Neka ceo svet bude tvoja kancelarija!

Kako se obući za intervju za posao?

Onog trenutka kada potencijalnog poslodavca zainteresuje vaš CV, poziv za razgovor je logičan sled dešavanja. Poslodavac je spreman da vas bolje upozna i stekne prvi utisak o vama. Sledeći korak je razgovor, a kako biste u ovom krugu ostavili dobar utisak i izdvojili se, važno je da znate kako se obući za intervju za posao.

Ali pre svega toga moramo da rešimo sve nedoumice koje imamo kad je u pitanju iskustvo i da na sva pitanja koje vam postave date smislen odgovor. Bez obzira na to da li idete na razgovor za stalni ili dodatni posao, prvi utisak je jednako važan.

Naime, na celokupnu sliku o vama utiču gestikulacija koju odajete, držanje tela, kako ste se obukli za taj intervju. Poslodavac na svaki mogući način pokušava da u što kraćem roku sazna što više o vama, pa je sam vizuelni momenat veoma bitan.

Pored pripreme za razgovor, važno je posvetiti vreme i odabiru garderobe, jer sve što kažete, kao i to kako izgledate, odaje utisak o vama kao ličnosti i kao potencijalnom zaposlenom.

Kako se obući za intervju za posao i ostaviti pozitivan utisak?

Doneti odluku o tome šta je najprikladnije obući za razgovor za posao nije uvek jednostavno. Mnogo toga treba uzeti u obzir. Ako je razgovor za posao u manjoj firmi, stil oblačenja biće ležerniji, dok u velikim kompanijama stil oblačenja može biti dosta profesionalniji. 

Na ponašanje prilikom intervjua za posao dosta utiče naš fizički izgled i ono što smo obukli. Kada izgledate profesionalno, tako se i osećate, a samim tim takvu energiju prenosite na ljude oko sebe. 

Drugim rečima, da biste znali šta da obučete za razgovor za posao, prvo istražite dres-kod koji je postavljen u toj firmi. Imate samo jednu šansu za prvi utisak i pametno je iskoristite.

Kako se obući za intervju za posao ukoliko idete u firmu u kojoj vlada formalniji i zahtevniji dres-kod?

Kako se obući za razgovor za posaoOdlična stvar je što poslovni dres-kod ima nekoliko pravila i, ako se njih pridržavate, manje su šanse da pogrešite. Muška moda je mnogo jednostavnija i dosta je lakše ispoštovati dres-kod. 

Ukoliko ste muškarac, savetuje se da obučete pantalone, košulju i sako. U zavisnosti od godišnjeg doba, i džemper. Upotpunite izgled klasičnom kravatom, jednostavnog dezena. Preporučljivo je da birate boje koje se lako uklapaju: braon, siva ili teget su uvek odličan izbor. U zavisnosti od toga šta ste obukli, izaberite braon, sive ili crne cipele. Ne treba da naglašavamo da garderoba mora biti ispeglana i čista i posebno povedite računa o tome da su cipele izglancane.

Vrlo je važno naći garderobu koja vam dobro stoji, da je odgovarajućeg kroja koji odgovara vašoj konstituciji. Ako se desi da nemate odelo, nemojte pozajmljivati od nekog ko nije iste konstitucije kao vi. Može se desiti da vam odelo ne odgovara, da vam je veliko pa ne samo da nećete ostaviti dobar utisak nego ćete izgledati neprofesionalno. Umesto toga pokušajte da se obučete što je bolje moguće koristeći ono što već imate. 

Kada je o oblačenju za posao reč, dame imaju nešto veći izbor. Mada je potrebno naglasiti da i tu postoje opšta pravila kojih se treba pridržavati. Najsigurniji izbor su poslovne pantalone i bluza ili poslovna suknja i bluza. Možete svoj izgled upotpuniti maramom ili ešarpom. 

Kada je obuća u pitanju, treba izbegavati cipele sa visokom štiklom ili platforme. Najbolje je da se odlučite za cipele sa manjom štiklom, neutralnih boja. Najsigurnije je da se i dame i muškarci pridržavaju diskretnih i neutralnih boja. Jarke boje odvlače pažnju, a na razgovoru za posao je bitno da je fokus na vama i da ostavite što bolji utisak.

Kako se obući za razgovor u manje zahtevnoj kompaniji?

I u firmi gde su svi neformalno oblače, važno je da znate kako se obući za intervju za posao. U tom slučaju, najsigurnije je da se odlučite za biznis kežual varijantu. Ovaj dres-kod je manje formalan od odela i kravate, ali i dalje odajete utisak ozbiljnosti i profesionalnosti.

Savetuje se da muškarci za razgovor izaberu košulju bez kravate i oker/bež pantalone. Što se tiče obuće, može se birati između cipela ili patika koje izgledaju kao cipele. 

Dame se mogu odlučiti za košulje, kardigane, razne džempere, suknje ili pantalone. Ako ste u dilemi šta da obučete, jedno je sigurno.

  • Potrudite se da se obučete što je bolje i profesionalnije moguće. I izgledajte za nijansu formalnije od prosečnog zaposlenog u kompaniji. 

Ovako ćete ostaviti utisak osobe koja je upoznata sa politikom kompanije i pravilima koja vladaju. Dobar utisak možete ostaviti ako ste previše dobro obučeni, ali ako je vaš stil oblačenja neprimeren intervjuu za posao, loš utisak vam je zagarantovan.

Kakav aksesoar nositi?

Detalji i nakit za koji se odlučimo tog dana mogu mnogo toga reći o nama. Muškarci, a pogotovo dame, veliku pažnju poklanjaju ovom aspektu. Naime, kada je aksesoar u pitanju, postoji jedno zlatno pravilo:

  •  Manje je više. 

Držite se onih diskretnih i proverenih. Izbegavajte previše nakita, pogotovo onog ekstravagantnog.Trebalo bi da dame izbegavaju upadljivo nalakirane i ukrašene nokte, velike minđuše, previše narukvica, glomazno prstenje, dok bi muškarci trebalo samo da nose burmu ako su oženjeni i sat. 

Izbegavajte šešire i kačkete, patike, otvorene papuče ili sandale. Želite da ostavite utisak profesionalne osobe, a to nikako nećete uspeti ako ste se spremili kao da ste pošli na izlet ili plažu. 

Parfem i kolonjska voda treba da budu diskretni. Bez jakih mirisa i preterivanja. Nikada ne znate kakva je osoba sa druge strane stola, da li joj možda smetaju jaki parfemi. Akcenat tada neće biti na vama, a to svakako nije ono što želite da postignete.

Frizura treba da bude profesionalno  uredna. Ako imate tetovaže na vidljivim mestima, potrudite se da ih sakrijete. Takođe, ako imate pirsinge na vidljivim mestima, izvadite ih.

Dame moraju da povedu računa o tome koliko će jaku šminku naneti na lice. Sve što je jako i napadno nije dobro i odaje loš utisak. 

Muškarci ne bi smeli da neobrijane brade idu na intervju za posao. Brada i brkovi koji su uredno podšišani su prihvatljivi, a sve suprotno od toga odaće loš utisak. 

Ukoliko nosite kaiš, on mora biti sa diskretnom kopčom i slagati se sa bojom cipela ili torbe.

Pošto smo se dotakli teme šta obući za posao, važno je da uzmete u obzir sve ovo o čemu smo pisali. I važno je pripremiti se na vreme, da ne razmišljate previše o tome šta je najbolje da se obuče. 

Kako se ponašati na razgovoru za posao? 

Primarni cilj svakog intervjua za posao je da vas poslodavac bolje upozna i oceni da li ste dobri za kompaniju. Za vaše kvalifikacije i stručne sposobnosti uglavnom je dovoljna samo vaša radna biografija. Međutim, za kompletan utisak o vama neophodno je da se obavi razgovor za posao. Tu se mogu naslutiti vaše vrline i mane, sposobnosti.

Od ključne važnosti je da se na razgovoru za posao ponašate samouvereno, ali ne i arogantno. Prirodno i sa poštovanjem. 

Nikako se ne sme kasniti na razgovor za posao, štaviše, poželjno je doći ranije. Kulturno i sa osmehom pozdravite sve zaposlene koje sretnete u kompaniji i isključite mobilni telefon.

Pored ovih pravila koja se podrazumevaju, postoji još nekoliko proverenih načina kako da ostavite dobar utisak na intervjuu. 

  1. Uvek imajte osmeh. Diskretan osmeh će o vama ostaviti utisak pozitivne osobe. Samo povedite računa da se ne osmehujete neprestano, jer možete odati utisak da niste dovoljno ozbiljni. 
  2. Neka vaši pokreti budu usklađeni sa pokretima osobe koja sa vama obavlja razgovor. Tako odajete utisak da pratite šta sagovornik priča i učestvujete u razgovoru. Samo pazite da ne preterate, da vaš sagovornik ne pomisli da ga oponašate. To ga može uvrediti, a i možete, najblaže rečeno, odati utisak osobe sa čudnim ponašanjem. 
  3. Održavajte kontakt očima, to je najbolji pokazatelj da ste samouvereni i zainteresovani za posao. Međutim, ako ste neko ko sa tima ima problema, pre razgovora za posao vežbajte. Samo budite pažljivi, ako vam kontakt očima postane mehanički, može lako da izgleda kao da zurite u sagovornika, što svakako neće biti prijatno. Ako morate da skrenete pogled nakratko, neka to bude prema papirima na stolu ili prema vašoj biografiji. Nikako nemojte da pogledate kroz prozor ili na sat, jer ćete odati utisak osobe koja žuri ili nije dovoljno zainteresovana za posao. 
  4. Pravilno držanje je jedna od stavki o kojoj moramo da povedemo računa. Potrudite se da vam leđa budu prava. Pravilnim držanjem odajete utisak osobe koja kontroliše svoje pokrete.
  5. Dok odgovarate na pitanja, gestikulirajte rukama. Na taj način odajete utisak osobe koja je samouverena i sigurna u to što priča. Samo pazite da ne preterate, jer to nikako nije prijatan prizor. 

Šta je najbolje reći o sebi na razgovoru za posao?

Pored opštih pitanja u vezi sa poslom za koji ste se prijavili, potencijalni poslodavac uglavnom postavlja i neka opšta pitanja kako bi vas bolje upoznao. Na taj način može da sazna mnogo o vašim karakternim osobinama, vrlinama i slabostima. 

Kada dođe trenutak da pričate o sebi, potrudite se da budete sažeti. Da sa što manje reči ispričate sve što zanima potencijalnog poslodavca. Odgovorite precizno i direktno na pitanje koje vam je postavljeno.

Postoji jedna važna činjenica koju je neophodno da znate: na intervjuu za posao nije važno samo ono što ćete reći, važan je i način na koji to radite. 

Drugim rečima, kada ističete svoje vrline i mane, potrudite se da to uradite kroz konkretne primere, kroz priču. Nije dovoljno samo nabrojati osobine i staviti tačku na to. Ukoliko smatrate da je snalažljivost vaša najveća vrlina, onda to i kažite, ali navedite i situaciju gde ste to i pokazali. 

Kada pričate o manama, pokušajte da i te mane predstavite kao svoje vrline. Ako vam je mana da uvek druge stavljate na prvo mesto, pa makar i na svoju štetu, onda to i recite tako, samo navedite i primer. Ukoliko posedujete mane koje se ne mogu predstaviti kao vrline, obavezno napomenite da radite na tome da suzbijete te svoje mane, da unapređujete sebe svakog dana. 

Intervju za posao sam po sebi ume da bude stresan. Ukoliko se dobro i detaljno pripremite, primereno obučete i ponašate samouvereno, sve to možete mnogo lakše prevazići. Uz ovih nekoliko saveta koje smo podelili sa vama delovaćete samouverenije, ostavićete dobar utisak i povećati šanse da dobijete posao. 

Saznajte šta je CV i kako da sastavite idealan CV

4 stepenika do uspešne karijere u internet poslovanju! Spremili smo dokument koji otkriva koja su to četiri stepenika koja vode ka profitabilnoj karijeri u online poslovanju. Preuzmite izveštaj ovde.

Da li ima mesta? Upisni rok 2024/25. je otvoren.

Da saznate sve o upisu, kliknite ovde.

Prijavite se