SVE ŠTO TI JE POTREBNO ZA ODLIČNO PLAĆEN POSAO!

Šta je CV

Ako prvi put krećete u potragu za poslom, samo po sebi nameće se pitanje: Šta je CV? CV (od latinskog Curriculum Vitae), odnosno radna biografija, jeste neizostavni deo pri apliciranju za bilo koju vrstu posla i ima svrhu da predstavi vaše iskustvo i stručne kvalifikacije potencijalnom poslodavcu.

CV ima jasnu i konkretnu namenu, te da bi on bio kvalitetno napisan, morate se voditi određenim pravilima.

Značenje pojma CV

Kada počnete da razmišljate o pisanju CV-ja, trebalo bi da se vratite korak unazad i date sebi odgovor na pitanje koliko je važan i šta znači vašem budućem poslodavcu.

Jednostavan odgovor je da je CV vaša radna (ili poslovna) biografija. To je lista svega što vas čini pravim kandidatom za poziciju koju želite da dobijete. Zbog toga je važno da se potrudite da vaš CV bude dobro napisan i sadržajan. On predstavlja priliku da sebe predstavite u punom sjaju i da se istaknete u odnosu na konkurenciju. Dakle, posvetite deo vremena pisanju CV-ja, jer on često jeste ona tanka linija koja odvaja uspeh od neuspeha.

Kako napisati CV za posao?

Svako ko ima iole radnog iskustva može napisati CV, ali da biste napisali dobar CV, potrebno je malo više od toga.

Za pisanje CV-ja je potrebno izdvojiti vreme i ozbiljno mu pristupiti. To je prvi značajan korak koji će vas približiti željenoj poziciji.

sta je CVPogrešićete ako pomislite da se CV šalje pro forma i da ga potencijalni poslodavac neće čitati. Dokumenti koje šaljete kada aplicirate za neki posao jesu tu da vas predstave i preporuče za ciljanu poziciju. Od njih zavisi da li ćete dobiti poziv na razgovor i priliku da predstavite sebe detaljnije.

Imate samo jednu šansu da ostavite dobar prvi utisak, a kada je u pitanju posao, to će i te kako zavisiti od vašeg CV-ja. Kao što znate, prvi utisak se formira na osnovu izgleda, pa bi bilo dobro da se potrudite da kroz CV predstavite sebe u najboljem svetlu.

Gotovo svi poslodavci u prvom krugu selekcije procenjuju kandidate na osnovu pristiglih poslovnih biografija. Tu leži vaša šansa da skrenete njihovu pažnju na sebe i navedete ih da možda baš vas zaposle. Ipak, da bi u vama prepoznali potencijalnog zaposlenog, same vaše kvalifikacije neće biti dovoljne. Potrebno je da pronađete način da sebe prikažete sebe u najboljem svetlu osobi koja vas ne poznaje.

Dakle, prilikom pisanja CV-ja treba da pazite na svaki detalj. U tekstu koji sledi navešćemo nekoliko saveta koji vam mogu pomoći da napišete kvalitetan CV koji će vas približiti željenom poslu: 

 • Pri sastavljanju radne biografije, proverite formatiranje. Prema nedavnim istraživanjima, poslodavci provedu od 20 do 30 sekundi čitajući biografiju kandidata. Dakle, od izuzetne važnosti je da ona bude pregledna, te da poslodavac lako dođe do informacije koja ga zanima.
 • Određeni glagoli, poput „analizirao”, „kreirao”, „vodio” i slično, ističu vaše prednosti i predstavljaju vas kao zaposlenog koji može i želi da preuzme inicijativu. Zato se ne libite da ih iskoristite.
 • Generički izrazi, kao „vredan radnik” ili „timski igrač”, nisu baš poželjni. Oni poslodavcu ne daju konkretne informacije o vašim sposobnostima, pa je bolje da ih izostavite.
 • Nemojte davati lažne informacije. Podaci koje ostavljate treba da vas prikažu na najbolji mogući način, ali moraju biti istiniti. To je nešto što se lako i brzo može proviriti i laž vas može koštati šanse za posao.
 • Radno iskustvo treba da navodite po obrnutom hronološkom redu da bi poslodavac mogao prvo da pogleda vaše najskorije uspehe i pozicije.
 • Kada birate fotografiju koju ćete priložiti, gledajte da ona bude poslovna i ozbiljna. Zato je možda najbolje da unajmite profesionalnog fotografa. Takođe, vaša imejl-adresa treba da ukazuje na profesionalnost. Ukoliko je potrebno, napravite novi nalog koji zvuči ozbiljno.
 • CV ne treba da bude prenatrpan. Trudite se da pišete kratke rečenice sa jasno izloženim informacijama. Potrudite se da izložite sve što može zanimati vašeg poslodavca. Ukoliko ima potrebe za nabrajanjem, možete koristiti i liste.
 • U radnoj biografiji navodite samo one lične osobine koje smatrate relevantnim za poziciju za koju aplicirate. Ne gubite vreme na ono što je nevažno.
 • Standardni CV ima jednu ili dve strane i ne bi trebalo da se rasplinjujete na više od toga. Naravno, ukoliko su u pitanju profesije poput profesora, lekara i slično, CV može biti duži.
 • Ukoliko CV dostavljate u štampanom obliku, ne dozvolite da bude izgužvana ili ispresavijana.

I na kraju – vaš CV ne sme sadržati slovne, pravopisne ili gramatičke greške. Zato, kada ga ispišete, detaljno ga pregledajte da biste bili sigurni da je napisan kako treba.

Delovi koje CV treba da sadrži

U zavisnosti od iskustva, obrazovanja i tipa posla za koji se konkuriše, svaki CV će biti različit. Ipak, sve dobro napisane radne biografije imaju zajedničke elemente.

Evo šta bi sve trebalo da sadrži CV jednog profesionalca:

 • Istaknuti deo 

Ovo je prvi deo vaše biografije i u njemu bi trebalo da navedete dosadašnje uspehe, veštine i kvalitete. Jednostavnije rečeno, ovaj deo je vaš prvi kontakt sa poslodavcem. Njegova svrha je da zainteresujete potencijalnog poslodavca da razmotri vašu prijavu i da se istaknete u odnosu na ostale kandidate.

Istaknuti deo bi trebalo da bude jezgrovit, konkretno sastavljen za poziciju za koju aplicirate i da sadrži najviše 100 reči.

 • Radno iskustvo

Savremeno poslovanje posebno vrednuje radno iskustvo – u nekim situacijama i više nego samo obrazovanje. Zato, jasno istaknite pozicije na kojima ste do sada radili, koja su bila vaša zaduženja, i u kom periodu. Potrudite se da nađete prostora da pomenete i zaduženja relevantna za posao za koji sada aplicirate.

Kao što smo pomenuli u odeljku „Pisanje CV-ja”, prethodne pozicije navodite obrnutim hronološkim redom.

Ukoliko nemate dovoljno radnog iskustva, ili ga nemate uopšte, ovaj deo biografije nemojte isticati. Ali, ako ste volontirali ili bili deo studentskih i drugih organizacija, poželjno je da to pomenete. Takođe, ako poslodavac zahteva da se pomene dosadašnje iskustvo, ovaj deo možete staviti pred kraj CV-ja.

 • Formalno obrazovanje

Ovde treba da navedete obrazovanje, obrazovne ustanove i datume školovanja. Takođe, i ove podatke treba izložiti obrnutim hronološkim redom – prvo navedite poslednju stečenu diplomu. 

Ovde možete istaći sva učešća na takmičenjima, nagrade, stipendije i ostale segmente koji će vas izdvojiti u odnosu na konkurenciju.

 • Poznavanje stranih jezika

Ukoliko pozicija za koju aplicirate podrazumeva poznavanje stranih jezika, ova sekcija će vam biti vrlo važna. Ukoliko je vaše poznavanje jezika na visokom nivou, obavezno istaknite to, bez obzira na tip posla za koji aplicirate.

Ako pak vaše znanje nije na zavidnom nivou, pomenite ga samo usput u sekciji o formalnom obrazovanju.

 • Personalne veštine i neformalno obrazovanje

Moderno poslovanje se menja neslućenom brzinom. Iz godine u godinu javlja se potreba za novim personalnim i poslovnim veštinama i poslodavci posebno cene zaposlene koji drže korak sa promenama u svetu poslovanja.

Iako ova trka nekima deluje naporno, mogućnosti za sticanje novih veština i neformalno obrazovanje su dostupniji nego ikad pre. Zato, nemojte izostaviti da u svojoj radnoj biografiji navedete sve seminare, kurseve koje ste pohađali i sertifikate koje ste stekli. Takođe, potrudite se da barem jednom godišnje na ovaj način obogatite svoje iskustvo.

Poznavanje rada na računaru, rad u MS Office-u i slično danas su u poslovnom svetu imperativ, a ako imate još neka kompjuterska znanja pored njih, obavezno ih istaknite. Ako se za poziciju za koju aplicirate očekuje da poznajete i programske jezike, posebno istaknite ovaj deo.

 • Interesovanja

U ovoj sekciji bi trebalo da navedete samo ona interesovanja koja su relevantna za posao koji želite da dobijete. Vaša ljubav prema šetnjama po prirodi, plivanju i slično verovatno neće biti od važnosti potencijalnom poslodavcu. Ali, ako recimo konkurišete za poziciju novinara, blog sa vašim tekstovima bi i te kako mogao biti zanimljiv osobi koja vrši selekciju kandidata.

 • Lične osobine

Trudite se da lične osobine izložite što konkretnije i izbegavajte generičke fraze. Birajte one osobine koje su merodavne za poziciju na koju se prijavljujete. Ako se za nju očekuje komunikativnost ili da budete deo velikog tima, istaknite osobine koje su povezane sa komunikativnim sposobnostima i radom na projektima. S druge strane, ako aplicirate za poziciju sa upravljačkim zaduženjima, treba da istaknete svoje liderske sposobnosti. Svakako, recite istinu – tako će stavke i u ovom delu CV-ja biti konkretno izložene.

 • Preporuke 

Na kraju radne biografije trebalo bi da istaknete preporuke profesora, prethodnih poslodavaca ili relevantnih ljudi.

U najčešćem slučaju potencijalni poslodavac neće kontaktirati sa osobama koje ste naveli kao referentne, ali dobro je da se u sklopu vaše biografije nađe i ova sekcija. Preporuke je važno imati, čak i ako znate da ih niko neće čitati, jer su one potvrde vašeg kvaliteta. Svakako, ne brinite ako ih još uvek nemate.

 • Kontakt podaci

Ovde treba da navedete standardne podatke poput imena i prezimena, adrese, broja telefona i imejl-adrese. Njih možete i izdvojiti vizuelno od ostatka vaše poslovne biografije.

CV je više od prijave za posao

CV je važno sredstvo pomoću koga prodajete svoje usluge i veštine potencijalnom poslodavcu. Ovo je dokument koji će vam obezbediti razgovor za posao sa poslodavcem i šansu da i uživo predstavite sebe.

Drugim rečima, CV je vaša propusnica u svet čiji deo težite da budete. On je ujedno i neka vrsta vaše reklame. Zahvaljujući njemu, možete ostvariti svoje težnje da postanete deo tima koji se bavi e-commercom, social media menadžer ili bilo šta drugo što savremeno doba nudi. Svakako, on vam ne garantuje da ćete željenu poziciju zadržati, ali povećava šansu da se na njoj nađete. Zato, izdvojte vremena da ga uskladite sa zahtevima koji se pred vas stavljaju i pružite šansu sebi da dobijete posao koji će vas učiniti srećnim.

Saznajte šta je CV i kako da sastavite idealan CV

4 stepenika do uspešne karijere u internet poslovanju! Spremili smo dokument koji otkriva koja su to četiri stepenika koja vode ka profitabilnoj karijeri u online poslovanju. Preuzmite izveštaj ovde.

Da li ima mesta? Upisni rok 2024/25. je u toku.

Da saznate sve o upisu, kliknite ovde.

Prijavite se