Neka ceo svet bude tvoja kancelarija!

Propratno i motivaciono pismo

Propratno i motivaciono pismo je najčešće obavezno uz CV kada konkurišete za novu poziciju. Slanjem radne biografije bez propratnog i motivacionog pisma umanjujete šansu za novu poslovnu priliku i vaša prijava se može smatrati nepotpunom. 

Šta je propratno pismo

Propratno pismo je vaše lično obraćanje potencijalnom poslodavcu, odnosno ljudima koji su zaduženi da vrše selekciju novozaposlenih. Propratno pismo ima slobodniju formu od CV-ja, šalje se posebno uz radnu biografiju i potrebno ga je posebno napisati.

Ukratko u propratnom pismu navodite šta sve prilažete od dokumentacije, gde ste videli oglas, razloge zbog kojih želite baš na toj poziciji da radite i u nekoliko reči opisujete sebe i zašto bi trebalo baš vas da zaposle. 

Zašto pišemo propratno pismo

propratno i motivaciono pismoCilj propratnog pisma je da vas bolje predstavi potencijalnom poslodavcu i da ga navede da pročita vaš CV, a potom vas pozove na razgovor za posao. Ujedno vas predstavlja kao ozbiljnu, profesionalnu, odgovornu osobu, ali istovremeno i interaktivnu i komunikativnu. 

Cilj propratnog pisma je da razjasni i upotpuni neke informacije iz CV-ja koje su date kao činjenice. Ovo vam je prilika da detaljnije objasnite svoje veštine i znanja i na koji način te veštine mogu da doprinesu boljem poslovanju firme za koju želite da radite. Ukratko: propratno pismo je dopuna vašoj poslovnoj radnoj biografiji. 

Propratno pismo služi da poslodavcu objasnite zašto bi trebalo baš vas da zaposli.

Ovo je jedinstvena prilika da svemu date malo ličnog pečata i da se izdvojite. Propratno pismo ima slobodniji obrazac od ostale dokumentacije, posebno od CV-ja.

Povedite računa, propratno pismo ne možete pisati kao sastav u školi iako je slobodnije forme. Ono ima obrazac poslovnog pisma, što se mora ispoštovati da bi imalo efekta. Samo takvo propratno pismo upotpunjuje CV i ostalu dokumentaciju. 

Kako pravilno napisati propratno pismo

Kao što smo rekli, propratno pismo je zapravo poslovno pismo, pa samim tim mora biti kratko i jasno. 

Pazite na gramatičke i pravopisne greške. Način pisanja mora biti takav da od samog starta zainteresuje poslodavca da ga pročita. Dakle, poslovan, ali i zanimljiv.

Trebalo bi da u propratnom pismu navedete zašto ste zainteresovani za rad baš u toj kompaniji i za koju poziciju konkurišete. 

Da li postoji forma propratnog pisma

Propratno pismo ne poseduje obrazac za pisanje. Slobodnije je forme, ali ima nekoliko osnovnih smernica kojih se morate pridržavati. U nastavku teksta ćemo razdvojiti elemente propratnog pisma: 

  • obraćanje – obratite se imenom onome kome šaljete pismo. Ukoliko ne znate ime, dovoljno je da napišete „Poštovani”/„Poštovana”;
  • uvodni deo propratnog pisma – gde ćete navesti za koju poziciju konkurišete i zašto ste zainteresovani za to radno mesto; 
  • središnji deo propratnog pisma – tu u nekoliko rečenica možete da navedete svoje veštine, znanja i rezultate koje ste do sada postigli, a koji mogu doprineti poziciji za koju ste konkurisali; 
  • zaključni deo propratnog pisma – pokazuje vašu spremnost i zainteresovanost da pružite detaljnije informacije o sebi i pokažete želju za razgovorom za posao.

Propratno pismo je individualna stvar i predstavlja lično vas. Ukoliko nemate iskustva u pisanju ove vrste dokumenta, možete se poslužiti primerom svojih prijatelja koji su slali ovakva pisma ili možete primere pronaći na internetu. Ako do sada niste imali iskustva u pisanju propratnog pisma, ovo vam može biti teži deo. Pokušajte da nađete dobar primer koji će vam dati podsticaj u pisanju. Možete se koristiti pismom koje je namenjeno za poziciju za koju konkurišete. 

Naglasili smo već da je cilj propratnog pisma da vas predstavi u što boljem svetlu, kao pravog kandidata za datu poziciju. Informacije iz CV-ja ne smete ponavljati u propratnom pismu, jer cilj je da navedete potencijalnog poslodavca da pročita vašu biografiju. Uostalom, propratno pismo je tu da biste naveli ono što nije napisano u vašem CV-ju. 

U tekstu u kome smo pisali o CV-ju naglasili smo da je neophodno prilagođavati ga u skladu sa pozicijom. Ovo pravilo se pogotovo tiče propratnog pisma. Ono mora u potpunosti biti prilagođeno kompaniji i poziciji na koju konkurišete. 

Postoji jedan trik (pored saveta koje smo vam dali) koji će vam biti od velike pomoći prilikom pisanja propratnog pisma. Učinite da vas pismo koje šaljete uz CV istakne i ostale ostavi u senci. 

  • Stavite se na mesto poslodavca i razmislite o tome koji bi kvaliteti i sposobnosti kod kandidata bili najbolji za vašu kompaniju. U skladu sa tim i napišite propratno pismo.

Pokušajte da odgovorite na sva pitanja, nedoumice i interesovanja kroz propratno pismo i ono će vam bez dileme dati prednost. 


Šta je motivaciono pismo 

Iako je motivaciono pismo karakteristično za seminare, treninge, stipendiju, praksu, itd., često se može desiti da potencijalni poslodavci u samom konkursu navode obavezno slanje motivacionog pisma. 

Kao i kod propratnog pisma, i motivaciono pismo ima ulogu da ubedi poslodavca da ste vi prava osoba za kompaniju i traženu poziciju. Ali to nije sve.

Motivaciono pismo je za razliku od propratnog još ličniji dokument, još slobodnije forme, gde možete prikazati svoje mogućnosti, stavove, postignuća i ono što je najvažnije: 

  • motivaciju da radite baš u toj kompaniji i na toj poziciji.Kako napisati dobro motivaciono pismo

Motivaciono pismo ima najslobodniju formu pisanja. Ne postoji nikakav obrazac za pisanje kao što je to slučaj kod CV-ja. Međutim, neophodno je da uskladite veštine, mogućnosti i znanja sa potrebama i planovima poslodavca. Kao i u svim drugim dokumentima za prijavu, neophodno je navesti istinite podatke, ali motivaciono pismo vam dopušta najviše slobode da predstavite sebe onako kako želite da vas vidi potencijalni poslodavac.

Da bi vaše motivaciono pismo bilo kvalitetno napisano, dobro se raspitajte o poziciji za koju konkurišete i kompaniji u kojoj želite da radite. Pre svega, informacije pronađite na zvaničnom sajtu firme ili, ako poznajete nekog od zaposlenog, obratite mu se za pomoć. Iskoristite sve dostupne informacije do kojih možete da dođete. 

Kada se informišete o firmi za koju želite da radite, obratite pažnju na njenu misiju i viziju, kao i koje vrednosti neguje. Razmislite kako se sve to uklapa sa vašim poslovnim idealima, uverenjima i vrednostima. Pokušajte da uskladite njihove i svoje vrednosti i tako pokažite poslodavcu da konkurišete zbog toga što delite iste vizije i interesovanja, a ne samo zbog plate i posla. 

Motivaciono pismo – šansa da pokažete poslodavcu da ste idealan kandidat

Motivaciono pismo je idealna prilika da potencijalnom poslodavcu pokažete da posedujete mogućnosti pregovaranja, ubeđivanja i promocije. Istovremeno pokazujete da ste najbolji kandidat za traženu poziciju. 

Dobro napisano pismo u kome objašnjavate zašto želite taj posao i svoje razloge za konkurisanje na traženu poziciju daće poslodavcu mogućnost da uvidi vašu sposobnost pisane komunikacije.

Ukratko, motivaciono pismo je neka vrsta reklame, a ono što reklamirate ste vi i vaše sposobnosti i veštine. Ovo je veoma značajno ako konkurišete na nekim pozicijama u marketingu ili u kompanijama gde je poslovna komunikacija sa klijentima veoma važna. 

Istaknite se u odnosu na druge kandidate 

CV delimično ima obrazac po kome se popunjava, dok motivaciono i propratno pismo to nemaju. Neretko se dešava da kod kandidata sa sličnim kvalifikacijama presude baš motivaciono i propratno pismo.

Nemojte ova dva pisma shvatati olako. Posvetite im vreme kako biste dali svoj lični pečat i potpis i istakli se kod poslodavca. 

Saznajte šta je CV i kako da sastavite idealan CV

4 stepenika do uspešne karijere u internet poslovanju! Spremili smo dokument koji otkriva koja su to četiri stepenika koja vode ka profitabilnoj karijeri u online poslovanju. Preuzmite izveštaj ovde.

Da li ima mesta? Upisni rok je otvoren! Da saznate sve o upisu, kliknite ovde.