Neka ceo svet bude tvoja kancelarija!

Honorarni posao: Kako zaraditi na internetu

Ukoliko vas zanimaju honorarni poslovi, internet je pravo mesto gde treba da počnete. Zahvaljujući novim modernim zanimanjima i tehnološkim dostignućima moguće je sarađivati sa klijentima iz celog sveta, a da pritom ne izađete iz svoje sobe.

Svi se pitaju kako pronaći honorarni posao od kuće, jer bez obzira na to koliko vremena možete da odvojite, dodatni novac uvek dobro dođe. Naravno, nije zarada jedini motiv. Internet kao globalno tržište nudi mnogo veće šanse za zaposlenje nego da radite samo u Beogradu, Sarajevu ili Banjaluci. Ipak, veliko tržište donosi još veću konkurenciju, s kojom možete da se izborite samo ako posedujete prava znanja i veštine.

Zato je od ključne važnosti da se adekvatno pripremite za dodatne mogućnosti koje vam mogu u potpunosti promeniti karijeru. Iako možda već radite ili se školujete, dodatni angažman može da vam otvori vrata odlično plaćenih poslova do kojih ne biste inače mogli da dođete. Dodatna pogodnost je što ćete zarađivati iz svoje kućne kancelarije.

Internet honorarni poslovi

Zašto se mnogi odlučuju za rad od kuće? 

Iako će uvek postojati klasični poslovi iz kancelarije, rad od kuće postaje sve više trend. Čak se i mnogi poslodavci pre odlučuju za spoljne saradnike nego za zapošljavanje novih kadrova. To je naročito prisutno kod IT stručnjaka i online marketing eksperata. Kako je reč o poslovima gde se vrlo jasno mogu videti rezultati, poslodavcima je povoljnije da angažuju honorarce.

S druge strane, na dobitku su svi koji se bave honorarnim poslovima, jer to znači više prilika za angažovanje. Pored toga, samostalni rad u kućnom okruženju donosi i brojne uštede. Samim tim što ostajete u svom domu, uštedećete na vremenu koje gubimo svakodnevno u gradskom prevozu. Ne treba zanemariti ni dnevne troškove kao što su: kupovina ručka i grickalica, karte za prevoz itd.

Ipak, ono što je mnogima najveći benefit jeste rad u poznatom okruženju, znajući da radite pre svega za sebe i da samo od vas zavisi koliko ćete zaraditi. Radno okruženje je izuzetno važno, naročito kada radite na projektu koji zahteva visok nivo koncentracije i kreativnosti.

Naravno, ukoliko više volite da izađete iz kuće, sve što vam je potrebno za rad u velikom broju slučajeva su laptop i internet konekcija. Popularni su i coworking prostori, gde možete da iznajmite za sebe poslovni prostor koji ćete deliti sa drugima.

Zaista, nekada je bolje izaći iz kuće i raditi u drugačijem, inspirativnom okruženju. Sama činjenica da možete da birate kada ćete i gde da radite je fantastična stvar. Ipak, takve uslove rada i odličnu zaradu morate zaslužiti svojim znanjem i trudom.

Honorarni online poslovi na putovanju

Za odličnu zaradu potrebno je specifično znanje 

Da biste uopšte počeli da razmišljate o dodatnoj zaradi, neophodno je da steknete znanja koja se traže na online tržištu rada. U zavisnosti od svojih afiniteta, neophodno je da se posvetite određenoj oblasti i da steknete primenjiva znanja koja će vam omogućiti brzo pronalaženje posla.

Ukoliko već radite negde, potrebno je da dođete do znanja tako da učenje ne remeti vaše dnevne obaveze. U tom slučaju odličan izbor je učenje na daljinu, koje je ujedno i prava priprema za buduće poslove koje ćete raditi.

PPC menadžer 

Svaka uspešna kompanija mora da bude prisutna na internetu. Više nije dovoljno napraviti sajt, već je potrebno uspostaviti veće prisustvo kako bi se na pravi način klijenti upoznali sa brendom. To podrazumeva izgradnju odnosa sa klijentima kreiranjem online kampanja za različite kanale komunikacije, od društvenih mreža do Google oglasa.

Ovim poslom bavi se PPC menadžer (pay-per-click). PPC jeste model internet marketinga gde se oglašivačima naplaćuje oglas svaki put kad neko klikne na njega. Na ovaj način se pospešuje poseta sajtu, a najčešće se plasira u Google pretragama.

Da biste postali PPC stručnjak, neophodno je da savladate osnove internet marketinga, ali i da se razumete u e-commerce, internet zakonodavstvo i u kreiranje sadržaja i njegovo plasiranje. Savladavanjem ovih veština bićete u mogućnosti da na pravi način odgovorite na sve izazove koje će pred vas staviti klijenti.

Kako do znanja: prvi korak je svakako PPC & Digital Channels Manager program.

Stručnjak za online prodaju 

Moderan način života diktira nove trendove i navike potrošača. Online kupovina postaje sve popularnija, nudeći često veći izbor proizvoda po povoljnijim cenama. Internet prodaja je u velikom zamahu, a predvode je e-commerce giganti, kao što su Amazon i Alibaba. Oni predstavljaju tržne centre budućnosti gde je sve na klik od potrošača.

Ove svetski poznate online prodavnice najpoznatiji su primeri internet trgovine, ali svakako nisu i jedini. Postoje i mnogo manje kompanije koje nude svoje proizvode i usluge online. Zbog svega toga sve je veća potreba za stručnjacima za online prodaju (i stručnima u oblasti affiliate marketinga), jer oni najbolje razumeju kako izaći u susret kupcu uz ostvarivanje maksimalnog profita.

Pored stručnosti, e-commerce menadžer treba da razume sve izazove kako bi se posao razvijao. To je moguće samo konstantnim usavršavanjem i praćenjem trendova na online tržištu. Samo tako je moguće na vreme prepoznati dobre poslovne prilike.

Ova profesija je veoma isplativa, a kako je reč o online prodaji, posao može da se obavlja i od kuće. Od mesta rada daleko je važnije posedovanje znanja kako bi se na pravi način privukli kupci, ali i poslovni partneri.

Kako do znanja: program E-commerce Manager & Entrepreneur i program Online Sales & E-business Development pomoći će vam da dođete do znanja neophodnih za uspešnu karijeru.

Radni ambijent za honorarni posao

Community menadžer 

Društvene mreže i internet forumi mesto su gde potrošači mogu direktno da komuniciraju sa predstavnicima svojih brendova, hvale ih i kude. Zbog toga je od izuzetne važnosti da komunikacija bude dvosmerna, tj. da u direktnom razgovoru može da se utiče na javnost. To je posao pre svega community menadžera, koji se trude da predstave brend u najboljem svetlu.

Da biste se uspešno bavili ovim poslom, potrebno je da odlično poznajete strategije predstavljanja brenda na društvenim mrežama, ali i da poznajete rad brenda i oblast kojom se bavi. Na taj način moći ćete uvek na pravi način da odgovorite na komentare i pitanja korisnika. Često će vaš posao biti da „gasite požar” usled negativnih komentara pojedinih korisnika.

Druga oblast rada je promovisanje brenda putem objava. Da biste u potpunosti iskoristili sve mogućnosti koje vam pružaju društvene platforme, potrebno je da imate bar osnovno znanje Photoshopa. Postoji dobar izbor kurseva za grafički dizajn na kojima možete naučiti da radite u Adobe programima. Takođe, poželjno je i da umete da izmontirate kratak video. Naime, korisnici će od vas, tj. od brenda, očekivati maštovite objave koje mogu biti fotografije, video-klipovi ili tekst.

Svoja znanja koristićete najčešće na Facebooku, Instagramu, ali i na mestima okupljanja fanova. To mogu da budu internet portali gde se komentarišu vesti ili forumi poput Reddita. Često se desi da jedan loš komentar može negativno da utiče na kompletan brend, ali isto tako maštovita akcija ili nagradna igra na pravom mestu mogu da postignu više nego mesec dana reklamiranja na televiziji.

Kako do znanja: efikasno vođenje društvenih mreža upoznaćete najbolje kroz program Social Media, Online PR & Community Manager.

Virtuelni asistent

Ukoliko želite da započnete online posao, ali niste sigurni šta vam najbolje leži, možda je najbolje da krenete od posla virtuelnog asistenta. Reč je o profesiji koja je veoma raznovrsna, pa samim tim omogućava da se isprobate u više oblasti. Na taj način steći ćete utisak šta vam najviše odgovara.

Kao virtuelni asistent pomagaćete klijentu preuzimanjem raznih zadataka koje u matičnoj kompaniji nema ko da obavlja ili jednostavno oni nemaju vremena za to. Ovi poslovi mogu biti administrativne prirode, ali često zaduženja zalaze u druge profesije koje se rade online. Tako se od vas može očekivati da vodite društvene mreže, pišete PR objave ili se bavite aktivnostima zaposlenih.

Od vas će se očekivati (bar u početku) da obavljate više vrsta poslova. Srećom, neće biti potrebno da budete ekspert za svaku oblast. S vremenom ćete shvatiti koji projekti vam se najviše dopadaju, pa ćete se i fokusirati na unapređenje konkretnih veština koje to pokrivaju. Upravo iz ovih razloga posao virtuelnog asistenta je izuzetno interesantan za početnike.

Kako do znanja: program E-Business & Internet Marketing pruža odličnu osnovu za napredak u karijeri.

SEO menadžer 

Kada nam nešto zatreba, prvo što uradimo je da odemo na Google i potražimo to što nam je potrebno. Naravno, gledaćemo samo rezultate koji se nalaze na samom vrhu. Ko će se naći u tih prvih nekoliko rezultata zavisi direktno od kvaliteta sadržaja sajta.

Upravo je posao SEO menadžera da pravilnim uređivanjem sadržaja doprinese poboljšanju rangiranja sajta. Naime, rangiranje u Google pretragama jednim delom povezano je sa kvalitetom sadržaja i pravilnim korišćenjem ključnih reči. Put do vrha upravo zavisi od uspešnog rangiranja ovih reči, tj. fraza koje korisnici traže na internetu.

Da bi se sajt našao u vrhu, potrebno je da se na pravi način obrađuje njegov sadržaj. To je posao SEO menadžera, koji će kombinacijom poznavanja osnova internet marketinga i principa search engine optimizacije pokušati da rangira sajt u sam vrh rezultata.

Reč je o veoma interesantnom i dinamičnom poslu, koji zahteva stalno usavršavanje i praćenje trendova. Kako se radi o veoma odgovornoj poziciji, jasno je da SEO menadžer može da računa na odlične honorare.

Kako do znanja: program Content & SEO Manager objasniće vam na moderan način metode rada stručnjaka za optimizaciju sajtova.

Kako do honorarnog posla? 

Da biste pronašli najbolje plaćene poslove na internetu, potrebno je da posedujete određena znanja, ali i da znate gde da ih primenite. Naravno, prvo treba da se odlučite za određenu oblast rada, a to zavisi najviše od vaših afiniteta. Kako se internet poslovanje sve više razvija, tako raste i potreba za stručnjacima iz raznih oblasti. Ukoliko se već školujete za neku online profesiju, bićete u velikoj prednosti u odnosu na konkurente.

Kad dođete do nivoa znanja koje možete da unovčite, potrebno je da napravite plan rada. Naime, veoma je važno koliko vremena ste spremni da izdvojite na dnevnom nivou za honorarni posao. Jasno je da pojedini projekti zahtevaju praktično puno radno vreme i visok nivo posvećenosti.

Ukoliko ne možete da se posvetite takvim poslovima, fokusirajte se na manje projekte koje ćete moći da rešite u relativno kratkom roku. S vremenom napravićete najbolji balans između svojih dnevnih obaveza i online rada. Na taj način ćete imati slobodno vreme za sebe, ali i dodatnu zaradu bez velikog stresa. To je izuzetno važno kako biste umeli da prepoznate poslove koje realistično možete da kompletirate u datom roku.

Sa dobrim planom bićete spremni za prve poslovne angažmane. Kako ćete raditi isključivo preko interneta, prirodno je i da posao tražite online. Postoje mnogi portali sa oglasima za freelancere. Dok su neki besplatni, drugi od vas zahtevaju članarinu. Ono što im je zajedničko jeste da ćete morati da izgradite svoju reputaciju.

To znači da ćete u početku morati da spustite cenu rada i prihvatite poslove nižeg ranga kako biste se dokazali poslodavcima. Kompletirajući zadatke dobijaćete sve zahtevnije i bolje plaćene poslove, u skladu sa vašom reputacijom. Trenutno najpopularniji portali za zapošljavanje preko interneta su UpworkFreelancer.

Honorarni posao od kuće

Šta raditi kada honorarni posao donosi veću zaradu?

Ukoliko budete posvećeno radili, brzo ćete shvatiti da posao preko interneta nudi veću zaradu od regularnog posla u Srbiji i okruženju. Pre ili kasnije naći ćete se u dilemi kako nastaviti karijeru – da li se posvetiti u potpunosti radu za online poslodavce ili nastaviti da balansirate između više obaveza.

Vrlo brzo ćete primetiti da strani poslodavci izuzetno cene rad koji obavljate. Desiće se da isti posao bude bolje plaćen preko interneta nego da ga obavljate u nekoj kompaniji. To se naročito odnosi na poslove gde se usko sarađuje sa IT kompanijama. Generalno, što je profesija traženija na tržištu, to su honorari bolji, jer stručnjaka nikad nema dovoljno.

Bez obzira na to koliko vremena želite da posvetite honorarnom radu, očekujte minimum 200 evra mesečno. To, naravno, može da bude desetostruko više ukoliko se posvetite u potpunosti online angažmanu. U tom slučaju budite spremni da planirate dobro svoje vreme, jer će biti sve teže prihvatati sve poslove. Na kraju krajeva, dan ima 24 časa.

Srećom, ovakve odluke ne morate da donosite preko noći. Svakako je neophodan jedan probni period gde ćete pokušati da pronađete sebe u novom okruženju. Kada pokažete samom sebi da to možete, donošenje velikih odluka biće mnogo lakše. U svakom slučaju, vaša karijera će višestruko napredovati ukoliko budete imali iskustvo rada preko interneta, a kućni budžet će svakako biti veći.

4 stepenika do uspešne karijere u internet poslovanju! Spremili smo dokument koji otkriva koja su to četiri stepenika koja vode ka profitabilnoj karijeri u online poslovanju. Preuzmite izveštaj ovde.

Da li ima mesta? Upisni rok je otvoren! Da saznate sve o upisu, kliknite ovde.