Neka ceo svet bude tvoja kancelarija!

Pitanja o radnom iskustvu

Najbitnija stavka kada konkurišemo za posao je da li ispunjavamo zadate kriterijume. Različite branše i zanimanja zahtevaju i različit stepen obrazovanja i iskustva. Zato i ne čudi činjenica da svaki poslodavac želi da čuje vaš stav prema poslu, da proceni vašu ambiciju i sazna šta može od vas da očekuje. Stoga nijedan razgovor ne može da prođe bez pitanja o prethodnom radnom iskustvu. 

Zašto je neophodno pričati o prethodnom radnom iskustvu?

Vaš budući poslodavac iz opravdanih razloga želi da zna vaše primenljivo prethodno radno iskustvo, jer tako može da vidi koliko ste kroz praksu upoznati sa pozicijom za koju konkurišete. Da li ste početnik kojeg može da „prilagodi” traženoj poziciji ili imate iskustva koje biste mogli da primenite i tako unesete neke inovacije u poslu. Kroz ovakav razgovor poslodavac može da zaključi da li ste snalažljivi, da li ste timski nastrojeni ili više volite da radite samostalno. Ovo je idealna prilika da upoznate poslodavca sa obukama i kursevima koje ste pohađali. 

Stoga je od krucijalne važnosti da na zadata pitanja date što smislenije odgovore.

U svojoj radnoj biografiji ste već naveli radno iskustvo koje imate, ali na razgovoru za posao potencijalni poslodavac će želeti da zna nešto više o tome. Zato je bitno da na intervjuu raspolažete informacijama koje vam mogu biti od velike pomoći. 

Primenljivo radno iskustvo vs radno iskustvo

Da biste pametno odgovorili na pitanja o radnom iskustvu, uvek imajte na umu jednu stvar: poslodavca zanima radno iskustvo koje možete da primenite u poslu, a ne sve što ste radili u životu. Vi ste tu došli kao potencijalni radnik i njega zanima samo ono što vi kao zaposleni možete da pružite kompaniji, a ne ono što ste vi u privatnom životu. Izuzetno je važno da znate da nije svako radno iskustvo primenljivo za poziciju za koju se konkurisali. Poslodavca interesuje samo ono iskustvo koje može da doprinese kompaniji.

Stoga pametno odgovorite na postavljene zahteve.

Postoji jedan način kako da sve ovo pretvorite u svoju prednost. Predstavite svoje iskustvo i veštine kao nešto što je neophodno kompaniji za koju želite da radite. 

Kako doći do toga?

Ukoliko vaše radno iskustvo nije relevantno za poziciju za koju konkurišete, pokušajte da nađete zajedničke dodirne tačke ili neke sposobnosti/kvalifikacije koje posedujete a koje bi mogle biti od koristi budućoj kompaniji. Setite se koje veštine imate a da ih možete upotrebiti na traženoj poziciji. Kako biste došli do cilja, na zadata pitanja dajte što preciznije odgovore. Budite detaljni prilikom opisivanja prethodne radne pozicije i dajte sve od sebe da nađete vezu sa pozicijom za koju sada konkurišete. 

Postoji još jedan način da ostvarite svoj cilj. 

Ispričajte neki događaj/dešavanje iz prethodne firme gde ste pokazali svoje sposobnosti prilikom rešavanja problema. Samo pazite da ispričate nešto iz čega će budući poslodavac moći da zaključi da ste pravi kandidat koji ima odgovarajuće kvalifikacije i iskustvo za rad u kompaniji. 

Tako ćete istaći sebe na pravi način, a poslodavac će imati priliku da sazna nešto o vama što ne piše u vašem CV-ju, što vam može pomoći da dobijete posao. 

Savet plus: služite se brojevima

Pitanja o radnom iskustvu

Budućeg poslodavca će posebno iznenaditi ako kroz razgovor ubacite statistiku koja ima veze sa vašim radnim iskustvom. 

Primera radi, ako ste radili na nekom projektu gde ste smanjili troškove firme, uvećali njenu dobit, ili imate bilo koji drugi podatak koji je istinit a vas ističe u pozitivnom smislu, možete to podeliti s poslodavcem i time se izdvojiti u njegovim očima, i otvoriti sebi put ka novoj poziciji. 

Pitanja na koja treba obratiti pažnju

Za sam kraj ostavićemo pitanja u vezi sa vašom radnom biografijom i iskustvom koja poslodavci uglavnom postavljaju na razgovoru. Pre toga, navešćemo neka pitanja koja mogu biti zamka i eliminisati vas iz sledećeg kruga razgovora. Ali ona vas mogu i istaći na pravi način, zavisno od toga kako na njih odgovorite. 

Najčešće pitanje koje se postavlja je: „Zašto više ne radite u prethodnoj kompaniji i na prethodnoj poziciji?”.

 

Postavljajući ovakvo pitanje, poslodavac može o vama da sazna nešto što ne piše u vašoj biografiji. Saznaće da li ste osoba koja je problematična, teška za saradnju. Najjednostavniji način da izbegnete ovu zamku je da date neodređeni odgovor. Nemojte lagati o razlozima svog odlaska – budite iskreni, ali nikako nemojte govoriti loše o prethodnoj firmi, nadređenima ili kolegama, jer će poslodavac sa punim pravom da pomisli kako možete sutra i o njima loše da govorite. 

Jednostavno, recite da ste zahvalni na svemu što vam je prethodna firma pružila, da ste na poziciji na kojoj ste radili dostigli svoj maksimum, ali da želite da napredujete dalje, da pomerite svoje granice, a prethodna pozicija nije baš odgovarajuća za tako nešto. Tako ćete sagovorniku dati do znanja da ste osoba koja je ambiciozna, koja stalno želi da napreduje, uči nešto novo, ali da i dalje imate poštovanja prema prethodnom nadređenom i firmi za koju ste nekada radili. 

Budite spremni na to da će vas poslodavac pitati i šta je to što vam nije odgovaralo na prethodnoj poziciji.

Ovo pitanje vam postavlja iz prostog razloga što tako može da zaključi da li ste negativno nastrojena osoba koja se stalno žali. Svi znamo da niko ne želi u svom kolektivu i kompaniji takve članove tima. Neka ovo pitanje bude vaša prednost i predstavite sebe kao pozitivno nastrojenu ličnost. 

Posebno povedite računa kod ovakvih pitanja. Iako je možda razlog što menjate posao taj da vam je dosta prethodne kompanije, da vam je sve postalo monotono i dosadno i da vam je potrebna promena, novi ljudi i drugačiji kolektiv, nikada nemojte to tako da predstavite budućem poslodavcu. 

Najbolje je da počnete od toga što ćete istaći pozitivne strane prethodnog posla,  ono što vam se sviđa i što volite. Možete da pomenete kako ste se izborili sa nedaćama i situacijama koje vam se i nisu baš sviđale. Ako govorite o stvarima koje vam se nisu sviđale, potrudite se da to budu nedovoljni vremenski resursi, određena sredstva za realizaciju ideja gde vaša kreativnost nije mogla da dođe do izražaja. Nemojte da dozvolite sebi da pričate o sukobu sa kolegama ili nadređenima. Na ovaj način prikazaćete sebe kao nekoga ko je spreman za saradnju i kome je na prvom mestu da se posao odradi po planu i propisu, a ne kao problematičnu osobu koja je spremna na svakodnevne sukobe.

Najneprijatnije pitanje koje vam mogu postaviti je: „Da li ste nekada dobili otkaz?”. 

Poslodavac želi da stekne širu sliku o vama, zato i obavljate razgovor za posao. Kada vam postavi ovakvo pitanje, poslodavac želi da zna da li ste imali teškoća prilikom poštovanja zadatih rokova, u izvršenju zadataka, ponašanju na radnom mestu ili načinu i kvalitetu obavljanja posla, koje su dovele do otkaza. 

Ukoliko vam se ovo nije nikada desilo, nema potrebe da strahujete od ovakvog pitanja. Ali ako ste ipak imali ovakvo iskustvo, može se desiti da vam neće biti lako da na njega odgovorite. Ne brinite, postoji rešenje i za ovakvu situaciju. 

Predstavite svoj otkaz kao okolnost na koju niste mogli da utičete – bilo je u pitanju otpuštanje viška ljudi, kompanija smanjuje troškove ili je prestala sa radom, ugašena je pozicija na kojoj ste radili. Pokušajte da budete što je više moguće iskreni kada odgovarate na ovakvo pitanje.

Predstavljamo vam najčešća pitanja o radnom iskustvu

Kao što smo malopre obećali, predstavljamo vam najčešća pitanja u vezi sa vašom radnom biografijom. Pročitajte, razmislite o odgovorima koje želite da date i spremni idite na intervju za posao. 

Pitanja o radnoj biografiji  • Šta je razlog čestog menjanja posla?

 • Koji su Vam bili kriterijumi za odabir prethodnog radnog mesta?

 • Šta je bio Vaš najveći izazov do sada na poslu?

 • Zbog čega sada menjate posao?

 • Imali ste pauzu u radu. Čime ste se tada bavili?

 • Kako ste došli do napretka u poslu?

 • Šta je ono što Vas je činilo zadovoljnim na poslu? A šta ne?

 • Koje su to nove veštine i znanja koje ste stekli na prethodnim radnim mestima?

 • Na kojim pozicijama ste do sada radili?

 • Šta je najznačajnije što ste do sada radili?

 • Opišite jedan svoj tipičan radni dan.

 • Kakav je bio Vaš odnos sa nadređenima?

 • Šta je to oko čega se niste slagali sa nadređenim?

 • Koje osobine nadređenih su Vam se dopadale? Koje nisu?

 • Kakvo je mišljenje Vaših bivših poslodavaca o Vama?

 • Da li možemo da dobijemo preporuku od Vašeg bivšeg poslodavca?

 • Kada Vam nisu odgovarale odluke Vaših nadređenih, kako ste reagovali? Navedite primer.

 • Kakav odnos ste imali prema svojim podređenima?

 • Kakvo je mišljenje Vaših podređenih o Vama?

 • Kako se snalazite u obavljanju više zadataka odjednom? Navedite primer.

 • Za ovu poziciju je potrebna _______ (navedena sposobnost potrebna za uspešno obavljanje posla). Opišite situaciju u kojoj ste posebno pokazali da posedujete tu sposobnost.

 • Kakve su bile Vaše odgovornosti na prethodnom radnom mestu?

 • Koje segmente posla smatrate najprioritetnijim?

 • Da li ste ranije radili na ovakvoj poziciji? Navedite primer.

 • Zbog čega ste napuštali prethodne pozicije?

 • Na ovoj poziciji bićete manje plaćeni i Vaša ovlašćenja će biti manja. Zašto ste zainteresovani za ovu poziciju?

 • Zašto menjate tok svoje karijere?

 • Zbog čega više ne radite u prethodnoj firmi?

 • Da li ste ikada pre dobili otkaz i zbog čega?

 • Koje osobine nadređenih su Vam se dopadale? Koje nisu?

 • Kako se snalazite u obavljanju više zadataka odjednom? Navedite primer.

 • Kakvo rešenje možete da ponudite za probleme u _______ (navedena oblast ili sektor unutar jedne firme)? Navedite primer.

 • Kako biste postupili ________ (situacija u vezi sa prirodom posla za koji ste se prijavili)?

 • Da li ste trenutno zaposleni?


Saznajte šta je CV i kako da sastavite idealan CV

4 stepenika do uspešne karijere u internet poslovanju! Spremili smo dokument koji otkriva koja su to četiri stepenika koja vode ka profitabilnoj karijeri u online poslovanju. Preuzmite izveštaj ovde.

Da li ima mesta? Upisni rok 2024/25. je u toku.

Da saznate sve o upisu, kliknite ovde.

Prijavite se