Neka ceo svet bude tvoja kancelarija!

Česta pitanja na intervjuu za posao

Pitanja koja ćete čuti u toku intervjua za posao služe kao smernice vašem poslodavcu da što bolje shvati vaša očekivanja i sposobnosti, napravi poređenje sa ostalim kandidatima i odabere onoga ko će najbolje obavljati posao. Ta pitanja su opšteg tipa i odnose se podjednako na sve kandidate. Ona se ne baziraju na stavkama iz CV-ja, ali svakako otkrivaju specifičnosti kandidata.

Svrha opštih pitanja je procena vaših profesionalnih kvaliteta, osobina i ličnosti. Osim njih, na intervjuu možete očekivati i zanimljiva pitanja, koja se kandidatima postavljaju kako bi se opustili i kako bi poslodavac saznao nešto o vama van posla, vašu motivaciju, kako se ophodite prema drugim ljudima i sl.

U tekstu koji sledi otkrićete koja su česta pitanja na intervjuu za posao, podeljena po tipovima, sa primerima i savetima kako da date što kvalitetniji odgovor na njih.

 Opšta pitanja o vama

pitanja na intervjuu za posao1. Recite nešto o sebi.

Čineći gotovo neizostavni deo svakog razgovora za posao, ovo pitanje deluje kao najjednostavnije. Ipak, budite oprezni kada odgovarate na njega. Za odgovor na ovo pitanje odaberite samo ono što je prikladno reći i pažljivo procenite šta potencijalni poslodavac treba da čuje o vama.

Ovo je uglavnom prvo pitanje koje ćete čuti na razgovoru za posao i šansa da zainteresujete osobu koja vas intervjuiše. Ovde bi trebalo da kroz dve, tri informacije o sebi pokažete šta vas čini idealnim kandidatom za ponuđenu poziciju.

U prevodu, ne treba da podelite svoju čitavu biografiju sa onim ko obavlja intervju, već da saopštite nekoliko stvari koje su relevantne.

Ukoliko ne znate koje bi to stvari trebalo da budu, postoji formula koja će vam pomoći da probudite interesovanje potencijalnog poslodavca za vas: 

Kada izlažete stvari iz svoje karijere, koristite sadašnjost–prošlost–budućnost kao sled izlaganja. To znači da ćete prvo reći nešto o tome gde trenutno radite i šta. Zatim ćete se osvrnuti na prethodne poslove i veštine koje ste razvili. Nakon toga dovoljno je da kažete zašto želite da radite baš na ovoj poziciji.

To bi, recimo, moglo da izgleda ovako: „Trenutno radim u kompaniji IGT, a pre toga sam bio/la deo kompanije UNSR, u kojoj sam izgradio/la iskustvo u radu sa raznovrsnom klijentelom i razvio/la veštine kao vođa tima od 11 ljudi. Zadovoljan/na sam trenutnim poslom, ali želja mi je da radim u većoj firmi i na višoj poziciji, zbog čega sam veoma zainteresovan/a za eventualnu priliku u vašoj firmi.”

Opšta pitanja za posao u vezi sa vašim profesionalnim osobinama, vrlinama i manama

1. Koje su Vaše najdragocenije profesionalne osobine?

Stručnjaci za ovaj tip intervjua savetuju da pri odgovaranju na ovo pitanje pratite tri pravila:

a) Budite tačni: nemojte govoriti ono što pretpostavljate da bi vaš poslodavac želeo da čuje, već se fokusirajte na svoje stvarne sposobnosti i prednosti.

b) Budite konkretni: ne govorite uopšteno i u frazama. Iskoristite priliku da prikažete svoje osobine kroz primere iz dosadašnjeg radnog iskustva.

c) Budite relevantni: govorite samo o onim osobinama koje su potrebne za poziciju za koju konkurišete.

2. Navedite svoje slabosti.

Iako nikome nije baš posebno prijatno da navodi svoje mane, ovaj tip pitanja je ono na osnovu čega poslodavac može izvući zaključke o tome da li će se određeni kandidat uklopiti u njegov tim. Ali, to nije jedini razlog. On takođe želi da otkrije da li ste samosvesni i samokritični i da li znate šta kod sebe možete da popravite.

Pri davanju odgovora na ovo pitanje po svaku cenu izbegavajte sledeće dve stvari

a) Nemojte reći da nemate nijednu manu. Niko nije savršen, pa ni vi i vaš poslodavac. Ako ovako odgovorite na postavljeno pitanje, možete biti shvaćeni kao nadmena osoba.

b) Nemojte navoditi one mane koje vas automatski diskvalifikuju. Na primer, ako kažete da niste u stanju da ispoštujete rokove, to će biti dobar razlog da vas poslodavac ne odabere.

A koji je onda način da se da odgovor na ovo pitanje?

Najbolje je da se setite neke mane koja vas je ranije sputavala, ali ste radom i trudom uspeli da je prevaziđete. Recimo, možete govoriti o tome kako ste ranije imali tremu kada je trebalo da govorite pred brojnijom publikom, pa ste, kako biste to prevazišli, upisali kurs u vezi sa komunikacijama. Na taj način ste počeli da prevazilazite svoju slabost i konstantno radite na tome. 

Ovim putem ćete uveriti poslodavca da ste i te kako svesni svojih nedostataka, kao i prednosti, i da ste spremni da se razvijate i da konstantno radite na njima. To je ono što svaki poslodavac želi da čuje.

Pitanja o hobijima

1. Šta volite da radite u slobodno vreme?

Ovo je takođe jedno od zanimljivih pitanja na intervjuu za posao. Kako tvrdi Mič Fortner, menadžer za zapošljavanje, ovo pitanje obično se postavlja kako bi poslodavac video da li će se kandidat uklopiti u atmosferu kompanije i kako bi kandidat dobio priliku da pokaže svoju ličnost.

Stoga, ako na razgovoru za posao dobijete ovo pitanje, sasvim je u redu i očekivano da kažete šta vas pokreće, iskažete vaša interesovanja i hobije. I ovde treba biti poluprofesionalan (ako volite da sa društvom odete povremeno na piće, to možete reći, ali ne treba da govorite kako jedva čekate petak da biste pili ceo vikend).

Pitanja o profesionalnim interesovanjima

1. Za koje oblasti ste posebno zainteresovani?

Pri odgovaranju na ovo pitanje trudite se da navedete oblasti koje su u vezi sa pozicijom za koju konkurišete. Možete pominjati i oblasti koje nisu direktno povezane sa pozicijom, a koje još uvek ne poznajete dovoljno. Ipak, želeli biste da ih podrobnije upoznate. Na ovaj način pokazujete poslodavcu da ste osoba koja razmišlja o sopstvenom napretku. 

Osim toga, bilo bi dobro da svoje profesionalno interesovanje povežete sa oblasti sa vrednostima koje negujete i svojim aspiracijama. Na primer, ako programirate video-igre, vaš odgovor može biti: „Oduvek me je zanimalo da umrežavanje i uspostavljanje kontakata sa ljudima širom sveta, a otkad sam počeo da razmišljam o karijeri, postao sam svestan da u tome leži veliki potencijal. Ideja da uspostavljam kontakte i na taj način doprinesem širenju ideja koje zastupam delovala mi je posebno uzbudljivo. Moja ljubav prema komunikaciji brzo je prerasla u ljubav prema širenju znanja i ideja, te sam rešio da postanem online PR menadžer.” 

2. Šta vidite kao svoj najveći uspeh do sada i zbog čega?

Ovo pitanje je šansa da potencijalnom poslodavcu date jasan uvid u to kako pristupate poslu. Ujedno, to je među najčešćim pitanjima koja možete čuti na razgovoru za posao. Da biste dali dobar odgovor, prvo se setite nekog poslovnog uspeha. Opišite poslodavcu šta je bio vaš zadatak, a potom pokažite kako ste na svoju inicijativu nadmašili očekivanja pri rešavanju ovog zadatka (recimo, tako je firma uštedela 11% radnih sati i 27% sredstava).

Pitanja koja pokazuju vaš pristup poslu

1. Da li ste timski igrač ili se bolje snalazite kada radite individualno?

Savremene kompanije uglavnom podrazumevaju da ćete na različitim projektima raditi kao deo tima. Zato je poslodavcu važno da komunikacija među zaposlenima teče bez problema. Stoga, kada vam osoba koja vas intervjuiše postavi ovo pitanje, nju zapravo zanima da li ste timski igrač. 

Dobar odgovor možete dati na više načina:

a) Primer mora biti relevantan – neka bude u vezi sa poslom sličnim onom koji biste obavljali na poziciji za koju konkurišete;

b) Dodajte vrednost – pored toga što pokazujete kako se uklapate u timski rad, pokažite i na koji način ste poboljšali rad u timu;

c) Pomenite neki primer koji ističe vašu dobru saradnju sa kolegama.

2. Kako podnosite rad pod pritiskom? 

Poslovanje danas podrazumeva da ćete za neke zadatke imati izuzetno kratke rokove, a propratni efekti toga neminovno su pritisak i stres. Kada vam postavi ovo pitanje, poslodavac zapravo želi da zna da li u takvim situacijama može da se osloni na vas.

Zato vaš odgovor treba da pokaže da pritisak prihvatate na pozitivan način i da ste nezaustavljivi kada treba stići do zadatog cilja. Ali, nemojte tu stati.

Podelite svoje taktike za savladavanje stresa sa poslodavcem. Recimo: „Ako treba da završim zadatak u kratkom vremenskom roku, razmotriću obim zadatka i vreme potrebno da se izvrši. Nakon toga ću zadatak podeliti na mikroceline i rešavati jednu po jednu.”

Na kraju, da biste probudili oduševljenje poslodavca, ilustrujte kako je neka vaša taktika za smanjenje stresa urodila plodom. Na taj način će sve što ste prethodno pomenuli imati potkrepljenje.

3. Šta predstavlja idealan posao za vas? 

Kada vodite neformalne razgovore sa prijateljima i poznanicima, na ovo pitanje je vrlo lako dati odgovor. Međutim, da biste primereno odgovorili na njega na razgovoru za posao, imajte u vidu da nije dovoljno samo pustiti mašti na volju. Pošto znate da se svaki vaš odgovor beleži, pri davanju odgovora na ovo pitanje morate biti mudri.

Šta savetnici za zapošljavanje imaju da kažu u vezi sa tim?

Oni dobar posao definišu kao kombinaciju vaših vrednosti, interesovanja i veština. Stoga, umesto da maštate, povežite svoje realne sposobnosti i interesovanja sa idealnim poslom. Tako se stvara prilika da govorite o svojim vrlinama i predstavite sebe kao nekoga ko o svojoj karijeri ozbiljno razmišlja.

To možete učiniti na sledeći način:

a) Veštine. Recimo, možete reći nešto ovako: „Prethodno sam vam pomenuo kako sam rešio ………. problema. Za mene je idealan posao onaj koji bi mi pružio šansu da dalje razvijam i primenjujem te sposobnosti. Pored toga, želim da se usavršim u ………., tako da bi i to trebalo da bude deo mog posla iz snova.”

b) Interesovanje. U vezi sa tim, mogli biste reći sledeće: „Otkako sam dobio sertifikat InternetAcademy, onlajn-oglašavanje je nešto čemu strastveno pristupam. Interesovanje za psihologiju i modernu estetiku i neprestana razmena ideja su ono što me pokreće i idealan posao bi trebalo da pruža priliku za ostvarenje ovih težnji.”

c) Vrednosti.Potrudite se da vrednosti vašeg posla iz snova budu povezane sa pozicijom za koju konkurišete. Recimo: „Jedna od stavki koje su izuzetno važan deo mog posla iz snova je mogućnost celoživotnog usavršavanja, ličnog i profesionalnog napretka. Vidim da su ovo težnje vaše kompanije takođe i zato sam veoma zahvalan na mogućnosti da ovde apliciram.”

4. Gde vidite sebe za 5 godina?

Odgovor na ovo pitanje, kao i na sva prethodna, mora biti iskren. Ali, imajte u vidu da potencijalni poslodavac njime želi da sazna sledeće: 

a) da li su vaša očekivanja realistična;

b) da li ste i koliko ambiciozni;

c) da li je pozicija za koju aplicirate u skladu sa vašim ciljevima i težnjama.

Koji je pravi način da odgovorite na ova pitanja? U ovom slučaju najbolje je da razumno procenite koliko daleko bi vas mogla odvesti pozicija za koju konkurišete i da odgovor uskladite sa tim. Ako smatrate da to mesto neće dovesti do ostvarenja vaših karijernih ciljeva u potpunosti, odabranim rečima recite da, iako niste sigurni šta će doneti sutra, mogućnost da radite za ovu kompaniju za vas predstavlja vredno iskustvo koje može značajno uticati na oblikovanje vaše budućnosti.

5. Zašto želite da napustite trenutni posao?

Gotovo nijedan razgovor za posao ne može proteći bez ovog pitanja. Davanje odgovora na ovo pitanje mnogim kandidatima nije prijatno i mnogo je načina da se taj odgovor da. Ipak, sledeći pristup može osigurati da se vaš odgovor svidi poslodavcu – budite pozitivni.

O trenutnom ili prethodnom poslodavcu nemojte govoriti loše, čak i ako bi to bilo opravdano. Fokusirajte se na svoje težnje. Stavite do znanja da je vaša potreba za menjanjem posla proizašla iz želje da radite na poziciji gde ćete moći da se razvijate i u potpunosti koristite svoje potencijale. Recimo: „Želeo/la bih da učestvujem u procesu stvaranja onlajn-sadržaja od samog početka i znam da mogu da dobijem takvu priliku baš u vašoj firmi.”

Ali, šta da radite kada ste na prethodnom poslu dobili otkaz?

Ne treba da komplikujete, budite iskreni. Nema potrebe da krijete da ste dobili otkaz.

Pitanja koja upućuju na vaša znanja o firmi za koju aplicirate

1. Kako ste čuli za konkurs? 

Većina razgovora za posao će početi upravo ovako. Neka vaš odgovor na ovo pitanje bude koncizan i kratak. 

Ipak, i ovde imate priliku da se istaknete u odnosu na ostale kandidate. Kroz ovaj odgovor pokažite da ste uzbuđeni zbog mogućnosti da radite baš u toj kompaniji.

Na primer: „Kada mi je prijatelj koji radi kod vas u računovodstvu rekao da je firma objavila konkurs za ovu poziciju, veoma sam se zainteresovao/la jer mi deluje kao idealan posao za mene.” 

Ako ste pak konkurs pronašli na nekom od sajtova za zapošljavanje, ne ustručavajte se da to kažete. Obavezno dodajte šta vas je navelo da se prijavite.

2. Zbog čega želite da radite baš u našoj kompaniji?

Reč je o još jednom pitanju koje je gotovo neizostavni deo svakog intervjua za posao. Firme žele da zaposle osobe koje pristupaju poslu sa strašću i raduju se timskom radu. Zato je bitno da vaš odgovor bude skrojen tako da ih ubedite da vi to jeste.

To možete postići tako što ćete pri formiranju odgovora primeniti sledeća tri koraka: 

a) iskažite strast prema radu u firmi;

b) svoja interesovanja i veštine vežite za poziciju za koju aplicirate;

c) objasnite na koji način je to u vezi sa razvojem vaše karijere.

Vaš odgovor može biti sledeći:

„Način na koji vaša kompanija sprovodi ideju da stručno usavršavanje i obrazovanje budu dostupni svima jeste ono zbog čega bih voleo/la da budem deo vaše kompanije. Takođe, volim da učestvujem u organizovanju posla i da se povezujem sa ljudima, te smatram da bih kroz poziciju PR menadžera na pravi način ispoljio/la svoje potencijale. Kako tražim nove mogućnosti za napredak i izazove u karijeri, smatram da bi ovo bio pravi put za moj napredak.”

3. Koliko poznajete rad naše firme?

Recitovanje napamet naučenih stavki koje ste pročitali na sajtu firme nije baš najbolje rešenje kada treba dati odgovor na ovo pitanje. Pročitati stranicu kompanije „O nama” i razumeti viziju firme je jednostavno.

Zapravo, trik je u sledećem: 

Treba da se povežete sa misijom firme i da tako pokažete na koji način se vaši ideali poklapaju sa vrednostima koje ta firma zastupa. Drugim rečima, pokažite da ste se potrudili i da vam je stalo.

Na koji način možete to da uradite?

Počnite sa rečenicom koja pokazuje da razumete ciljeve i vrednosti kompanije. Za dobar utisak dovoljno je da koristite neke od fraza i ključnih reči koje ste pročitali na sajtu kompanije, a onda to pretočite u ličnu priču.

Upotrebite rečenice poput: „Misija i opšte vrednosti vaše kompanije me privlače jer i sam smatram da je veoma bitno…”

Pitanja o vašem doprinosu firmi

1. Zašto mislite da biste vi bili najbolji kandidat za ovaj posao?

Ovo pitanje je jedinstvena prilika da se prodate firmi za koju aplicirate, da iskažete svoje dobre osobine i prednosti koje vas izdvajaju od ostalih kandidata.

Na koji način da to uradite?

Poslodavcu treba da pokažete šta sve donosite. Ukažite na svaki benefit koji će imati ako vas zaposli. Imajte na umu da svaki put kada neka firma raspiše konkurs, ona ima problem koji treba rešiti. Zbog toga je vaš zadatak da pokažete kako biste taj problem rešili. 

I nemojte tu stati. Sledeći korak je da pokažete šta vi dobijate time. Tako ćete potencijalnom poslodavcu staviti do znanja da ste radnik koji je posvećen i motivisan da obavlja posao na duže staze. 

Takođe, možete istaći svoje kvalitete u odnosu na druge kandidate. Vrlo je verovatno da većina kandidata poseduje slično obrazovanje i radno iskustvo kao i vi. Zato, istaknite svoju posvećenost tako što ćete pokazati da poznajete kompaniju u kojoj konkurišete, kao i posao koji tamo želite da obavljate. To znači da treba da obavite istraživanje i dođete pripremljeni.

Pitanja o vašim očekivanjima u vezi sa poslom

1. Kakva su vaša očekivanja od ovog posla?

Da biste ostavili dobar utisak na eventualnog poslodavca, na ovo pitanje treba da odgovorite tako da onome ko vas intervjuiše bude jasno da poziciju shvatate ozbiljno.

To možete postići tako što ćete pratiti sledeća pravila:

a) Vežite pitanje za svoje poslovne veštine. Stavite do znanja da je ova pozicija savršena da svoje sposobnosti uzdignete na viši nivo.

b) Iskažite svoju motiaciju. Plata ne bi trebalo da bude vaš jedini motiv da radite neki posao. Ni eventualni poslodavac to ne želi da primeti. Zato razmislite o drugim segmentima posla koji su vam uzudljivi i nađite način da to predstavite poslodavcu.

2. Koji korak biste prvo preduzeli kada biste dobili posao? 

Ovo je momenat u kome se od vas očekuje da pokažete da ste dobro sagledali poziciju za koju ste aplicirali i svoju ulogu u samoj firmi. 

Prvo, recite koje će vam sve informacije biti potrebne, koje delove kompanije bi trebalo da upoznate, iz kojih su sektora zaposleni sa kojima bi trebalo da pričate. Zatim objasnite kako bi izgledali vaši prvi potezi.

Svakako, ako dobijete posao, vaš prvi zadatak će verovatno biti nešto potpuno drugačije. Ali, na ovaj način ćete dokazati da ste pažljivo promišljali o poziciji i kompaniji.

Pitanja o plati

1. Koji je iznos plate kojim biste bili zadovoljni?

Za mnoge kandidate ovo je jedno od najtežih pitanja. Razmišljaćete, verovatno, koja je suma najprikladnija, kako da ne potcenite svoj rad, ali i da ne navedete previsoku sumu koja bi odvratila vašeg poslodavca.

Kako da napravite savršeni balans? Jednostavno – istražite. Otkrijte koja je visina plate za vašu željenu poziciju u različitim firmama i uporedite. Takođe, ako poznajete nekoga iz firme za koju aplicirate, potrudite se da otkrijete koji je tu raspon plata. Ali, čak i to vas može zbuniti kada vi treba da stavite cifru na sto. 

Zato se poslužite sledećim trikom:

Kao predlog dajte najvišu sumu koju ste pronašli u toku istraživanja, ali isto tako pokažite da ste otvoreni i za drugačije predloge. Tako ćete poslodavcu staviti do znanja da vaše veštine vrede, ali i da ostavljate prostor za pregovaranje.

Dakle, ovo su pitanja koja možete očekivati na intervjuu za posao. Sam raspored pitanja zavisi od osobe koja vas intervjuiše, a na nekim razgovorima verovatno i nećete ni čuti dobar deo onih koja smo ovde naveli. Zato treba da budete spremni za prilagođavanje u datoj situaciji. U ovom tekstu ste dobili primere odgovora na pitanja, ali treba da ih uskladite sa svojom ličnošću i sa pozicijom za koju konkurišete. Da biste se potpuno opustili, treba da se unapred pripremite i dobro promislite o svakom potencijalnom pitanju.

Sada je na vas red

Pošto ste poslodavcu dali odgovore na sva postavljena pitanja, moguće je da će poslednji deo razgovora biti posvećen onome što vas zanima. Osoba koja vas intervjuiše će vas pozvati da i vi postavite pitanja, ali ovo nemojte olako shvatati. I ovde je neophodna priprema.

Pre svega, i tu treba da pokažete da poznajete rad kompanije. Izbegavajte pitanja čije ste odgovore čuli u toku intervjua ili ste ih mogli naći na sajtu kompanije. 

U nastavku teksta ćete pronaći listu pitanja koja možete postaviti poslodavcu. Imajte u vidu da treba da ih prilagodite situaciji u kojoj se nalazite i konkretnom razgovoru i nemojte ih postavljati mehanički.

Pitanja za mogućeg poslodavca:

 • Zbog čega je prethodni zaposleni napustio ovu poziciju?
 • Šta se dogodilo sa osobom koja je prethodno bila na ovoj poziciji?
 • Da li je ovo nova pozicija u Vašoj firmi?
 • Kakva bih zaduženja imao/la na ovom poslu?
 • Koji su kvaliteti potrebni da bi zaposleni uspešno obavljao posao na ovom radnom mestu?
 • Sa kakvim problemima bih se susretao na ovom poslu i koji bi bili najveći?
 • Kakve su mogućnosti za napredak u vašoj firmi?
 • Kome bih odgovarao/la za svoj posao?
 • Koje veštine treba da razvijam da bih brže i uspešnije obavljao/la ovaj posao?
 • Da li postoji period probnog rada i koliko traje?
 • Da li bih radio/la u timu ili sam/a?
 • Da li Vaša firma ima neku literaturu u koju bi trebalo da se uputim?
 • Kakvo je radno vreme?
 • Kako se ocenjuje učinak na ovom radnom mestu?
 • Da li mogu da pogledam prostor u kome bih radio/la?
 • Koji su ciljevi koje biste voleli da Vaš zaposleni na ovoj poziciji ostvari?

Saznajte šta je CV i kako da sastavite idealan CV

Najčešće nećete biti u mogućnosti da postavite više od tri pitanja. Pažljivo odaberite koja će to pitanja biti. Najbolje je da to budu pitanja koja su konkretno u vezi sa obavljanjem posla.

4 stepenika do uspešne karijere u internet poslovanju! Spremili smo dokument koji otkriva koja su to četiri stepenika koja vode ka profitabilnoj karijeri u online poslovanju. Preuzmite izveštaj ovde.

Da li ima mesta? Upisni rok 2024/25. je otvoren.

Da saznate sve o upisu, kliknite ovde.

Prijavite se