Da li ste sales copywriter ili SEO content writer?

Često ćete u okviru različitih sadržaja koji se bave digitalom videti termine kao što su sales copywriter ili content writer, a još češće da se poistovećuju.

sales copywriter ili SEO content writer

Iako se oba termina odnose na pisanje generalno, njihov cilj nije isti ili bar ne bi trebalo da bude u praksi, a to je od vrlo velike važnosti za osobe koje se bave ili žele da se bave pisanjem sadržaja za internet, ali i pisanjem za offline kanale.

Sales copywriter

Većina korisnika nekada nije ni svesna da se prodajni sadržaj nalazi svuda oko nas: na radiju, u novinama, na bilbordima, posterima, promo pakovanjima, u gradskom prevozu, na izlozima, a da ne govorimo o tome kada pristupimo internetu sa nekog uređaja. Kada ste online, bukvalno na svakom koraku možete videti prodajni sadržaj.

Sales copywriteri su najčešće zaduženi za osmišljavanje slogana, vođenje profila na društvenim mrežama i sl., sve s ciljem povećanja prodaje. Oni su pisci koji na umu uvek imaju jedan cilj i time se vode prilikom kreiranja svakog teksta. Copywriter može da kreira tekstove u okviru prodajnog emaila, brošure, ponude, newslettera, reklamne poruke (npr. za baner), postova na društvenim mrežama, bilborda, kataloga, štampanih materijala i sl., kao i za slogane. 

Kako treba da izgleda dobar sales copy?

Kupite naš proizvod/uslugu jer je najbolji nije baš dobar sales copy jer ne dajete korisniku nikakvu informaciju osim što hvalite sami sebe. Elementi dobrog sales copyja će varirati u zavisnosti od toga za šta se piše i gde se objavljuje. Međutim, svakako postoje neke smernice kojih se možete pridržavati.

Balansirana poslovna komunikacija koja je koncizna, prijateljska, dovitljiva i vrlo konkretna

Prva asocijacija koja se vezuje za sales copywritera je da copywriter piše slogan. Njihove misli su konkretne, koncizne i vrlo često duhovite. Njihov cilj jeste prodaja, te je potpuno opravdan način na koji sloganima, naslovima i drugim prodajnim poštapalicama kradu pažnju budućih kupaca. Ipak, balansiranje mora da postoji. Ukoliko se prekorači prag pristojne ponude, copywriter može da ugrozi poslovnu komunikaciju i reputaciju kompanije. 

Usled toga, u nastavku objašnjavamo osnovne pojmove koje vezujemo za copywriting.

  • Slogannačinite ga jednostavnim i pamtljivim, tako da je zvučan

Prvo i osnovno pravilo dobrog slogana je da se u okviru njega ističu ključni benefiti onoga o čemu se piše. Takođe, jedan od ciljeva slogana je da diferencira proizvod ili brend u odnosu na konkurenciju, dok istovremeno ističe osnovnu misiju i viziju kompanije. Sloganom ili prepoznatljivom kompanijskom frazom kompanija ili brend „daje” obećanje kupcima. Kako bi bio pamtljiv i efektivan, slogan mora da bude kratak. Ponekad interesantna i dobra praksa mogu biti situacije u kojima reči u sloganu imaju određeni ritam ili rimu. Nije loše podsetiti se da svaki dobar slogan podrazumeva iskrenu, tačnu i realnu poruku.

  • Koristite provokativne naslove (postavite pitanje / broj razloga zbog kojih nešto jeste ili nije)

Ako se na primer u naslovu poslužimo pitanjem: Da li želite biti bogati?, većina će odgovoriti na ovo pitanje potvrdno, ali koliko će njih zapravo kliknuti? Možda samo oni znatiželjni koji bi da saznaju šta se krije iza naslova, ostali će verovatno ovakav naslov teksta registrovati kao još jednu spam poruku. Međutim, šta ako bi umesto ovog pitanja postavili naslov koji glasi: Delimo sa vama 7 najlakših načina da dođete do prvog miliona. Kako zvuči ovo obećanje? Obećavajuće, tj. tako da će se i broj kliktanja uvećati. 

Imate svega nekoliko sekundi da uhvatite pažnju korisnika i da ga naterate da nastavi da čita prodajni tekst. Dakle, te sekunde nije najbolje potrošiti na dugačak naslov. U neku ruku, potrebno je biti čarobnjak. Potrebno je na odgovarajući način sa što manje reči sastaviti snažan naslov koji će kupce zaintrigirati ne samo da pročitaju tekst do kraja već i da kupe proizvod koji se prodaje. Usled toga, mnogi se služe tim senzacionalističkim konstrukcijama, koje ponekad iritiraju i stvaraju kontraefekat ili kupčev e baš neću odgovor. 

pisanje sales copyja

Olakšavanje komercijalne transakcije 

Kao što je rečeno, osnovna ideja svakog prodajnog teksta je da nešto proda. Prodajni tekst treba da navede na prodaju, ali ona se sigurno neće obaviti ukoliko u samom tekstu ne postoje neki od elemenata o kojima pišemo u nastavku.

Isticanje benefita za kupca nakon kupovine proizvoda u ponudi – Unique selling point – ili zašto se ja razlikujem od svih njih!

Prvo i osnovno što je potrebno da se zna jeste da osobine proizvoda nisu benefiti proizvoda. Benefiti podrazumevaju sve one odgovore koje možete dobiti na pitanja kao što su: koja je jedinstvena prodajna predispozicija zbog koje se proizvod o kom se piše razlikuje od ostalih ili šta konkretno kupac dobija od kupovine upravo ovog proizvoda, šta ovaj proizvod razlikuje od konkurencije

Jedinstvena prodajna poruka kojom se ističu benefiti proizvoda trebalo bi da ukaže na nešto što kupci mogu da prepoznaju kao posebno i korisno, nešto što će stvoriti prepoznatljivost proizvoda ili usluge o kojoj se piše, a što kasnije može prerasti i u karakteristiku i osobenost samog brenda.

  • Jednostavnost dizajna prodajne stranice

Iako može delovati da ova stavka nema mnogo veze sa umećem copywritinga, ona sigurno jeste posebno važna prilikom kreiranja prodajnih sadržaja. Kada je reč o dizajnu prodajnih sadržaja, nikako ne treba zaboraviti na pravilo manje je više.

Na prodajnoj strani, osim teksta na kom treba da bude fokus, sve drugo može biti višak. Svako događanje na prodajnoj stranici može proizvesti ometanje pažnje i nepročitan tekst. Dakle, blinkanja, jarke boje i svi drugi efekti sad ga vidiš, sad ga ne vidiš nisu poželjni na stranicama. Ipak, postoji jedno dugme koje je dozvoljeno i neophodno da se vidi na dobrom prodajnom tekstu, a ono se odnosi na jasan poziv na akciju.

Preglednost i vidljivost jesu osnovna obeležja poziva na akciju. Međutim, nikako ne treba misliti da će čitaoci zbog tako postavljenog dugmeta odlučiti da na njega i kliknu. Preduslov da se to desi jeste dobar copywriting. Čak i da je prodajni sadržaj kreiran tako da su reči u njemu emocionalni okidači i pokretači kupčevih imaginacija, poziv na akciju neće imati efekta. A zašto? Pa zato što kroz tekst niko nije zamolio ili obavestio da je potrebno da se klikne na postavljeno dugme. Zato ne zaboravite i tu poslednju rečenicu, koja doprinosi efikasnosti i ostvaruje konačan cilj vašeg dobrog prodajnog teksta.

  • Koristite se rokovima, studijom hitnosti, ograničenim količinama

Ovaj trik je vrlo čest u praksi sales copywritera. Trik koji se naziva FOMO („fear of missing out”) ili okidači hitnosti i ograničenih količina uz prodajnu poruku brže pretvara zainteresovane posetioce u sigurne kupce. Psihološki efekat koji imaju rečenice ili okidači još malo pa nestalo, samo još danas, poslednja šansa da kupite po ceni od xxx, još jedan komad, još 5 mesta itd. može biti od pomoći da prodajni tekst odmah / iz ovih stopa proda.

  • Koristite moćne testemonijale

Kome više verujete – kompaniji koja kaže kako je njen proizvod odličan i odgovara vašim potrebama ili toploj preporuci prijatelja? Svakako dugogodišnjem dobrom prijatelju. Zašto? Zato što vas prijatelj poznaje i zato što je vaš čovek od poverenja.

Sa druge strane, postoje i kupci koje ne poznajete, ali koji su ostavili komentar. U ovom slučaju, preporuka može biti odličan alat kada potencijalni kupac prepozna da je njegov problem bivši problem postojećeg kupca. Svako rešava svoj problem koji ga muči, pa makar i do rešenja došao preko identifikacije sa nepoznatim osobama.   

Pažljivo slušanje potreba ciljnih korisnika s ciljem bolje komunikacije i veće prodaje

Svaki dobar sales copywriter vrlo dobro zna kome se obraća. On poznaje navike, jezik, pretpostavlja reakcije, prepoznaje šta kupca čini zadovoljnim, kako se kupac ponaša pre nego što konačno otvori novčanik, ali i zbog čega ga otvara. Dakle, copywriter poznaje probleme kupca i zna kako se on zbog toga oseća. 

  • Rešite problem

Ako naslov jeste obećanje, uvod treba da predstavlja kafu ili razgovor sa najboljim prijateljem, a sam zaključak – rešen problem. Empatija i iskrenost su prvi uslov da se čitalac veže za tekst koji prodaje. Budući kupac ne doživljava tekst kao nešto što mu se nameće, već kao prijateljski savet koji rešava problem.

  • Koristite jezik svojih kupaca 

Bitno je dobro poznavati svoje kupce: poznavati njihove navike, stil života, želje, pa čak i način govora. Dozvoljeno je i poželjno imati slobodu da govorite njihovim jezikom. Na taj način se brže i bolje povezujete sa ciljnim kupcima. Stoga, poslužite se žargonom, pa čak i gramatičkim nepravilnostima ako je to ono što odlikuje ciljnu grupu. Kada ste sales copywriter, imate slobodu da, kada je potrebno, zaboravite na sve jezičke norme i pravilnosti. Ipak, vi pišete da prodate.

Zaključivanje posla uz obavezne napomene 

Ostavljamo ovo kao zaključno pravilo svakog iskusnog sales copywritera. Dobro je da što pre shvatite da su napomene i beleške – o akcijama, rečeničnim konstrukcijama u prodajnim porukama, odlikama ciljnih grupa i drugom – obavezne. Naime, videćete i sami koliko korisno može biti kad se na jednom mestu imaju integrisani svi oni prodajni slogani i reči koji su inspirisali i nagovorili kupca da kupi. 

SEO content writer

Možda se sales copywriteri neće složiti ako kažemo da je posao SEO content writera nešto suptilniji, manje agresivan i svestraniji. Ako se i ne slažu, donekle jesu u pravu. Copywriter svoje svestrano znanje demonstrira promišljanjem različitih vrsta tržišta i odličnim znanjem psihologije kupca. Sa druge strane, content writer je osoba koja ima različita interesovanja i poseduje odličnu sposobnost pripovedanja.

Tematske oblasti koje pokriva content writer mogu biti različite i nimalo međusobno povezane. Zato se kao neka njegova glavna predispozicija može istaći radoznalost. Dakle, znatiželja da istraži, ali i da to istraženo na vrlo jednostavan način prepriča čitaocima, predstavlja svojevrsno umeće content writera. 

Nećete pogrešiti ako kojim slučajem pomislite da content writer prodaje. On zaista ima i tu ulogu. Međutim, content writer to radi na jedan daleko suptilniji način. On priča priče, i to priče koje interesuju kupce, koje ih zadržavaju, inspirišu, nadahnjuju, edukuju, informišu, od kojih oni postaju verni korisnici emotivno vezani za brend (možda smešno zvuči, ali content writeri se mogu smatrati savremenim Šeherezadama, jer njihova priča ne treba da staje). Dakle, jasno je da i content writeri prodaju, ali kvalitetne i relevantne informacije, koje su korisniku značajne.  

Jedno od poželjnih i neophodnih znanja koja je dobro da imaju pisci na internetu jeste znanje iz sfere SEO oblasti. Virtuelni pisac treba da zna neka zlatna pravila on-page optimizacije kako bi tekst koji piše bio vidljiviji i čitaniji pred internet korisnicima. Zahvaljujući ovim pravilima, content writeri ne samo da će pomoći Googleovim robotima da shvate o čemu su oni pisali već će pomoći i samom brendu ili proizvodu/usluzi da bude vidljivija u rezultatima pretrage pred željenom publikom. 

Neke od saveta svakog iskusnog content writera predstavljamo u redovima koje slede.

kreativno pisanje

Pričanje priče nije slučajno nadahnuće, ono je deo jedne šire strategije 

Kada brend priča priču, budite uvereni da ona nije slučajna. To su obično edukativno-informativni tekstovi znatno duže forme od onih prodajnih. Takvi tekstovi su deo veće strategije koja ima svoju publiku. Čak i ta publika koja je rešila da čita takav jedan tekst nije slučajna. I ona je planirana. Priča je lepa, korisna, interesantna, zanimljiva, neko bi možda poželeo da je čita u nastavcima, ali takva priča ima svoju svrhu i namenu. Ona je namenjena da osvesti kupca, da mu ponudi rešenje njegovog problema, odgovori na upit koji je uneo u pretraživač, da mu pruži neophodne informacije, da diferencira brend i vrati sve one koji su na određeno vreme odustali od kupovine konkretnog brenda. 

Ovo za mnoge može zvučati kao ozbiljan zadatak. Ipak, moguće ga je ostvariti. Iskusan content writer zna kako da pretoči u zanimljivu priču i one najordinarnije i nimalo inspirativne proizvode ili usluge.

Ovde umeće naracije i pripovedanja mora doći u prvi plan. I nikako nije dobro zaboraviti za koje se kanale kreira originalan sadržaj. Na skoro svim internet medijima ili kanalima komunikacije potpuno je pogrešno pokušavati biti novi Dostojevski ili Andrić. 

Sadržaji jednog brenda mogu biti sastavni deo šire strategijske akcije koja podrazumeva upravljanje objavama na blogu ili objavama na različitim društvenim medijima i drugim kanalima internet komunikacije.  

Odgovarajte na pitanja kreiranjem informativno bogatih sadržaja sa visokim optimizacijskim vrednostima

Content writeri, kao što je već rečeno, jesu istraživači. Vrlo često se iskusni content writeri služe interesantnim kuriozitetima, zbog kojih čitaoci osećaju zadovoljstvo jer su saznali nešto novo i korisno kroz tekst. Čitalac je dobio korisnu informaciju, oseća se zadovoljno i ispunjeno jer vreme nije potrošio na čitanje gomile bespotrebno napisanih redova, a za to je zaslužan content writer i njegovo istraživanje pretočeno u tekst. 

Sadržaji koje kreira jedan content writer, pre svega, treba da budu jednostavni i razumljivi prosečnom internet korisniku. Stoga nije preporučljivo razmetati se stručnim i elokventnim terminima, jer ih sigurno većina neće razumeti. Tekst jednog content writera nije doktorska disertacija niti naučni rad.

Pogrešno bi bilo misliti da na internetu samo eksperti pišu tekstove iz određenih oblasti. Na primer, možda bi tekst iz oblasti molekularne biologije bio potpuno nerazumljiv prosečnom čitaocu da ga je sastavljao jedan biolog. Umesto toga, ako bi se pisanja teksta na temu molekularne biologije embriona morskog ježa latio jedan iskusan content writer, vrlo je verovatno da bismo čak i mi i vi to mogli bolje da razumemo. Svaki pisac internet sadržaja prilikom njegovog kreiranja ima praksu da detaljno istraži sve komplikovane i nepoznate termine i da ih izgovori jezikom koji prosečni čitaoci van nauke mogu da razumeju.

  • Content writer alias SEO content writer

Istraživanje određenih oblasti pre kreiranja sadržaja se podrazumeva. Međutim, prilikom pisanja sadržaja za internet trebalo bi se pridržavati optimizacijskih pravila kojima upravljaju SEO eksperti. Drugim rečima, iskusan content writer poznaje osnovna pravila optimizacije i teži da kroz svoje tekstove na njih i odgovori. Kreiran sadržaj na taj način postaje vidljiv pred većim brojem čitalaca.  

Male tajne interesantnih članaka content writera

Ukoliko imate talenat za pripovedanje ili sposobnost da komplikovane radnje, pojmove i pojave predstavite na jednostavan način, može se reći da posedujete neke od važnih predispozicija dobrog content writera. Ipak, ma koliko da ste možda talentovani, postoje neka pravila koja je potrebno savladati.

  • Obezbedite čitljivost (kratke rečenice, razdvojeni pasusi, upotreba nabrajanja)

Jedna od opštepoznatih činjenica je da internet korisnici najčešće skeniraju online sadržaje, te da u većini slučajeva tekstove ne čitaju u celosti. Usled toga, pojedini marketinški eksperti savetuju da rečenice ne bi trebalo da budu duže od 12 reči.

Duge rečenice su svakako out of fashion u eri digitalnih tehnologija. Zato se duge rečenice dele u dve fraze, a onda rečenične fraze u pasuse i, konačno, više pasusa u odeljke tekstova sa podnaslovima.  

Tekstovi ili online sadržaji sa manjim pasusima pregledniji su i lakši za čitanje. Drugim rečima, kratkim pasusima se pomaže čitaocu da lakše skenira sadržaj na web stranici zbog čega može da postane zainteresovan, pa čak i voljan da izvrši akciju kupovine.  

Jedno od pomagala za bolju čitljivost teksta mogu biti i buleti (nabrajanja). Buleti stvaraju vizuelnu dinamiku u tekstu, ali i pomažu lakšem pamćenju čitaoca.  

Rokovi kao beleške u kalendaru 

Iskusni content writeri pridržavaju se rokova. Ovo jeste stresni deo posla pisca sadržaja na internetu. Međutim, to nije slučajno. Rokovi su bitan element u strateškom upravljanju sadržaja koje objavljuje jedan brend. Drugim rečima, upravljanjem sadržaja kroz kalendar osigurava se da pisanje content writera bude strateški postavljeno na odgovarajući i pravovremen način.

  • Planiranje aktivnosti content writera kao slaganje puzzle

Pisanje sadržaja na internetu je samo jedan deo, mada ponekad jeste i glavni posao kojim se bavi content writer. Međutim, treba znati da kreiranje sadržaja za internet stranice web sajtova predstavlja jedan daleko kompleksniji posao. On ne samo da zahteva istraživanje već podrazumeva i ozbiljno strateško postavljanje ciljevaplaniranje onoga što se želi postići sadržajima. Bilo da govorimo o kreiranju blog postova ili objavama na Instagramu ili Facebooku, potrebno je znati da ništa od svih ovih aktivnosti nije izopšteno iz sveobuhvatnijeg strategijskog plana u kom sudeluje jedan content writer.

Do sada smo mogli da se uverimo da postoji gomila razloga zbog kojih je pogrešno poistovetiti SEO content writera sa sales copywriterom. Iako oba poziva imaju veze sa pisanjem i prodajom, oni to svakako nisu. Ako ste dobri sa rečima, znate kako sa rokovima, ako ste sugestivni, znate da prodajete, možda bi trebalo da se oprobate u novom zanimanju sales copywritera ili SEO content writera. Naravno, preduslovi koje smo naveli u prethodnoj rečenici nisu jedini uslovi koje treba da ispunite za ove poslove. Ako vas je ovaj tekst zaintrigirao, proverite na koji način najbrže možete stići do svog novog zanimanja SEO content writera.

  • 02.10.2020 15:28

Komentar