Neka ceo svet bude tvoja kancelarija!

Šta radi copywriter

Da li ste kreativni i dobri u pisanju tekstova? Ukoliko je vaš odgovor „da”, onda vam se otvara polje mogućnosti za različite dobro plaćene poslove. Otkrijte šta je sve potrebno da znate da biste postali copywriter.

šta radi copywriter?

Moderne tehnologije donele su mnoge promene na globalnom tržištu, a posebno kada se radi o copywritingu. Digitalni mediji zamenili su štampane, te je sve više čitalaca koji vesti i sve što ih interesuje nalaze na internetu. To je dovelo do značajnih promena u marketingu koji se koncipira i piše na drugačiji način.

Živimo u vremenu informacija koje se brzo smenjuju, a pažnja čitalaca uvek je na nečemu novom. Posao copywritera je da napiše takav tekst koji će čitaocima skrenuti pažnju na poruku koju nosi. Za bolje razumevanje copywritinga prvo je potrebno odrediti iz čega se sastoji posao copywritera (čita se kopirajtera), zatim šta je to copy i kako se stvara kvalitetan sadržaj (engl. content).

Šta je copywriting

Za razliku od nekih drugih vrsta pisanja koja se smatraju umetnički izražavanjem, copywriting predstavlja pisanje tekstova u promotivne svrhe. Ono što se dobija kao proizvod pisanja jeste copy, koji čitaoca treba da zainteresuje za neki proizvod, ideju ili uslugu.

Za pisanje copyja nije dovoljna samo kreativnost već je potrebno i dosta prethodnog iskustva i istraživanja teme o kojoj se piše. Postoje mnogi aspekti u sadržaju koji treba da se ispune da bi se dobio dobar copy, ali takođe je potrebno da bude unikatan i zanimljiv. Svaka dobro isplanirana marketinška ideja sadrži u sebi dobro odrađen copywriting, koji je osnov svake kvalitetne promocije.

Posao copywritera podrazumeva pisanje slogana za razne oglase u novinama, na radiju, TV spotove ili bilborde. To, takođe, mogu biti tekstovi za e-mail marketing, scenariji za zabavne TV emisije, ali i pisanje kvalitetnih sadržaja na blogu. Zbog toga će način pisanja copywritera zavisiti od toga šta treba da napiše. Posebna znanja su neophodna u zavisnosti od vrste sadržaja koji se stvara, a svakako se podrazumeva da copywriteri poseduju kreativnost u pisanju.

Koje osobine imaju dobri kopirajteri

Kreativnost i iskustvo u pisanju podrazumevaju se kada su u pitanju dobri copywritery, ali koje su to osobine koje on treba još da poseduje? Svakako da neke odlike dele sa novinarima, ali i sa drugima koji se bave kreativnim poslovima, a osnovne osobine su:

 • obrazovanje – samosvest o aktuelnim dešavanjima u svetu potrebna je kako bi se posao uradio na najkvalitetniji način;
 • analitičnost – sklonost da izdvaja samo važne i interesantne informacije, kao i da ume da obavi odgovarajući istraživački posao;
 • prilagođavanje – ton pisanja dobrog copywritera biće prilagođen ciljnoj grupi kojoj se neki sadržaj plasira;
 • neposrednost u komunikaciji – duhovitost, elokventnost i dobro sporazumevanje sa drugima potrebne su osobine kako bi se razumele potrebe publike kojoj se obraća.
Zanima vas ova oblast? Na InternetAcademy možete pohađati program Content & SEO Manager i postati stručnjak u oblasti kreativnog pisanja, kao i program Social Media, Online PR & Community Manager uz koji možete postati stručnjak za društvene mreže i online komunikacije.

Potrebna znanja za uspešnog copywritera

U doba velikih promena u svetu, marketing je, svakako, prošao kroz neke svoje turbulencije. Štampani mediji su izgubili na značaju, a uticaj interneta sve se više širi. Zbog toga su neka nova znanja i veštine potrebne za kvalitetno pisanje za web. Konkurencija na globalnoj mreži sve je veća, pa je dobar sadržaj bitniji nego ikada ranije. To je stvorilo potrebu za copywriterima kako na domaćem tržištu, tako i u svetu.

Kada govorimo o svetskom tržištu, onda se podrazumeva da je za copywritera neophodno poznavanje engleskog jezika. Nekima to može izgledati kao velik i nepremostiv izazov, ali isplati se uložiti trud u unapređivanje svojih znanja. Ulaganjem u sebe obezbeđujete sebi ulazak i konkurentnost na globalnom tržištu.

Potrebna su i neka druga znanja pored engleskog jezika:

 • Istraživački rad – Pre nego što počne sa pisanjem na neku temu, dobar copywriter će se prvo dobro upoznati sa onim o čemu piše. Potražiće informacije iz različitih izvora kako bi bolje sagledao ideju koju obrađuje. Bitno je da odredite i ciljnu grupu kako bi tekst njima bio prilagođen.
 • SEO optimizacija – U toku pisanja, kao i nakon napisanog teksta, potrebno je znati SEO uputstva, kao što su stil pisanja, raspored sadržaja u tekstu, kao i pravilno linkovanje. Sve je to potrebno koristiti kako bi takav sadržaj bio dobro rangiran na internet pretraživačima.
 • Prisustvo na društvenim mrežama – Proizvod ili usluga može da se promoviše i na društvenim mrežama, gde se ostvaruje direktna komunikacija sa potencijalnim potrošačima. Potrebno je da prilagodite svoj nastup na društvenim mrežama tako da se ostvari dobra interakcija sa ciljnom grupom.
 • E-mail marketing – Još jedan veoma popularan način komunikacije sa mogućim kupcima jeste e-mail marketing. Iako je e-mail jedan od najstarijih načina komunikacije u digitalnom dobu, marketing preko e-maila i dalje je veoma aktuelan. Uspešan copywriter će osmisliti e-mail koji će biti dovoljno zanimljiv da ga potencijalni kupci pregledaju i da budu motivisani da ostvare kupovinu nekog proizvoda, ideje ili usluge.
 • Umetnost lepog pisanja – Poznavanje pravila dobre optimizacije tekstova i dobro skupljenih informacija o nekoj temi neće biti dovoljno da se proizvede dobar copy. Potrebno je razvijati stil pisanja koji je prilagođen ubrzanoj komunikaciji na internetu, gde pažnju dobijaju samo kvalitetniji sadržaji. Popularne teme svakako će biti čitane, ali je i u takvim tekstovima potrebno ostvariti dobru interakciju sa čitaocima.
 • Rad sa fotografijama – Pored pisanja tekstova, copywriter nalazi odgovarajuće fotografije. Nije potrebno da bude stručnjak za dizajn, ali mora da poznaje značaj primene web dizajna u poslovanju. Neke osnovne stvari možete dizajnirati u online alatima kao što su Canva ili Easil.

Prilikom pisanja nekog sadržaja obratite pažnju na ciljnu grupu kojoj se obraćate bez obzira na to koja vrsta marketinga je u pitanju. Takođe, nije isti stil pisanja ukoliko pišete za đake u osnovnoj školi ili za fakultetski obrazovane potencijalne kupce. Svakako da treba da izbegavate korišćenje stručnih termina koji se slabo koriste.

Skrenite pažnju čitalaca lepim i čitljivim stilom pisanja, koje je svima lako razumljivo. Setite se poznatog pravila da treba pisati kao što se govori. Samo pisanje je deo potrebnih veština za jednog uspešnog copywritera. Njegov posao prolazi kroz različite transformacije koje zavise od aktuelnih promena koje se dešavaju u svetu marketinga. Najbolji primer o broju promena kroz koje je evoluirao jeste content marketing.

Šta je content marketing

Posao copywritera najviše se nudi u oblasti content marketinga. Cilj ove vrste marketinga nije da uradi neposrednu promociju, već da samo zainteresuje čitaoce za neke proizvode ili usluge. Ovaj posao se koristi u različitim oblastima digitalnog marketinga kao što su:

 • promotivne vesti;
 • pisanje objava na društvenim mrežama;
 • infografik;
 • e-mail obaveštenja (newsletter);
 • web blog (skraćeno blog).

Sve su ovo načini interakcije koje koristi copywriter kako bi zainteresovao čitaoce za neki proizvod ili uslugu. Razne studije su pokazale da sajtovi koji imaju svoje blog stranice uspevaju mnogo bolje da privuku mušterije i da prodaju svoje proizvode ili usluge. Reklama je samo jedan deo promocije, ali veoma je bitno da imate tekst koji će čitaoca zainteresovati da ga pročita, naravno o temi koja njega interesuje. Korisnici interneta više i ne obraćaju pažnju na reklame, za šta već postoji izraz – slepilo za reklame. Takođe, mnogi internet pregledači imaju dodatke za stopiranje oglasa, tako da direktna reklama na internetu polako zastareva.

pisanje blog objava za sajt

Klasična promocija na internetu ustupa mesto content marketingu, pa je posao copywritera da kvalitetnim sadržajima skrene pažnju potencijalnih kupaca na neki proizvod ili uslugu. Dok čitaoci pronalaze u tekstu ono što ih interesuje, copywriter pokušava da ih zainteresuje za ono što promoviše. Izazov je da kreirate tako zanimljiv tekst koji će ga motivisati da proba ono što mu predstavljate.

Ukratko, copywriter stvara kvalitetan tekst kako bi pridobio znatiželju čitalaca. Klasično reklamiranje preko velikih bilborda ili banera na web stranicama sve više ustupa mesto promociji sadržaja u content marketingu. Znanja i veštine jednog copywritera su sve više na ceni ali, takođe, njegov posao je samo deo kompletne strategije marketinške kampanje. Ukoliko želite nešto više da saznate o ovoj temi, na InternetAcademy možete naći Digital Marketing Planner & Account Manager jednogodišnji program obrazovanja, gde možete saznati o tehnikama, alatima i načinima planiranja koje se koriste u digitalnom marketingu.

Gde se možete zaposliti kao copywriter

Ako želite da radite kao copywriter, kao što smo već pomenuli, potrebno je da imate širok spektar znanja, a takva svestranost će vam otvoriti vrata za mnoge poslove. Na prvom mestu je to neka marketinška agencija koja je uvek u potrazi za dobrim copywriterima. Takođe, i mnoge druge kompanije nude oglase za ovu poziciju, a trenutno su najtraženiji copywriteri koji znaju da napišu dobar copy na engleskom jeziku.

Zbog toga se kod nas sve više otvaraju outsourcing firme koje rade kao poslovnice za potrebe inostranih kompanija. To su uglavnom američke firme koje, pored odličnog poznavanja engleskog, zahtevaju i da se prilagodite američkom radnom vremenu, koje može biti od 12h do 20h.

Takođe, moguće je posao naći i u domaćim kompanijama, koje sve više pokazuju interesovanja za copywriterima. Možete se zaposliti u marketing sektoru raznih firmi ili možete naći odgovarajuću poziciju za rad na radiju ili na televiziji. Najlakše ćete pronaći posao na internetu ako vam odgovara da radite honorarno od kuće. Na sajtovima kao što su Freelancer ili Upwork možete naći veliku ponudu poslova za freelancere, i na ovaj način postanete freelance copywriter.

Za početak, pokušajte sa nekim jednostavnijim poslovima kao što je posao virtuelnog asistenta, koji, pored nekih drugih zadataka, može od vas zahtevati pisanje kraćih tekstova ili objava na društvenim mrežama. Podrazumeva se da posedujete znanje engleskog jezika kako biste uspeli da dođete do online poslova. Svakako da ćete biti u prednosti ukoliko poznajete još neki svetski jezik.

Kako da zaradite od pisanja

Posao copywritera zahteva izvesne talente, ali to je ,takođe, i veština koja se uči i s vremenom savlađuje. Ukoliko želite da steknete znanja koja su najtraženija na tržištu rada, pogledajte na InternetAcademy E-Business & Internet Marketing program. Možete da se usavršite i kao SEO copywriter, a o tome više pročitajte na Content & SEO Manager programu.

Takođe, potrebno je da se konstantno usavršavate i da budete uvek u toku sa trendovima na marketinškom tržištu. Praćenjem uspešnih ljudi iz ove oblasti možete mnogo da naučite i da pronađete svoj stil pisanja, koji vam najviše odgovara. Na taj način ćete biti prepoznati na tržištu rada, dobijaćete više ponuda za posao i imaćete sve više prilika da konkurišete za bolje plaćene poslove.

4 stepenika do uspešne karijere u internet poslovanju! Spremili smo dokument koji otkriva koja su to četiri stepenika koja vode ka profitabilnoj karijeri u online poslovanju. Preuzmite izveštaj ovde.

Da li ima mesta? Upisni rok 2024/25. je otvoren.

Da saznate sve o upisu, kliknite ovde.

Prijavite se