Neka ceo svet bude tvoja kancelarija!

Saznajte kako da zaradite na internetu kao virtuelni asistent

Virtuelni asistent je izuzetno popularno zanimanje, iako je relativno novo. Glavni razlog je što ova profesija nudi odličnu zaradu i rad od kuće, uz fleksibilno radno vreme. Saznajte šta vam je potrebno kako biste se bavili ovim modernim freelance poslom.

virtuelni asistent rad na internetu

Internet poslovanje otvara brojne mogućnosti kada je rad od kuće u pitanju. Zbog toga su freelance zanimanja, kao što je posao virtuelnog asistenta, doživela ekspanziju kako u Srbiji, tako i u celom svetu. Ipak, i pored velike popularnosti, mnogi i dalje smatraju da je svako ko se bavi ovim poslom – virtuelna sekretarica. To nije baš istina, jer ovo zanimanje nudi mnogo više opcija za razvoj karijere.

Veštine i znanja koja treba da poseduje virtuelni asistent izuzetno su raznolika. Ona najviše zavise od toga za koju ste se oblast rada odlučili. S obzirom na to da virtuelni asistent posao pokriva brojne profesije, od vas zavisi šta ćete u stvari raditi. Ukoliko vas zanimaju oblasti kao što su internet marketing, community menadžer, account menadžer, web dizajner ili asistent direktora, onda je posao virtuelnog asistenta pravi izbor za vas.

Kao mu i samo ime kaže, ovaj posao se obavlja isključivo online. To znači da možete da radite od kuće (home office), ali i sa bilo kog mesta u svetu gde možete da se povežete na internet. Ovaj vid rada je savršen za mnoge kompanije kojima je potrebno povremeno angažovanje dodatne radne snage.

Za njih je dodatni benefit što nemaju dodatne obaveze prema vama, jer ćete biti angažovani za honorar. Na ovaj način klijenti plaćaju za obavljen posao, bez brige o plaćanju poreza, zdravstvenog osiguranja i drugih poreskih obaveza.

Šta podrazumeva posao virtuelnog asistenta?

Online asistent je osoba koja pruža usluge putem interneta. Ovo zanimanje podrazumeva saradnju sa kompanijama i preduzetnicima kojima je potrebna pomoć u oblasti gde nemaju dovoljno stručnosti ili im fali stručne ekspertize.

Ovi poslovi su izuzetno raznovrsni i često mogu biti veoma izazovni, pa se od virtuelnog asistenta očekuje da prezentuje ekspertska rešenja. Kako su trenutno veoma popularni online poslovi, među najisplativijim poslovima upravo su oni iz oblasti internet marketinga, advertisinga, PR-a i copywritinga.

Često se desi da klijenti podrazumevaju da se razumete u sve ove oblasti. U tom slučaju na vama je da konstantno radite na svom usavršavanju i praćenju novih trendova.

Kako postati virtuelni asistent?

Odlična je vest da neophodna znanja za posao vrirtuelnog asistenta možete da steknete u Srbiji. To znači da ovim modernim i isplativim zanimanjem možete i vi da se bavite nakon što steknete veštine koje mora da zna svaki freelancer.

Posao kojim se bavi virtuelni asistent idealan je za početnike upravo zbog fleksibilnosti koju pruža. Iskustva brojnih virtuelnih asistenata govore da su mnogi počinjali karijere baveći se različitim zaduženjima (ponekad čak i volonterski).

Kroz iskustvo rada na različlitim projektima shvatićete koje su to veštine na koje bi trebalo da se fokusirate, pa ćete i brže napredovati u karijeri. Zbog toga je ova profesija odličan izbor za sve koji žele da karijeru razviju u smeru IT industrije i online marketinških usluga.

Programi i aplikacije koje morate da znate

Rad u MS Office paketu programa obavezan je, naravno, a kako je reč o radu na daljinu, podrazumeva se odlično poznavanje PowerPointa. Naravno, svaki posao ima svoje specifičnosti, pa ćete zbog toga morati da poznajete i specifične programe koji se koriste u određenim profesijama.

Ono što je univerzalno za svakog virtuelnog asistenta jeste način komunikacije sa klijentima. Kako se posao obavlja online, podrazumeva se da imate neki od VOIP servisa, kao što su Google Meet, Whatsapp ili Skype.

Naročito su popularni VOIP telefoni, koji omogućavaju komunikaciju putem interneta, tako da onaj ko zove broj i ne zna da razgovara sa osobom koja je možda na drugom kraju planete. Ovaj sistem je naročito popularan u oblastima kao što su virtuelne recepcije hotela i brojne varijante call centara.

Kada je vođenje evidencije taskova, tj. zadataka u pitanju, najpopularniji programi su Slack, Flow, Wrike, Trello itd. Oni omogućavaju visok nivo razmene informacija i transparentno vođenje poslovanja. Na ovaj način će vaši klijenti uvek znati kako napredujete na projektu kako bi mogli blagovremeno da reaguju.

Kada je online marketing u pitanju, brojni poslodavci očekuju da umete da šaljete newslettere na veliki broj adresa. To se radi pomoću progama za email marketinške aktivnosti poput Mailchimpa.

Dobro bi bilo da koristite neki od grammar checker aplikacija, čak i za pisanje emailova, kako biste bili gramatički ispravni. Dobrim znanjem jezika otvarate sebi vrata stranog tržišta, gde se ceni dobra komunikacija, uspešno obavljanje zadataka uz poštovanje postavljenih rokova.

Na kraju, za čuvanje i deljenje podataka najčešće ćete koristiti Google Drive, Dropbox ili neki drugi servis za online skladišenje podataka.

Kako zaraditi od kuće InternetAcademy

Posao virtuelnog asistenta donosi brojne prednosti

Raditi online ima brojne prednosti, a najveća je – fleksibilnost. Dok oni koji rade u preduzećima dobijaju mesečnu platu, kao samozaposleni freelancer zarađivaćete honorar naplaćujući rad po satu ili po projektu. Samim tim što sami organizujete svoje vreme i obaveze, bićete u mogućnosti da radite na više projekata u isto vreme.

Kako je priroda posla asistenta praktično pomoć pri rešavanju određenih zadataka, često će vas angažovati manje kompanije. Glavni razlog je, pre svega, ekonomičnost, jer je lakše povremene poslove delegirati spoljnom saradniku nego zapošljavati nove radnike.

Na ovaj način kompanija plaća samo učinak, a nema teret pokrivanja troškova kao što su zdravstveno osiguranje, godišnji odmori, bolovanja itd. Jednostavno, zarada na koju može da računa virtuelni asistent direktno je vezana za učinak.

Virtuelni asistent je pravi izbor za freelance karijeru

Reč je o profesiji koja pokriva brojne moderne poslove, sa fokusom na radu na daljinu – često se radi za strance. Kompanije obično potražuju usluge kao što su online PR, copywriter, asistent direktora, web dizajner...

Ono što je odlično kada je ovo zanimanje u pitanje jeste to što ćete imati brojne prilike da razvijete uspešnu karijeru. Biti „online virtuelna sekretarica” veoma je traženo zanimanje na freelance sajtovima, kao što su Freelancer ili Upwork.

S obzirom na to da ćete kao virtuelni asistent često sarađivati sa inostranim klijentima, podrazumeva se da se odlično služite engleskim jezikom. Takođe, veliki plus u karijeri na određenom tržištu može da bude poznavanje maternjeg jezika.

Šta sve može da radi virtuelni asistent?

Online karijera asistenta može da bude veoma dinamična i isplativa, a sve zavisi od toga šta nudite klijentima. Kako je moguće raditi zaista široki dijapazon poslova, uvek ćete imati šansu da izaberete da radite ono u čemu ste najbolji.

Kao virtuelni asistent imaćete iskustva sa različitim vrstama zahteva. Jednostavno, svaki klijent će često imati drugačije potrebe, a na vama je da budete fleksibilni kako biste izašli u susret i postigli željeni cilj. Treba imati na umu da će vam se mnogi klijenti obratiti sa zahtevima koji se mogu izvršiti za par sati, ali da će postojati i klijenti sa kojima ćete sarađivati godinama.

To mogu biti i usluge prevođenja, organizovanja putovanja, prekucavanja teksta… To su zaista usluge koje pomažu kompanijama koje nemaju dovoljno stručan kadar, pa se isplati za kratkoročni honorarni posao angažovati spoljašnjeg saradnika.

Ono što je najvažnije jeste da uvek dajete realne procene troškova i potrebnog vremena za uspešno obavljanje zadataka kako bi poslodavci imali realna očekivanja. Naravno, isporučena usluga mora da bude kvalitetna i na vreme. Kao asistent bićete u prilici da se bavite izuzetno zanimljivim oblastima kao što su:

Social media menadžment

Ako vas interesuju internet kampanje i društvene mreže, onda možete da se fokusirante na poslove iz oblasti social media menadžmenta. Da biste se uspešno bavili internet marketingom, potrebno je da, za početak, umete da kreirate i postavljate objave na društvenim mrežama, kao što su Facebook, Instagram, Twitter, Reddit itd.

S obzirom na prirodu posla, velika je prednost ako umete da radite u Photoshopu ili nekom sličnom programu za obradu slika. Ne morate da budete ekspert, dovoljno je da znate osnove. Na taj način ćete biti u stanju da sami kreirate interesantne fotke za korišćenje na društvenim mrežama.

Rad na ažuriranju sajtova

Svaka kompanija mora da ima svoj sajt, a njegov kvalitet direktno zavisi od contenta, tj. sadržaja koji neko mora da osmisli i napiše. To je upravo posao Content & SEO menadžera, kojima je posao da kvalitetnim sadržajem i optimizacijom podignu kvalitet sajta klijenta.

Da biste uspešno radili ovaj posao, neophodno je da dobro poznajete WordPress platformu, na kojoj su zasnovani skoro svi sajtovi na internetu. Kada je ovaj posao u pitanju, poznavanje društvenih mreža se podrazumeva.

Održavanje sajtova

Kako su sajtovi neizostavni deo modernog poslovanja, veoma je važno da oni funkcionišu besprekorno. Reč je o poslovima koji se tiču svih radnji na samom sajtu nakon što je on izrađen i pušten u rad.

Virtuelni asistenti koji se bave održavanjem sajtova izuzetno su traženi jer se za ovaj posao zahteva odlično poznavanje web dizajna, osnova HTML jezika, JavaScripta itd. Kvalitetno održavanje sajtova podrazumeva nesmetan rad, poštovanje svih internet standarda i brigu o efikasnom funkcionisanju na dnevnom nivou.

Ukoliko se budete bavili održavanjem sajtova, bićete odgovorni za njegov neometan i bezbedan rad. To znači da ćete morati da postavite efikasne zaštite od malware skripti, virusa i raznih pokušaja hakerskih upada. Pored zaštite spolja, potrebno je redovno raditi na kreiranju rezervnih kopija podataka. U tom slučaju će podaci na sajtu uvek biti bezbedni.

Administrativne usluge

Reč je poslu koji se najlakše može opisati kao virtuelna sekretarica ili asistent direktora. Mnoga preduzeća imaju potrebu za odgovornom osobom koja će im pomoći pri organizaciji poslovanja.

Ipak, iz mnogobrojnih razloga, često im je lakše da ta osoba posao obavlja od svoje kuće, tj. kao spoljni saradnik. Ovaj posao je odličan za početnike, jer ne zahteva poznavanje naprednih programa, već dobre radne navike i odgovornost u poslovanju. Sve ostalo naučite u hodu.

Najčešća zaduženja na ovoj online poziciji su ona koja se tiču organizacije obaveza vodećih ljudi kompanije. To mogu biti:

  • organizacija sastanaka;
  • planiranje dnevnih zaduženja;
  • kupovina avionskih karata i rezervacija hotela za službeni put;
  • sređivanje dokumentacije;
  • komunikacija sa strankama.

To naravno nisu sve oblasti u kojima možete da poslujete. Štaviše, neki zadaci podrazumevaju znanje više veština. Tačan opis svakodnevnog posla zavisi od samog klijenta, njegove organizacije zaduženja i potreba za vašom asistencijom.

rad za laptopom ruke virtuelni asistent

Kako izgleda obuka za virtuelnog asistenta?

Često od samog klijenata i zadataka koje obavljate zavisi na koji set znanja želite da se fokusirate. Pored osnovnih veština i poznavanja jezika, s vremenom ćete steći veštine koje će vas usmeriti ka specifičnim zanimanjima kao što su virtuelni copywriter ili community menadžer. Svakako je preporučljivo da već na početku karijere posedujete prava znanja za uspešno poslovanje na internetu.

Kad tek krenete da radite, očekuje se da ćete prihvatati najrazličitije zadatke kako biste videli šta vam najbolje ide. Sa sticanjem iskustva fokusiraćete se na nekoliko bliskih veština koje će vam donositi odličnu zaradu od klijenata.

Svaki radni dan virtuelnog asistenta je drugačiji

Ritam rada tokom dana umnogome zavisi od vrste posla na kojem radite. Ukoliko je reč o projektu koji mora da se isporuči do određenog datuma, jasno je da sami možete da kreirate svoje radno vreme – dok god poštujete zadati rok. U tom slučaju ćete se čuti na početku i kraju projekta, što je najidealnije rešenje ukoliko ne zavisite od informacija i materijala klijenta.

Ipak, često će se dešavati da je neophodno da ste u svakodnevnom kontaktu sa klijentom. U tom slučaju zavisite od njegovog radnog vremena, ali i vremenske zone u kojoj se nalazi. Ukoliko radite za nekog iz Srbije ili regiona, to neće biti problem, ali ukoliko radite za strance sa drugih kontinenata i vi ćete morati da budete u isto vreme dostupni.

Koliko može da zaradi virtuelni asistent?

Ono što svakog najviše zanima jeste koliko zarađuje virtuelni asistent. Odgovor na ovo, za mnoge najvažnije, pitanje jeste kombinacija mnogo faktora. Veliku ulogu ima vaše iskustvo, znanja koja posedujete, brojnost konkurencije, vaša reputacija, zemlja odakle dolazi klijent, a nekada je i sreća presudni faktor.

Ako ste početnik, od vas će se očekivati da ponudite nižu cenu kako biste dobili priliku da se dokažete. Nedostatak reputacije, naročito na freelance sajtovima, može skupo da vas košta, čak i da imate bogato iskustvo.

Ipak, neke brojke mogu da se izvuku kao referentne kada je zarada u pitanju. Po poslednjim informacijama, u Americi asistenti zarađuju prosečno 16 dolara na sat, dok se mesečno može zaraditi od 500 dolara pa naviše.

Da li ste spremni da budete freelancer?

Ukoliko razmišljate da usmerite svoju karijeru ka internet poslovanju, važno je da budete tehnički dobro potkovani. To znači da treba da se stalno usavršavate kako biste što lakše došli do poslova. Trenutno na svetu postoji preko 25.000 virtuelnih pomoćnika, a sama činjenica da ih ima mnogo govori da posao uvek može da se nađe online.

Ukoliko pored toga znate i da koristite uslužne programe, brzo kucate i odlično se sporazumevate na engleskom jeziku, ne treba vam još puno toga da započnete karijeru.

Možda toga niste svesni, ali praktično već posedujete sve što vam treba. Svakako već posedujete kompjuter i brzu vezu sa internetom. To znači da office već imate i da je sada potrebno da krenete u potragu za klijentima. Naravno, potrebno je da se stalno usavršavate, jer niko ne želi da večito bude početnik.

Okrenite se mestima na internetu gde se okuplja freelance zajednica, čitajte dosta, sakupljajte savete i tražite svoju prvu međunarodnu priliku. Kada obavite prvi zadatak, znaćete da li je virtuelni asistent posao za vas ili je možda potrebno da još učite.

4 stepenika do uspešne karijere u internet poslovanju! Spremili smo dokument koji otkriva koja su to četiri stepenika koja vode ka profitabilnoj karijeri u online poslovanju. Preuzmite izveštaj ovde.

Da li ima mesta? Upisni rok je otvoren! Da saznate sve o upisu, kliknite ovde.