Neka ceo svet bude tvoja kancelarija!

Kako postati bloger?

Bez obzira na dominaciju video i foto sadržaja, pisana reč u vidu blogova pronašla je i zadržala svoje mesto na internetu. Vođenje bloga je idealna opcija za sve koji žele da podele svoje stavove i znanja, ali i da promovišu proizvode ili usluge koje nude.

Danas ima mnogo različitih tipova blogova. S jedne strane, pojedinac ovim putem može izraziti svoje mišljenje o nekoj temi, edukovati ljude, informisati ih o novostima iz određene branše itd. Sa druge strane, blogovi su postali i značajno sredstvo indirektne promocije proizvoda i usluga.

Video-format izražavanja ne odgovara svakome i dosta ljudi preferira opciju anonimnosti koju nudi pisanje. U tom kontekstu, blog je najbolji izbor za sve koji žele da dopru do šire publike putem pisane reči. Pre nego što se odlučite za ovaj vid komunikacije, neophodno je da se informišete o tome šta je to blog, kako postati bloger i kakve benefite vam vođenje bloga može doneti.

Računar sa otvorenim blogom

Šta je blog

Ono što blog izdvaja od klasičnih veb-sajtova koji imaju specifičnu namenu (npr. veb-sajt neke obrazovne ustanove) ili informativnih portala jeste „lični” format. Oblasti koje pokrivaju su raznovrsne, ali fokus je obično na jednoj jasno definisanoj temi ili na njih nekoliko (filmovi, igrice, hrana, tehnika itd.).

Treba napomenuti i da sve više kompanija ili ustanova koje imaju veb-sajtove putem kojih se predstavljaju i nude svoje usluge takođe pokreću i uređuju blogove. Postovi su uglavnom prijemčivi i laki za čitanje, a pri tome informativni (ukoliko su dobro napisani). Time se stvara mogućnost indirektne promocije kroz dopadljiv i interesantan sadržaj.

U svojoj osnovi, blogovi su slični novinskim kolumnama. Uz to što imaju slobodu u izboru tema, blogeri mogu da biraju i stil pisanja koji im odgovara. Nije retkost da u obraćanju čitaocima koriste prvo lice, što tekstu daje lični ton.

Kako napraviti blog

Pre kreiranje sajta neophodno je da odaberete temu i smislite ime. Uređivanje bloga i pisanje tekstova zahteva dosta vremena i posvećenosti. U tom smislu, važno je izabrati temu koja vas interesuje i koju ste spremni detaljno da istražujete. Ime predstavlja vaš „brend”, odnosno nešto po čemu ćete biti prepoznatljivi.

Kako odabrati temu bloga

Jedna od grešaka koju blogeri mogu napraviti na samom početku jeste odabir „popularne” teme, čiji je cilj privlačenje što većeg broja čitalaca. Ukoliko sami niste zainteresovani za tu oblast ili nemate mnogo znanja o njoj, pisanje tekstova može predstavljati veliki izazov.

Ako ste vešt pisac, koji ume da istražuje, čitaoci možda neće prepoznati nedostatak znanja ili interesovanja, ali time povećavate rizik od odustajanja. S druge strane, ukoliko ste izrazito zainteresovani za određenu temu u kojoj niste stručni, uvek imate opciju „učenja u hodu”. Ipak, ovo će od vas zahtevati dodatno ulaganje vremena i truda kako biste se što bolje informisali i ostali u toku sa novitetima u odabranoj oblasti.

Blogeri kao pomoć u pronalaženju inspiracije i selektovanju teme često koriste Google Trends. Ovaj alat omogućava pretragu i analizu određene oblasti. Uz prikaz broja pretraga na godišnjem nivou omogućava i poređenje dva konkurentna pojma.

Međutim, bitno je napomenuti da interesovanje za jednu temu ne treba da bude presudno. Ukoliko je sadržaj koji kreirate jedinstven i kvalitetan, publika će to prepoznati. Broj poseta i mogućnost zarade vremenom će se povećavati.

Kako odabrati ime bloga

Odabir adekvatnog imena predstavlja jedan od najvažnijih aspekata u kreiranju bloga. Ime je sastavni deo brenda koji bloger kreira i po kom će biti prepoznatljiv. Kada je reč o imenovanju, postoji nekoliko opcija.

Ime bloga može biti kreirano tako da objašnjava svoju suštinu, odnosno kome je namenjen i koju temu obrađuje. Takav je slučaj sa nazivom „Learn to code with me”. Poželjno je da ime bude jednostavno za pamćenje i lako za izgovaranje.

Sa druge strane, nije retkost da ime bloga uopšte ne objašnjava čemu je posvećen. U ovom slučaju izbor je mnogo širi, a kao ime se mogu uzeti neka izmišljena reč ili skraćenica. Na ovaj način kreira se i jedinstveni brend.

Potrebno je da se unapred razmišlja i o ostalim tehničkim aspektima koji su važni prilikom kreiranja veb-stranice na internetu, poput izgleda URL adrese i heštegova na društvenim mrežama. Nakon postavljanja imena i rezervisanja domena ove parametre je teško promeniti.

Kako napraviti sajt

Sledeći korak u kreiranju sajta je rezervisanje domena i odabir hostinga. To su i prva neophodna ulaganja, s obzirom na to da se ove usluge naplaćuju. Druga opcija je pisanje na već postojećim platformama, kao što su Wix, Weebly, Ghost i mnogi drugi. Međutim, u ovom slučaju su mogućnosti zarade od pisanja bloga ograničene.

U praksi je najbolje napraviti svoj sajt kako bi se izbegli svi potencijalni problemi. Za uređivanje blogova najčešće se koristi platforma WordPress, koja je besplatna, jednostavna za korišćenje i opremljena brojnim ekstenzijama koje omogućavaju modifikovanje sadržaja.

WordPress dozvoljava i izbor teme za sajt. Ovo je podjednako važan element, s obzirom na to da daje vizuelni identitet. Ako se ponuđene teme ne uklapaju u stil koji želite da prikažete, sajtovi kao što je Theme Forest imaju širi izbor. Važno je napomenuti da se na internetu može pronaći dosta besplatnih tema, ali da je bolja opcija izdvojiti novac kako biste dobili neku kvalitetnu sa kojom nećete imati problema u kasnijem radu. Za to je neophodno da kupite temu od pouzdanog developera koji će rešavati potencijalne bagove i vršiti redovna ažuriranja.

Osoba za računarom istražuje temu kako postati bloger

Kako se uređuje blog

Naučiti kako postati bloger, pored razumevanja i postavljanja tehničkih elemenata, podrazumeva i savladavanje principa uređivanja i organizacije sajta. U tom smislu, jedna od najvažnijih predispozicija kvalitetno uređenog bloga jeste dostupnost sadržaja. Glavni meni sajta treba da bude pregledan i fokusiran na osnovne informacije. Takođe, neizostavni deo svakog bloga je stranica (najčešće nazvana „O nama”) na kojoj ćete opisati sebe, svoju misiju i uneti kontakt formu.

Dizajn sajta je važan, ali ne sme remetiti funkcionalnost. Potrebno je da glavna strana bude laka za navigaciju, bez suvišnih opcija. Posetioce je potrebno „dobiti” u prvih nekoliko sekundi. Ovo se postiže funkcionalnošću, dobrom organizacijom i kvalitetnim sadržajem (vizuelnim i tekstualnim).

Savladajte osnove WordPress platforme

Sadržaj bloga unosi se putem CMS platformi (Content Management System). Jedna od njih je WordPress. Ova platforma se, s obzirom na to da je jednostavna za navigaciju, najčešće koristi, a osnovne radnje, kao što su unos teksta, fotografija i video-snimaka, mogu se savladati bez teškoća.

Za naprednije blogove koji zahtevaju kompleksnije radnje potreban je viši nivo znanja. Tehnička znanja za unapređivanje kvaliteta mogu se steći putem kursa SEO WordPress. Ipak, za kreiranje uspešnog bloga mnogo je važnije umeće pisanja.

Krenite sa pisanjem

Nakon postavljanja funkcionalnog sajta, sledeći korak je kreiranje i unos sadržaja. Važno je imati na umu da većina čitalaca ne počinje sa čitanjem teksta odmah. Najčešće posetioci preko sadržaja „prelete”, fokusirajući se na naslove, početke pasusa, fotografije i eventualne linkove. Ukoliko zaključe da se u tekstu nalazi „odgovor” koji su tražili ili smatraju da je vredan čitanja, posvetiće mu više vremena.

Kako bi sadržaj privukao pažnju i zainteresovao čitaoce, neophodno je da bude napisan u skladu sa SEO pravilima (Search Engine Optimization). Pravila optimizacije sadržaja u skladu su sa navikama čitaoca. U tom smislu, potrebno je da ova pravila usvojite na početku i sadržaj kreirate u skladu sa njima kako bi se vaši tekstovi što bolje rangirali u Google pretragama.

Za početak, prilikom pisanja optimizovanog sadržaja, potrebno je voditi računa o nekoliko elemenata.

  • Ključna reč/fraza – Ovo je termin koji je „najvažniji” u tekstu, odnosno termin kojim se fokusira tema. Iako je dobro da post sadrži ključne reči na određenim mestima, podjednako je značajno da celokupan kontekst bude kvalitetan.
  • Naslov (Title) – Ovo je prvi deo teksta sa kojim će se čitalac susreti. Važno je da bude informativan (objašnjava o čemu će biti reči u tekstu), ali i dopadljiv, kako bi privukao čitaoca da klikne na link.
  • Uvod – U uvodu se izlaže osnovna ideja, odnosno ono što čitaoca čeka u nastavku.
  • Podnaslovi – Podnaslovi služe da „razbiju” tekst i olakšaju čitanje. Uz to, oni naglašavaju o čemu konkretno će biti reči u tekstu lociranom ispod njih. Pored toga, podnaslovi bi trebalo da dodatno zainteresuju čitaoca i „ubede” ga da tekst pročita u celosti.
  • Slike – Slike takođe „razbijaju” tekst na manje delove, čime olakšavaju čitanje. One daju vizuelnu komponentu, odnosno „ilustruju” ono o čemu je reč. Slike možete napraviti sami ili nabaviti legalno. Sajtovi kao što su Unspleash ili Freepick nude izbor besplatnih slika koje se najčešće koriste na blogovima. U zavisnosti od toga kako je blog koncipiran, uz slike se mogu dodavati i video-snimci, infografici i audio-snimci.
  • Linkovi – Linkovi pružaju mogućnost uvezivanja vašeg teksta sa drugim tekstovima. Možete postaviti linkove ka drugim sadržajima iste tematike sa svog bloga. Na taj način čitaocu omogućavate da se dalje upozna sa sadržajem bloga. S druge strane, možete staviti link i ka nekom drugom sajtu koji je relevantan za oblast kojom se bavite.
  • Za dodatnu pomoć u pisanju optimizovanog sadržaja može se koristiti SEO plug-in kao što je AIOSEO. Ovaj alat omogućava SEO analizu teksta koja prikazuje informacije o tome šta je potrebno izmeniti, izbaciti ili dodati kako bi tekst bio bolje optimizovan.

Kako se vodi blog

Za efikasno vođenje bloga ključno je kreiranje kvalitetnog sadržaja, planiranje termina objava i promovisanje.

Planirajte objave

Uspešan blog zahteva i kvalitetan produkcioni plan. Važno je planirati unapred i istražiti određene „prelomne” dane i datume u godini koji su u posrednoj vezi sa temom. Na primer, za blogove koji obrađuju temu putovanja značajni su praznici poput Nove godine ili državni praznici koji su neradni, odnosno ljudima pružaju mogućnost kraćeg ili dužeg putovanja.

Takođe, bitno je organizovati objavljivanje sadržaja na nedeljnom nivou. U tom smislu, bolja opcija je fokusirati se na kvalitet i objavljivati manji broj tekstova.

Promovišite blog

Kako bi tekstovi došli do šire publike, neophodno je promovisati blog. Do novih čitalaca moguće je doći organski ili oglašavanjem. Pre nego što se odlučite za oglašavanje, poželjno je usmeriti se na kreiranje kvalitetnog sadržaja i adekvatnu SEO optimizaciju.

Blogeri uglavnom kreću sa opcijama besplatnog promovisanja. Najčešće je to kreiranje profila na nekoj od društvenih mreža kao što su Instagram, Facebook, Twitter, TikTok itd. Izbor društvene mreže zavisiće od tematike bloga. Na primer, ukoliko je vizuelna komponenta prisutna, najbolji izbor je Instagram. Kao i sa planom postova na blogu, važno je planirati i promotivne objave na društvenim mrežama.

Još jedna od opcija za promovisanje i povećanje poseta jesu sajmovi, kreativne radionice i seminari. Kretanje po mestima i okupljanjima gde se nalaze potencijalni čitaoci jedan je od načina da se skrene pažnja na svoju delatnost.

Blog je moguće reklamirati putem drugih sajtova i blogova sa kojima deli tematiku. Kako bi se link ka blogu našao na drugom, uglavnom je neophodno kontaktirati sa vlasnikom i ponuditi saradnju. Ukoliko je sadržaj kvalitetan, pronalaženje saradnika koji su spremni da vas promovišu vremenom će biti olakšano.

Besplatni resursi su pogodni za početak. Međutim, za postizanje boljih rezultata i dolaženja do šire publike, potrebno je uložiti novac na različite načine oglašavanja, kao što je Pay Per Click (PPC).

Pored PPC-ja, isplativ vid promocije je i email marketing. Newsletter je jedan od vidova povezivanja sa čitaocima. Ovaj vid komunikacije poželjan je za zadržavanje stare publike. Cilj newslettera je da na što bolji način predstavi novi sadržaj kako bi čitaoci znali šta ih očekuje.

Računar sa otvorenom WordPress platformom

Blog kao izvor zarade

Da bi pojedinac mogao zarađivati od vođenja bloga, neophodno je da uradi detaljnu analizu tržišta na kojem želi da se plasira. Uz traženost svoje branše na Googleu, potrebno je i da ispita konkurenciju.

Ukoliko je zarada primarni cilj, onda je potrebno analizu uraditi pre samog pokretanja bloga i na osnovu te analize usmeriti svoj rad. Zarada je moguća na više načina, kao što su affiliate marketing, sponzorisani sadržaj (native advertising), baneri itd.

Svakako najsigurniji način da obezbedite zaradu jeste da pohađate neki od obrazovnih programa koji će vas upoznati sa najvažnijim komponentama kreiranja dobrog bloga, a to su SEO i onlajn-marketing. Sa osnovama je moguće upoznati se samostalno, ali za dalji napredak i bolji poslovni uspeh potrebno je stručno usavršavanje.

4 stepenika do uspešne karijere u internet poslovanju! Spremili smo dokument koji otkriva koja su to četiri stepenika koja vode ka profitabilnoj karijeri u online poslovanju. Preuzmite izveštaj ovde.

Da li ima mesta? Upisni rok je otvoren! Da saznate sve o upisu, kliknite ovde.