Neka ceo svet bude tvoja kancelarija!

IT poslovi: Pravi izbor za uspešnu karijeru

Fokusiranje na online poslovanje već duže vreme predstavlja svetski trend, što se poklapa sa evolucijom mobilnih telefona i drugih smart uređaja. Zbog razvoja internet tržišta, IT poslovi su sve više na ceni, što je odlična vest za sve eksperte. 

IT poslovi

Industrija informacionih tehnologija je u velikoj ekspanziji, pa je tako sada pravi momenat da se steknu neophodna znanja. Prekvalifikacija za IT početnicima može omogućiti odlično plaćen posao, dok zaposlenima koji žele da napreduju u karijeri i steknu dodatnu zaradu ovo može biti prilika iz snova. 

Pored toga što su IT poslovi stabilni i traženi, oni su i veoma profitabilni. Prosečne plate zaposlenih u IT sektoru kreću se, u zavisnosti od pozicije i radnog iskustva, od 60.000 do 180.000 dinara. Ipak, istraživanja su pokazala da plata zaposlenih u IT sektoru lako može da premaši pomenute sume. To znači da mnogi eksperti zarađuju i preko 200.000 dinara mesečno. To se naročito odnosi na freelancere koji sarađuju sa stranim klijentima.

U nastavku teksta ćete saznati kako da steknete nove veštine i uspešno ih primenite u praksi.

Steknite neophodna IT znanja 

Sticanjem znanja i veština iz ove aktuelne oblasti imaćete priliku da svoju stručnost iskoristite za izgradnju ili poboljšanje imidža određenog brenda. Ukoliko imate ambicije da pokrenete sopstveni biznis, veštine i znanja iz e-businessa i e-marketinga mogu vam pomoći da reklamirate svoj brend i da kompletno poslovanje preselite na internet. 

Iz ovoga možemo da zaključimo da je školovanje iz oblasti digitalnog marketinga odlična investicija, jer ćete na ovaj način steći veoma tražene veštine. Treba imati na umu da je pohađanje jednogodišnjeg programa uvek efikasnije od kratkog kursa, čega su svesni i sami poslodavci.

Iz tog razloga razmislite o pohađanju kvalitetnih sertifikovanih programa u nekoj uglednoj obrazovnoj ustanovi. Pri odabiru programa jedna od ključnih stavki jesu uslovi i kvalitet nastave, tj. predavača. Upravo ove osobine poseduje InternetAcademy, gde je fokus na IT poslovima.

Kreirajte sajtove

IT poslovi u velikoj meri zavise od interneta, a to se naročito odnosi na profesije koje se vezuju za e-commerce, tj. online trgovinu. Ipak, bez obzira na oblast poslovanja, ono što je polazna tačka za svaku kompaniju jeste sajt. Od njega sve kreće – od promotivnih aktivnosti do prodaje. 

Zato je važno da sajt bude reprezentativan, informativan i odlično SEO optimizovan. Da bi se to postiglo, potrebni su IT eksperti koji će, svako u svojoj oblasti, doprineti razvoju kompanije. Kako je online biznis sve unosniji, tako raste i potražnja za IT stručnjacima. 

Prilikom izrade sajta treba obratiti pažnju na funkcionalnost. Korisničko iskustvo je bitan element IT industrije. UX dizajneri imaju zadatak da nam olakšaju snalaženje na sajtu ili unutar aplikacije. Ukoliko pogledate najpopularnije sajtove širom sveta, videćete da su, bez obzira na to koliko opcija imaju, vrlo jednostavni za korišćenje. 

Na početku digitalnog doba, kada su izgradnja softvera i kreiranje sajta tek zauzimali svoje mesto, za dizajn tu nije bilo prostora. Važno je bilo samo pružiti relevantnu informaciju u što kraćem periodu. 

Međutim, danas je situacija drugačija. Konkurencija je iz dana u dan sve jača i morate obratiti pažnju na sve detalje. Tako smo došli do izgleda i dizajna sajta. Drugim rečima, korisničko okruženje (UI) zauzima visoko mesto na lestvici IT poslova. 

Zadatak UI dizajnera jeste da osmisli sve one stranice sa kojima korisnik ima dodirnih tačaka. Ovde se pre svega misli na dizajniranje različitih vizuelnih rešenja: ilustracija, ikonica, grafičkih elemenata itd. Što više informacija dizajner ima o sajtu i publici, to će mu biti lakše da osmisli elemente.

Ukoliko dizajneri imaju informaciju o ciljnoj grupi koja će boraviti na sajtu, onda mogu da dizajniraju sajt koji će zadovoljiti njihove potrebe. 

Uređujte društvene mreže i blogove

Moderna komunikacija je nezamisliva bez društvenih mreža i blogova. Kako su se ove platforme razvijale, tako se stvarala i potreba za njihovim uređivanjem. Za mnoge ljude su društvene mreže prvo mesto gde dobijaju informacije o proizvodu ili brendu. Ovih platformi je sve više, pa tako sada imamo Facebook, Twitter, TikTok, YouTube itd. 

Kako je reč o obimnom poslu, razvile su se profesije koje do pre desetak godina nisu ni postojale, na primer posao community managera. Ovi IT poslovi su izuzetno važni za kompanije jer se na ovaj način uspostavlja direktna komunikacija sa publikom, tj. potrošačima. Iako na prvi pogled deluje da je reč o jednostavnom poslu gde neko čita objave na Facebooku, to nije baš tako. Onaj ko stoji iza stranice nekog brenda svojevrstan je portparol kompanije. 

Od njega se očekuje ne samo da bude u kontaktu sa publikom i odgovara na pitanja već i da radi na pozicioniranju brenda i poboljšanju njegovog imidža. Iako je prvenstveno reč o zanimanju iz oblasti marketinga, za uspešan rad je neophodno poznavanje informacionih tehnologija.

ekspert za online oglašavanje

Usavršite znanja iz oblasti online oglašavanja

Promotivne aktivnosti su veoma važne za svaki biznis, a posebno za internet poslovanje. Da bi se postigli željeni rezultati, potrebno je na pravi način pristupiti marketinškim aktivnostima, istražiti tržište, osmisliti i realizovati kampanje. Naravno, novac je uvek ključan faktor, pa je važno za ograničen budžet postići što bolje rezultate. 

Ovim poslom se bave pre svega PPC marketing eksperti, kojima je posao da unaprede rangiranje web stranice u okviru Google pretraga u kratkom roku. To se čini kreiranjem promotivnih kampanja i postavljanjem oglasa koji su fokusirani na željenu ciljnu grupu. Ovi IT poslovi su izuzetno traženi jer dobra kampanja može značajno da doprinese profitu kompanije. To se naročito odnosi na internet prodavnice, gde je rangiranje u vrhu pretraga od ključne važnosti za uspeh. 

IT poslovi za kreativce preduzetničkog duha 

Sigurno već znate koliko je blog važan za dugoročan uspeh vašeg marketinga. Tačnije, blog vam omogućava da predstavite publici svoje ideje, znanje i poslovanje. Sigurno se sada pitate kako možete da zarađujete od bloga. Ukoliko vaši blogovi budu zanimljivi publici i ukoliko budu čitani u velikom broju, velika je šansa da će vas poznati brendovi angažovati da pišete o njima i za to će vas platiti. 

Još jedan način da zarađujete od bloginga jeste pisanje za klijente. Naime, ukoliko ste vešti u pisanju, velika je šansa da će vas firme i kompanije angažovati da pišete tekstove kroz koje ćete diskretno provući reklamu. Na ovaj način će se povećavati profit firme, a samim tim ćete i sebi obezbediti angažovanje na duži period. 

Sada ćemo vam predstaviti još jedan zanimljiv posao za kreativce. Ukoliko ste uspešni na internetu, tačnije na društvenim mrežama, i imate zavidan broj pratilaca koji prate sve vaše objave, dele ih i komentarišu – na dobrom ste putu da postanete influenser

Influenser je osoba koja je pre svega samouverena. Lako ćete naučiti tehnički deo upotrebe društvenih mreža na najbolji način. Ono što uglavnom predstavlja problem budućim influenserima jeste trenutak kada stanu ispred kamere i počnu sa snimanjem videa. Jedan od načina da prevaziđete ovu prepreku jeste da konstantno vežbate i da vam snimanje videa postane rutina. 

Instagram je društvena mreža koja je iz godine u godinu sve popularnija. Ovu popularnost možete da iskoristite i da zaradite na Instagramu. S obzirom na to da su preduzetnici odlučili da svoj posao postave na ovu platformu, možete se angažovati oko promocije proizvoda i usluga koje oni nude. I, naravno, za tu promociju bićete plaćeni. 

Kako do IT posla? 

IT poslovi su pristupačni velikom broju ljudi i relativno brzo je moguće steći znanja neophodna za početak karijere. Takođe, IT poslovi vam omogućavaju i fleksibilnost. Skoro sve poslove možete da radite od kuće, pa samim tim i radno vreme birate sami. Ovo je idealna prilika za sve one koji svoju karijeru žele da grade kao freelanceri. Uz to, imaćete mogućnost da sarađujete sa stručnjacima iz celog sveta. 

Otvorena radna mesta u IT industriji rastu iz dana u dan. U našoj zemlji postoiji veliki deficit kadrova. Da biste dobili neki IT posao, potrebno je da upišete obuku ili kurs u skladu sa svojim interesovanjima. Koliko ćete naučiti, zavisi pre svega od kvaliteta predavača koji će vam preneti znanje.

Ukoliko završite jednogodišnji obrazovni program na InternetAcademy pod vođstvom predavača, imaćete iskustvo kao da ste radili godinu dana u IT kompaniji na juniorskoj poziciji. Nakon što steknete znanje, veštine i iskustvo, a pritom dobijete i sertifikat da to dokažete, bićete spremni da započnete uspešnu karijeru u IT industriji.

4 stepenika do uspešne karijere u internet poslovanju! Spremili smo dokument koji otkriva koja su to četiri stepenika koja vode ka profitabilnoj karijeri u online poslovanju. Preuzmite izveštaj ovde.