Neka ceo svet bude tvoja kancelarija!

Web dizajn za početnike

Ako vas zanima pravljenje sajtova, onda će posao web dizajnera biti pravi izbor za vas. Da biste se bavili ovim poslom, potrebno je da posedujete određeni talenat, ali i da se razumete u moderne tehnologije. Kada govorimo o zaradi, ne morate da brinete, jer je reč o odlično plaćenom zanimanju. Upoznajte se sa izazovima koji vas čekaju kao juniora u IT industriji.

web dizajn za početnike

Web dizajn se u svojoj osnovi dosta oslanja na klasična dizajnerska rešenja, s tim da je njegov razvoj u direktnoj vezi sa napretkom srodnih tehnologija i interneta. U skladu s tim, da biste se bavili ovim poslom, potrebno je zadovoljiti određene tehničke preduslove.

Za efikasan rad potrebno je da imate moderna softverska rešenja i kvalitetan hardver, dok se brza internet konekcija podrazumeva. Ipak, prvi i najvažniji preduslov je posedovanje znanja potrebnih za obavljanje ovog izuzetno cenjenog posla. Zato je bitno da na samom početku saznamo šta je web dizajn.

Šta rade web dizajneri?

Web dizajneri se bave kreiranjem frontenda, tj. onog dela sajta koji korisnici vide. Pored toga, oni se bave i projektovanjem sajta, što podrazumeva i kodiranje. Zbog toga je važno savladati pisanje HTML i CSS kodova, koji omogućavaju dizajniranje sajtova. Za uspešan rad neophodno je poznavati obe vrste koda jer se HTML bavi strukturom, dok se CSS koristi za vizuelni deo na stranicama.

Iako je reč o poslu koji se razvio iz klasičnog dizajna, specifičnosti ove profesije zahtevaju dodatna znanja. Jedan od bitnih faktora je i SEO optimizacija jer poznavanje ove oblasti olakšava kreiranje efikasnog sajta. Uz to, neophodno je da budete u toku sa napretkom moderne tehnologije i novim praksama iz dizajnerske industrije.

Sličnosti i razlike tradicionalnog i web dizajna

Ako napravimo paralelu između print i web dizajna, videćemo da postoje razlike ne samo u procesu rada već i u samom proizvodu. Razlika je pre svega u tome što se tradicionalni dizajn bavi nečim što se može dodirnuti, dok rezultat web dizajna možete posmatrati na ekranu telefona ili računara. 

Način na koji korisnici pristupaju ovim vrstama dizajna utiče i na sam pristup radu. Ako se osvrnemo na štampani dizajn, videćemo da je glavna odlika to što takav proizvod možete držati u rukama, oceniti njegov kvalitet, koristiti ga za razne potrebe. Zadatak print dizajna je da pronađe metod kako će komunicirati sa potencijalnim korisnicima, a dizajner to mora imati na umu prilikom rada.

Dobar primer klasičnog pristupa je osmišljavanje dizajna časopisa. Iako postoje eletronske varijante, čitaoci i dalje vole da imaju u ruci fizički primerak. Digitalne verzije nemaju ove osobine, ali nude neke druge prednosti. 

Prednost web dizajna su pre svega multimedijalne mogućnosti. Umesto obične fotografije u štampanoj verziji, elektronska varijanta može da poseduje video i audio sadržaj, animacije i druge interaktivne mogućnosti. Takođe, digitalna kopija ne zauzima fizički prostor, niti se troši korišćenjem. 

Takođe, digitalne proizvode je moguće naknadno usklađivati sa najnovijim digitalnim trendovima. Kada je u pitanju print dizajn, ovu pogodnost ne možete očekivati, jer sve što ste dotad uradili sa sadržajem koji ide u štampu ne možete kasnije menjati. S druge strane, web dizajn omogućava konstantno menjanje sajta. Dobar primer su novinski portali, gde se na dnevnom nivou objavljuje veliki broj najnovijih informacija za korisnike.

Iako su web i print dizajn odvojene profesije, u pojedinim delovima dolazi do preklapanja neophodnih veština koje morate posedovati. Sve dok postoje određena znanja koja možete primeniti u obe profesije, možete i raditi dodatne projekte na kojima su potrebni kako web, tako i print dizajneri.

Segmenti web dizajna saveti

Segmenti web dizajna

Kako izgleda web dizajn za početnike? Da biste ušli u ovaj svet, morate se upoznati sa njegovim najvažnijim delovima. U pitanju su elementarne stvari koje će doprineti tome da na pravi način steknete znanja iz ove oblasti.

Na početku, od velike je važnosti napraviti dobru strukturu sajta, ali i utvrditi najvažnije korake rada u tom procesu. Pošto je u pitanju web dizajn, pokušajte da napravite što lepši interfejs koji će privući pažnju. 

Izgled sajta – osim što mora biti dopadljiv, još važnije je da bude funkcionalan. Napravite raspored svih delova sajta tako da se posetioci sa lakoćom snalaze surfujući po stranicama. Svrha dizajna je da na najbolji mogući način prezentuje sadržaj namenjen čitaocu. To znači da tekstovi, fotografije, infografici, audio i video sadržaji treba da budu lako dostupni. Za tekst je posebno važno da bude lako čitljiv.

Korisničko okruženje – softversko okruženje je još jedan deo web dizajna, a predstavlja grafički korisnički interfejs. To je način na koji čovek komunicira sa kompjuterom i služi se ikonicama, prozorima i menijem kojim se upravlja mišem. 

Boje – kada je u pitanju vizuelni deo, slike i boje koje koristite za izradu stranice imaće važnu ulogu u nastojanju da zadržite korisnika na stranici. Odaberite boje u skladu sa potrebama klijenta za kojeg radite.

Grafički elementi sajta – fotografije, infografici, simboli i ostali vizuelni dodaci odlično komuniciraju sa posetiocem. Naime, dopadljivo opremljena web stranica sa atraktivnim fotografijama držaće pažnju čitaocu. 

Font teksta – igra značajnu ulogu kada je u pitanju sadržaj koji se plasira krajnjim korisnicima. Kada imate dopadljiv izgled slova u tekstu koji plasirate, stvorićete bolji utisak posetiocima sajta.

Dizajn prilagodljiv za sve uređaje

Brzina učitavanja sajta na različitim uređajima znatno utiče na korisničko iskustvo, pa samim tim reč je o stavki koju je važno pravilno savladati kada je web dizajn za početnike u pitanju. 

Ukoliko imate sajt koji se sporo učitava, time stvarate mogućnost da posetilac bude nezadovoljan, što će ga vrlo verovatno odvesti na drugu web adresu. Da se to ne bi desilo, sajt mora biti responsive, odnosno prilagođen svim veličinama uređaja, kako bi surfovanje bilo prijatno. 

Naravno, nije reč samo o brzini otvaranja strana. Kako bi napravio pregledan sajt, web dizajner ne mora da bude SEO ekspert, ali je svakako važno da se razume u search engine optimization proces. 

To je posebno važno jer se mobilni uređaji sve više koriste, što je nagnalo Google da responzivnim sajtovima da značajnu prednost. Iz tog razloga, prilagođavanje stranice različitim platformama i dimenzijama ekrana igra jednu od vodećih uloga prilikom dizajniranja. 

Osnovni delovi stranice

Bez obzira na to kako će vizuelno izgledati sajt koji želite predstaviti publici, on mora imati tri glavna dela, a to su: header, body i footer.

Header – zaglavlje sajta

Pažljivo osmislite header, jer je to prvi vizuelni kontakt sa posetiocem. Njegova uloga je da pre svega promoviše brend i privuče pažnju. Svako zaglavlje treba da sadrži sledeće elemente:

Baner slika – nalazi se ispod ili iznad glavnog menija. Neki sajtovi na mestu ove slike postavljaju reklamu. Način korišćenja zavisi od namene sajta. 

Logo brenda – pozicioniran je u ovom delu sajta i označava čiju web adresu ste posetili. Praksa je pokazala da se obično pozicionira na levoj strani headera, kao i to da se logo kompanije linkuje tako da uvek vodi na početnu stranu.

Traka za navigaciju – u navigacionom meniju trebalo bi da imate linkove do osnovnih stranica sajta. To su najčešće „O nama” (informacije o brendu), „Home” (povratak na početnu stranu), i „Kontakt” (sadrži adresu, email, broj telefona i formular za pitanja korisnika).

Pretraživač – Search predstavlja značajan element headera, koji ima funkciju da olakša pretragu po sajtu.

Ovo su samo neki od delova headera, ali ih može biti mnogo više ukoliko to želite. Imperativ je da ovaj deo sajta bude jasno koncipiran. Konfuzno napravljen sajt teško će doći do publike. 

Body – telo sajta

Body, odnosno telo sajta, predstavlja sadržaj stranice. Ovaj deo sajta podeljen je na nekoliko delova, što znači da vam je na raspolaganju opcija glavne kolone sa informacijama od značaja, ali i mogućnost leve i/ili desne kolone.

Glavna kolona

U glavnoj koloni se nalaze najvažniji sadržaji na sajtu. To ne mora obavezno da bude tekst, možete da objavljujete video ili slike koje želite da se nađu na sajtu. U zavisnosti od vrste stranice, ovde će se naći promotivne informacije o kompaniji ili pak bitni postovi ako je reč o blogerskom sajtu.

Leva i desna kolona

Kada je u pitanju leva i/ili desna kolona, tu možete smestiti vertikalnu navigaciju, banere, widgete, kao i druge elemente za koje se odlučite. Za razliku od glavne kolone, ovaj deo sajta nije obavezan. Njihova uloga isključivo zavisi od želje autora sajta.

Footer – podnožje sajta

U footeru su smeštene informacije koje se nalaze na dnu sajta i sadrži podatke o privatnosti korisnika, odricanju od odgovornosti, uslovima korišćenja stranice, adresu kompanije, kontakt, kao i potpis dizajnera. Pored ovih elemenata, možete imati i dodatne informacije za koje smatrate da će biti od koristi krajnjim korisnicima.

Koje programe koriste wed dizajneri

Programi koje koriste web dizajneri

Pretragom programa koje koriste web dizajneri vidimo da postoji dosta programa koji im olakšavaju posao, samo je pitanje koji se najbolje uklapaju u vaš način rada. Dobar program može biti najbolji asistent web dizajnera ukoliko se koristi na pravi način. Možemo ih podeliti na osnovne, koji su obavezan alat za svakog web dizajnera, kao i na one koji nisu toliko neophodni, ali svakako čine posao lakšim.

Photoshop

Savremeni sajtovi moraju biti lepo dizajnirani, ali i veoma praktični za upotrebu. Kako bismo to postigli, potreban je Photoshop, poznatiji kao program za digitalnu obradu fotografija. Ima široku primenu i zbog toga ga svrstavamo u osnovne alate web dizajna, a koliko je značajan ogleda se u činjenici da je profesionalno nezamislivo da gradite karijeru web dizajna, a da ne znate koristiti ovaj alat. 

Bez obzira na to da li ste grafički ili web dizajner, poznavanje rada u ovom alatu biće veliki plus prilikom traženja novih klijenta.

Dreamweaver

Softver Dreamweaver zbog široke primene sve više postaje popularan u svetu web dizajna. Koristi se za kreiranje aplikacija za različite uređaje, kao i za izradu stranica. Napredne verzije ovog programa podržavaju brojne skriptne jezike kao što su ASP i PHP, ColdFusion, pa ćete imati više mogućnosti za kreiranje boljeg sajta.

Mockup programi 

Mockup programi nude mogućnost pregleda finalne verzije sajta. Ovakvi programi pružaju mogućnost da napravite skicu sajta, koju ćete kasnije pokazati klijentu kako bi imao predstavu kako će izgledati finalni proizvod.

Ako se desi greška prilikom dizajniranja, lako ćete pomoću ovih alata uvideti gde je problem mogao da nastane. Programi koji pružaju ove mogućnosti su: Balsamiq, UXPin, Mockplus Moqups, kao i mnogi drugi. Pomoću ovih alata možete napraviti radni primerak sajta, koji će biti kompletan pregled vaše ideje pre nego što krenete u izradu stranice.

Osnove CSS-a

Cascading Style Sheets, poznatiji kao CSS, služi za oblikovanje raznih elemenata na sajtu kako bi prikaz bio lepši i jasniji. Koristi se za stilizaciju svih HTML elemenata, kao što je pozadina, font, razmak, boje itd. 

Iz ovoga možemo zaključiti da su CSS i HTML međusobono povezani, što ide u prilog web dizajnerima kada je reč o održavanju stranice. Prednost je što će olakšati proces deljenja stilova između stranica, ali i prikaz sajta u drugim okruženjima. Bez upotrebe CSS-a, svaki sajt kreiran pomoću HTML-a izgledao bi jednostavno, a dovela bi se u pitanje i praktičnost takvog sajta.

Osnove HTML-a

HTML je akronim od HyperText Markup Language i označava jezik za obeležavanje hipertekstova. U pitanju je opisni jezik koji služi da se tekstualni sadržaj prikazuje na željeni način. Taj dokument je izgrađen od različitih tagova, koji objašnjavaju web pretraživaču kako treba da se prikaže sadržaj krajnjem korisniku. 

Kada stranicu otvorite u nekom od programa za obradu teksta, videćete ceo HTML kod sa velikim brojem oznaka. Ako tu istu stranu otvorite na internet pregledaču, videćete lepo uređen interfejs.

Postoji unapređena verzija ovog jezika – HTML5. Reč je o naprednoj verziji koja omogućava nove atribute i elemente. Na ovaj način je moguće kreirati funkcionalnije stranice, ali i aplikacije.

HTML se može posmatrati kao podloga celom internetu, s obzirom na to da sve stranice imaju bar mali deo HTML jezika, bez kojeg jednostavno ne mogu postojati na internetu. Iz tog razloga, znanje o HTML jeziku je neophodno kako biste uspeli u web dizajnu.

Web dizajn za početnike i iskusnije koji žele da se dodatno usavršavaju

Pre nego što postanete web dizajner, neophodno je da vas ovaj posao privlači. Reč je o profesiji koja od vas zahteva da konstantno budete u toku sa aktuelnim dešavanjima iz sveta dizajna, jer samo tako možete da napredujete. Web dizajn za početnike može da bude veoma interesantan, ali i kompleksan. Ipak, uz konstantno usavršavanje steći ćete dovoljno iskustva za uspešnu karijeru.

Pravi dizajner mora biti upoznat sa specifičnim alatima i principima ovog posla. Nakon toga, stavite stečeno znanje na test kreirajući sopstveni sajt. Tako ćete imati prvi projekat na kom ste radili, što će biti odlična referenca prilikom traženja klijenta koji će vam pokloniti svoje poverenje.

Kreativnost je osobina koja opisuje svakog web dizajnera. Morate imati smisao sa estetiku, kao i želju da stalno stičete nova znanja. Već sada možete početi sa usvajanjem osnova web dizajna kroz elektronske knjige, YouTube tutorijale ili online kurseve i obuke.

Koliko je teško pronaći klijente?

Web dizajn je postao veoma popularno i atraktivno zanimanje pa je mala verovatnoća da ćete imati problem da pronađete nove klijente. Ukoliko ne volite kancelarijski posao, onda je posao web dizajnera baš za vas. S obzirom na to da je računar jedino sredstvo koje morate posedovati, ovaj posao možete raditi iz bilo koje tačke na planeti.

Freelancing je jedan od načina da radite kao web dizajner koji će kreirati stranice za klijente iz inostranstva, ali i za domaće tržište. Drugi način da se zaposlite kao web dizajner je mogućnost da radite za kompaniju koja je u potrazi za stručnjacima iz ove oblasti. 

Kao treću mogućnost, imate agencije za digitalni marketing, koje već imaju klijente sa kojima su sarađivale. Na kraju, ukoliko budete ulagali u svoje znanje i ukoliko budete imali više iskustva u ovoj profesiji, klijenti će vas više angažovati.

4 stepenika do uspešne karijere u internet poslovanju! Spremili smo dokument koji otkriva koja su to četiri stepenika koja vode ka profitabilnoj karijeri u online poslovanju. Preuzmite izveštaj ovde.

Da li ima mesta? Upisni rok je otvoren! Da saznate sve o upisu, kliknite ovde.