SVE ŠTO TI JE POTREBNO ZA ODLIČNO PLAĆEN POSAO!

Kako napraviti sajt?

Ako smatrate da je pravi trenutak da svoje poslovanje promovišete i na internetu, onda je prvi korak kreiranje sajta. Bilo da sami pravite web sajt ili da drugi rade to za vas, neophodno je vaše aktivno angažovanje tokom celog procesa kreiranja.

kako napraviti sajt

Šta je sve potrebno znati pre nego što krenete da kreirate sajt? Prvo treba biti svestan toga da rad na sajtu nikada nije do kraja završen. To znači da ga je potrebno ažurirati novim sadržajima, menjati mu izgled ili dodavati neke stranice u skladu sa sopstvenim potrebama. To vrlo brzo postane jasno ukoliko želite da se ozbiljnije posvetite internet marketingu i izradi sajta.

Nakon odluke o kreiranju sajta, postavlja se pitanje kako napraviti sajt. Od izuzetnog je značaja da li će sajt biti namenjen kompaniji, e-prodavnici, novinskom portalu ili personalnom blogu. Kao i u drugim oblastima, i ovde postoje besplatna rešenja, ali i ona koja će drugi uraditi za vas.

Ako tek počinjete da se bavite izradom sajta, a u tome nemate prethodnog iskustva, najbolje da se konsultujete sa stručnjakom koji će vam pokazati kako se pravi sajt ili će vam ga kompletno napraviti. Stručna pomoć nije besplatna, ali tako ćete bar biti sigurni da je sve urađeno kako treba i da ćete dobiti kvalitetno izrađen sajt.

Samostalno pravljenje i održavanje web sajta podrazumeva sticanje neophodnih znanja iz web designa kako biste mogli da se posvetite samoj izradi. U svakom slučaju, to je jedan veoma interesantan i kreativan izazov kojim pravite prvi korak ka online poslovanju.

Pre samog upuštanja u ovaj proces, preporuka je da se odlučite za vrstu sadržaja koja će biti na vašem sajtu. Drugačiji je pristup sadržaju ukoliko na sajtu želite da razvijate svoje blogerske veštine ili ukoliko želite da proširite poslovanje svoje firme preko online prodaje. Sada kada ste bolje odredili svoju zamisao, sledi kreiranje sajta u šest koraka.

1. Odabir i registracija domena

Ime vašeg sajta koje smislite treba da bude slobodno da biste mogli da ga registrujete. Kod ovlašćenih registara moguće je registrovati nacionalni domen .rs ili .срб, ali vaš sajt na internetu može biti i pod globalnim domenima kao što su .com, .org ili .biz. Na sajtu registra vrlo lako možete proveriti dostupnost imena koje želite, ali može da se desi da je to ime zauzeto.

Ako je neki naziv sajta zauzet, nemojte se obeshrabriti u traženju alternativa. Pokušajte da pronađete maštovitije rešenje koje će istaći vašu ideju u odnosu na konkurenciju. Ukoliko vas je neko preduhitrio, možete odabrati drugi domen, pa umesto domena .com izaberite domen .net

Prvi korak je važan jer ćete prilikom odabira imena domena na neki način stvarati svojevrstan vid brenda tokom vremena. Zato je kreativan i maštovit izbor koji se lako pamti i asocira na vaše poslovanje korak koji ne smete zanemariti. Morate mu posvetiti posebnu pažnju, pogotovo ako na vaše poslovanje gledate dugoročno.

2. Izbor hostinga

Drugi korak je kupovina hostinga na koji smeštate svoj sajt, koji tako postaje dostupan na internetu. Hosting kompanije se bave celokupnim paketom usluga koje su potrebne da bi sajt normalno radio. Osnovna usluga koju dobijate jeste kapacitet diska na kojem smeštate sve datoteke svog sajta. Posetioci sajta zapravo pristupaju tom serveru, sa kojeg dobijaju podatke sajta koji je tamo postavljen.

Pored veličine diska, u osnovne hosting pakete spadaju i sledeće pogodnosti:

 • E-mail adrese – mogućnost da kreirate e-mail adrese sa domenom sopstvenog sajta;
 • WordPress – mogućnost za kreiranje i vođenje sajta preko WordPress CMS-a;
 • Malware & Antivirus zaštita – dobijate zaštitu na samom serveru od napada različitih virusa i hakerskih upada na vaš sajt;
 • FTP pristup – preko FTP protokola datoteke sajta se prebacuju na server.

Sada kada imate svoj domen i znate kakav sajt želite da izgradite, potrebno je da odaberete hosting provajdera i paket koji je u skladu sa vašim potrebama. Na tržištu postoji mnogo provajdera kako domaćih, tako i stranih. Upoređivanje njihove ponude daće vam jasniji prikaz koja je opcija najbolja za vas. Ono što je najbitnije kada birate hosting provajdera jeste da on nudi bezbednost, garantovanu brzinu i dostupnost i ništa manje bitnu tehničku podršku koja je dostupna non-stop.

Cena je uvek jedan od bitnijih faktora, pogotovo što ovo nije usluga koju ćete platiti samo jednom, već ćete je plaćati iznova – svakog sledećeg meseca. Hosting provajderi neretko nude i besplatnu registraciju domena u prvoj godini korišćenja, što vam može biti od koristi.

freelance dizajner sajtova

3. Izrada sajta

Za izradu web sajta i za objavljivanje sadržaja na njemu biće vam neophodan CMS (engl. Content Managment System). To je sistem koji omogućava postavljanje, organizovanje i izmenu sadržaja na sajtu. Najpoznatiji CMS je WordPress, na kojem je urađeno oko 36% sajtova na internetu. Ovo nije jedini CMS na tržištu i svakako da postoji široka lepeza ponuda. Međutim, WordPress je za početnike idealan izbor i gotovo je sigurno da ćete sa njim krenuti.

Dve vrste WordPressa?

Ovo je verovatno prva zbunjujuća tačka za sve koji žele da izgrade svoj sajt pomoću WordPressa. Naime, na internetu postoje dva sajta – wordpress.org i wordpress.com.

WordPress.org predstavlja sajt na kom možete preuzeti instalacione fajlove za sam CMS. On je besplatan, otvorenog izvora koda i ima izuzetno široku zajednicu koja svakog dana doprinosi razvoju ove moćne platforme. Ovaj sajt je centralno mesto na kome ćete pronaći sve informacije koje vas zanimaju u vezi sa WordPressom. Uglavnom svi hosting provajderi već imaju preinstaliran WordPress, pa vam download sa ovog sajta neće biti potreban. Ako to nije slučaj, onda je ovo pravo mesto za vas.

WordPress.com predstavlja komercijalnu upotrebu WordPress platforme, a sve u cilju popularizacije ovog CMS-a. Na njemu možete za kratko vreme i bez muke napraviti besplatan sajt koji je baziran na WordPressu. Međutim, prostor koji ćete dobiti na serveru je mali, a tu su i sva druga ograničenja koja možete da zamislite. Nećete moći da instalirate dodatne pluginove, teme, različite vrsta dodataka. 

Poddomen, koji ćete besplatno dobiti, sadržaće sufiks imedomena.wordpress.com. Uvreženo je mišljenje da su ovaj besplatan hosting i domen namenjeni početnicima koji žele da uđu u svet WordPressa i isprobaju njegove mogućnosti, a da onda pređu i na plaćene pakete. Na ovom sajtu takođe možete kupiti i domen i hosting paket kao kod bilo kog drugog hosting provajdera. 

Postupak instalacije WordPressa

Instalacija WordPressa je moguća uz samo nekoliko klikova, ukoliko to dozvoljava vaš odabrani hosting servis. Na ovaj način ćete veoma brzo započeti rad na sajtu. Ako ova opcija nije dostupna, onda je procedura duža za nekoliko koraka, koji se jednostavno prelaze:

 1. preuzimanje fajla za instaliranje – fajlovi se preuzimaju sa sajta wordpress.org jer se tamo nalazi najnovija verzija za koju možete biti sigurni da nije zaražena virusima;
 2. pravljenje baze podataka – pre same instalacije pravi se MySQL baza podataka na samom serveru;
 3. promena imena fajla wp-config-sample.php – potrebno je preimenovati ovaj fajl u wp-config.php, koji se onda ubacuje u bazu;
 4. otpremanje instalacionog fajla – sada je sve spremno da se WordPress instalacioni fajl otpremi na server;
 5. započinjanje instalacije – instalacija se pokreće tako što ukucate adresu svog sajta u internet pregledaču; ako se ti fajlovi nalaze u rootu servera, onda samo ukucate http://www.imesajta.com i unesete tražene podatke: ime baze, korisničko ime i šifru; ako se fajlovi nalaze u poddirektorijumu kao što je npr. folder, onda se ukuca adresa https://www.imesajta.com/folder.

Izbor WordPress teme

Odabir teme je proces u kojem birate izgled samog sajta. Postoji veliki broj besplatnih tema u WordPressu koje mogu da se izaberu, ali i onih koje se plaćaju. Ako vam zvanična baza tema nije dovoljna, postoji više specijalizovanih prodavnica tema poput Theme Foresta, koji nudi kako besplatne teme, tako i veliki izbor onih koje se plaćaju. 

Kupljena tema je svakako bolje rešenje jer u tom slučaju dobijate tehničku podršku od developera. Takođe, dobijate veliki broj dodataka koji dolaze sa temom za bolje sređivanje sajta, kao i redovna unapređenja. Veoma je važno da odaberete temu koja odgovara vašim potrebama, ali i onu koja je u skladu sa svim SEO i drugim standardima.

Izgled vašeg sajta je reklama vašeg poslovanja, pa je veoma bitno da se ostavi dobar utisak na posetioce. Moguće je da će posetioci sajta biti nepoverljivi prema sadržaju ako on izgleda jeftino. Pored ovoga, bitno je obratiti pažnju na još nekoliko karakteristika koje su važne:

 • podrška za pluginove – kako biste mogli da prilagodite temu potrebama svog posla, potrebni su vam pluginovi i različiti alati; vodite računa o kompatibilnosti tema sa tim alatima;
 • usaglašenost prikaza na različitim internet pretraživačima – važno je da se vaš sajt prikazuje istovetno na svim pretraživačima; tema treba da bude optimizovana za sve njih;
 • tehnička podrška – ako pri prilagođavanju teme za vaš sajt dođe do problema, važno je imati tehničku podršku od kreatora teme;
 • dobra optimizacija – pored izgleda sajta, bitno je da je tema dobro kodirana, te da se pravilno i brzo učitava na desktop računarima, kao i na mobilnim uređajima.

Nakon što izaberete i pokrenete temu, ubacuju se pluginovi, koji olakšavaju upotrebu sajta i otkrivaju vam sve mogućnosti kako da najbolje koristite svoj sajt.

Instalacija pluginova u WordPressu

Iako je WordPress platforma otvorenog izvora koda, da biste ga u potpunosti prilagodili svojim potrebama, trebalo bi da koristite pluginove. U ponudi je više hiljada dodataka i sasvim je logično da ne znate odakle da krenete. Mi smo vam sastavili listu pluginova koje svakako ne treba da propustite, a koji su najčešće korišćeni:

Akismet

Ovaj alat su napravili isti developeri koji rade i na samom WordPressu. To je antispam alat koji je veoma bitan, pa dolazi preinstaliran sa osnovnim paketom. Akismet pruža uvid u blokirane komentare, kao i u podatke o pojavi spam bota. Pored ovakve zaštite, postoje i druge dodatne opcije koje se dobijaju samo u premijum verziji ovog alata.

Easy Social Sharing

Ispod sadržaja na sajtu moguće je postaviti opciju za deljenje stranice sa prijateljima na društvenim mrežama. Easy Social Sharing se lako podešava i može da se poveže sa nalozima na različitim društvenim mrežama. 

Yoast SEO / All in One SEO

Kako bi vaš sajt bio visoko rangiran na Googleu, potrebno je da optimizujete njegov sadržaj u skladu sa SEO standardima. Da biste to učinili, potrebni su vam alati, odnosno pluginovi za SEO optimizaciju. Svakako je najpopularniji Yoast SEO plugin, ali je vrlo popularan i All in One SEO.

Ovi alati će vam pomoći tako što će prikazati mesta koja je potrebno unaprediti kako bi stranica bila bolje optimizovana. Vrlo su korisni, a i besplatni su za korišćenje.

Google Analytics for WordPress by MonsterInsights

Povezivanje sajta sa alatom Google Analytics jeste nešto što se podrazumeva. Razni alati pomažu u procesu integracije te opcije u CMS. Jedan od najpoznatijih pluginova koji se koristi u te svrhe dolazi od developera iz MonsterInsightsa. Ovaj alat daje uvid u statistiku poseta i drugih parametara.

Najbolja opcija ovog alata je što je odličan za korišćenje na sajtu sa online prodajom. Na taj način mogu da se prate popularnost proizvoda, različiti statistički parametri, kao i konverzije koje se ostvaruju na sajtu.

4. Izgled sajta

Posle sređivanja teme i instaliranja alata, sve je spremno da osmislite izgled sajta. U ovom koraku se definiše izgled početne stranice, zatim stranice za postavljanje sadržaja, kao i izgled stranica koje su uobičajene, a koje govore o vlasniku stranice, kao i o kontaktu. Posedovanje znanja iz UI dizajna, tj. osmišljavanja korisničkog okruženja, može vam biti od velike pomoći u ovom stadijumu rada.

Počnite od osnovnih stranica kao što su „O nama” i „Kontakt”, koje će posetiocima sajta dati osnovne informacije o vama. Tokom izrade ovih stranica jasnije ćete definisati šta želite da postignete sajtom, koji je izgled najfunkcionalniji i još neke dodatne detalje.

Stranica „Kontakt” sadrži osnovne podatke kao što su adresa, broj telefona, e-mail, adresa, kao i obrazac preko kojeg mogu da vam pošalju poruku. Bitno je da se postave podaci o vama ili o vašoj kompaniji jer na taj način vaš sajt ostavlja ozbiljniji utisak. Posetioci će tako znati da mogu lično kontaktirati sa vama, a to ostavlja profesionalnu sliku o vama i stvara osećaj bliskosti.

Vaš poslovni blog može da ima takvu kontakt stranu koja će vašim potencijalnim klijentima približiti vaše proizvode ili usluge. Zbog toga kontakt stranicu možete osmisliti tako da zainteresujete posetioce za svoje usluge ili proizvode, u zavisnosti od toga šta nudite.

Stranica „O nama” služi da se obratite posetiocima sa informacijama o tome čime se bavite. Ovde napišite nešto o sebi, koja je vaša misija i šta želite da postignete sa svojim sajtom. 

Česta je pojava da se baš na ovoj stranici postavlja određeni baner ili link koji korisnike preusmerava na druge značajne stranice na sajtu, tzv. Call to Action baner. Time se postiže zadržavanje korisnika na samom sajtu, ali i detaljnije informisanje u vezi sa vašim poslom, uslugom ili proizvodom koji nudite.

Struktura sajta

Odabrana WordPress tema, kao i vrsta sadržaja koja se postavlja na sajt, uticaće na određivanje rasporeda i na samu strukturu sajta. Bitno je da postoji preglednost sadržaja i da svaka stranica bude dostupna bez mnogo pretraživanja na sajtu.

Za početak je potrebno da sami osmislite strukturu sajta koristeći prosto olovku i papir. Bitno je uzeti u obzir i temu koju ste odabrali za svoj sajt, jer ona ima svoje prednosti, ali i ograničenja zbog kojih ćete nekad morati da pravite kompromise. Nakon grubog skiciranja na papiru, pokušajte da prenesete svoju ideju na ekran, odnosno da je implementirate u sam sajt.

Prvo krenite od najvažnijih i najvećih stranica i detalja na sajtu, pa polako idite ka onim manjim. Susrešćete se sa pozicioniranjem loga, izgledom glavnog menija, rasporedom stavki u meniju i mnogim drugim stavkama. 

Glavni meni bi trebalo da bude što jednostavniji i obavezno bi trebalo da sadrži stanice „O nama” i „Kontakt”. Meni bi trebalo da pruži posetiocima ugodan korisnički doživljaj prilikom pregledanja sajta. Pravljenje sajta je uzbudljiv proces jer se konstantno menja, pa će se s vremenom i u meniju pojaviti određene promene. Bitno je samo da postoje osnovni podaci, kao i jednostavan i kratak put do ostalog sadržaja.

programeri rade na novom dizajnu sajta

5. Dodavanje sadržaja na sajt

Kada postoji izgled sajta sa osnovnim informacijama, sledeći korak je da se ubaci sadržaj koji može da bude spreman i pre samog puštanja sajta u rad. Pisanje tekstova može da se dešava paralelno sa tehničkim osposobljavanjem sajta, te da sadržaj može da se ubaci kada sajt bude spreman. Ukoliko ste angažovali profesionalce da vam urade sajt, onda imate vremena da osmislite i napišete sadržaj koji želite da objavite.

Prvobitni rad na osnovnim stranicama „O nama” i „Kontakt” pomoći će vam da probudite kreativnost, a nakon toga sledi osmišljavanje vaše glavne stranice. Jedan korak vodi ka sledećem, a vaš sajt će polako dobijati izgled koji ste zamislili.

Već od samog starta treba obratiti pažnju na SEO optimizaciju, koja treba da vam pomogne pri rangiranju na Googleu. Poštujući uputstva za optimizovanje sajta za pretraživače, sve će biti spremno da vaš sajt bude vidljiv čak i bez ulaganja u PPC marketing

6. Poslednji korak pre objavljivanja sajta

Poslednji korak podrazumeva neka podešavanja u okviru SEO optimizacije koja su potrebna da bi se sajt visoko rangirao. Prilikom upoznavanja sa procesom pokretanja i pravljenja sajta, veoma je važno da se upoznate sa SEO osnovama koje su neophodne za podešavanje sajta pre nego što bude vidljiv na globalnoj mreži, ali i nakon toga.

Postoji mnogo parametara na koje treba obratiti pažnju prilikom SEO optimizacije. Možete da kontaktirate i sa stručnjacima da biste bili sigurni da će sve biti u redu pre nego što se sajt pokrene. Ukoliko želite sami to da uradite, na Internet akademiji možete steći potrebna znanja na Content & SEO Manager programu. Pomenućemo nekoliko osnovnih stavki koje su bitne za dobru optimizaciju sajta:

 • sređivanje URL-a – potrebno je da URL sajta bude Search Engine Friendly;
 • linkovanje ka drugim stranicama sajta – svaka stranica bi trebalo da ima nekoliko internih linkova ka drugim stranicama sa sajta;
 • optimizacija sajta za mobilne uređaje – sajt treba da bude brz i pregledan na svim uređajima, a pogotovo na pametnim telefonima;
 • povezivanje sajta sa alatom Google Search Console – besplatan Googleov servis koji omogućava praćenje performansi vašeg sajta u rezultatima pretraga;
 • povezivanje sajta sa alatom Google Analytics – besplatan Googleov servis koji daje uvid u broj poseta sajtu;
 • XML mapa sajta – datoteka na sajtu koja sadrži spisak svih adresa koje postoje na sajtu.

Sajt zahteva neprekidan rad na sadržaju, poboljšavanju i održavanju kako bi zadržao visoko mesto u rezultatima pretraga na Googleu. Nije potrebno da se svaki dan radi na njemu, ali nije dovoljno ni samo da se napravi sajt. To je jedan dugotrajan rad koji može da donese rezultate samo ako se pravilno i kontinuirano radi. Ukoliko vas je nešto zainteresovalo i želite da realizujete ovaj poduhvat i da se ostvarite u poslovanju na internetu, onda krenite sa sticanjem potrebnih IT znanja, jer će uz njih ceo posao ići mnogo lakše.

4 stepenika do uspešne karijere u internet poslovanju! Spremili smo dokument koji otkriva koja su to četiri stepenika koja vode ka profitabilnoj karijeri u online poslovanju. Preuzmite izveštaj ovde.

Da li ima mesta? Upisni rok 2024/25. je u toku.

Da saznate sve o upisu, kliknite ovde.

Prijavite se