Šta želim da korisnik uradi kada poseti moj sajt?

Posete konverzije i profit cilj sajta 

Koji je cilj vašeg sajta? Verujte mi da više od polovine ljudi kojima ćete postaviti ovo pitanje neće biti u stanju da vam da jasan, nedvosmislen odgovor. Možda ćete im olakšati ako ih pitate šta žele da korisnici urade kada dođu na sajt.

Koliko god ovo čudno izgledalo, pitanje “koji je cilj sajta” je jedno od najbitnijih koje sebi morate postaviti na samom početku procesa izrade sajta. Oko tog pitanja, ustvari oko odgovora na ovo pitanje, dalje se gradi se ono šta čini vaš sajt: tekstovi, dizajn, funkcionalnost. Čak ako malo pratite IT blogove i časopise sigurno čitate o tehnikama korišćenja društvenih medija u online promociji, metodama SEO optimizacije radi bolje pozicije na Guglu ili o primeni alata novog izdanja Photoshopa. Ako želite da kreirate nov sajt - zaboravite sve to!

Sajt posmatrajte kao alat koji će vaše poslovanje prebaciti na Internet. Čak iako je samo poslovanje po svom karakteru zasnovano na webu morate sajtu postaviti opipljive ciljeve. Profit odnosno dobit se nameće kao kvantitativno najmerljivi parametar po kome možete definisati cilj. Tu dolazimo do magičnog pitanja: kako zaraditi na Internetu? Zanemarimo sada sve one šeme za instant bogaćenje koje više tumaraju sferom urbanih legendi već se posvetimo realnom Internet poslovanju. Zaradu možete ostvariti prodajom roba i usluga ili od reklamiranja na internetu.

Prodaja roba i usluga na Internetu

Ako prodajete robe i usluge (veterinar, e-shop, projektni biro, turistička agencija, prodaja ručno izrađenog nakita....) cilj vašeg sajta je da posetioca pretvorite (konvertujete) u klijente odnosno kupce. To pre svega možete postići kvalitetnim sadržajem, relevantnim podacima koji interesuju potrošače i efektivnim pozivima na akciju. Pogrešno je mišljenje da je poziv za akciju strogo namenjen samo e-shop sajtovima ili newsletterima u okviru email marketing kampanja. Baš naprotiv, poziv za akciju može navesti posetioca da ostavi mejl za newsletter, da popuni upit za rezervaciju, da popuni kontakt formu ili možda pošalje upit. Takođe, vrlo bitan call-to-action je motivisanje korinika da pozovu vaš broj telefona.

Zarada oglašavanjem i reklamama

Sa druge strane sajt koji želi da prihoduje oglašavanjem pre svega mora biti posećen. Poseta će privući oglašivače, kuće i firme koje će želeti da plasiraju svoju reklamu na vašem sajtu. Što je poseta veća, veće su i vaše šanse da dođete do jakih komercijalnih ugovora za oglašavanje. Drugi metod zarade od oglašavanja je preko kontekstualnog oglašavanja (Google AdSense je najpopularniji servis ovog tipa).

Princip je jednostavan: postavljate polje na vašem sajtu u kome se prikazuju reklame koje su tematski relevantne sa temom i sadržajem sajta. Kada posetilac klikne na reklamu vi zarađujete. Dakle, ono što je karakteristično za sajtove koji zarađuju od oglašavanja je težnja da motivišu posetioce da se što duže zadržavaju, da pregledaju sajt, otvaraju stranice.

Postavimo sada preciznije pitanje: šta želim da korisnik uradi kada dođe na moj sajt koji se bavi na primer prodajom gotovih Wordpress tema? Sada je već mnogo lakše odgovoriti. Želim da dugme “Kupi” bude jasno vidljivo, upadljivih kontrasnih boja, želim da sam sadržaj bude tako napisan da motiviše posetioca da kupi temu, želim da dođem do mejl adrese posetica jer tako mogu da mu u narednom periodu šaljem novosti sa sajta, ponudim specijalne promocije i slično. Sigurno ne želim da ga motivišem da pregleda sajt po sopstvenom nahođenju. Sve njegove aktivnosti na sajtu moraju slediti putanju koja na svom kraju ima kupovinu teme kao konačnu akciju.

Šta čini dobar sajt? 

Sve počinje od sadržaja. Kvalitetan, dopadljiv, jedinstven sadržaj je osnova svakog uspešnog web projekta. Sadržaj mora biti drugačiji od konkurencije, mora dati odgovor na pitanja koja posetioci postavljaju, a te informacije moraju biti tačne i nedvosmislene.

Jednostavan savet kad je kreiranje sadržaja u pitanju: sadržaju posvetite najveću pažnju, ponekad potrošite i nekoliko sati zbog jednog članka, ali se potrudite da konačan rezultat bude takav da bi ga i vi sami rado lajkovali ili preporučili drugima. Oko sadržaja se gradi dizajn, navigacija, grafički i funkcionalni elementi. Imajte na umu da posetioci nisu došli na sajt zbog dizajna, došli su zbog sadržaja.

Ako se potrudite i upoznate tržište, želje svojih potencijalnih klijenata i kreirata sadržaj koji može da zadovolji njihove prohteve budite sigurni da ćete vrlo lako doći do krajnjih ciljeva. Dogodiće se upravo ono što ste želeli: posetioci neće zatvoriti tab. Neki će rado čitati sadržaj, mnogi će kupiti vaš proizvod.

Kako to rade uspešni?

Tržište muzičkih plejera je jedno od najvećih kada je multimedijalni softver u pitanju. Apple kao brend privlači veliku pažnju javnosti i ako ste makar jednom bili na njihovom sajtu skoro je nemoguće da ste propustili da vidite upadljivo dugme (poziv za akciju) za preuzimanje iTunes programa. Dugme se nalazi “above the fold” (vidljivo je bez potrebe za skrolovanjem), kontrasne boje u odnosu na ostatak sajta i ima jaku marketinšku poruku “Free download”. Imati nešto free što je Apple kreirao? Samo na klik od vas.


tablet


Pogledajmo sada kako izgleda naslovna strana servisa Wordpress, popularne platforme za blogovanje. Naravno, na prvi pogled se vidi šta je želja autora sajta. Očigledno je da je registracija na servis glavni cilj. Jasno narandžasto dugme i poziv “Get started here”.


Wordpress narandžasto dugme

Vođenje posetilaca kroz pregledanje sajta

Pisao sam ranije o činjenici da je nužno korisnika voditi kroz sajt. Sjajan primer primene ove tehnike imamo na domaćem webu. Limundo je poznat kao brend koji se stalno trudi da analizom aktivnosti posetilaca unapređuje dizajn i funkcionalnost sajta u cilju povećanja konverzija. Kada posetite naslovnu stranicu sajta očigledna je želja autora da počnete sa pretraživanjem. Dugme “Traži” je najupadljivi “above the fold” element. Pretraga je intuitivna i odabir bilo kog izlistanog proizvoda otvara stranu na kojoj je prodavac opisao proizvod, postavio fotografije...

Prva informacija koju prirodno tražimo je cena, a tik pored cene je još jedan inteligentno postavljen poziv na akciju - “Nudi”. Ciklus se može ponavljati beskonačno puta i velika je verovatnoća da ćete ponuditi određen iznos za proizvod koji vas interesuje. Mislim da nije potrebno da napomenem značaj postavljanja opcije Preostalo vreme na psihologiju kupca. Kapirate?


Limundo unapređuje dizajn i funkcionalnost sajta        Preostalo vreme na aukciji na Limundu

Šta dalje?

Konačni savet je da eksperimentišete. Testirajte sa pozicijama, bojama, veličinama i oblicima poziva na akciju. Ponekad najmanje logična rešenja daju najbolje rezultate. Potrebna je jaka korelacija između dizajnera, programera i marketing tima koji moraju zajedničkim aktivnostima od sajta napraviti estetski dopadljivu, tehnički funkcionalnu platformu za ostvarivanje ciljeva odnosno profita. Mi ćemo nastaviti sa tekstovima koji će vam pomoći da definišete precizne ciljeve, pokazaćemo kako meriti učinak kroz servise za web analitiku, kako optimizovati za konverzije i veću dobit. Do sledećeg teksta!

  • 21.05.2012 13:05

Komentar

Avatar korisnika: Miomir

Miomir

Jos jednom svaka cast na tekstovima, zaista su korisni, samo tako nastavite

Avatar korisnika: Ilija

Ilija

Odlican tekst...

Avatar korisnika: Web Dizajn

Web Dizajn

Edukativno. Hvala na tekstu.