SVE ŠTO TI JE POTREBNO ZA ODLIČNO PLAĆEN POSAO!

Čitanje CV-ja između redova

citanje cv-jaPodaci o obrazovanju, poslovnom iskustvu i stručnim kvalifikacijama zauzimaće centralno mesto u vašoj poslovnoj biografiji. Kada sastavljate molbu za posao ili se prijavljujete za željenu poziciju, vaše veštine i znanja jesu najbitniji, ali pored toga je važno da poslodavac na osnovu napisanog može da vidi vašu želju da se usavršavate u smeru koji bi taj posao zahtevao. Na taj način se preporučujete za posao.

Sve se to može svrstati među opšte informacije, stavke i činjenice o vama. Kao dodatni izraz vaše motivisanosti da se usavršavate, možete poslati i pismo preporuke, ako je neko od vaših pređašnjih poslodavaca voljan da ga napiše. 

Dakle, osim o radnom iskustvu, preporukama, obrazovanju, stručnom usavršavanju i dostignućima, vaš CV treba da predstavi i vaše personalne osobine – spremnost na saradnju, otvorenost ka usavršavanju, posvećenost ili nešto drugačije.

Iz tog razloga sastavni deo vašeg CV-ja su i opšte stavke, koje treba da ispunite ličnim osobinama relevantnim za poziciju na koju aplicirate. A tome služi i pismo koje prilažete u prijavi za posao u vidu molbe.

I pored toga, ljudi zaboravljaju da su lične osobine važne i fokusiraju se gotovo isključivo na svoje radno iskustvo i obrazovanje.

Kako CV postaje sredstvo koje vas diskvalifikuje

Osoba ste koja neprestano radi na svom usavršavanju, stiče nova znanja i ima potrebno obrazovanje, i to deluje kao da je sasvim dovoljno za obavljanje nekog posla. Međutim, da li to praksa podržava?

Kada ste u potrazi za poslom, može se desiti da se nađete u sledećoj situaciji: Uslovi propisani konkursom za posao u potpunosti se slažu sa vašim sposobnostima i obrazovanjem, logika nalaže da pomislite da ste ušli u uži krug i da su šanse da dobijete posao velike. Prilaganjem potrebnih uverenja potkrepili ste podatke iz CV-ja, a uz to ide i pismo preporuke u kome bivši poslodavac pohvalno govori o vama. Gotovo da ste uvereni da je sve to dovoljno da potencijalni poslodavac u vama prepozna idealnog kandidata. Ali, to se ne desi. Umesto poziva u sledeći krug selekcije, dobijate imejl sa obaveštenjem da niste prošli. Kako se to desilo?

Može se čak doći i do toga da osoba sa manje znanja i iskustva zapravo dobije mesto koje ste vi želeli. Sada ste još više zbunjeni?

Lične osobine se u CV-ju ne daju sakriti

Važan deo odgovora na pitanje zašto ste odbijeni leži u onome što ste napisali o sebi. Iako vam se u trenutku sastavljanja CV-ja sekcija o ličnim osobinama činila nebitnom, postoji šansa da je baš ono što je tu navedeno ostavilo jači utisak od vaše stručnosti.

Stoga, imajte u vidu da vaš CV govori o vama više od onoga što ste u njemu naveli. Vaše osobine koje niste konkretno i eksplicitno predstavili takođe čine važan element u procesu selekcije.

Sve što ste napisali, a i ono što ste izostavili, daje poslodavcu informacije o personalnim osobinama relevantnim za poziciju za koju ste se prijavili, kao i o vašoj kompetentnosti.

Recimo, nije realno da očekujete da ćete proći u drugi krug selekcije za poziciju korektora ako vaš CV ima brojne štamparske i pravopisne greške, a pride je vaša prosečna ocena na diplomi fakulteta 9,4. Ovakva vrsta nemarnosti i odsustvo profesionalnosti u dokumentu koji ste lično sastavljali jesu signal potencijalnom poslodavcu da vi niste prava osoba za posao.

Kako ovakve greške nastaju?

Odgovor je jednostavan – previše vremena ste proveli u pisanju preporuke, traženju načina da istaknete svoje formalno obrazovanje, radno iskustvo, a zanemarili ste izgled, preglednost i urednost. Tako je vaš CV postao slika brzopletosti, nedostatka pedantnosti, nemarnosti. 

I, nažalost, umesto da bude dokument koji vas prikazuje u punom sjaju, vaš CV je postao svedočanstvo protiv vas, koje vas je uklonilo iz trke za željeni posao.

Čitanje CV-ja između redova 

Budite uvereni da će potencijalni poslodavac, dok razmatra vašu radnu biografiju, razmišljati i o tome kakva ste vi osoba. Iz svega što navedete, on će pokušati da otkrije koje su vaše vrline i mane. 

Recimo, delovi vašeg CV-ja daće mu jasan signal da li ste škrti na rečima ili, s druge strane, naporna osoba koja sve opširno objašnjava. 

Takođe, poslodavac može steći utisak da ste haotični, bez jasnog cilja, ako u CV-ju koji ste mu poslali stavke nisu jasno i uredno navedene.

Dakle, sve što se može indirektno saznati iz vašeg CV-ja, bilo vizuelno ili kroz sadržaj, imaće svoj udeo u procesu selekcije. Vaša poslovna biografija oslikava vašu ličnost, kao i vaše sklonosti. Zbog toga treba da posvetite pažnju i tome kakve „skrivene poruke” šaljete potencijalnom poslodavcu kroz svoj CV.

Osim dobro sastavljene poslovne biografije, ono što će povećati vaše šanse da ostavite dobar utisak jeste molba za posao.

 Kako napisati molbu za posao

Dakle, pored CV-ja, preporučljivo je da potencijalnom poslodavcu pošaljete i molbu za posao. Često će to biti tekst u vidu mejla kojim se obraćate poslodavcu direktno, navodite poziciju za koju aplicirate, svoje kvalifikacije i motivaciju da se zaposlite baš na tom radnom mestu i u toj firmi.

Ovaj dokument treba da bude informativan i sažeto napisan u isto vreme. Iako je u pitanju standardni i obavezni deo prijave za posao, i sa jasnim pravilima pisanja, molba za posao ne bi trebalo da bude šablonizovana. I u njoj možete naći prostora da ostavite lični pečat. Treba da se potrudite da ostvarite balans između ličnog i formalnog stila pisanja, jer će poslodavac i na osnovu toga izvoditi zaključke o vama i vašim personalnim osobinama.

Molbu za posao treba da posmatrate kao preporuku koju sastavljate sami sebi. Jasno navedite svoje kvalitete i osobine, ali uz dozu uzdržanosti. Ovo je još jedan način da se istaknete u odnosu na ostale kandidate pre nego što poslodavac pročita vašu poslovnu biografiju.

Sadržaj molbe za posao

Već smo pomenuli da molba za posao ima određenu formu, a sledeći redovi će vam detaljnije objasniti njenu strukturu:

  • Prvo napišite za koje se radno mesto prijavljujete i gde ste videli oglas;
  • Drugi deo treba da bude u vezi sa vašim poslovnim preporukama – formalno obrazovanje, radno iskustvo, sposobnosti i lične osobine važne za poziciju za koju aplicirate;
  • Treći deo treba da bude posvećen vašoj motivaciji da se prijavite za posao. Dobro je da poznajete detalje o firmi u kojoj konkurišete, šta je njen cilj i vizija, na koji način posluje. Tako pokazujete da se vaša uverenja i osobine uklapaju u vrednosti koje firma neguje i da novac nije vaša jedina motivacija;
  • U poslednjem delu treba da stavite do znanja potencijalnom poslodavcu da mu stojite na raspolaganju za detaljnija objašnjenja i dodatna pitanja.

Saznajte šta je CV i kako da sastavite idealan CV

Ovo je forma koje bi trebalo da se pridržavate, ali obratite pažnju na detalje. Na taj način i molba za posao će biti preporuka više u vašu korist.

4 stepenika do uspešne karijere u internet poslovanju! Spremili smo dokument koji otkriva koja su to četiri stepenika koja vode ka profitabilnoj karijeri u online poslovanju. Preuzmite izveštaj ovde.

Da li ima mesta? Upisni rok 2024/25. je u toku.

Da saznate sve o upisu, kliknite ovde.

Prijavite se