Neka ceo svet bude tvoja kancelarija!

Kako napraviti profesionalan CV: Izgled i delovi CV-ja

CV predstavlja vašu profesionalnu radnu biografiju, dokument kroz koji poslodavac stiče prvi utisak o vama, koji vas u prvom trenutku mora pokazati u najboljem svetlu.

Naime, svaki CV mora da zadovolji određenu formu i da prati određena pravila bez obzira na to što svako od nas ima drugačiji stil pisanja. Mnogima koji prvi put pišu radnu biografiju ovo može biti velika prepreka. 

Pitanje koje muči sve one koji prvi put pišu CV jeste: kako napraviti profesionalan CV koji će sadržati sve potrebne informacije?

Kako izgleda CV?

kako napraviti profesionalan CVCV se sastoji od osnovnih i dodatnih segmenata, pa će i sam izgled CV-ja zavisiti od toga. 

Osnovni delovi: lični podaci, radno iskustvo, obrazovanje.

Lični podaci podrazumevaju vaše ime i prezime, adresu stanovanja i adresu boravka (pod uslovom da se razlikuju), mesto i godinu rođenja, brojeve telefona.

Kada popunjavate segment obrazovanje, potrebno je popuniti sve stepene obrazovanja koje ste završili, napisati naziv škole/fakulteta sa smerovima i specijalizacijama, kao i godinu upisa i završetka. 

Osnovnu školu nema potrebe da navodite jer je osnovno obrazovanje obavezno i podrazumeva se da ste ga stekli. 

Radno iskustvo uključuje sve ono profesionalno iskustvo koje ste do tada stekli, a koje je u vezi sa pozicijom za koju konkurišete. Važno je da znate da radno iskustvo možete steći i kroz volontiranje, praksu i ostale vidove učešća u radu. 

Dodatni delovi CV-ja odnose se na isticanje svih dodatnih aktivnosti koje ste stekli pored školovanja, a koje vam mogu pomoći da se u što boljem svetlu predstavite budućem poslodavcu. Ovo se uglavnom odnosi na predavanja, obuke, kurseve, seminare i treninge koji mogu biti povezani sa pozicijom za koju konkuršete. Na taj način pokazaćete budućem poslodavcu da težite ka tome da se usavršite, a takvi ljudi su uvek potrebni kompanijama. 

Jedan od sporednih delova CV-ja treba da se odnosi i na veštine koje imate, a koje ste kroz formalno ili neformalno obrazovanje stekli.

Ovde se uglavnom misli na poznavanje rada na računaru, ali i razne druge veštine koje su sastavni deo modernog poslovanja (liderske sposobnosti, veštine pregovaranja, moć prezentovanja i tako dalje). Takođe, možete navesti i sve preporuke, stipendije i sertifikate koje posedujete, ali to morate podupreti odgovarajućom dokumentacijom. 

Svi ovi segmenti podrazumevaju jasno odvojene celine, jer dobro napisan CV karakteriše, pre svega, preglednost.

Potrebno je da informacije o radnom iskustvu i školovanju poređate hronološki (od najnovijih do najstarijih). Neophodno je navesti na koji način, kada i gde su stečene dodatne veštine i znanja koje imate. Svi ovi podaci će doprineti kvalitetu i izgledu vašeg CV-ja i svakako će vas izdvojiti. 

Ovde smo vam naveli samo primer koje sve delove treba da sadrži CV. Međutim, ni tada vam niko ne garantuje da će se vaš CV izdvojiti od ostalih i skrenuti pažnju poslodavcu na vas. 

Šta sve treba da sadrži CV koji će vas istaći?

Pokušajte da personalizujete svoj CV shodno tome gde i za koju poziciju konkurišete. Na ovaj način će vaša biografija biti izdvojena od ostalih, što je dovoljno za početak. 

U nastavku teksta predstavićemo vam nekoliko načina kako da istaknete svoj CV u moru drugih:

  • razmislite o tome kome se obraćate u CV-ju i čiju pažnju želite da skrenete na sebe;
  • detaljno se informišite o tome koje kvalifikacije, sposobnosti i veštine su potrebne za poziciju za koju konkurišete;
  • raspitajte se o istoriji kompanije za koju konkurišete, koji su njihovi ciljevi;
  • dobro razmislite koje veštine i sposobnosti imate da ponudite potencijalnom poslodavcu. Zašto baš vas treba da izabere?

Ukoliko ova pitanja budete konstantno imali na umu, veće su šanse da će se vaša biografija istaći i da ćete dobiti posao. Jednostavno, ponavljajte ova pitanja dok pišete radnu biografiju i tako ćete znati da li idete u dobrom smeru. 

Pre nego što konkurišete, potrebno je da dobro proučite oglas za koji konkurišete. Na taj način ćete znati kako da najbolje predstavite svoje veštine i šta je to što budući poslodavac zahteva od vas. Tako ćete prilagoditi svoj CV bez greške i predstaviti se u najboljem svetlu. 

Pokušajte da shvatite svoju biografiju kao preporuku koja može da proda vaše veštine i sposobnosti, a potencijalnog poslodavca kao kupca, tj. ciljnu grupu koju morate da zainteresujete. 

Neophodno je da dobro poznajete svoju ciljnu grupu da biste uspešno prodali ono što želite.

Potrebno je da što više informacija prikupite o svom poslodavcu da biste ga naveli da se odluči da upravo vas pozove na razgovor za posao.

Postoji jedna važna činjenica koju morate da znate: sastavljanje CV-ja jedini je deo u kome vi imate potpunu kontrolu. Vi odlučujete šta će poslodavac pročitati i saznati o vama. Zato se pobrinite da vaš CV ispunjava sve uslove potrebne za dobar CV. 

Pazite na sledeće:

Ukoliko je CV dobar za jednu poziciju ne mora da znači da će biti dobar i za drugu.

Podrazumeva se da nećete svaki put pisati nov CV, već možete stari prilagoditi novoj poziciji za koju konkurišete.

Ne zaboravite jedno: ne možete jednom napisati dobar CV i ostaviti ga tako. Neophodno je da svoju biografiju redovno ažurirate. 

Osim što ste CV prilagodili poziciji za koju konkurišete, pazite da vaša poslovna biografija bude redovno dopunjavana novim informacijama o vama. Ukoliko ste završili nove kurseve, stekli nova radna iskustva, pohađali seminare, pobrinite se da to odmah unesete u svoj CV. Na ovaj način on će biti upotpunjen, a vi smanjujete rizik da zaboravite neku bitnu inormaciju. 

Došli smo do zaključka da je redovno ažuriranje CV-ja još jedan način da ga unapredite i upotpunite.

CV je dokument koji treba da vas izvoji i pokaže zašto baš vi zaslužujete da radite na određenoj poziciji. Od ključne je važnosti da informacije koje ste uneli u CV imaju dodirnih tačaka sa pozicijom za koju konkurišete. Napomenuli smo da je pri sastavljanju CV-ja važno da budete iskreni, međutim, u zavisnosti od situacije, možete odabrati neke informacije koje ćete više isticati. Ovakvu odluku donosite u zavisnosti od toga za koju poziciju konkurišete. Izgled vašeg CV-ja zavisiće i od informacija koje sadrži: da li su one važne za posao za koji konkurišete ili nisu. 

Napiši CV koji te najbolje predstavlja

Znamo da dobar CV sadrži istinite podatke. Međutim, sami donosite odluku koje će činjenice govoriti najbolje o vama. 

Jednostavno, svaki dobar CV drži se jednog pravila. Odaberite stil pisanja i informacije koje će potencijalnom poslodavcu prezentovati vaše vrline, a sakriti eventualne mane i nedostatke. 

Dok pišete CV, stavite se u ulogu poslodavca koji treba da pročita vašu radnu biografiju. Obratite pažnju da CV izgleda uredno i pregledno, da poslodavac za nekoliko sekundi može da pročita informacije koje ga interesuju. Istraživanja su pokazala da potencijalni poslodavac provede od 20 do 30 sekundi čitajući CV. Ova činjenica nam govori jedno: format CV-ja je od ključne važnosti. Potencijalni poslodavac u prvih nekoliko sekundi treba da vidi sve najvažnije informacije, bez traženja. 

Potrudite se da vaš CV navede poslodavca da se zainteresuje za vas. 


CV obrazac

Za pojedine poslove nije potrebno slati CV, već vam poslodavac nudi drugačiji format dokumenta koji je potrebno popuniti. Zapravo, reč je o CV-ju koji već ima svoju formu, samo je potrebno napisati tražene informacije.

Većinu odgovora možete potražiti u svom CV-ju.

Naime, važno je da znate da nije poželjno da samo iskopirate odgovore. Možete ih pronaći u svom CV-ju i iskoristiti ih za popunjavanje tražene forme. 

Uglavnom u ovakvim obrascima postoji mesto gde možete napisati još neke informacije o sebi, ukoliko smatrate da vam pitanja nisu ostavila prostora za to. Iako je u ovom slučaju poslodavac taj koji je izabrao formu CV-ja, vi i dalje određujete koje ćete informacije napisati, tj. za koje vi smatrate da su vam važne. 

Saznajte šta je CV i kako da sastavite idealan CV

Iskreno se nadamo da smo vam ovim tekstom rešili dilemu kako treba da izgleda dobar i kvalitetan CV. U nastavku strane vam donosimo još nekoliko članaka sa sličnom temom koji vam mogu pomoći u procesu zaposlenja. 

4 stepenika do uspešne karijere u internet poslovanju! Spremili smo dokument koji otkriva koja su to četiri stepenika koja vode ka profitabilnoj karijeri u online poslovanju. Preuzmite izveštaj ovde.

Da li ima mesta? Upisni rok 2024/25. je otvoren.

Da saznate sve o upisu, kliknite ovde.

Prijavite se