sajtova. Veoma lako možete otvoriti nalog na sajtovima Upwork ili Freelancer kako biste mogli da započnete svoju potragu za odgovarajućim poslom. U prvim razgovorima za posao možda će biti dobro da ponudite nešto nižu cenu kako biste uspeli da dođete do prvog zaposlenja.


Nakon svakog završenog posla, dobićete ocenu, a samim tim i mogućnost da izgradite sopstvenu reputaciju koja vam otvara vrata za bolje plaćene poslove. Ukoliko ste zainteresovani da započnete svoju internet karijeru i ukoliko ne želite da gubite vreme, izaberite oblast obrazovanja u kojoj vidite sebe kako biste ostvarili svoje ambicije i došli do odlično plaćenog posla.

4 stepenika do uspešne karijere u internet poslovanju! Spremili smo dokument koji otkriva koja su to četiri stepenika koja vode ka profitabilnoj karijeri u online poslovanju. Preuzmite izveštaj ovde.

Da li ima mesta? Upisni rok je otvoren! Da saznate sve o upisu, kliknite ovde.