Neka ceo svet bude tvoja kancelarija!

Naučite kako da se pripremite za drugi krug razgovora za posao

drugi krug razgovora za posaoKandidati koji konkurišu za posao obično prolaze kroz nekoliko krugova kako bi se poslodavci što bolje upoznali sa njima. Samim tim, ubrzo nakon prvog intervjua ćete saznati da li ste ispunili uslove za drugi krug razgovora. 

Ukoliko preskočite prvu prepreku, imaćete priliku da obavite razgovor sa menadžerima na visokim pozicijama u firmi. Oni će vas upoznati sa procesom obavljanja posla i istovremeno proceniti da li ste sposobni da odgovorite na postavljene izazove. To je šansa da dokažete da posedujete tražene osobine za željeni posao.

Na kraju prvog intervjua poslodavac će vas obavestiti da ćete u dogledno vreme biti obavešteni da li ste prošli u drugi krug. Iako je deo poslovnog bontona da odbijeni kandidati budu obavešteni da nisu prošli dalje, to nažalost nije uvek slučaj.

Šta da radite dok čekate drugi krug razgovora za posao?

Važno je da nakon prvog kruga i dalje radite na sebi. Dalji koraci svakako zavise od informacija koje dobijete od potencijalnog poslodavca. Bez obzira na odgovor koji dobijete u vezi sa daljom saradnjom, vrlo je važno da vaša reakcija bude pozitivna. Dakle, čak i u slučaju odbijanja, iskoristite novo iskustvo kako biste u budućnosti na bolji način reagovali tokom razgovora. 

Analizirajte šta ste mogli bolje da kažete ili uradite, kao i šta je to što vam možda nedostaje od znanja i veština. U tom slučaju razmislite koje vam obuke i kursevi mogu pomoći da budete konkurentniji na tržištu rada. 

Takođe, dok čekate drugi krug razgovora za posao, iskoristite priliku da dodatno skrenete pažnju na sebe i pritom demonstrirate svoje poslovne veštine. To ćete postići tako što ćete mu poslati imejl.

Zahvalite putem imejla na pruženoj šansi

Ne propustite priliku da zahvalite poslodavcu na pruženoj prilici. Da biste to postigli, pošaljite mu mejl u roku od 24 sata od razgovora za posao. Na ovaj način ćete se izdvojiti od konkurencije, pri čemu ćete demonstrirati profesionalnost, ali i ambiciju.

U mejlu zahvalite na pruženoj prilici i izdvojenom vremenu. Prenesite svoje pozitivne utiske sa razgovora i istaknite visok nivo profesionalnosti menadžera s kojim ste obavili razgovor. Potvrdite još jednom kako ste veoma zainteresovani za poziciju za koju konkurišete i navedite ukratko razloge zašto mislite da možete da date značajan doprinos kompaniji.

Ukoliko ste imali kvalitetnu komunikaciju sa predstavnicima kompanije, istaknite i neke detalje sa intervjua. Na kraju zahvalite na odvojenom vremenu i kažite da ćete rado odgovoriti na sva dodatna pitanja ukoliko vas pozovu na drugi krug razgovora za posao.

Da biste imejlom postigli željeni efekat, važno je da pismo ne bude dugačko, a da sam tekst bude jasan, profesionalan i afirmativan. Naime, očekuje se da ćete prikazati pristojnost, poštovanje, ali i želju za saradnjom od koje će svi imati koristi. Potrudite se da ga tako i poslodavac shvati na isti način. 

Slanjem imejla nakon prvog razgovora postižete dvojaki efekat. S jedne strane skrećete pažnju na sebe svojom profesionalnošću, što može da pomogne ukoliko vas pozovu na drugi krug razgovora za posao. Međutim, čak i ako se to ne desi, poslodavac će vas zapamtiti, čime ćete povećati svoje šanse da vas naknadno pozovu. Naime, postoje velike šanse da će vas naknadno pozvati, možda za drugu poziciju ili čak za onu za koju ste konkurisali ukoliko odabrani kandidat ne ispuni očekivanja.

Bez obzira na to što firme pažljivo biraju zaposlene, ipak ni oni sa sigurnošću ne mogu sve da predvide, pa često njihov izbor nije konačan i nastave dalju potragu. Ako vas nisu inicijalno izabrali, vaše ponašanje tokom intervjua, ali i nakon njega, uticaće na to da li ćete dobiti drugu priliku. 

Kako da se pripremite za drugi krug razgovora za posao?

Kada se razgovor sastoji iz više koraka, onda prvi krug služi za površno analiziranje kandidata, na osnovu čega odabrani bivaju pozivani na detaljniji intervju u narednom krugu. U zavisnosti od vrste posla, velika je verovatnoća da će drugi krug razgovora za posao biti fokusiran na konkretne izazove, kao i vašu stručnost. 

Kada odete na drugi krug razgovora za posao, budite spremni da odgovorite detaljnije na pitanja o kvalifikacijama koje posedujete, ali i da demonstrirate svoje veštine kroz neki zadatak. Zato na razgovor dođite pripremljeni. To znači da treba da: 

 • analizirate svoje odgovore na pitanja – razmislite o pitanjima koja su vam postavljana u prvom krugu, kao i o odgovorima koje ste dali. Kako drugi krug razgovora za posao predstavlja nadogradnju prethodnog intervjua, pokušajte da pretpostavite šta će vas pitati. Potrudite se da pripremite kvalitetne odgovore; 
 • naglasite šta ste propustili u prvom krugu – koliko god mislili da prvi krug nije prošao uspešno, činjenica da su vas pozvali u drugi krug govori suprotno. Ipak, sada imate priliku da ispravite eventualne greške koje ste naknadno primetili. Prisetite se detalja sa prvog razgovora i poradite na nedostacima;
 • saznate više o kompaniji – ovaj deo ste već prošli u pripremi za prvi krug, ali sada je potrebno da saznate više kako biste došli do informacija koje će vam dodatno pomoći u narednoj rundi razgovora.

Kakva pitanja vas očekuju u drugom krugu razgovora?

Drugi krug razgovora za posao može da sadrži praktično ista pitanja kao u prvom krugu. Međutim, nemojte dozvoliti da vas tako nešto zbuni, jer ćete razgovarati sa drugim ljudima, najverovatnije sa svojim potencijalnim nadređenim. Zato je važno da dobro pripremljeni dođete na intervju.

Neka od pitanja koja vas mogu očekivati na razgovoru:

 • Zašto Vam je kompanija privlačna za rad?
 • Koliko ste upoznati sa kompanijom?
 • Zbog čega ste se prijavili baš za taj posao?
 • Koliku platu očekujete?
 • Predstavite detalje iz svoje radne biografije.
 • Obrazložite zašto treba baš Vas da odaberu.
 • Šta smatrate da su najveći izazovi pozicije za koju konkurišete?
 • Kako biste unapredili poslovanje firme ako Vas prime?
 • Da li imate neko pitanje?

Za kraj će vas uvek pitati da li imate neko pitanje za njih, što je jedinstvena prilika da pokažete da ste se pripremili za razgovor. Uvek pripremite pitanje za kraj, jer je i samo postavljanje pitanja važan element intervjua.

Na kraju razgovora mogu vas provesti kroz prostorije kompanije da se upoznate sa sredinom i vidite kako izgleda svakodnevni rad. U toj situaciji možete da očekujete da će vas pitati za mišljenje za rešavanje neke konkretne situacije.

Od suštinskog je značaja da pripremu za drugi krug shvatite ozbiljno, kao i da ne nagomilavate sebi nepotreban stres koji je neizbežan u tim momentima. 

Šta vas očekuje nakon drugog kruga razgovora?

Po završetku drugog kruga analizirajte kompletan tok intervjua, od ulaska u kancelariju do odlaska iz nje. Naravno, najvažnije je šta ste uradili tokom vremena koje ste imali na raspolaganju. Cilj samoanalize nije da prebacujete nešto sebi već da uočite stvari na kojima bi trebalo da poradite, ali i da zapamtite momente u kojima ste briljirali. 

Naime, svaki intervju predstavlja iskustvo koje vam otkriva nešto novo, kao i načine na koje možete da promenite nešto kod sebe. Na ovaj način ćete biti sigurniji u sebe na nekom narednom razgovoru. Ukoliko dobijete posao, analiza će vam pomoći da od samog starta ostavite odličan utisak na kolege.

Tek nakon obavljenog intervjua i savladavanja stresa od „javnog nastupa” bićete u mogućnosti da sagledate osobine koje su vam pomogle da se predstavite u najboljem svetlu, ali i da shvatite gde ste mogli bolje da odreagujete.

Iskoristite priliku i postavite sami sebi pitanja u vezi sa drugim krugom razgovora za posao. Postoji mnogo pitanja na koja bi trebalo da obratimo pažnju jer nas ona vode putem uspeha. Međutim, da biste do toga došli, potrebno je dosta vežbe i usavršavanja, ali i doza samokritike. 

Zato ne budite lenji, već uložite vreme i unapredite sebe. Pozitivan rezultat je neizbežan. Sa ovakvim načinom razmišljanja nećete morati da tražite poslodavca, već ćete postati onaj koga traže. S vremenom ćete moći da birate poslove, pa čak i da radite neki dodatni posao ukoliko želite.

Šta da radite kada vas pozovu?

Nakon što prođe drugi krug razgovora, opet ćete se suočiti sa čekanjem rezultata. Iako je pristojno da vam poslodavac kaže kada se očekuju rezultati konkursa, često će samo biti rečeno da ćete biti obavešteni kada se završi proces. To je, naravno, pod uslovom da je reč o poslednjem krugu razgovora.

U slučaju da dobijete datum kada možete da očekujete odgovor, budite strpljivi i sačekajte konačnu odluku. U slučaju da niste dobili preciznu informaciju, sačekajte dve nedelje kako biste ostavili prostora poslodavcu da završi proces. Imajte na umu da je potrebno određeno vreme da se donese odluka, naročito ako se na konkurs prijavio veliki broj kandidata.

Ukoliko pokažete nestrpljenje, vaši pozivi se mogu protumačiti u negativnom kontekstu, što se može loše odraziti na vaše šanse za dobijanje posla. Ako i nakon dve nedelje ne dobijete odgovor, onda je vreme da pošaljete upit imejlom. 

U slučaju da u dogledno vreme ne dobijete odgovor, pozovite telefonom. Obraćajte se sa poštovanjem i predstavite se pre razgovora. Ukoliko imaju negativne vesti za vas, svakako ljubazno zahvalite. Ukoliko ni na taj način ne dobijete odgovor, kontaktirajte direktno sa nekim od visokih rukovodilaca kompanije putem poslovne mreže LinkedIn i navedite da vam se niko nije javio nakon što je završen drugi krug razgovora za posao. 

Ne budite na kraj srca, postoje načini kako zaraditi na internetu. Zapamtite, ukoliko posedujete primenljiva znanja i veštine, nećete imati problem da pronađete posao.

Saznajte šta je CV i kako da sastavite idealan CV

4 stepenika do uspešne karijere u internet poslovanju! Spremili smo dokument koji otkriva koja su to četiri stepenika koja vode ka profitabilnoj karijeri u online poslovanju. Preuzmite izveštaj ovde.

Da li ima mesta? Upisni rok 2024/25. je otvoren.

Da saznate sve o upisu, kliknite ovde.

Prijavite se