Neka ceo svet bude tvoja kancelarija!

Šta je blog i kako ga uspešno voditi?

Sigurno ste se nekad zapitali šta je blog i kako zarađivati pomoću njega. Da biste bolje shvatili koncept bloginga i sta vam je sve potrebno za pokretanje bloga, predstavićemo vam detaljnije ovaj savremeni način komuniciranja. 

šta je blog

Kako internet postaje sve važniji u svakodnevnoj komunikaciji, ne iznenađuje činjenica da postaje sve ozbiljnija konkurencija masovnim medijima. Ako bolje pogledamo, na webu čitamo vesti, učimo nove veštine, igramo se, kupujemo, vodimo biznis itd. 

Ipak, moramo istaći komunikacionu ulogu, koja je možda i najbitnija. U moderno doba je postalo sasvim normalno komunicirati online, korišćenjem društvenih mreža i aplikacija za VOIP razgovor (Viber, WhatsApp, Skype, Zoom itd.). Kada je moderna komunikacija u pitanju, sve počinje od bloga. Kako omogućava povezivanje sa velikim brojem ljudi, vrlo brzo se pokazao i kao odličan poslovni model. 

Šta je blog i zašto je važno imati ga?

Blog je osmišljen kao svojevrsni internet dnevnik (webblog – skraćeno blog), gde korisnici imaju mogućnost da izraze svoje stavove. Kada je nastajao, ideja je bila da se običnim ljudima pruži prilika da se izraze online, bez velikih ulaganja. Kako prvi blogovi nisu zahtevali veliko predznanje, ovaj način komunikacije doživeo je veliku popularnost. 

S godinama je popularnost blogova rasla sve više, što je kuminiralo time da je 2003. godine Google kupio blogersku platformu Blogger.com. Te iste godine je predstavljena i WordPress platforma, koja je postala sinonim za moderni bloging. Sada je svakako jasnije šta je blog, ali i dalje ostaje nedoumica šta ga čini toliko bitnim i zašto je svet blogovanja toliko popularan. Da bismo to saznali, potrebno je da se bolje upoznamo sa osnovnim karakteristikama bloga.

Blog na prvi pogled izgleda kao i svaki drugi sajt, pa je razumljivo ako mislite da nikad niste posetili stranice ove vrste. Njegova glavna karakteristika je dinamičnost sadržaja. Naime, suština bloga je redovno komuniciranje sa čitaocima, što se čini čestim objavljivanjem blog postova. Često se tekstovi objavljuju i više puta dnevno, nudeći po pravilu lične stavove autora sajta.

Kompanije su vrlo brzo shvatile benefite ovakvih stranica, pa su na poslovnim web prezentacijama dodale blog segment. Neki su otišli i korak dalje, kreirajući nove sajtove posvećene oblastima koje su bliske ciljnoj grupi potrošača. Kao što možete videti, blog predstavlja odlično oruđe za ličnu i profesionalnu promociju. 

Dodatno, kvalitetan blog će se odlično kotirati u Google pretragama, što će povećati vidljivost brenda koji stoji iza njega. To su samo neki od brojnih benefita koji čine blog pametnom poslovnom investicijom. Ipak, da bi se postigao taj efekat, potrebno je steći određena znanja i, za početak, kreirati sajt i postati bloger. 

Osnovni elementi bloga

Kada krenete da pravite sajt, treba da imate na umu da postoje određeni elementi koje treba da implementirate. Za početak, tu je početna strana (home page), koja predstavlja srce bloga. Tu se nalaze najnoviji tekstovi (od najnovijeg ka najstarijem), glavni meni, baneri, arhiva starih objava, pregled tagova i ostali elementi koje možete modifikovati po želji.

Opcije u glavnom meniju bloga

Glavni meni je mesto koje treba da pruži osnovne informacije o blogu i olakša pronalaženje željenog sadržaja. U skladu sa tematikom sajta, meni treba da sadrži linkove koji će voditi do najpopularnijih sekcija. Tako će blog posvećen digitalnom marketingu imati istaknute kategorije kao što su PPC, SEM, Affiliate itd.

Svakako je potrebno da u meniju imate link do stranice „O nama”. Reč je o strani u okviru koje ćete predstaviti sebe, o čemu pišete, ali i ostaviti kontakt telefon, adresu, email i formular za online poruke putem sajta. 

Poželjno je da ovde imate i linkove do vaših društvenih mreža. To je sve pod uslovom da želite da se predstavite publici i promovišete svoj lični blog. Ali čak i ako želite da zadržite anonimnost, sekcija „O nama” je idealna prilika da istaknete zašto uopšte pišete blog.

Ukoliko multimedija ima važnu ulogu na sajtu, dobra je ideja u glavni meni ubaciti „Galeriju” (ili „Multimediju”, ukoliko ubacite i video i audio fajlove). Tako ćete na jednom mestu moći da prezentujete svoje fotografije. Uspešnije stranice obično imaju i sekciju „Shop” (prodavnicu), putem koje se vrši prodaja. Ukoliko vam je prodaja u prvom planu, razmislite možda o izradi internet prodavnice

Ovo su, naravno, osnovne opcije, ali glavni meni svakako možete da dizajnirate po svom nahođenju. Ukoliko niste sigurni koje opcije da stavite na glavnu stranu, razmislite o tome šta biste želeli da korisnik uradi kada poseti vaš sajt. Na kraju krajeva, važno je da korisničko okruženje bude pregledno kako bi se posetilac zadržao.

Zašto je blog dobar za posao

O čemu pisati na blogu?

Srž svakog bloga su tekstovi. Posetioci dolaze da pročitaju nešto zanimljivo i, ukoliko im se svidi to što nudite, doći će ponovo. Dobra stvar je što kao početnik ne morate da brinete o standardima pisanja. 

Važno je da ono što pišete privlači pažnju. To je najlakše postići ukoliko pišete o stvarima koje su vam bliske i o kojima imate lični stav. Možete pisati recenzije proizvoda, o putovanjima, nezi i lepoti itd. Bili bi idealno da ono o čemu želite da pišete može da se unovči. Ipak, to ne sme da bude presudno za odabir teme bloga. Kad krenete sa radom, primetićete da je veoma teško pronaći temu koja nije već pokrivena.

Nemojte da vas to opterećuje, niko vam neće prebaciti što pišete o popularnoj temi dok god je ono što nudite kvalitetno. Da biste došli do inspiracije za tekstove, potrebno je da se pozabavite istraživanjem. Do ideje možete doći na nekoliko načina:

Pratite aktuelnosti – o čemu pišu mas-mediji? O čemu se priča? Iznenadićete se koliko ideja za pisanje možete da dobijete jednostavnim gledanjem televizije i čitanjem novina. Čak i neka dosadna tematika može biti zanimljiva ako se obradi na originalan način.

Aktivnosti konkurencije – za koju god oblast da se odlučite, imaćete naspram sebe ozbiljnu konkurenciju. Zato je dobro da pratite šta oni rade, na koji način obrađuju teme, koji tekstovi su im najpopularniji, kojim stilom pišu… Kada dobijete inspiraciju, pokušajte da napravite slično, ali u svom stilu.

Surfujte internetom – guglanje predstavlja beskonačni izvor informacija. Započnite surfovanje pretragama reči u okviru čijih rezultata biste želeli da se nađe vaš blog. Pogledajte koje teme pokrivaju najbolje rangirane strane kako biste shvatili kako su došli do te pozicije.

Eksperimentišite sa sadržajem – svaka tema se može pokriti na više načina. Nekada će bolji efekat imati fotografija ili infografik od teksta. Gledajte da nudite svojim čitaocima različite forme sadržaja kako biste ih zainteresovali da se vraćaju na vaš blog. Pogotovo na početku eksperimentišite sa sadržajem i načinom prikazivanja, jer na taj način možete privući novu ciljnu grupu koja će poželeti da prati vaše objave.

Jedan od preduslova za uspešno vođenje bloga bloga je i njegovo rangiranje u okviru Google pretraga. Da biste se našli u samom vrhu, potrebno je da od samog starta obratite pažnju na SEO optimizaciju. Pored toga, dodatnu pomoć u promociji će vam pružiti društvene mreže.

Povezanost bloga sa društvenim mrežama

Izuzetno je važno da maksimalno iskoristite mogućnosti koje pružaju društvene mreže. Zato je dobra ideja da paralelno sa kreiranjem bloga otvorite naloge na najpopularnijim platformama. Bez obzira na tematiku koju ste odabrali, svakako je neophodno da budete prisutni na Facebooku, Instagramu i Twitteru. 

Ukoliko ciljate na mlađu populaciju, ne smete da ignorišete TikTok i Snapchat. Za poslovne teme odličan izbor je LinkedIn, koji je trenutno najbolje orijentisana društvena mreža ka biznisu. Postoji još mreža koje mogu da se veoma isplate, ali ovo je osnova od koje treba da krenete, u zavisnosti od toga za koji tip bloga ste se opredelili.

Uloge društvenih mreža su privlačenje posetilaca i promocija brenda. Zato je glavni fokus na objavama sadržaja sa bloga kako zbog fanova vaše stranice, tako i zbog korisnika koji još nisu ni čuli za nju. 

Pomenuta promocija se radi pomoću strategija online oglašavanja. U tom slučaju kreiraćete reklamne kampanje koje će videti definisana ciljna grupa. Ukoliko dobro definišete oglase, uz relativno male troškove višestruko ćete povećati posetu web sajtu. 

Postoje mnoge strategije za efikasno korišćenje društvenih mreža u marketinške svrhe, ali će vam na početku biti dovoljno da se oslonite na kreiranje kvalitetnih objava na mrežama. 

Kako zaraditi od bloga

Konačno, dolazimo do stavke koja vas možda najviše i interesuje – kako zaraditi novac od bloga? Postoji više odgovora na to pitanje:

  • Plaćeni sadržaj - pisanje tekstova po narudžbini klijenta. Ideja je da se kroz interesantan tekst provuče reklamna poruka a da to ne bude očigledno. Mnogi klijenti se odlučuju za pisanje bloga na ovaj način jer najmanje „bode oči” čitaocu.
  • Oglašavanje na sajtu - odredite mesta gde ćete postaviti banere. Pozicionirajte ih tako da ih posetioci lako primete.
  • Učestvovanje u kampanjama brendova – popularni blogeri često dobijaju priliku da budu deo reklamnih kampanja. Marketinške agencije stalno traže nove talente koji će im pomoći u promociji proizvoda. 
  • Affiliate marketing - funkcioniše tako što preporučujete svojim posetiocima proizvode sa linkom unutar teksta. Takođe se može napraviti katalog proizvoda sa linkovima koji vode ka proizvođaču. Kada posetilac kupi proizvod klikom na link sa vašeg sajta, vi dobijate proviziju.
  • Online shop - da biste se bavili prodajom, ne morate da imate previše komplikovanu prodavnicu. Biće za početak dovoljno da imate osnovne artikle poput šolja, razglednica ili majica. 
  • Reklamiranje u biltenima email marketing je i dalje jedan od najefikasnijih metoda promocije. Newsletter je stoga odlična prilika za dodatnu zaradu. Možete da prodajete prostor u emailu koji redovno šaljete ili da napravite poseban u ime klijenta, koji ćete slati svojim pretplatnicima.

Sada vam je sigurno jasnije šta je blog i kako zaraditi od njega. Svakako će vam biti potrebno da naučite osnove marketinga i vođenja sajta, u čemu vam mogu pomoći online obuke i kursevi. Ostaje vam još samo da smislite o čemu ćete da pišete!

4 stepenika do uspešne karijere u internet poslovanju! Spremili smo dokument koji otkriva koja su to četiri stepenika koja vode ka profitabilnoj karijeri u online poslovanju. Preuzmite izveštaj ovde.

Da li ima mesta? Upisni rok je otvoren! Da saznate sve o upisu, kliknite ovde.