Pridruži se generaciji 2023/24!

Internet marketing knjige koje treba da pročitate

Danas nije moguće zamisliti kompaniju koja uspeva na tržištu a ne bavi se internet marketingom. Sve one koriste online kampanje jer je uz njihovu pomoć lakše doći do ciljne grupe kojoj žele da se obrate. Ono što je prednost u ovoj niši jesu kvalitetne internet marketing knjige uz čiju pomoć možete postati ekspert u ovoj oblasti.

top 10 internet marketing knjiga

U internet marketing spadaju sve aktivnosti koje se tiču promocija preko sajtova, različitih društvenih mreža i sl. Ova vrsta marketinga je nova i non-stop se širi i unapređuje, ali i donosi sve više uspeha. O razlogu uspešnosti internet marketinga se često govori, i pomoću online kampanja, kompanije se približavaju samom korisniku, kako bi mu privukle pažnju pri kupovini.

Uz E-Business & Internet Marketing program možete postati internet marketer. Međutim, uvek je dobro imati uz sebe knjige iza kojih stoje ugledni autori i iskusni profesionalci u ovoj oblasti. Bilo da stoje negde na polici ili u digitalnom obliku, one su uvek dobrodošle, čak i kod iskusnijih stručnjaka.

Top 10 internet marketing knjiga koje će vam zatrebati

Osim što dobar internet marketer treba da poseduje znanja iz oblasti kao što su PPC i affiliate marketing, uvek pri ruci treba da ima knjige koje mu mogu pomoći tokom rada. Zbog toga vam predstavljamo internet marketing knjige koje će vam sigurno zatrebati pri usavršavanju. Uz preporučene knjige, svet internet marketinga vam više neće biti nepoznat.

1. Digital Marketing, Dave Chaffey & Fiona Ellis-Chadwick

Digital Marketing by Dave Chaffey & Fiona Ellis-Chadwick

Ako ste zaljubljenik u digitalne tehnologije, onda je baš ova knjiga vaša prva stanica. Da biste što bolje razumeli i primenili u praksi ono što piše, prikazani su stvarni primeri koji su doveli do uspeha. Samo tako postoji mogućnost da predložene strategije razumete kao vredne informacije.

Takođe, u ovoj knjizi možete pronaći i različite studije slučaja, kao i razgovore sa vodećim svetskim menadžerima. Uz njihove savete i predložene marketinške metode, uspeh će biti nadohvat ruke.

2. Digital Marketing 2020, Danny Star

Digital Marketing 2020 by Danny Star

S obzirom na to da je internet marketing izuzetno fleksibilna i promenljiva oblast, u kojoj se neprestano nešto menja i evoluira, potrebno je držati korak sa najnovijim trendovima. U ovoj knjizi ćete pronaći znanja koja su vam potrebna kako biste budućnost dočekali mirni i pripremljeni, uz obilato iskustvo Denija Stara, odličnog višegodišnjeg marketera.

On u svojoj knjizi Digital Marketing 2020 govori o sledećim oblastima: internet prodavnice, online oglašavanje, SEO i društvene mreže. Ono što je prednost kod ovog dela je što svaka celina sadrži uvodni deo koji je namenjen početnicima, tako da je knjiga svima koji žele da saznaju više o pomenutim oblastima.

3. Digital Marketing for Dummies, Ryan Deiss & Russ Henneberry

Digital Marketing for Dummies by Ryan Deiss & Russ Henneberry

Za svakog početnika logičan izbor u bilo kojoj struci je literatura iz serijala for Dummies. Ako ste početnik koji je tek ušao u oblast internet marketinga, onda će vam ova stručna literatura pomoći da savladate osnovne termine, najvažnije koncepte i trendove. Knjiga nudi odlične primere iz života kako biste bolje razumeli kako stvari zapravo funkcionišu kada je u pitanju internet marketing.

Digital Marketing for Dummies je fokusiran na oblasti SEO, društvene mreže, tumačenje podataka i analitike, blogova, planiranje online oglašavanja i sl. Možda i najveća prednost ove knjige su ideje koje mogu pomoći početnicima kako da pokrenu svoj blog i zarade preko interneta. Ovaj vodič naravno nije namenjen samo početnicima, već i iskusnijim marketerima, jer baš u ovoj knjizi mogu pronaći veliku količinu informacija i ideja.

4. Digital Analytics for Marketing, Marshall Sponder & Gohar F. Khan

Digital Analytics for Marketing by Marshall Sponder & Gohar F. Khan

Da bi neka online marketinška kampanja bila uspešna, potrebno je da iza nje stoji dobra i kvalitetna analitika. Iako je reč o kompleksnoj temi, lakše ćete je savladati ako učite od najboljih stručnjaka. Takva je knjiga Digital Analytics for Marketing, koja će vam pružiti obilje informacija i savete vrhunskih eksperata iz oblasti analitike. Od postavljanja kampanja, do monitoringa i merenja uspešnosti njenog delovanja, sve ćete to savladati uz savete autora ove knjige.

Kada dobijete veliki broj podataka i informacija koji izgledaju zbunjujuće, potrebno je da znate kako da od njih dobijete kvalitetne analize i informacije. Upravo tu će vam ova knjiga pomoći, tj. kako da koristite alate za analitiku i koristite dobijene informacije. Na osnovu toga pravićete prave odluke i poslovne poteze.

5. Social Media Marketing All-In-One for Dummies, Jan Zimmerman & Deborah Ng

Social Media Marketing All-In-One for Dummies by Jan Zimmerman & Deborah Ng

Marketing na društvenim mrežama je oblast koja se menja tolikom brzinom da knjige nisu u stanju da prate trendove i neretko su zastarele i neupotrebljive. Ipak, knjiga Social Media Marketing All-In-One for Dummies je tako napravljena da njeni saveti gotovo uvek mogu biti primenljivi. Zato je ona izuzetno važan izvor informacija kada je marketing na društvenim mrežama u pitanju.

U njoj su obrađene gotovo sve popularne platforme na kojima ljudi provode svoje vreme, između ostalih: LinkedIn, Snapchat, Facebook, Twitter, Instagram itd. Jedan deo odvojen je i za analitiku, tako da uz savete kako pratiti rezultate i donositi određene odluke, očekujte uspeh i u svom poslovanju.

6. Blogging, Jo and Dale Reardon

Blogging by Jo and Dale Reardon

Nije naodmet imati literaturu koja je usko specijalizovana, kao što je na primer Blogging: A Practical Guide to Plan Your Blog: Start Your Profitable Home-Based Business with a Successful Blog. U naslovu je prikazana celokupna ideja knjige, ali naravno ona ima još mnogo toga zanimljivog da ponudi.

Autori su se fokusirali isključivo na objavljivanje sadržaja online, naravno uz detaljna objašnjenja kako da to uradite kvalitetno da bi to bilo i vidljivo i posećeno. Ako ste se pitali kako da postanete influenser na internetu, jedan od načina jeste da postanete bloger. U ovoj knjizi dobićete odgovor na pitanje kako da to uradite uspešno pomoću određenih tehnika i alata. Obrađena je i SEO tema kako biste imali uvid u to kako da svoje sadržaje optimizujete na najbolji mogući način.

7. Email Persuasion, Ian Brodie

Email Persuasion by Ian Brodie

U praksi postoji mnogo različitih načina kako se internet marketing implementira. Jedan od tih načina jeste i email marketing, kome je odavno prognozirano da će zamreti kao tehnika. To se naravno nikada nije desilo, jer je i dalje jedna od najefikasnijih metoda kod internet marketinga. Ova metoda je detaljno predstavljena u delu: Email Persuasion: Captivate and Engage Your Audience, Build Authority and Generate More Sales With Email Marketing.

Tokom čitanja knjige naučićete koje sve metode treba da primenite kako biste privukli pažnju korisnika i ubedili ih da vam veruju i otvore vaš email. Uz sve to dati su uspešni primeri kako se to radi u praksi, a pomoću kojih ćete i vi ovladati email marketingom.

8. The Little Book on Digital Marketing, Joseph Stevenson

The Little Book on Digital Marketing by Joseph Stevenson

The Little Book on Digital Marketing je knjiga uz koju ćete razumeti najnovije trendove u online marketingu. Autor ove knjige je cenjeni SEO ekspert, uz čije ćete savete i sami napredovati kada je u pitanju optimizacija sajtova. Naučićete kako se radi istraživanje ključnih reči, SEO optimizacija, kao i neke druge oblasti koje su važne za svakoga ko se bavi online poslovanjem.

9. Getting Digital Marketing Right, David J. Bradley

Getting Digital Marketing Right by David J. Bradley

Planovi vezani za internet marketing usko su povezani sa rastom online poslovanja. Uz pomoć ove knjige, naučićete kako da unapređujete svoj biznis i postavljene ciljeve. 

Preporučljiva je za sve vlasnike malih preduzeća, ali i za druge koji se bave online biznisom. Možete da naučite kako se pomoću ograničenog budžeta i određenih strategija postižu odlični rezultati i unapređuje poslovanje.

10. Social Media Marketing Workbook 2019, Adam Schaffner

Social Media Marketing Workbook 2019 by Adam Schaffner

U ovoj knjizi možete videti koja se rešenja trenutno primenjuju u oblasti marketinga na društvenim mrežama. Tu se nalaze oblasti: kako kreirati imidž brenda, strategija za povećanje pregleda strana i sajtova, kako povećati prodaju, privlačenje kupaca itd. Strategije koje se primenjuju na Instagramu, Facebooku i drugim mrežama detaljno su obrazložene u ovom delu.

Izuzetno je razumljiva i prilagođena za lako pretraživanje, pa ćete moći da je koristite kada god vam zatreba. Ovakve knjige su prave riznice znanja koje koriste čak i najboljima u poslu.

Gde može da se nauči više o internet marketingu?

Pomoću navedenih knjiga možete da saznate dosta toga o oblasti internet marketinga i kako se ovaj posao radi. Međutim, ako želite više, da postanete stručnjak u ovoj oblasti, onda je neophodno i stručno usavršavanje pored knjiga. Na različitim programima obrazovanja možete se specijalizovati za neke uže oblasti, u zavisnosti od toga šta vas konkretno zanima, i tako postati stručnjak koji će imati uspešnu karijeru.

4 stepenika do uspešne karijere u internet poslovanju! Spremili smo dokument koji otkriva koja su to četiri stepenika koja vode ka profitabilnoj karijeri u online poslovanju. Preuzmite izveštaj ovde.

Da li ima mesta? Upisni rok je otvoren! Da saznate sve o upisu, kliknite ovde.