Neka ceo svet bude tvoja kancelarija!

Šta je WordPress: Vodič za upravljanje sajtom

Ako želite da se posvetite vođenju sajta, privatno ili profesionalno, neophodno je da naučite šta je WordPress. U današnje vreme vrlo lako možete postati vlasnik svog dela internet prostora. Već u nekoliko klikova možete da obezbedite hosting i registrujete ime domena. Ipak, to je samo osnova, a za dalje korake moraćete da znate kako napraviti sajt. 

Šta je WordPress

Ukoliko niste stručni u izradi sajtova, dobra odluka je angažovanje web dizajnera. Angažman stručnjaka ne znači da ne treba da budete uključeni u proces razvoja. Naprotiv, od vas će se očekivati aktivno učešće kako bi konačno proizvod što više bio u skladu sa željama. Kada konačno izradite sajt, Content Management System (CMS) će vam pomoći da dodatno modifikujete i unosite sadržaj na sajt. Da biste došli do toga, prvi korak je odabir CMS platforme. Postoji više varijanti programa za upravljanje sajtom, a najzastupljeniji su: WordPress, Drupal i Joomla.

Od navedenih platformi, WordPress je najpopularniji zbog brzog savladavanja rada u njemu. Čak i početnici mogu brzo da nauče osnove ovog CMS-a, što je velika prednost. Naravno, lakoća korišćenja je samo jedna od mnogih dobrih karakteristika ovog programa, zbog čega mnoge svetske kompanije imaju sajtove baš u WordPressu. 

Interesantno je da postoje dve verzije WordPressa, koji se značajno razlikuju iako se skoro isto zovu. Zbog toga je važno da znate po čemu se razlikuju i kako da napravite pravi izbor.

Priča o dva WordPressa – koji vam zaista treba?

Prilično je neobično da postoje dve varijante WordPressa i da su pritom toliko različiti da im je najveća sličnost – ime. Upravo je to prva stvar gde ćete uočiti prve razlike: jedan je wordpress.org, a drugi wordpress.com. U prvom slučaju reč je o CMS-u, dok je u drugom slučaju reč o online platformi. 

Krenimo od .COM opcije, koja nudi brzo rešenje za kreiranje bloga, prezentacije ili nekog drugog jednostavnijeg oblika sajta. U ovom slučaju ne razmišljate o hostingu i registraciji imena domena, ali ste ograničeni na brojne načine. Na primer, imate ograničen broj stranica, veoma sužene opcije koje se tiču oglašavanja, a ni sam sajt nije samostalan već se nalazi kao poddomen na wordpress.com sajtu.

Zbog značajno većeg broja opcija kada je kreiranje sajta i zarada od njega u pitanju, .ORG opcija je najbolja opcija. Ukoliko se odlučite za ovu opciju, nećete imati ograničenja kada su SEO optimizacija, oglašavanje i kreiranje sadržaja u pitanju. Ovoliki broj opcija sa sobom povlači dodatne pripreme prilikom izrade sajta. Pre svega, tu je odabair hosting partnera, kao i registracije domena. Nakon toga na red dolazi rad u nekom CMS-u, a mnogi razlozi navode na zaključak da je WordPress najbolja opcija.

WordPress instalacija CMS

Koje su prednosti WordPressa?

Upotrebljavanje WordPressa je višestruko korisno kako profesionalcima, tako i apsolutnim početnicima. Iako je prvobitno bio namenjen za blogere, danas ova CMS platforma nudi mnogo više od toga. Njegove prednosti dolaze do izražaja naročito kada su u pitanju specifične potrebe određenih sajtova. To su samo neki razlozi zbog čega 34% sajtova na svetu koristi WordPress, čineći ga najpopularnijim izborom. Nabrojaćemo samo neke od brojnih razloga zašto je ovaj CMS odličan izbor:

Kontrola sadržaja – Sav materijal koji koristite na sajtu nalazi se na serveru koji ste zakupili, čime zadržavate kompletnu kontrolu sadržaja. Iako možda mislite da se ovo podrazumeva, ukoliko za izradu sajta koristite npr. wordpress.com, ove opcije nisu moguće. U tom slučaju ste praktično gost na tuđem sajtu, gde ste samo jedan poddomen sa ograničenim prostorom i mogućnostima za rad.

SEO-friendly – Primena SEO strategija je u potpunosti omogućena u okviru ove platforme. Štaviše, moguće je da u potpunosti optimizujete sajt kako biste maksimalno iskoristili njegove potencijale. Naime, WordPress omogućava da pomoću pluginova dodatno olakšate proces poboljšanja rangiranja sajta u pretragama.

Lakoća korišćenja – Za razliku od nekih drugih CMS platformi, WordPress je dovoljno jednostavan da i relativni početnik može da napravi najosnovniju web prezentaciju. Čak je i naprednim korisnicima lakše da rade u ovom interfejsu u odnosu na neke druge programe, jer je upravljanje sadržajem pojednostavljeno.To je fantastična osobina koja olakšava rad i omogućava lakše učenje naprednih opcija.

Responzivnost sajta – Vrlo je važno da se sajt odlično prikazuje na mobilnim uređajima, a pre svega mobilnim telefonima. Kada se govori o responzivnosti sajta, tu se, pre svega, misli na brzinu učitavanja stranica, kao i prikaz sajta na displejima manjih dimenzija. To je bitno iz razloga što mnogi korisnici koriste primarno mobilne telefone za konzumiranje internet sadržaja. Google prilikom pretraga daje prednost upravo sajtovima koji su responzivni.

Mogućnosti modifikacija – Sa velikim brojem korisnika, pojavile su se i njihove specifične potrebe. Tu na scenu stupaju brojne WordPress teme i pluginovi pomoću kojih je moguće kreirati jedinstveni izgled i karakteristike. Reč je o programskim dodacima koji se lako instaliraju u okviru CMS-a i koji pružaju značajne modifikacije sistema. Prednost ovih dodataka je što su dostupni svima, lako se instaliraju i, što je veoma bitno, uglavnom su besplatni.

Besplatan je – Reč je o open source projektu, što znači da je svima dostupan izvorni kod programa. To omogućava brojna unapređenja sistema od strane WordPress korisnika širom sveta, ali i kreiranje pluginova. To znači da bez ikakvih problema možete sa zvaničnog sajta skinuti kod i modifikovati ga kako god želite.

WordPress aplikacije

WordPress instalacija

Sada kada znate šta je WordPress, vreme je da se i sami okušate u radu u njemu i napravite sajt po svojoj želji. Ipak, pre samog početka, potrebno je da ispunite nekoliko uslova. Prvo što vam je potrebno jeste registracija domena. To možete da uradite putem interneta, u bilo kom trenutku, odlaskom na neki od sajtova koji nude registraciju. 

Postoje brojni provajderi koji su ovlašćeni od strane Registra nacionalnog internet domena Srbije (RNIDS) da registruju .rs ili .срб domenima. U zavisnosti od kompanija, neke nude i mogućnost registracije internacionalnog .com domena, ali i mnoge druge.

Još samo nekoliko značajnih koraka deli vas od rada na samom sajtu, a jedan od njih je pronalazak hosting provajdera. U ovom slučaju birate kompaniju koja će iznajmiti prostor na svojim serverima za vaš sajt. Kompanije nude razne pakete usluga hostinga koje se razlikuju u količini prostora, kao i opcijama koje se nude (SSL sertifikat, broj e-mail adresa, tehnička podrška i tako dalje). Zajedničko za praktično sve hosting kompanije je način plaćanja, koji može biti na mesečnom ili godišnjem nivou, gde se u slučaju druge opcije nudi značajan popust.

Nakon što završite podešavanja u vezi sa hostingom, dolazimo konačno do instalacije WordPressa. Pojedine hosting kompanije nude u okviru paketa WordPress instalaciju. Ukoliko to nije slučaj, možete da ga skinete sa zvaničnog WP sajta potpuno besplatno. Svakako je lakše putem hosting platforme, gde se instalacija može izvršiti automatski.

Instalacija WordPress teme

Kada završite sve ove tehnikalije, konačno ćete se naći u WordPress okruženju. Za početak, potrebno je da odaberete temu, tj. izgled svog sajta. Već u okviru samog CMS-a možete da pronađete brojne besplatne teme, a možete da kupite neku na sajtovima poput Theme Forest ili da je sami napravite. Postoji izuzetno veliki broj WordPress tema koje se razlikuju po svojoj nameni, ali najgrublje možemo da ih podelimo na besplatne i one koje se plaćaju.

Možete pronaći odlične teme koje se ne plaćaju, ali za ozbiljan projekat je najbolje platiti izvesnu sumu za temu jer plaćene verzije autori češće ažuriraju, a i lakše je kontaktirati s njima u slučaju da vam trebaju dodatne opcije ili ispravke bagova. Iako je vizuelni izgled važan faktor, mnogo je bitnije da tema nudi opcije koje su u skladu sa vašim potrebama. 

Naime, nije isto ako pravite e-commerce sajt ili portal sa vestima. Različite potrebe diktiraju i sam izgled teme, a može se desiti da će vam biti potrebne određene modifikacije same teme. U tom slučaju će vam trebati pomoć stručnjaka koji će po vašim zamislima uneti tražene izmene. Jasno je da ne može izgledati isto npr. internet prodavnica i sajt sa IT kursevima.

Koje WordPress pluginove instalirati 

Sledeći korak je instalacija neophodnih dodataka, tj. pluginova koji će vam olakšati rad i zaštititi vas od hakerskih upada. Nakon toga sledi dodavanje sadržaja na sajt i njegova Search Engine optimizacija. Nakon ovih nekoliko jednostavnih koraka pred vama će se ukazati potpuno funkcionalan sajt, spreman da krene sa radom i nađe se u Google pretragama.

Postoje mnogi dodaci koji mogu da vam unaprede rad, ali nekoliko pluginova su jednostavno obavezni. To su pre svih Akismet (spam filter) i All in One SEO Pack ili Yoast SEO (Search Engine optimizacija sajta). Ostale pluginove možete dodavati u skladu sa potrebama sajta. To mogu da budu dodaci koji olakšavaju rad sa fotografijama, društvenim mrežama, kreiranjem formulara itd. Njihovim korišćenjem možete višestruko da unapredite mogućnosti sajta, a dobra stvar je što je uglavnom reč o besplatnim ili vrlo jeftinim dodacima.

Kako koristiti WordPress kao profesionalac

Znanje WordPressa se višestruko isplati bez obzira na to kojim online poslom želite da se bavite. Za početak, poznavanje CMS-a moraju da imaju community manageri, account manageri, kao i SEO manageri. Različite profesije zahtevaju drugačije nivoe znanja, pa tako blogeri, novinari, online PR-ovi i copywriteri imaju drugačije potrebe od nekog e-commerce stručnjaka. 

Izbor internet profesija je izuzetno bogat, a bez obzira na to šta odlučite, WordPress ćete koristiti tokom cele karijere. Što se budete bolje snalazili u ovom programu, to ćete lakše i brže obavljati svakodnevne zadatke, a samim tim i brže napredovati u karijeri.

4 stepenika do uspešne karijere u internet poslovanju! Spremili smo dokument koji otkriva koja su to četiri stepenika koja vode ka profitabilnoj karijeri u online poslovanju. Preuzmite izveštaj ovde.

Da li ima mesta? Upisni rok je otvoren! Da saznate sve o upisu, kliknite ovde.