Neka ceo svet bude tvoja kancelarija!

Google reklame – kratak vodič

Kada tražite informacije i savete o bilo kom aspektu života, od kupovine do edukacije, obratićete se Googleu. Zbog toga je ovaj pretraživač savršeno mesto za reklamiranje usluga i proizvoda. Kada se kreira dobar oglas, on može da privuče nove klijente i unapredi poslovanje kompanije. Zato je bitno naučiti kako funkcionišu Google reklame, koje su prednosti Google oglašavanja i kako izvući maksimum iz online kampanja. 

Google reklame

Koliko je Google oglašavanje drugačije od klasičnog reklamiranja proizvoda i usluga? Dovoljno je da uporedimo klasične medije sa ovim internet pretraživačem. Zamislite da možete blok reklama na televiziji da prilagođavate gledaocu. Ili da radio-stanica emituje personalizovane oglase. Kao da sve to nije dovoljno, zamislite da svaki reklamni spot koji tako objavite možete da platite po učinku. Da li vam zvuči kao naučna fantastika? Upravo je to sistem po kom funkcioniše Google!

Google reklame su bitne za uspešno poslovanje

Da bi neki sajt bio primećen, neophodno je da se u rezultatima Google pretraga nalazi u samom vrhu. Dobra pozicija na Google može da se postigne na prirodan način, SEO optimizacijom, ali ovaj način ne može da garantuje trenutne rezultate. Takođe, u ovom slučaju postoje mnoga pravila koja treba ispoštovati kako bi dugoročno sajt bio prisutan u samom vrhu pretraga.  

Postoji i alternativa, a reč je PPC marketing (Pay-per-click) metodama. Reč je plaćenom oglašavanju, gde se obezbeđuje rangiranje sajta u samom vrhu, bez obzira na kvalitet optimizacije. Kako su ove dve metode međusobno kompatibilne, preporučuje se njihovo kombinovanje radi postizanja što boljeg učinka. Reklamiranje na Google donose brojne prednosti: 

  • link ka sajtu se nalazi u vrhu pretrage;
  • povećan broj poseta sajtu;
  • efikasno skupljanje kontakata;
  • ubrzani rast prodaje e-commerce sajtova;
  • jednostavno targetiranje korisnika.  

Zahvaljujući PPC kampanjama, moguće je za kratko vreme postići odlične rezultate. Ipak, za razliku od SEO strategija, Pay-per-click je marketinško sredstvo koje se plaća po učinku. Iako zvuči kao da je u pitanju neki magični štapić koji garantuje uspeh, to ipak nije slučaj.  

Ads kampanja mora da bude vrhunski isplanirana kako bi se postigli željeni rezultati. Pre svega, bitno je da prepoznate koja je to grupa ključnih reči koje donose najbolje rezultate. Tu se prvenstveno misli na Google search oglase, gde reklamu treba prilagoditi datoj ključnoj reči.

Kako funkcioniše Google Search oglašavanje?

Rezultat Google reklame je u direktnoj vezi sa ključnom rečju koju ste odabrali. Ukoliko napravite pravi izbor, doprećete do korisnika koji su zaista zainteresovani za to što nudite. Upravo je to jedan od glavnih izazova pri kreiranju PPC kampanje. Mnogi greše kada pri izboru ključnih reči „jure” one koje su najpopularnije.  

Ipak, često je mnogo efikasnije odlučiti se za određene ključne reči koje su najbliže onome što promovišete. U tom slučaju ćete imati više konverzija, tj. poseta gde će posetioci ispuniti ono što želite od njih. Tako da, ako promovišete internet marketing kurseve a želite da se fokusirate na Beograd, vaša ključna reč će biti „internet marketing kursevi Beograd”.

Jasno vam je da vi niste ni prvi ni poslednji koji je zainteresovan za neku ključnu reč. Zato je bitno da vaša kampanja, sajt i svi njeni segmenti budu odlično pripremljeni kako biste pobedili na Google aukciji. 

Šta je Google aukcija za ključne reči?

Kada više oglašivača želi da dobije neku ključnu reč, tada se aktivira aukcija. U tom slučaju je neophodno učestvovati u licitaciji. Na ovaj način ćete se izboriti za pravo da vaš oglas bude objavljen u toj konkretnoj pretrazi. Ovaj proces se automatski ponavlja svaki put kada više oglašivača želi da objavi oglas u okviru određene pretrage. 

Kako je reč o ogromnom broju licitacija koje se odigravaju automatski, potrebno je da postoje stroga pravila. Da bi se održao kvalitet oglasa koji se prikazuju korisnicima, licitaciju ne dobija obavezno najbolja finansijska ponuda. Gledaju se mnoge karakteristike oglasa, koje se zasebno boduju i ulaze u konačnu ocenu.  

To znači da se ocenjuje, pre svega, kvalitet oglasa i stranice na koju vodi oglas (landing page). Googleu je veoma važno da reklame budu što relevantnije, stoga se često dešava da oglašivač sa najmanjim budžetom dobije pravo objave. To se dešava kada oglas ima visok Quality Score (ocena kvaliteta), pa u konačnoj računici biva bolje rangiran od ostalih. Naime, pobednik se dobija tako što se maksimalan ponuđeni iznos po kliku (Max CPC, tj. Cost-per-click) pomnoži sa ocenom kvaliteta (Quality Score).  

Google želi da na ovaj način jasno stavi do znanja da ceni kvalitet. Naime, što je bolji oglas veće su šanse da će posetioci kliknuti na njega. Ukoliko je kampanja loše pozicionirana, to će samo izazvati kontraefekat (npr. ukucate „internet marketing”, a na prvom linku se nalazi vrtić). Korišćenjem jasne formule svima je razumljivo šta mogu da očekuju, što dovodi do kvalitetnijeg i relevantnijeg sadržaja. 

To je dobro i za same oglašivače jer su tako „naterani” da prave kvalitetne oglase, što dovodi do većeg broja konverzija. Ne treba smetnuti s uma da Google zarađuje upravo od klikova na oglas, zbog čega im je u interesu da vaša kampanja maksimalno dobro radi. 

Google ads

Šta je Google Display oglašavanje?

Uz oglašavanje u okviru pretraga, Google pruža i mogućnost postavljanja banera. Reč je o reklamama koje se zasnivaju na slici i tekstu, a prikazuju se na sajtovima. U zavisnosti od cilja oglasa i podešavanja Google kampanje, oglasi mogu da se naplaćuju po 1.000 impresija (CPM – koliko puta je neko video oglas), po kliku (CPC), kao i po akviziciji (CPA). S tim u vezi, učinak se meri na osnovu cilja koji smo zadali toj kampanji. Najčešće se koriste CPC oglasi.

Google Display je najlakše objasniti kao online bilborde koji se prikazuju na sajtovima. I, poput klasičnih bilborda, važnije je da neko primi informaciju sa reklame od same akcije. To je često slučaj kada se promoviše novi proizvod ili želi da se proširi svest o samom brendu (brand awareness).

Kako se plasiraju Google Display oglasi?

Google Display Network pruža mogućnost oglašivačima da oglas plasiraju na YouTube, razne web stranice, mobilne aplikacije i Gmail. Cilj je da se skrene pažnja budućim korisnicima usluga, ali i da se stari podsete i ohrabre da vas posete ponovo.  

Ovo se postiže pravilnim odabirom publike, uz mogućnost ciljanja onih koji su već posetili vaš sajt. Zbog ovoga se često dešava da vas neki oglasi „prate” nakon određene Google pretrage. 

Display oglasi se prikazuju na više načina:

  • YouTube ads – oglas koji kreirate za ovaj streaming servis prikazivaće se na posebnim pozicijama u okviru videa. Izuzetak je ukoliko korisnik koristi YouTube Premium nalog, gde se ne prikazuju oglasi.
  • Responsive Display ads – dovoljno je da unesete tekst, fotografiju i logo, a ostatak će uraditi sam Google. Oglas će biti kreiran tako da se uklopi u izgled same web stranice na kojoj se objavljuje. To znači da oglas praktično izgleda kao regularna objava na ovoj stranici. 
  • Gmail ads oglas se prikazuje u okviru e-mail servisa.  

Google display oglasi se razlikuju od search oglasa, pre svega, jer se prikazuju na osnovu definisanih parametara, „prepoznajući” želje korisnika. Praktično, reklama može da se pojavi i pre nego što se bilo šta ukuca u pretraživač. Oglasi će biti prikazani prvenstveno onima koje može zainteresovati oglas na osnovu pređašnjih interesovanja. Takođe, oglas će se prikazivati i onima koji su ranije posećivali sajt, kako bi bili animirani da dođu opet. Iz ovoga možemo da zaključimo da je osim kreiranja oglasa, targetiranje ciljne publike bitna stavka na koju moramo obratiti pažnju prilikom oglašavanja. Između ostalog od ovoga zavisi i uspeh marketing strategije.

Koliko košta Google oglašavanje?

Oglašavanje se isplati onoliko koliko donosi rezultate. Ukoliko donosi nove kupce, neće vam biti žao da uložite još više novca, jer znate da će taj iznos višestruko vratiti. Ipak, ukoliko reklama „ne radi”, čak i minimalan iznos predstavlja čist gubitak. O ovome govori podatak Return on Investment (ROI), koji veoma transparentno otkriva koliko ste uložili, a koliko dobili Google reklamiranjem.  

Naravno, napraviti uspešnu kampanju je kompleksan posao. Za to je potrebno iskustvo, ali i pre svega znanje iz oblasti PPC marketinga. Kada ste upoznati sa načinom na koji funkcioniše Google Ads sistem (nekadašnji Google AdWords), lakše ćete postizati odlične rezultate. Sve je lakše i jeftinije kada se dobro targetira publika i odaberu adekvatne ključne reči. Na taj način će i konverzija biti veća, pa će i cena oglasa biti isplativija. Na kraju, najvažnije je da na sajt dovedete zaista zainteresovane posetioce koji će ispuniti ono što želite. 

Da biste osigurali visok kvalitet kampanje, potrebno je redovno proveravati učinak i unositi pravovremene izmene. Čak je nekad dobro i pauzirati kampanju, a pojedine ako ne rade posao najbolje je otkazati. S druge strane, isplative kampanje je uvek dobro dodatno pojačati finansijski ako se dobijaju željeni rezultati.  

Praćenjem rezultata i pravovremenim intervencijama maksimalno ćete iskorititi sve prednosti koje nudi ovaj vid oglašavanja. Vaš trud će uvek biti nagrađen, jer je i Googleu u interesu da ima kvalitetne oglase jer više klikova znači i veći prihod za ovu kompaniju.

Želite da znate više o Google Ads?

Ako želite da steknete znanja o Google reklamama, odličan izbor je program PPC & Digital Channels Manager. Na ovaj način ćete od predavača, dokazanih stručnjaka, saznati kako se prave uspešni PPC oglasi. Ukoliko se zainteresujete za profesionalno bavljenje PPC marketingom, preporučljivo je da imate neki od međunarodno priznatih sertifikata

Ipak, imajte uvek na umu da je PPC samo deo digitalnog marketinga, gde su metode kao što su affiliate marketing, SEM, social media marketing, email marketing i mnogi drugi elementi. Za sveobuhvatne kampanje potrebni su eksperti svih kategorija kako bi zajedno postigli cilj i stali iza rezultata. Ova znanja su izuzetno tražena na tržištu rada, pa i ne čudi što su uslovi rada i plate natprosečne.

4 stepenika do uspešne karijere u internet poslovanju! Spremili smo dokument koji otkriva koja su to četiri stepenika koja vode ka profitabilnoj karijeri u online poslovanju. Preuzmite izveštaj ovde.

Da li ima mesta? Upisni rok 2024/25. je u toku.

Da saznate sve o upisu, kliknite ovde.

Prijavite se