Neka ceo svet bude tvoja kancelarija!

Pitanja o obrazovanju i ciljevima

pitanja o obrazovanjuPitanja koja se tiču vašeg dosadašnjeg obrazovanja, kao i odnosa prema obrazovanju, ali i ciljevima koje sebi postavite u poslu, međusobno se uslovljavaju iako ne izgleda tako na prvi pogled. Zato ćemo zajedno razmotriti kroz tekst šta vas očekuje.

Zapravo, stečeno obrazovanje i planovi u karijeri govore budućim poslodavcima veoma važnu informaciju, na osnovu koje odlučuju koga će zaposliti:

 • da li je kandidat posvećen svom stručnom usavršavanju.

Zbog ove prilike je veoma važno da tokom razgovora za posao vaši odgovori teže ka tome da iskažu spremnost i želju da unapredite sebe u radu. To govori poslodavcu da ulažete u sebe i da želite da budete bolji, što će se samim tim odraziti i na posao koji obavljate.

Brojna sprovedena istraživanja nam govore da poslodavci, pored osobina i iskustva kandidata, uzimaju u obzir i sposobnost i angažovanost pri učenju novih znanja. 

Današnji koncept u IT sektoru se izmenio, pa su promene veoma dinamične i nagle, što zahteva da se eksperti brzo prilagode novim načinima u radu kako ne bi radili na osnovu zastarelih znanja. Rečeno na drugi način:

 • nijedna firma ne želi da u svoj tim primi kandidata koji misli da je „popio svu pamet sveta” – usavršavanja su jednostavno neizbežan deo svake profesije u savremenom vremenu. 

Šta obrazovanje govori o vama

Za veliki broj poslova za koje konkurišete potreban vam je određen nivo obrazovanja. Tokom intervjua za posao, poslodavac će vam postavljati pitanja u vezi sa vašim obrazovanjem kako bi se uverio da ste vi pravi za mesto za koje ste konkurisali i da imate znanje koje je potrebno za određenu poziciju.

Nivo obrazovanja mnogo ukazuje na čovekove osobine i spremnost profesionalizma. Pitanja koja vam postavi poslodavac o vašem obrazovanju olakšavaju mu da lakše sagleda vaš stav o obrazovanju uopšte, tj. da li se za vas proces učenja završava diplomiranjem na fakultetu ili to predstavlja proces tokom celog životnog veka. Uverite ga da ste vi osoba koja stalno želi unaprediti sebe i da ste otvoreni za prihvatanje novih znanja. 

Tipovi pitanja o obrazovanju 

Određena vrsta pitanja o obrazovanju koja vam poslodavac postavlja uglavnom se ponavlja:

 1. Najpre, pitanje može da glasi koja je povezanost vašeg obrazovanja sa poslom ili pozicijom za koju konkurišete.
 2. Zatim prateće pitanje je zašto ste se baš odlučili za tu školu, kurs ili fakultet.
 3. Posle odgovora na ova pitanja, poslodavca zanima i vaš uspeh tokom školovanja jer mu ocene mogu dati više informacija o vašoj sposobnosti za neki posao.
 4. Pazite: ako se, primera radi, prijavite za poziciju gde je preporučeno imati master diplomu, a vi je ne posedujete, poslodavac će vas pitati da li će taj nedostatak imati uticaj na obavljanje posla.

Dajte sve od sebe da tokom pitanja na razgovoru za posao pokažete samouverenost, verbalnu fluentnost, kao i to da se vaše obrazovanje uklapa u poziciju koju želite. Takođe, stav koji prezentujete treba da odgovara načelima firme.

Najčešća pitanja tokom intervjua

Kako bismo vam olakšali i pripremili vas za pitanja, od kojih se većina ponavlja na svakom intervjuu za posao, donosimo vam listu pitanja koja se najčešće provlače tokom razgovora: 

 • Šta ste radili u proteklih godinu dana u pogledu sopstvenog usavršavanja?
 • Imate li dodatne kurseve, seminare ili treninge iz oblasti kojom se (ne) bavite profesionalno?
 • Postoji li neka veza između Vašeg obrazovanja i konkretnog posla?
 • Koju lekciju smatrate najznačajnijom tokom školovanja?
 • Zašto ste se odlučili za tu oblast?
 • Postoji li još neka oblast za koju biste se usavršavali?
 • Koji su Vaši planovi u pogledu daljeg nastavka obrazovanja?
 • Koji je razlog prestanka obrazovanja?
 • Kako procenjujete dosadašnje obrazovanje i da li imate dovoljno znanja za posao kojim biste se bavili?
 • Koji su Vaši uspesi tokom školovanja?
 • Da li ocene predstavljaju relevantno merilo Vašeg znanja?
 • Koje je Vaše mišljenje o daljim usavršavanjima?

Koji je vaš cilj u karijeri?

Kada je reč o ciljevima u karijeri, vaš odgovor poslodavcu pokazuje da li ste osoba koja dugoročno planira i da li imate svoj plan kako da ostvarite svoju profesionalnu ambiciju.

Firma će veoma lako utvrditi da li ste adekvatni za njih zahvaljujući vašim odgovorima, a moguća su tri ishoda:

 1. Poslodavac je procenio da vaše ambicije ipak nisu dovoljne za tu poziciju i kompaniju.
 2. Poslodavac donosi zaključak da vaše ambicije prevazilaze mogućnosti koje kompanija nudi.
 3. Poslodavac zaključuje da se vaši planovi poklapaju sa interesima firme, što je i najpoželjniji ishod.

Dakle, tokom intervjua vodite računa o kompaniji i poziciji i o tome da svoje odgovore uskladite sa mogućnostima koje vam ta kompanija može pružiti. Svakako treba pokazati da ste ambiciozni, ali ukoliko vaši ciljevi očito prelaze granice pruženih mogućnosti u toj firmi za prijavljeno mesto, logično se dolazi do zaključka da nećete biti zadovoljni i da ćete ubrzo posle nekog vremenskog roka potražiti drugi posao. Videćete da vas ta činjenica u toku razgovora može odvesti u neželjenom pravcu, a na kraju može i da vas isključi kao mogućeg kandidata.

Kakve odgovore treba dati na pitanja o karijeri i ciljevima?

Trenuci u kojima svojim odgovorima na pitanja o profesionalnoj budućnosti treba da zadivite nekog bitnog nisu nimalo laki. Zato je priprema ključni element pre intervjua.  

Postoji nekoliko primera koji bi vam pomogli u pripremi za ova pitanja i koji pokazuju kako da o svojoj budućnosti govorite ubedljivo:

 1. Držite fokus na poslodavcu – trik koji će vam pružiti prednost u odnosu na ostale kandidate. Zapravo, na pitanja o vašim ciljevima u karijeri odgovorite tako da u fokusu stoji poslodavac. Time se stiče utisak da ste vi pouzdana osoba na koju on može da se osloni i da vas ima u planu pri organizovanju ozbiljnih planova te kompanije. Do toga ćete najlakše doći ukoliko ističete doprinos kompaniji i unapređenje u poslovanju.
 2. Zadržite se na koracima koje ćete preduzeti – utisak koji poslodavac stiče kroz razgovor mora biti dopunjen konkretno planiranim koracima koje ćete preduzeti kako biste ostvarili uspehe. U ovom delu razgovora potrebno je razmišljati racionalno o svojoj budućnosti. Nije dovoljno samo nabrajati želje i ciljeve u karijeri, već način kako doći do njih. Ako vam je cilj pozicija, navedite korake koje je potrebno preduzeti.
 3. Krenite od kratkoročnih ciljeva pa do dugoročnih – većina ljudi će lakše objasniti kratkoročne ciljeve od dugoročnih jer sami po sebi zahtevaju manje vremena. Dobijanje posla, usavršavanje rada, doprinos firmi i još mnogo toga može predstavljati kratkoročne ciljeve.

Česta pitanja o ciljevima u karijeri

Kako bismo vam olakšali i dali vam slobodnog vremena da sagledate svoju karijeru u budućnosti, sastavili smo listu pitanja koja se često postave u vezi sa karijerom i ciljevima u njoj:

 • Zbog čega mislite da ćete biti uspešni?
 • Da li biste se dugo zadržali u firmi?
 • Kakav benefit očekujete od posla?
 • Šta Vam predstavlja motivaciju dok radite?
 • Koji je Vaš odnos prema karijeri?
 • Gde vidite svoj posao za 5–10 godina?
 • Koji su Vaši dugoročni ciljevi u vezi sa karijerom?
 • Koji su Vaši kratkoročni ciljevi u karijeri?
 • Kakve nagrade očekujete na poslu?
 • Koji je razlog prijave za konkretan posao?

Saznajte šta je CV i kako da sastavite idealan CV

Na kraju ovog teksta predstavljamo vam nekoliko članaka na sličnu temu koji vam mogu služiti kao pomoć u pripremi za razgovor za posao.

4 stepenika do uspešne karijere u internet poslovanju! Spremili smo dokument koji otkriva koja su to četiri stepenika koja vode ka profitabilnoj karijeri u online poslovanju. Preuzmite izveštaj ovde.

Da li ima mesta? Upisni rok 2024/25. je u toku.

Da saznate sve o upisu, kliknite ovde.

Prijavite se