Volite da pišete? Evo kako da zaradite pisanjem putem popularne internet platforme

Pišete i to vam je hobi, zar ne? A da li ste ikada ranije razmišljali o tome da bi vaš hobi mogao spontano da postane i jedan isplativ posao? Zašto da ne zaradite pisanjem i uživate u odličnoj zaradi?

zaradite pisanjem tekstova

Ako nikada niste čuli, vreme je da se upoznate sa online platformom Kindle Direct Publishing (KDP), koja dozvoljava autorima da objavljuju i da potom promovišu svoje elektronske knjige pred čitalačkom publikom Amazona. Kindle Direct Publishing je platforma koju je osnovala kompanija Amazon u novembru 2007. godine, a namenjena je objavljivanju elektronskih knjiga uglavnom nepoznatih autora. Ove elektronske knjige mogu se čitati na uređajima kao što je Amazon Kindle ili pametnim telefonima, tabletima ili kompjuterima.

Dakle, ovo je idealna prilika da se oprobaju svi talentovani pisci jer će moći samostalno – ne čekajući da ih otkriju izdavači ili agenti – da objavljuju svoje e-knjige preko Amazona. 

Amazon Kindle je uneo malu revoluciju u način na koji ljudi tretiraju online knjige. Međutim, to nije jedina transformacija u kojoj je sudelovala ova platforma s obzirom na to da je ona uveliko doprinela tome da se plasiraju autori, odnosno da talentovani pisci bez agenata i izdavačke kuće dođu do novih čitalaca, i to na način na koji to ranije nije bilo moguće. Drugim rečima, dokle god bude bilo kvalitetnih tekstova, biće i zainteresovanih čitalaca. Više nema potrebe iščekivati trenutak kada će neki dobronamerni agent ili izdavač konačno posvetiti pažnju rukopisu koji leži u fioci već izvesno vreme. Ako smo vas zainteresovali, onda proverite kako funkcioniše jedna od najvećih online platformi za objavljivanje online knjiga. 

Objavljivanje online knjiga kao poslovni model na internetu

Kindle Direct Publishing (KDP) podrazumeva poslovni model koji dozvoljava „objavljivaču” da postavi svoje kreirane knjige na platformu Amazon Kindle. Online knjige mogu pisati autori, ali one mogu biti i delo drugih autora. Pod drugim autorima misli se na takozvane „duh autore”, koji svoje autorstvo na rukopise prodaju „drugom autoru” ili, preciznije, izdavaču. Jedan od načina pisanja knjiga može biti i korišćenje interneta za prikupljanje i integrisanje relevantnog sadržaja sa više adresa u elektronsku knjigu. Na ovaj način bilo koja tema bilo koje niše može biti pokrivena. U jednoj elektronskoj knjizi ili u jednom u nizu tomova tema može podrazumevati turistički vodič, popularno uputstvo „kako da…”, misterije, beletristiku, naučnu fantastiku, tutorijale posvećene tehnološkoj obuci i dr. 

Ukoliko želite da razvijate ovaj poslovni model, jedna od njegovih odlika je da vam nije potreban sajt da biste započeli svoj biznis kreiranja i plasiranja knjiga. Naime, Amazon omogućava da kroz „Author Page” vrlo jednostavno kreirate svoju biografsku stranu koja je neka vrsta CV-ja. Nakon završenog teksta knjige, ona se vrlo jednostavno može postaviti na KDP platformu. Prilikom kreiranja online knjige, trebalo bi da pažnju posvetite i njenom sižeu, ali i slici koja će se naći na naslovnoj stranici. Drugim rečima, rukopis vaše online knjige može se prodati, i to bez prethodnog angažmana izdavača, objavljivanja i postavljanja u prodajne izloge knjižara. 

Pisanje i objavljivanje online knjiga koje će se prodavati u Kindle Storeu mogu biti jedan vrlo ozbiljan poslovni model, koji vremenom može postati i vrlo isplativ. Ako ste u dosad napisanom prepoznali svoju priliku za poslovanje, u nastavku pružamo još neke informacije koje mogu biti korisne vašem budućem poslovanju. 

kindle čitanje knjiga

Troškovi online objavljivanja elektronskih knjiga

Ukoliko ste pisac i već imate svoj prvi naslov, osim internet konekcije, drugi veći troškovi ne postoje. Sa druge strane, ukoliko birate da ne budete pisac, već „zastupnik” ili izdavač za druge, u tom slučaju biće vam potreban izvestan budžet od nekoliko stotina dolara za svaku napisanu e-knjigu i za profesionalno priređivanje knjige za online objavu. Ovde je važno postaviti jednu bitnu napomenu. Naime, značajno je da skrenemo pažnju da je svaki uspešan samostalni izdavač svojih online naslova karijeru započeo pisanjem i objavljivanjem svojih knjiga, te tek nešto kasnije uposlio druge da pišu umesto njega.

Nova, popularna, te vrlo čitana generacija pisaca oprobala se i postala vesnik novog načina pisanja i popularisanja svojih naslova. Jedan od njih je Hju Haui (Hugh C. Howey). Ovog američkog pisca posebno su proslavili romani naučne fantastike. Haui je 2011. godine napisao serije kraćih priča pod nazivom „Wool”, koje su u početku bile objavljene u manjem tiražu, da bi se potom odlučio da ih objavi u okviru online platforme KDP. Ubrzo je usledila velika popularnost njegovih kratkih naučnofantastičnih priča, a onda i prvi ugovori sa kompanijama u filmskoj industriji poput kompanije 20th Century Fox. 

Interesovanje je pokazala i kompanija Lionsgate, ali i oni u izdavačkoj industriji, kakva je Random House Century UK, koja je za britansko tržište objavila obe serije naučnofantastičnih priča „Wool” i „Sand”. Haui je postao prepoznat kao jedan od vesnika nove paradigme objavljivanja. U jednom trenutku prodavao je preko 20.000 primeraka u toku jednog meseca. Drugi autor, Amanda Hoking (Amanda Hocking), prodala je više od milion knjiga preko Amazonove platforme. 

Otvaranje autorskog naloga na platformi Kindle Direct Publishing besplatno je. Poželjno je da autor online knjige ili knjiga postavi svoju biografsku stranu na Amazon, jer mu ujedno može pomoći da bliže upozna kupce knjiga sa relevantnim informacijama u vezi sa autorovom karijerom. Koliko biografska strana autora može biti dobar marketinški alat, toliku promotivno-prodajnu vrednost imaju i korice online knjige. 

Naslovne strane koje skreću pažnju

Iskusni pisci znaju kolika je moć koja prodaje naslovne strane i zato joj veliku pažnju posvećuju. Stoga, oni iskusni u ovom poslu kreiranje naslovnica ostavljaju profesionalcima. Kada ste se pobrinuli da su korice apsolutni mamac za potencijalne čitaoce, naredni korak je detaljan opis knjige, koji će navesti čitaoca da plati za naslov knjige. Takođe, platforma ne plaća svoje prodate naslove svakog meseca. Neophodno je da prođe 90 dana kako bi se novac našao na računu pisca. 

Na osnovu navedenog, možemo reći da inicijalnih troškova nema, ali svakako mora da bude znanja koje će dovesti do uspešnog poslovanja. Stoga, pasusi koji slede biće posvećeni nekim osnovnim odlikama online pisanja, ali i vrlo bitnom segmentu – online promociji ili marketingu samostalne izdavačke delatnosti, a onda i uspešnim dostignućima online pisaca. Stoga, u narednim redovima nije nam namera da vam objasnimo kako se dobro piše, budući da smo sigurni da vi to i sami znate, već ovim blog postom želimo da pružimo podršku i da se potrudimo da olakšamo kreiranje vašeg novog modela zarade.

volite da pišete tekstove priče slogane

Pisanje knjiga za digitalne platforme

U načelu, možemo reći da se objavljivanje preko platforme Amazon Kindle temelji na dva glavna pristupa. Reč je o pisanju knjiga u kojima su, s jedne strane, obrađene teme iz sveta fikcije ili, sa druge, ispisane korisne tematike u vrlo jasno definisanoj niši. Drugim rečima, ovaj pristup može zavisiti od toga da li ste pisac više naklonjen fikcijskim pričama ili više preferirate da radite na nefikcijskom štivu.

Žanrovski gledano, može se reći da se na platformi mogu naći naslovi za svačiji ukus, od vojnih fikcijskih, naučnih fantastika, romantičnih romana (ljubića), pa sve do ozbiljnih trilera teorija zavere. Donekle je očekivano da će najtraženija niša na Amazonu biti u vezi sa žanrom ljubavnih romana, u okviru čega jedan uspešan pisac može ostvariti mesečnu zaradu i do 100.000 dolara. Pored toga, treba imati na umu da postoje i oni autori koji uspevaju da zarade i po nekoliko miliona dolara svake godine, uz potpisane ugovore sa izdavačkim kućama ili sa filmskom industrijom koja želi da ekranizuje baš njihovu knjigu. Naravno, ljubavni romani nisu jedini izbor čitalaca i predmet prodaje na platformi. 

Fikcijski pisci ili romanopisci imaju prilično težak izazov pred sobom. On podrazumeva dve opcije, od kojih je prva pisanje kreacije koja bi trebalo da bude bestseler. Druga opcija ovih pisaca je konstantno objavljivanje novih online knjiga kako bi održali nivo prihoda. Tržište postoji za oba izbora. Međutim, treba imati na umu da se tržište vrlo brzo zasiti, te je neophodno konstantno objavljivati nove naslove kako bi se ostvario neki stalniji prihod. 

Pisci beletristike mogu ostvariti dobar prihod, ali do tada je potrebno imati makar tri napisana romana, koji pri tome dobro targetuju ciljno tržište. Jedan od pametnih poteza mogu biti serije tzv. spin-off romana ili romani u kojima se kroz više knjiga javljaju isti likovi u različitim situacijama. Poznavanje i prepoznavanje tržišta za e-knjige od suštinske je važnosti za uspeh autora elektronskih knjiga. Istraživanje tržišta je vrlo bitno i čak neophodno ukoliko se želi ostvariti profit od samoobjavljivanja. 

Online knjige ne moraju biti duge. Na početku karijere online pisca e-knjige mogu biti znatno kraće i posvećene vrlo specifičnoj tematici. Naravno, i cena ovakvih knjiga biće znatno niža. Ova opcija je vrlo korisna za sve one pisce koji ponekad pate od kreativnih „blokada”, te ne mogu svaki put da ostvare duži tekst očekivan za tradicionalnu knjigu.

Jedan od bitnih strategijskih momenata pre pisanja e-knjiga je istraživanje. Potrebno je da pažljivo i detaljno proverite koje su to teme ili žanrovi koji privlače pažnju online kupcima na platformi Kindle Direct Publishing. Vrlo je moguće da ćete uočiti žanr ili tematiku koja je donekle slična najprodavanijim online knjigama, ali ipak potrebno je stvoriti i lični pečat koji će biti dopadljiv čitaocima i zbog kojih će oni želeti da čitaju i druge vaše objavljene elektronske knjige. 

Ukoliko se vodite mišlju da će vaš prvi naslov biti neverovatan bestseler, savetujemo vas da da odmah raskrstite sa svojim iluzijama. Naravno, to se može desiti, ali su šanse za to vrlo male. Govori se da online pisci počinju da ostvaruju zaradu tek nakon treće objavljene knjige. Usled toga, jedan od naših saveta je da razmišljate na duge staze. Plasirajte svoj prvi naslov, ali postavite realne ciljeve. Potom objavite novi naslov i potrudite se da odgovorite na „zahteve” ili potrebe čitalaca na osnovu upoređenih rezultata. Tada će biti jasnije u kom pravcu treba ići, zar ne? Nikako ne treba zaboraviti da se piše za online čitaoce, a da je cilj svakog pisca sasvim jasan – da postane jedan od prodavanijih autora na internetu.

Možete odlično da zaradite pisanjem, ali treba da znate kako. Naime, visina ostvarene dobiti od pisanja knjiga zavisi od cene koja se formira za objavljenu elektronsku knjigu. Pored toga, ovde treba skrenuti pažnju i na izabrana autorska vlasništva nad knjigom. Preciznije rečeno, KDP pruža mogućnost da se bira između 35% i 70% autorskog prava na knjigu. Međutim, ovde postoji jedno pravilo. Ukoliko elektronska knjiga ima cenu višu od 9,99 dolara, tada ne postoji opcija izbora 70% autorskih prava. U slučaju da se odlučite da je cena vaše online knjige između 99 centi i 200 dolara, uvek možete birati opciju da imate 35% autorskog vlasništva ili procenta zarade od prodaje knjige na Amazonu.

Da li ste spremni da zaradite pisanjem?

Ma koliko sve ovo možda dobro izgledalo i prilično obećavalo, trebalo bi uzeti u obzir i neke od mana koje postoje u ovom internet poslovnom modelu. Pre svega, ovde treba prepoznati da platforma nije vaše vlasništvo, te da ste u vrlo nezavidnoj situaciji u slučaju nepredviđenih okolnosti na koje ne možete da utičete. Pored toga, cilj ovog blog posta je da vas inspiriše, ali nikako ne bi trebalo da on bude tumačen kao „garant uspeha”. Imajte na umu da čak i odlično napisana knjiga ne mora nužno značiti i uspeh. Ovaj vrlo kreativan posao, koliko god on inspirativan bio, podrazumeva ozbiljan rad, red i disciplinu ako se želi postići neka ozbiljnija zarada.

I, za kraj, pitanje za sve vas – da li je bolje rukopis trampiti u zamenu za nešto autorskih prava ili ga ostaviti u memoriji kompjutera ili fiokama izdavača? 

  • 25.05.2020 14:47

Komentar