Neka ceo svet bude tvoja kancelarija!

Mobilni marketing: Najbolje strategije za oglašavanje na telefonima

U današnje vreme domet marketing kampanja je praktično neograničen, pa se one samim tim pojavljuju i na pametnim telefonima. Imajući u vidu broj korisnika mobilnih telefona, vrlo je očigledno da se ovakvom vidu promocije mora posvetiti posebna pažnja.

šta je mobilni marketing

Reklamiranje na mobilnim uređajima je veoma efikasno i donosi dobre rezultate. Mobilni telefoni su posebno interesantni oglašivačima jer ih ljudi svuda nose sa sobom. Kako po ceo dan gledamo u telefon, velika je verovatnoća da će poruka koja se prenosi biti primećena. Prema pojedinim istraživanjima, više od 50% saobraćaja na internetu pripisuje se telefonima. Takođe, ne treba zanemariti činjenicu da je online aktivno više od 4,4 milijarde korisnika, što predstavlja 60% ukupne populacije naše planete.

Šta znači mobilni marketing?

Mobilni marketing predstavlja promotivnu aktivnost koja je usmerena na ciljnu grupu koja upotrebljava mobilne telefone. Ovde spadaju email marketing, reklamiranje preko SMS poruka, WhatsApp, Facebook Messenger, Viber marketing, reklame koje se prikazuju na različitim aplikacijama za mobilne telefone i dr. Zapravo, sve ono što je moguće uraditi pomoću digitalnog marketinga a odnosi se na računare može da se prenese i na mobilne uređaje, gde će se postići mnogo bolji ishodi kampanja.

Za što bolji uspeh kampanje mobilnog marketinga neophodno je shvatiti ciljnu grupu kojoj se prenosi poruka. Svaka publika ima određen stil života i navike, što se oslikava i na način upotrebe mobilnog telefona. Zbog toga je veoma bitno da se poruka što više personalizuje, jer ćete pogrešnim obraćanjem postići nezadovoljavajuće rezultate. 

Kako su mobilni uređaji podešeni tako da odgovaraju potrebama vlasnika, tako i reklamne poruke koje se šalju ovim putem treba da budu što ličnije. Danas je to moguće uraditi ukoliko posedujete dobru bazu podataka svojih klijenata ili imate pristup podacima koje poseduju Facebook ili Google.

S obzirom na to da oni poseduju detaljne informacije o korisnicima svojih platformi, ti podaci mogu biti vrlo značajni za reklamiranje. Na ovaj način se oglas može prilagoditi u skladu sa interesovanjima korisnika, što povećava šansu za uspeh. 

Ipak, osnovni principi privatnosti korisnika moraju da se ispoštuju, za šta je zadužena Evropska unija. To je definisano GDPR-om, kada su uvedene određene restrikcije u pogledu personalnih podataka koje mogu da koriste kompanije. Bez obzira na ova ograničenja, mobilni marketing i dalje spada u najisplativije oblike reklamiranja.

Šta je potrebno da bi mobilno oglašavanje bilo uspešno?

Kako vaša marketing kampanja ne bi bila neuspešna, potrebno je da uradite nekoliko stvari. Prvi korak je da odredite šta je to što vaša kompanija nudi i gde vaši klijenti mogu da saznaju više o uslugama ili proizvodima. Zapitajte se da li se vaša komunikacija odvija pretežno preko e-maila, web sajta ili naloga na društvenim mrežama.

Budžet za reklamiranje

Marketinška kampanja se planira u skladu sa odobrenim budžetom. Na internetu ćete uvek okvirno znati šta možete da postignete za novac koji imate na raspolaganju. Što više uložite sredstava, to su veće šanse da ćete postići željeni cilj.

Naravno, nećete postići iste rezultate ako uložite 100 i 1.000 evra za kampanju. Ipak, čak i veliki budžet nije garancija uspeha ako niste dobro postavili kampanju i definisali ciljnu grupu.

Prisutnost na društvenim mrežama

Da biste izgradili brend i upoznali ljude sa njim, potrebno je da budete vidljivi na mestima gde se okuplja vaša ciljna grupa. Pored zvanične web prezentacije, potrebno je da budete prisutni i na društvenim mrežama. 

Otvorite za početak nalog na Instagramu i Facebooku, dok druge platforme možete dosavati u skladu s marketinškim potrebama. S obzirom na to da je Facebook vlasnik gore navedenih mreža, kreiranje oglasa je integrisano, što olakšava rad. 

Responzivnost sajta

O mobilnom marketingu nema smisla govoriti ukoliko vaš sajt nije responzivan. U tom slučaju govorimo o kvalitetu prikazivanja internet prezentacije na mobilnim uređajima. Cilj je da se obezbedi lako koriščenje sajta, kao i njegovo brzo učitavanje. Ovo je bitno i za dobru poziciju u rezultatima Google pretraga, jer su sajtovi koju su mobile-friendly uvek u prednosti.

Za dobru optimizaciju sajta potrebno je obezbediti odgovarajući prikaz na mobilnim uređajima, dobru čitljivost, brzo učitavanje i kvalitetno korisničko iskustvo. User experience je element koji je veoma važan i na osnovu njega treba odrediti i ostale elemente kampanje. Ako vaš sajt ima dobar sadržaj koji se lepo prikazuje i brzo učitava, obavili ste dobar deo pripreme za mobilni marketing.

promocija na telefonima ruke i mobilni telefon

Kako se kreira strategija mobilnog marketinga?

U zavisnosti od toga koliko ste se dobro pripremili, zavisiće i uspeh vašeg reklamiranja na internetu. Kada je reč o mobilnom marketingu, personalizacija je nešto o čemu se mora voditi računa jer od nje u velikoj meri zavisi uspeh kampanje.

Određivanje cilja

Šta želite da postignete svojom kampanjom? Određivanje cilja kampanje podjednako je važno kao i definisanje prave ciljne grupe. Kako biste na najbolji način uložili sredstva koja imate, potrebno je da imate jasnu viziju šta želite da postignete. Neki od ciljeva mogu da budu prepoznatljivost brenda, povećanje prodaje ili posećenosti sajta, kao i  prikupljanje podataka korisnicima.

Za početak, uradite analizu trenutnog stanja. Utvrdite trenutnu vidljivost svog brenda na mobilnim uređajima, kakve su reakcije korisnika, da li je sajt posećen, koliko profili na društvenim mrežama imaju pratilaca. Na ovaj način ćete imati ključne pokazatelje učinka pre kampanje, što će pomoći u ocenjivanju uspeha budućih aktivnosti.

Ono što je važno jeste da budete iskreni i realni. Ukoliko nešto nije u redu, onda je potrebno da otkrijete razloge kako biste mogli da korigujete plan i postignete željene rezultate. S obzirom na to da ne postoji pristup koji će vam garantovati uspeh, vodite računa da postavite ciljeve koji su ostvarivi.

Imajte na umu da se ono što se realizuje često dosta razlikuje od planiranog. Zato je bitno da prepoznate šta je dovelo do neočekivanih rezultata kako biste u narednoj kampanji bili uspešniji.

Određivanje ciljne grupe

Pravilnim određivanjem ciljne grupe biće vam lakše da napravite i kreirate dobru strategiju marketinga koja će biti usmerena na korisnike mobilnih telefona. Ovako ćete uz niže troškove reklamiranja doći do novih klijenata. U prvom koraku biće potrebno da opišete prosečnog korisnika svojih usluga i proizvoda.

Definisanjem pola, profesija, godišta, stvari koje ih interesuju, sadržaja koji preferiraju, kao i navika tokom upotrebe mobilnih uređaja, biće vam lakše da definišete kampanju i odlučite se za opcije pomoću kojih ćete se približiti ciljnoj grupi.

Izbor strategije

Kreiranje kampanje kojom ćete postići željeni efekat zavisiće od ciljeva koje ste postavili. Kada je u pitanju mobilno oglašavanje, možete se opredeliti za različite reklamne kampanje koje imaju veliki uspeh kada su korisnici smartfona u pitanju. Postoje razne metode mobilnog marketinga, ali se nekoliko njih najbolje pokazalo:

Oglasi u okviru aplikacija – Igranje na telefonima donosi ogroman novac i zato ne čudi što se sve više ulaže u mobile gaming. Igrice mogu biti odličan način da ubacite neku svoju reklamu u njih i da je plasirate ciljnoj grupi za koju smatrate da može biti zainteresovana za vaš proizvod ili uslugu.

Izrada promotivnih mobilnih aplikacija – Korisnike možete dodatno da zainteresujete ukoliko napravite specijalnu igricu ili interesantnu aplikaciju. Ovo je odlična taktika pomoću koje možete da prikupite podatke o korisnicima i promovišete svoj proizvod. 

Aplikacije ove vrste su često dostupne i na samoj strani koju reklamirate, ali svakako moraju biti prilagođene mobilnim telefonima.

Push notifikacije – Push opcija podrazumeva slanje poruka od strane neke aplikacije, tj. kompanije. Cilj push notifikacija je slanje različitih obaveštenja koja su važna za korisnika. Poruke će se prikazivati na ekranu telefona nevezano za to šta radite u određenom trenutku. 

Da bi korisnici primali ovakve poruke, neophodno je da na telefonu imaju instaliranu određenu aplikaciju, ali i da su podesili da žele da dobijaju ovakve notifikacije. Ukoliko ih ne budete slali prečesto, nećete izazvati negativnu reakciju korisnika, čak će i ispratiti njihov sadržaj s većom pažnjom.

Tekstualne poruke – Nekada su reklamne SMS poruke bile odlična opcija, ali se danas pretežno koriste WhatsApp i Viber. Ovakve aplikacije imaju specijalne multimedijalne opcije, što je velika prednost u oglašavnaju. 

Dobar primer promocije su Viber stikeri, koji su veoma zanimljivi korisnicima koji ih koriste u komunikaciji, nesvesno promovišući brend. Dodatna pogodnost je što je za preuzimanje stikera često uslov prijava na promo grupni chat. Na ovaj način se ostvaruje dodatna komunikacija s korisnicima.

Gejmifikacija korisničkog iskustva – Određene strategije koje se koriste u video-igrama mogu se veoma uspešno primeniti i u promotivnim kampanjama. Tako možete definisati da se za određenu aktivnost korisnika uvede nagrada (kliknuti na određen broj linkova, slanje promo poruka prijateljima, posećivanje sajta, ispunjavanje upitnika…).

Da bi se korisnici dodatno animirali, koriste se rang-liste gde su istaknuta dostignuća najsposobnijih. Nove mogućnosti pružaju nove tehnologije „prilagođene stvarnosti” (Augmented Reality). Na ovaj način se igrice mešaju sa stvarnošću, što dodatno privlači korisnike. Dobar primer ovakve igrice je „Pokemon GO”, koja je svojevremeno zaludela ceo svet.

Mobilni marketing – važan deo marketing strategije

Bez obzira na dobre pojedinačne rezultate, mobilni marketing je deo celokupne strategije digitalnog marketinga. Njegovi rezultati biće još bolji ukoliko se koristi zajedno sa drugim promotivnim aktivnostima kao što su: Affiliate, e-mail marketing, PPC, SEO...

Social Media & Community Manager može pružiti veliku podršku brinući o tome da se brend predstavi na pravi način na društvenim mrežama koje su popularne među korisnicima mobilnih telefona. Takođe, ne sme se zanemariti važnost dobre optimizacije kako samog sajta, tako i emailova koji se šalju u okviru različitih kampanja.

Ono što danas možete uraditi pomoću smartfona ili tableta postaje nezamislivo. Mobilni internet dostupan je na svakom koraku, a sami telefoni već odavno predstavljaju uređaje sa brojnim multimedijalnim mogućnostima.

Zato ne treba da nas čudi zašto je mobilni marketing danas veoma zastupljen u okviru reklamnih aktivnosti jedne kompanije. Iskoristite i vi priliku da postanete deo poslovnog sveta i naučite sve što vam je potrebno kako biste bili uspešan internet marketing menadžer.

4 stepenika do uspešne karijere u internet poslovanju! Spremili smo dokument koji otkriva koja su to četiri stepenika koja vode ka profitabilnoj karijeri u online poslovanju. Preuzmite izveštaj ovde.

Da li ima mesta? Upisni rok je otvoren! Da saznate sve o upisu, kliknite ovde.