Neka ceo svet bude tvoja kancelarija!

Koja je namena CV-ja

namena CV-jaKada aplicirate za posao, važno je da vaš CV, odnosno radna biografija, bude usklađen sa pozicijom koju želite da dobijete. Neophodno je da uzmete u obzir šta se od vas očekuje, šta imate da ponudite kao potencijalni kandidat i kome se obraćate. Ta pitanja predstavljaju okosnicu svakog kvalitetnog CV-ja. Zato je poželjno da ih postavite sebi još pre nego što počnete da pišete, ali i u toku samog pisanja CV-ja i pošto ga napišete. Koliko god vaš CV bio uspešno napisan, kada konkurišete za određeni posao, nemojte zaboraviti da je u pitanju CV samo za taj posao. Prilikom apliciranja za neku drugu poziciju vaša prijava bi trebalo da bude u skladu sa njom. Iz tog razloga treba da nepišete novi CV, odnosno da „prekrojite” stari. Zapamtite – čak i kada je u pitanju ista vrsta posla, poslodavac je drugačiji!

Na šta treba obratiti pažnju kada šaljete CV

Pored navedenog, korišćenje istog CV-ja više puta sprečava činjenica da je u pitanju dokument koji zastareva. Vaše iskustvo i znanje neprestano rastu, a samim tim i vaša radna biografija, te je neophodno da je redovno dopunjavate i prepravljate. Zato, pre nego što pošaljete CV, uverite se da se u njemu nalaze najnovije informacije o vama.

Pravilo koga se morate pridržavati pri pisanju CV-ja jeste da podaci koje ostavljate moraju biti istiniti. Poslodavac vrlo brzo i lako može da proveri da li su informacije o vama tačne, a lažiranjem podataka stvarate lošu sliku o sebi i gubite šansu da ostvarite svoj poslovni cilj. Čak i ako uspete da dobijete posao na ovaj način, male su šanse da ćete ga zadržati. Ozbiljno pristupite izradi CV-ja. Cenite vreme koje ulažete, ali i ono koje potencijalni poslodavac ulaže u vas. Svakako, pravilo o istinitosti informacija ostavlja prostora za „ulepšavanje”. Ako aplicirate za posao PR menadžera, jasan vam je značaj dobre “reklame”. Naravno, u pitanju je način na koji ćete predstaviti i istaći svoje dobre osobine i, sa druge strane, ublažiti mane. Zbog toga, pisanje CV-ja jeste umeće i neophodno je da znate kako da iskoristite dozvoljena sredstva da biste se prikazali u punom sjaju.

Postoje i poslovi za koje nije potrebno priložiti CV, jer se prijava vrši popunjavanjem formulara koji se uglavnom sastoji od pitanja na koja su odgovori preformulisani delovi vaše radne biografije. Naravno, i tu morate biti obazrivi. U polja za odgovore ne smete kopirati deo CV-ja za koji vam se učini da se uklapa. Formular je napravljen u skladu sa potrebama firme s ciljem jednostavnijeg procesa selekcije kandidata. Poštujte formu pitanja i na svako posebno napišite odgovor. Ako postoji još nešto što želite da napišete o sebi, to možete dodati u deo formulara predviđen za to. Naravno, u nekim formularima taj deo ne postoji, što znači da je u njima već navedeno sve što je potrebno poslodavcu pri proceni kandidata. Dodavanjem podataka o sebi van konteksta svakako nećete dobiti bonus poene.

Sada, kada imate u vidu koja je namena CV-ja, predstavljamo vam još nekoliko članaka koji se bave i ovom temom, ali i onim sličnim, i koji će vam svakako koristiti kada se budete pripremali za intervju za posao.

Saznajte šta je CV i kako da sastavite idealan CV

4 stepenika do uspešne karijere u internet poslovanju! Spremili smo dokument koji otkriva koja su to četiri stepenika koja vode ka profitabilnoj karijeri u online poslovanju. Preuzmite izveštaj ovde.

Da li ima mesta? Upisni rok 2024/25. je otvoren.

Da saznate sve o upisu, kliknite ovde.

Prijavite se