Neka ceo svet bude tvoja kancelarija!

Kurs Social media

Social media kurs bavi se društvenim mrežama, kao i načinima i efektima oglašavanja na njima. Društvene mreže možemo definisati kao besplatne online zajednice putem kojih njihovi članovi mogu međusobno da komuniciraju i razmenjuju određeni sadržaj. Social media kurs objasniće vam važnost društvenih mreža i blogova za uspeh kompanije i promociju brenda. Sa razvojem pametnih mobilnih uređaja i dostupnosti interneta, društvene mreže su dobile još više na značaju. Za razliku od drugih vidova komunikacije, društvene mreže omogućavaju dvosmernu komunikaciju sa korisnicima, dok su rezultati promotivnih aktivnosti mnogo jasniji. 

Kroz kurs Social media saznaćete više o društvenim mrežama i njihovoj ulozi u marketing kampanjama, kao i o prednostima i manama oglašavanja na Facebooku i drugim mrežama. Iako društvene mreže, nesporno, imaju ogroman uticaj i donose brojne koristi kompanijama, ovakav vid oglašavanja može imati i manje dobre strane. Korisnici će društvene mreže videti kao idealnu priliku da izraze svoje nezadovoljstvo (možda i pre nego zadovoljstvo), a njihovo mišljenje u vidu komentara u veoma kratkom roku može videti veliki broj korisnika. 

Takođe, može doći do problema u komunikaciji sa korisnicima ukoliko sadržaj koji im se nudi nije u skladu sa njihovim očekivanjima. Dakle, sadržaj koji se objavljuje mora biti primeren i prilagođen interesovanjima korisnika kako bi se oni zadržali. Kada se objave značajno razlikuju od onoga zbog čega su fanovi došli na stranicu, profil ili nalog, neće imati sumnju da li da ih i napuste, pogotovo što su zagušeni brojnim informacijama. Učenje o uspešnom vođenju društvenih mreža i kontinuirana edukacija od ključne su važnosti za uspeh, pre svega, zbog konstantnog napredovanja tehnologije i pristupa komunikaciji.

Opis i ciljevi - kurs Social media

Tokom Social media kursa, koji možete pohađati online ili tradicionalno – u učionici, a koji je deo pripadajućih programa, upoznaćete se sa svim potrebnim detaljima komunikacije na društvenim mrežama, najefikasnijim metodama oglašavanja na Facebooku, kao i najefikasnijim alatima koji pomažu da se organizuje postavljanje sadržaja i proverava njegov efekat. 

Na ovom kursu polaznici će imati priliku da se upoznaju sa osnovnim karakteristikama, ali i principima oglašavanja na sledećim društvenim mrežama: Facebook, LinkedIn, Twitter, Instagram, Pinterest itd. Biće objašnjeni koraci u procesu kreiranja nastupa i oglašavanja na njima, ali i izneti saveti u cilju što uspešnijih aktivnosti, kao i za postizanje definisanih ciljeva. Govoriće se i o načinima praćenja preuzetih akcija, tj. o merenju efekta koji su postignuti. 

Cilj ovog kursa jeste da približi polaznicima najbolje moguće načine nastupa i oglašavanja na društvenim mrežama, navođenjem koraka koje je potrebno preduzeti s ciljem kreiranja oglasa, kao i sticanje znanja o merenju i praćenju postignutih efekata. 

Za Facebook, društvenu mrežu koja je nastala 2004. godine, prvobitno samo kao projekat studenata sa Harvarda, slobodno možemo reći da predstavlja najveću bazu podataka na svetu. Korisnici prilikom kreiranja svojih profila dobrovoljno ostavljaju svoje lične podatke kao što su godine, mesto stanovanja, interesovanja, a kompanije koriste ove podatke kako bi što preciznije izvršile segmentaciju tržišta i svoju ponudu prilagodile korisnicima. Zbog toga je Facebook daleko najvažnija društvena mreža za internet marketing aktivnosti jer nudi mogućnost fokusiranja na publiku koja je najbolja za željeni proizvod. 

Postavljanjem oglasa na Facebooku možete doći do velikog broja korisnika, što u kombinciji sa kreiranjem Facebook stranice koja ima kvalitetan sadržaj može doneti daleko bolje rezultate od mnogo skupljeg oglašavanja na npr. televiziji. Za razliku od klasičnih medija, društvene mreže nude veoma precizne rezultate kampanja. 

Nakon plasiranja oglasa veoma je važno uraditi analizu podataka koji se odnose na efikasnost oglašavanja na ovoj društvenoj mreži. Ovi podaci se mogu dobiti korišćenjem opcije Insights, koja daje uvid u to koliko su naše objave imale odjeka među našim fanovima. Zahvaljujući ovoj opciji, možete optimizovati naše objave i na taj način ostvariti ono što i jeste bio naš cilj prilikom kreiranja same oglasne poruke.

Dobra stvar je što Facebook nudi i mogućnost kreiranja oglasa koji će biti prikazivani i na Instagramu (koji je u vlasništvu kompanije Facebook), što dodatno olakšava posao. Pored oglašavanja na Facebooku i Instagramu, izuzetno je isplativo kreiranje kampanja za YouTube. Ovaj streaming servis se smatra društvenom mrežom, a dodatnu vrednost daju tzv. YouTuberi koji privlače publiku. Oni predstavljaju dodatni resurs za oglašavanje, jer je dokazano da influenseri mogu veoma efikasno da utiču na ponašanje svojih fanova. 

Plan i program

1. Social Media in Advertising

  • Društvene mreže i oglašavanje – u kojoj će se meri kompanije opredeliti za oglašavanje putem društvenih mreža zavisi od brojnih faktora
  • Oglašavanje na Facebooku – ovo je najpopularnija društvena mreža na svetu, sa najvećim brojem korisnika
  • Oglašavanje na LinkedInu i Twitteru – LinkedIn je mreža koja okuplja poslovne osobe koje ostavljaju poslovne podatke o sebi. Twitter je društvena mreža bazirana na kratkim informacijama
  • Oglašavanje na YouTubeu – reč je o platformi putem koje je moguće postavljati, pregledati, komentarisati, ocenjivati i deliti video-sadržaj
  • Oglašavanje na Instagramu i Pinterestu – Instagram je društvena mreža gde se fokus stavlja na fotografije i kratke video-uratke. Pinterest omogućava korisnicima da prate i razmenjuju multimedijalni sadržaj u skladu sa interesovanjima 

4 stepenika do uspešne karijere u internet poslovanju! Spremili smo dokument koji otkriva koja su to četiri stepenika koja vode ka profitabilnoj karijeri u online poslovanju. Preuzmite izveštaj ovde.

Da li ima mesta? Upisni rok je otvoren! Da saznate sve o upisu, kliknite ovde.