Neka ceo svet bude tvoja kancelarija!

Izrada internet prodavnice: Kako do e-commerce sajta

Sa novim mogućnostima koje nude online internet prodavnice, navike kupaca su se promenile. Usled toga, klasične prodavnice polako gube na značaju, pa je sada pravi trenutak za ulazak na tržište internet šopinga. Saznajte kako da kreirate svoju prodavnicu koju će posećivati kupci iz celog sveta!

 Izrada internet prodavnice

Novi trendovi kupovine „iz fotelje” došli su i kod nas, a prvi rezultati su vidljivi već na prvi pogled. Dovoljno je da par minuta provedete surfujući i susrešćete se sa velikim brojem ponuda za šoping. To je i razumljivo, s obzirom na to da se prilikom donošenja odluke o kupovini češće konsultujemo sa Google pretraživačem nego sa ljudima. Iz tog razloga je izrada kvalitetne internet prodavnice prioritet ukoliko želite da iskoristite ovu povoljnu klimu za e-poslovanje.

I dok je nekada kupovina bez probanja i fizičkog kontakta sa proizvodom bila nezamenjiva, sada je aktuelan „razgovor” sa Googleom. Nakon ovog svojevrsnog „probanja” proizvoda, već smo spremni za kupovinu. Umesto da se uputimo u neku prodavnicu, dovoljno je nekoliko klikova da poručimo proizvod i on stiže na željenu adresu. Nema redova, gužvi i napadnih prodavaca, ali ima banera, google oglasa, pop-up ekrana, itd. 

Prednosti izrade internet prodavnice

Nove navike korisnika interneta donele su i nove poslovne prilike. Pored uspešnih velikih korporacija kao što su „Rakuten”, „eBay”, „Amazon”, „Alibaba” i drugi, tržište čine i male specijalizovane e-prodavnice. Ovako širok izbor znači da je sada pravo vreme za razvijanje e-commerce biznisa. Postoje mnogi razlozi da se odlučite za izradu web shopa: 

  • Proizvodi su dostupni širom sveta;
  • Ne plaćate radnike u prodavnici;
  • Nema troškova zakupa i uređivanja lokala;
  • Online prodavnica radi stalno, 365 dana u godini;
  • Moguće je prodavati digitalne proizvode. 

Na sve to treba dodati i novu naviku kupaca – lakše odlučuju da kupe neki proizvod online u odnosu na klasični šoping. Kompletan proces je toliko pojednostavljen da vam treba samo nekoliko klikova da obavite transakciju. Na sve to treba dodati i podsvesno razmišljanje potrošača, a to je da se lakše odlučuju na kupovinu karticom na klik nego vađenje para iz novčanika. 

To su sve jasni razlozi da se odlučite za izradu profesionalne internet prodavnice. Ipak, za to su potrebne određene tehničke i logističke pripreme, ali pre svega – originalna ideja. Ne treba zapostaviti ni zakonske regulative vezane za elektronsku trgovinu kako u domaćim okvirima, tako i u inostranstvu. Ipak, za početak potrebno je osnovati firmu i registrovati je u okviru željene delatnosti. Dolazimo do toga da morate da osmislite šta ćete prodavati, gde, kome i na koji način. 

online kupovina preko interneta

Šta treba da znate pri otvaranju internet prodavnice?

Pre bilo kakvog biznis plana, kreiranja sajta, tj. razvoja online prodaje, potrebno je da odlučite čime ćete trgovati. Uspešan posao zahteva dobru, originalnu poslovnu ideju. Dobro proučite tržište i analizirajte mogućnosti za dobit, ali i finansijski rizik. Nije redak slučaj da neko otvori prodavnicu za nešto što na papiru zvuči sjajno, ali u praksi jednostavno ne dosnosi profit.  

Imajte na umu da vaša ideja ne mora da bude nesvakidašnja. Budimo iskreni, skoro sve čega se dosetite nego je to već napravio pre vas. Vaš biznis može da bude i nešto čime se mnogi drugi bave, s tim da vi u tom slučaju nudite bolji kvalitet i/ili cenu. Tu su i dodatne pogodnosti kao npr. popusti, brža isporuka proizvoda, mogućnost vraćanja itd.

Pronađite idealnu ciljnu grupu

Dobar biznis plan podrazumeva da znate koliko vaš proizvod vredi, kao i da poznajete ciljnu grupu. Na osnovu toga ćete moći da formirate cenu usluge ili proizvoda koji nudite tako da bude konkurentan na tržištu. Imajte na umu da nije sve u količini prodatih proizvoda – ono što se gleda je profit. Dakle, ako imate proizvod koji poseduje potencijal, možete da zaradite više od konkurencije koja ima isti broj klijenata.  

To ne znači da treba samo da gledate imućne potrošače. Naprotiv, najbolje su kupci oni koji će zaista želeti da kupe to što prodajete. U zavisnosti od ciljne grupe, razlikovaće se i vaša strategija poslovanja. Zato je važno da pred sobom imate jasan i ostvariv dugoročan plan. To ne znači da ćete moći da predvidite sve izazove, ali ćete biti spremniji da ih uspešno rešite.

Proučite konkurenciju

Šta god da odlučite da prodajete u svojoj internet prodavnici, neko to već radi (u nekom obliku). Zato je važno da dobro proučite stanje na tržištu, a pre svega snagu konkurencije, ali i njihov način rada. Imajte na umu da svaka oblast poslovanja ima svoje dominantne „igrače”, ali i verne potrošače, koji nisu uvek spremni da promene svoje navike.  

Neke kompanije odlično posluju zahvaljujući stečenoj reputaciji među kupcima. Nekad ovakva vernost prema nekom brendu postaje iracionalna, pa nekog neće ubediti ni cena ni kvalitet da „promene tim”. Srećom, tržište je dovoljno veliko, pa tako kvalitet uvek nađe put do kupaca.

Održavajte vezu sa najvernijim potrošačima 

Karakteristika dobro pozicioniranog brenda jeste njegova moć da stvori verne potrošače. Naime, ljubav prema brendu višestruko se isplati. Na ovaj način dobijate verne mušterije, koje ne morate da ubeđujete u svoje kvalitete, ali i hodajuće reklame koje će svima pričati o tome kako ste fantastični. Oni ne samo što će redovno kupovati kod vas već će vam i redovno dovoditi nove kupce. 

Verne kupce možete dodatno da zadržite osmišljavanjem načina da nagradite njihovu vernost. Na ovaj način ćete imati stalan izvor prihoda, što će vam ostavljati prostora da se fokusirate na dovođenje nove klijentele. 

Google Analitycs analiza sajta

I konačno – izrada internet prodavnice!

Sada kada ste smislili čime ćete se baviti, napravili biznis plan i isplanirali svaki segment poslovanja, vreme je da saznate kako napraviti sajt. Za početak, potrebno je da odaberete ime domena i da ga registrujete. Iako deluje kao prilično jednostavan proces, lako se možete desiti da je neko pre vas došao na sličnu ideju. U tom slučaju, moraćete da smislite novo ime, što za sobom može da povlači i kompletno redefinisanje marketinških kampanja.  

Zbog toga nemojte da žurite sa davanjem imena, već dobro analizirajte svako rešenje koje smislite. To što je neko ime slobodno za registraciju – ne znači da je u isto vreme i dobro za vaš biznis. Nekada je preterana originalnost i kontraproduktivna. Budite sigurni da se ime vašeg sajta lako izgovara i pamti, a naročito izbegavajte skraćenice koje ništa ne znače (mada i ovde ima izuzetaka). 

Nakon što ste registrovali ime sajta, na redu je odabir hostinga. To praktično znači da treba da odaberete kompaniju koja će „ugostiti” vaš sajt na svojim serverima (za određenu cenu). Ovde ne možete previše da pogrešite, osim u slučaju da ste potcenili svoje potrebe. To znači da niste uzeli paket usluga koji garantuje ugodno korisničko iskustvo u slučaju povećane posete i obima posla.

Napravite kvalitetnu elektronsku prodavnicu

Internet prodavnica je vaš virtuelni lokal, što znači da morate da brinete o njegovom „enterijeru”. Izgled mora da bude dopadljiv posetiocu kako bi se on zadržao, upoznao sa brendom i odlučio da nešto kupi, tako da web dizajn ima veliku ulogu u izradi internet prodavnice. Pored vizuelnog dela, sajt mora da bude i lak za korišćenje, sa logičnim opcijama i jasnim opisima proizvoda.  

Za e-commerce sajt WordPress je najpopularnija opcija, sa velikim izborom WordPress tema. I dok su neke besplatne, često je mnogo bolja opcija izdvojiti određenu sumu za kupovinu teme koja nudi najbolja rešenja za vaš sajt. Na ovaj način ćete biti sigurniji da ćete dobiti sve što vam treba kako se ne bi desilo da budete u problemu sa dizajnom zbog nekoliko desetina evra. 

Za efikasan rad internet prodavnice neophodno je da instalirate neke od osnovnih pluginova za WordPress. Oni će vam umnogome olakšati rad, ali imajte na umu da se neki od ovih dodataka plaćaju. Ova ulaganja su minimalna u odnosu na to šta dobijate „ dopadljivu i funkcionalnu online prodavnicu.  

Neki od najpopularnijih WordPress pluginova za internet poslovanje su: 

  • Ecwid – Reč je dodatku (widgetu) koji besplatno nudi rešenje koje će na vašem sajtu kreirati vizuelno dopadljivu e-prodavnicu.
  • WooCommerce – Solidno rešenje za internet prodavnicu koje je vrlo popularno kod početnika u ovom biznisu. O njegovoj popularnosti govori podatak da je do sada ovaj plugin instaliran preko milion puta.
  • WP EasyCart – Reč je o još jednom odličnom rešenju koji čak i u besplatnoj verziji ima dosta funkcionalnosti. Dodatni bonus je što ovaj plugin odlično radi uz bilo koju WordPress temu, čime se olakšava integracija i poslovanje.
  • BigCommerce – Još jedno kvalitetno rešenje za WordPress sajt. Nudi visok nivo modifikovanja kako biste sa lakoćom kreirali efikasnu prodajnu platformu.
  • Easy Digital Downloads – Ako želite da prodajete digitalne proizvode kao što su e-knjige ili video-igre, ovaj plugin nudi odlično rešenje. 

Naravno, ovo nije konačan spisak dodataka koji se tiču elektronske prodavnice. Ne zaboravite da vaš sajt treba da ima i druge vrste dodataka kao što su oni koji štite od neželjenih upada hakera ili oni koji olakšavaju rad na SEO optimizaciji.

Posvetite se sadržaju sajta 

Kada ubacite sve proizvode, to ne znači da je posao sa sadržajem završen. Sada dolazi druga faza, gde treba da ubacite osnovne informacije o kompaniji i proizvodima. Na ovaj način ćete potencijalnim mušterijama objasniti ko ste i zašto treba da kupe nešto od vas. Posvetite se osnovnim stranicama kao što su: O nama, Kontakt, Plaćanje i dostava i FAQ. 

Ove stranice su bitne jer daju legitimitet prodavnici. Vrlo je važno da kupac može da stupi u kontakt sa vama, tj. sa kompanijom. Na ovaj način on će moći da sazna više o kompaniji, proizvodima, prodajnim mestima i uslovima plaćanja. Nakon toga sledi unošenje atraktivnih blog tekstova koji će skrenuti pažnju potrošača na vas i vaš sajt. Za to će vam biti potreban dobar content & SEO manager, kao i online PR manager, koji će se potruditi da vaš brend ima dobru reputaciju na internetu.

4 stepenika do uspešne karijere u internet poslovanju! Spremili smo dokument koji otkriva koja su to četiri stepenika koja vode ka profitabilnoj karijeri u online poslovanju. Preuzmite izveštaj ovde.

Da li ima mesta? Upisni rok 2024/25. se zatvara.

Da saznate sve o upisu, kliknite ovde.

Prijavite se