Upiši InternetAcademy i ustedite do 1200 evra!

Influenser marketing: Promovisanje brenda na društvenim mrežama

Klasično shvatanje oglašavanja podrazumeva da proizvod promovišu poznate ličnosti. To su najčešće osobe iz sveta zabave i sporta koje učestvuju u marketinškim kampanjama, a fokus se stavlja na reklamne spotove i bilborde. Ipak, vremena se menjaju i društvene mreže imaju sve veći uticaj na publiku. Tako danas imamo uticajne osobe čije aktivnosti svakodnevno prate milioni ljudi. Njihov uticaj na imidž brenda i njegovu prodaju stavio je influenser marketing u prvi plan. 

influenser marketing

Kad bismo vam naveli neke od najpoznatijih influensera, verovatno ne biste znali ko su oni. Ipak, to ne znači da oni nisu izuzetno popularni u određenoj populaciji. To je najvidljivije kod mlađe populacije, poput osnovaca i srednjoškolaca, koji umesto televizije prate Instagram i TikTok. Oni svakodnevno komuniciraju sa svojim pratiocima i svojim ponašanjem utiču na njihove stavove. Kako je najčešće reč o homogenoj grupi pratilaca (tinejdžeri, devojke, deca i sl.), kompanijama je olakšano promovisanje proizvoda određenoj ciljnoj grupi.

Ipak, influenserima treba puno truda kako bi došli do stadijuma gde su interesantni velikim kompanijama. Potrebno je uložiti dosta vremena i novca u kreiranje internet persone koja može da se pohvali milionskim auditorijumom. Ipak, to mnoge ne sprečava da pokušavaju da postignu planetarni uspeh na ovaj način. Onima koji uspeju da se dokažu kompanije nude poslovnu saradnju gde je njihov zadatak da promovišu proizvode svojim pratiocima.

Kako izgleda saradnja sa influenserom?

Iako su klasične metode oglašavanja i dalje veoma bitne, reklamiranje na internetu je izuzetno efikasan metod koji ne sme da se ignoriše. Shvatajući važnost onlajn-imidža i uticaja društvenih mreža, kompanije su počele da ulažu značajna sredstva u influenser marketing. Pristup ovom obliku promocije se značajno razlikuje od dosad ustaljenih metoda. U ovom slučaju je presudan uticaj internet persone na njene pratioce, tj. da li će saradnja sa njom povećati prodaju. 

Promotivne metode influensera

Influenser mora da promoviše proizvod tako da ne bude očigledno da to radi za novac. Takođe, sadržaj koji pravi mora da izgleda kao sve drugo što pravi. Naime, za imidž influensera je veoma bitno da se pokaže kako je sve o čemu govori njegov lični stav. Publika, naravno, ume da prepozna kada je nešto reklama, ali im je bitno da znaju da njihov idol zaista stoji iza toga što priča. 

Dakle, potrebno je da mu se taj proizvod lično sviđa i da ga sam koristi. Ukoliko se pokaže da je nešto govorio samo zbog para, publika će se razočarati, a kredibilitet influensera će se urušiti. Zato najuspešnije internet ličnosti puno pažnje posvećuju kreiranju interesantnih sadržaja koje će publika podržavati. Tako, na primer, neće snimiti video od 10 minuta gde nabraja zašto voli IT kurseve, već će pričati svoja iskustva i dati savete kako postići željeni cilj.

Ipak, dug je put do statusa uticajne internet ličnosti. Da bi se postigao taj efekat, potrebno je mnogo truda i pravilno osmišljene strategije građenja imidža i prisustva na internetu. Neke od metoda podrazumevaju poznavanje određenih znanja i veština iz oblasti digitalnog marketinga.

Korišćenje heštegova prilikom objava sadržaja
Da biste se izdvojili iz gomile, iskusni influenseri preporučuju korišćenje heštegova („taraba”). Na ovaj način se objava tematski povezuje sa određenom temom, što olakšava budućim fanovima da pronađu sadržaj. Pojedina istraživanja govore da influenseri koji pravilno koriste simbol „#” imaju preko 12% više pratilaca. 

Ova informacija je korisna i kompanijama, jer mogu da iskoriste popularnost neke teme ili reči kako bi skrenule pažnju na sebe. Ukoliko je sadržaj kvalitetan, veliki broj ljudi će videti objavu, čime se privlače oni koji nisu upoznati sa kvalitetima brenda koji se promoviše. Iako je ova metoda efikasna, treba znati da na internetu neki trend vrlo kratko traje. Zato se prate trendovi kako bi se uvek koristili najbolji heštegovi. 

Komunikacija sa ljudima
Jedna od glavnih prednosti influensera u odnosu na klasične marketinške metode je direktna komunikacija sa publikom. Internet korisnici imaju mogućnost da komentarišu objave i komuniciraju direktno sa svojim idolima. Ova mogućnost dovodi do prisnijeg odnosa influensera sa pratiocima, pa će ih on često pitati za mišljenje, predloge, preporuke itd. 

Sa uspostavljanjem veze raste i uticaj na korisnike, pa će tako oni kupovati čokoladu koju im je uticajna osoba sa interneta preporučila ili koristiti farbu za kosu koju ta osoba promoviše. Ovaj uticaj dobija dodatno na važnosti kada se uzme u obzir da mnogi blogeri imaju milione pratilaca. Bez kvalitetne komunikacije publika se ne zadržava predugo na nečijem kanalu. 

Prilagođavanje profila
Bez obzira na to da li se radi o blogu ili društvenoj mreži, profil korisnika, tj. njegov kanal, mora da bude u skladu sa temom kojom se bavi. Da biste privukli pratioce, potrebno je da im jasno stavite do znanja da delite ista interesovanja i stavove. U pitanju su detalji koji mnogo toga govore: izbor boja, profilne fotografije, naziv naloga (tj. kanala), heštegovi itd. 

Pojedina istraživanja otkrivaju da posetioci donose odluku o tome da li će se zadržati na nekoj stranici u roku od nekoliko sekundi. Dakle, u tom kratkom periodu potrebno je pružiti što više informacija o sebi i temi sajta/kanala/profila. 

influenseri selfi na društvenim mrežama

Kako odabrati najboljeg influensera?

Prilikom kreiranja marketing plana potrebno je detaljno istražiti tržište. Naime, odabir influensera je ključan za uspeh promotivne kampanje, jer svaka tema zahteva specifičan pristup. Mnogi greše kada im je glavni parametar broj pratilaca. To je važan podatak, ali ako je ciljna grupa pogrešna i pristup neadekvatan, akcija će doživeti fijasko. Nekad je čak bolje odabrati više mikroinfluensera koji imaju malu, ali vernu publiku nego nekoga sa milion pratilaca. Zbog svega navedenog, prilikom odlučivanja važni su sledeći principi:

  • Influenser treba da bude u skladu sa brendom – Potrebno je odabrati osobu koja neće nešto uraditi samo zbog novca već zato što joj se zaista dopada brend. Već smo pomenuli da neiskrenost dovodi do izuzetno loših rezultata. Ukoliko nema te prirodne povezanosti, publika će promotivne sadržaje ignorisati ili čak negativno oceniti, čime se dobija kontraefekat.
  • Ispitajte popularnost influensera – Pri angažovanju osoba za promotivnu kampanju nije dovoljna nečija reč da je popularan, već je potrebno tvrdnju potkrepiti konkretnim brojkama. Zato iskusne kompanije uvek traže uvid u analitiku kanala ili stranice. Na ovaj način se dolazi do raznih preciznih informacija: koliko su gledani video-klipovi, koliko se dugo zadržavaju posetioci na sajtu, šta je od sadržaja najpopularnije itd.

    Često se dešava i da pojedinci nisu ni upola popularni kako tvrde. Može se desiti da imaju veliki broj neaktivne publike (neko je lajkovao stranicu i više je ne prati) ili da publika slabo reaguje na objave koje se tiču oblasti kojom se bavi klijent. Neretko se dešava i da se lažira broj pratilaca kreiranjem lažnih naloga, pa je zato preporučljiva temeljna analiza. Neke od ovih stavki su već na prvi pogled jasne: ako neko ima npr. 50.000 pratilaca, a svaka objava nema više od 100 lajkova, onda tu nešto nije kako treba.
  • Angažovanje influensera iz inostranstva – Da biste došli do ciljne grupe, nekada je potrebno napustiti granice države. Idealni saradnik može doći i iz inostranstva, ukoliko ga domaća publika prati. Dobar primer su srpski jutjuberi koje prati publika iz celog regiona. Tako će neka hrvatska kompanija možda angažovati srpskog influensera jer će se na taj način približiti svojoj publici. 
  • Analiziranje ranije rađenih kampanja – Mnogo toga zavisi od influensera i njegove sposobnosti da prenese željenu poruku publici. Način na koji radi otkriće se analizom prethodnih saradnji i proučavanjem rezultata. Može se desiti da je materijal kvalitetan, ali jednostavno nije uspeo da dopre do publike koja možda ne voli kada se njihov idol „prodaje”. Neko jednostavno ne ume da napravi kvalitetan sadržaj koji ne izgleda kao da se nešto prodaje, ma koliko bio uspešan u svom poslu.

beauty influencer

Koja znanja su neophodna za uspešnu influenser marketing kampanju?

Za influenser marketing kampanje potrebno je kombinovati talente uticajne internet ličnosti i znanja marketinškog stručnjaka. Potrebno je usvojiti mnoge veštine kako bi se došlo do poslovnog uspeha. Savladavanje oblasti kao što su online PR ili community management može višestruko da pomogne u ovom procesu, bez obzira na to da li imate ambicije da postanete influenser, marketing ekspert ili oba. Karijera u internet marketingu može biti uspešna samo ako posedujete znanja koja se mogu primeniti u realnim uslovima. 

Da bi se postigao taj nivo ekspertize, preporučuje se školovanje u trajanju od bar godinu dana. Jedan od takvih programa je Social Media, Online PR & Community Manager, koji možete da pohađate na InternetAcademy. Ovaj program je u celosti fokusiran na ostvarivanje biznis ciljeva efikasnim korišćenjem svih kapaciteta interneta. Pri savladavanju gradiva veliku pomoć pružaju predavači koji su dokazani eksperti. Na ovaj način ćete naučiti kako se od nule kreira onlajn-imidž, koji je ujedno preduslov za uspešnu karijeru. 

Kao dokaz usvojenog znanja, na kraju školovanja možete steći međunarodno priznate sertifikate. Bez obzira na to da li imate ambicije da postanete influenser ili želite da se profesionalno bavite internet marketingom, programi na InternetAcademy otvoriće vam vrata modernog onlajn-biznisa.

Budite uporni, odlučni i maštoviti i ne postoji ta prepreka koja će vas sprečiti u želji da ostvarite uspešnu karijeru. Influenser marketing je samo jedna od brojnih oblasti digitalnog marketinga koje otvaraju vrata uspešne karijere. Iskoristite priliku da postanete deo ovog perspektivnog poslovnog sveta koji se stalno unapređuje.

4 stepenika do uspešne karijere u internet poslovanju! Spremili smo dokument koji otkriva koja su to četiri stepenika koja vode ka profitabilnoj karijeri u online poslovanju. Preuzmite izveštaj ovde.

Da li ima mesta? Upisni rok je otvoren! Da saznate sve o upisu, kliknite ovde.