Neka ceo svet bude tvoja kancelarija!

Kako zaraditi na internetu?

Potraga za poslom je često mukotrpan proces, posebno ukoliko ste odlučili da prihvatate samo odlično plaćene poslove. Srećom, tu je internet, sa svim prednostima koje nudi za pronalaženje posla. Upoznajte se sa online profesijama koje omogućavaju odličnu zaradu. 

Kako zaraditi na internetu

Postoje poslovi koji su izuzetno traženi, pa čak i početnici iz ovih oblasti mogu uvek da računaju na odličnu platu i brojne benefite. Da biste i vi postali deo ovog odabranog društva, neophodno je da prođete kroz proces više krugova testiranja. Pored toga, nekada vas neće ni uzeti u razmatranje jer se traže iskusniji kadrovi. 

Umesto da čekate savršenu priliku, zašto ne biste pronašli honorarni posao od kuće? Saznajte kako zaraditi na internetu i ostvariti online karijeru! Ne samo što ćete na ovaj način steći iskustvo koje traže brojne kompanije već ćete odlično i zarađivati. Šta više, mnogi su veoma zadovljni freelance karijerom, i ne razmišljaju o kancelarijskom poslu. 

Čak i da vam je konačni cilj posao u nekoj uspešnoj kompaniji, dodatni posao uvek dobro dođe. Zaista, zašto ne biste kombinovali najbolje od oba sveta, steći ćete izuzetno vredno iskustvo, a i dodatni izvor prihoda nije zanemarljiv. Zato je dobro da znate kako zaraditi na internetu, tj. koji su online poslovi najtraženiji i najbolje plaćeni.

Najpopularnije online profesije

Za razliku od nekih drugih poslova, da biste zaradili preko interneta, nije potrebno da investirate velika sredstva. Sa druge strane, da biste uspeli na online tržištu, potrebno je da ulažete u svoje znanje, da se stalno usavršavate i da pratite najnovije trendove. Određene profesije zahtevaju specifična znanja, pa ćete se tako često susretati sa brojim oblastima digitalnog marketinga. 

S obzirom na to da ćete većinu posla obavljati za poslodavce iz inostranstva, podrazumeva se da se odlično služite engleskim jezikom. Ukoliko poznajete još neki strani jezik, to će vam dodatno otvoriti tržišta tog govornog područja. 

A gde ćete pronaći svoje prve online klijente? Pa na internetu, i to na sajtovima koji su specijalizovani za freelance poslove. To su, prvenstveno, Upwork i Freelancer, ali postoje i mnogi drugi. Postoje brojni odlični poslovi, a od vaših afiniteta i znanja koje posedujete zavisi za koji ćete se odlučiti.

Online PR

Internet je postao centralno mesto za promotivne aktivnosti usled promene navika korisnika i razvoja društvenih mreža. Sada svako može da se direktno obrati brendu i da sa pravom očekuje odgovor. Na ovaj način se uspostavlja direktna komunikacija između publike i kompanije ili javne ličnosti. Kako su rezultati ovih aktivnosti postali sve bitniji, javila se potreba da se angažuju PR stručnjaci. 

Ipak, u ovom slučaju je reč o specifičnim veštinama koje se fokusiraju na odnose sa javnošću na internetu. U ovom poslu se traže znanja kao što je organizovanje digitalne kampanje i praćenje efekta putem alata za analitiku. Podrazumeva se da posedujete veštine kao što su: komunikativnost, krativnost i strpljenje.

Saznajte više: Program Social Media, Online PR & Community Manager nudi kompletan paket znanja koja su neophodna za uspešnu karijeru PR-a na internetu.

SEO manager

Kada nešto guglate, rezultati vaše pretrage u velikoj meri zavise od toga koliko je dobro urađena SEO optimizacija. Naime, svaki pretraživač, a pre svih Google, ima svoja pravila kako rangira sajtove. Jasno je da ne mogu svi da se nalaze u samom vrhu rezultata pretrage, zbog čega se tamo mogu naći samo najbolji.

Da li će potencijalni klijenti pronaći vaš sajt na internetu – to dosta zavisi od samog sadržaja, ali i infrastrukture sajta. SEO stručnjaci izuzetno su traženi jer je veoma teško kreirati sajt koji će se nalaziti u vrhu internet pretraga. Da biste se bavili search engine optimization poslom, potrebno je da budete dobar analitičar, ali i kreativac. Na ovaj način moći ćete da prepoznate „gde škripi”, ali i da ponudite pravo rešenje.

Saznajte više: Da biste uspešno ovladali ovom profesijom, potrebno je da odlično poznajete sistem, pravila pretraživača, analitičke alate, a sve nudi Content & SEO Manager program. 

Rad od kuće online posao

Virtuelni asistent

Ukoliko niste sigurni u kojem poslu da se oprobate na samom početku, virtuelni asistent je odlično rešenje. Reč je o svetranoj profesiji gde ćete od poslodavaca dobijati zaduženja koja zalaze u mnoge profesije. Na ovaj način ćete naučiti kako funkcionišu razni poslovi u praksi, što će vam olakšati specijalizaciju.

Zaduženja koja ćete dobijati variraju: unošenje informacija u tabele, organizacija putovanja, sređivanje dokumentacije, vođenje društvenih mreža, pisanje obaveštenja za zaposlene itd. Kao što vidite, svojim radom ćete pomoći da se olakša poslovanje. Neke kompanije jednostavno nemaju zaposlene za određene poslove ili su pretrpani poslom, pa im je potrebna asistencija.

Kako je reč o širokoj lepezi poslova, biće vam potrebna osnovna znanja iz datih oblasti. U početku ćete znati vrlo malo, ali ćete s vremenom shvatiti šta se od vas traži za određeni zadatak. Ta nova znanja će vam pomoći da lakše donesete odluku čime želite da se bavite u karijeri. Za taj viši stupanj biće vam potrebna nova znanja i veća stručnost.

Saznajte više: Ukoliko vas interesuje kako se vodi e-biznis, odaberite E-Business & Internet Marketing, a u slučaju da vas zanima razvoj online prodaje, tu je E-commerce Manager & Entrepreneur.

Community manager

Ne postoji online posao koji zvuči zabavnije od community managera. Ovaj posao je najlakše opisati rečima „neko vas plaća da budete na društvenim mrežama”. Iako deluje da treba samo da pišete nešto, ipak je reč o poslu za koji morate ozbiljno da se pripremite. Vaš primarni zadatak jeste briga o „komuni”, tj. o fanovima stranice ili profila.

Nažalost, nećete se uvek susretati sa ljubiteljima svog brenda. Oni koji imaju nešto negativno da kažu obično su najglasniji, pa je potrebno da umete da na pravi način rešite ovakve krizne situacije. Vrlo je važno da na adekvatan način zastupate brend. To znači da ne smete da gubite živce, naprotiv, treba da nastupite tako da čak promenite mišljenje nekome. 

Da biste uspešno pokrili sve kanale komunikacije, potrebno je da umete da budete kreativni u osmišljavanju objava na mrežama. Takođe je bitno da umete da koristite razne programe koji omogućavaju odložene objave, analitiku, automatsko odgovaranje na pitanja… Od vaše pozitivne energije i sposobnosti za multitasking zavisi da li ćete savladati uspešno sve izazove.

Saznajte više: Ako vas zanima ova profesija, dosta toga korisnog otkriće vam kurs Social Media i kurs Online Media Monitoring.

PPC manager

Ukoliko vas zanima sistem oglašavanja na internetu, Pay per click (PPC) je pravo mesto. Reč je o obliku digitalnog marketinga gde kao oglašivač postavljate oglase. Oni se naplaćuju „po kliku”, što znači da ćete platiti svaki put kada neko klikne na reklamu. S obzirom na popularnost, Google je glavno mesto za oglašavanje. Postoji više oblika oglasa, ali onaj koji je najpopularniji je vezan za ključne reči. Kako to funkcioniše?

Kada ukucate neku reč u pretrazi, rezultati koje dobijete formirani su na osnovu mnogih parametara. Međutim, prvi link u rezultatima plaćen je oglas, što znači da možete da se nađete u vrhu pretraga ako platite. Tačnije, platićete kada neko klikne na link oglasa i poseti vašu stranicu. PPC marketingom se bave stručnjaci koji umeju da „pročlitaju” publiku i skrenu joj pažnju odlično pozicioniranim oglasom.

Saznajte više: Program PPC & Digital Channels Manager pravo je mesto da naučite više o ovoj traženoj profesiji.

Internet trgovina

Online prodaja se konstantno razvija, a benefiti koje pruža uveliko menjaju navike ljudi. Iako je reč o modernom načinu trgovine, neka pravila se, kada je prodaja u pitanju, ne menjaju. To znači da i na internetu morate da brinete o prezentaciji proizvoda, izgledu i preglednosti prodavnice. I u ovom slučaju morate da ubedite kupca da je vaša ponuda zaista najbolja. 

Postoje razni oblici e-prodaje, a razlikuju se po količini neophodnih investicija i pristupu radu. Jedan oblik prodaje zahteva da napravite e-commerce sajt, dok drugi čak i nemaju sajt, već robu prodaju preko društvenih mreža. Za koji god oblik internet trgovine da se odlučite, potrebno je da se dobro pripremite i steknete neophodna znanja. 

Saznajte više: Naučite kako da ostvarite uspešnu karijeru u oblasti online prodaje pomoću E-commerce Manager & Entrepreneur programa obrazovanja.

4 stepenika do uspešne karijere u internet poslovanju! Spremili smo dokument koji otkriva koja su to četiri stepenika koja vode ka profitabilnoj karijeri u online poslovanju. Preuzmite izveštaj ovde.

Da li ima mesta? Upisni rok 2024/25. je otvoren.

Da saznate sve o upisu, kliknite ovde.

Prijavite se