Neka ceo svet bude tvoja kancelarija!

Kurs Search Engine Optimization

Kurs Search Engine Optimization obrađuje osnove kvalitetnog pozicioniranja kompanije i njenih proizvoda i usluga na internetu. SEO se vrši radi što boljeg pozicioniranja na web pretraživačima kao što su Google, Yahoo ili Bing. Web pretraživači su sastavljeni od skupa programa i algoritama koji pretražuju internet, sakupljaju dostupne podatke i isporučuju ih korisniku na upit. Prvi komercijalni web pretraživači pojavili su se 1993. i 1994. godine, dok je trenutno najveći svetski pretraživač Google, koji je počeo sa radom 1996. godine pod nazivom BackRub. 

Kroz SEO kurs ćete shvatiti zašo je najvažniji cilj svakog pretraživača relevantnost rezultata. Važno je znati i da su tri osnovna procesa pretraživača crawling, indexing i ranking. Proces rangiranja kod web pretraživača može se sagledati kao sistem algoritama čiji je zadatak da odrede najrelevantniji rezultat za upit koji je postavio korisnik. Algoritmi pretraživača nastoje da suštinski shvate pitanje koje je korisnik želeo da postavi i pruže mu najadekvatniji odgovor.

Na početku razvoja pretraživača osnovni kriterijum je bio da li se određeni pojam nalazi ili ne nalazi na strani, ali je to sa razvojem internet sadržaja unapređivano višestruko, pa su uvedene brojne strategije za poboljšanje rezultata. Jedna od strategija je bila i zonska podela sajta (zone indexes), koja je podrazumevala podelu svake stranice na više različitih zona uz dodelu određenih koeficijenata važnosti svakoj od zona. 

SEO kurs – opis i ciljevi

Tokom kursa Search Engine Optimization, koji možete pohađati online ili tradicionalno – u učionici, a koji je deo pripadajućih programa, upoznaćete se sa svim potrebnim detaljima procesa optimizacije pretrage na internet pretraživačima. Polaznici kursa će dobiti konkretna znanja i veštine kada je u pitanju optimizacija za pretraživače na tehničkom, organizacionom i sadržajnom nivou, za tehničke i za menažment profesije.

 

Uz SEO kurs ćete bolje upoznati sa Search Engine Opzimization procesom koji predstavlja skup aktivnosti čiji je cilj da jedan sajt pozicioniraju na što više pozicije u rezultatima pretrage nekog pretraživača. Pojam „relevantni saobraćaj” je izuzetno bitan jer govori o broju adekvatnih posetilaca sajta koji donose i najveći broj konverzija zacrtanih kao cilj. U zavisnosti od cilja koji se postavi, postoji više strategija koje mogu da dovedu posetioce na sajt. 

 

Postoje slučajevi kada je SEO adekvatniji kao primarna strategija jer daje dugoročne rezultate, količinu saobraćaja, a poboljšava autoritet domena, i to po povoljnijoj ceni u odnosu na direktno plaćanje oglasa. S druge strane, plaćeni oglasi (Google Ads npr.) daju brze rezultate tokom određenog perioda, po višoj ceni u odnosu na SEO strategiju. 

 

SEO predstavlja kontinuirani proces podeljen na tri glavne oblasti: on-page SEO, off-page SEO i tehnički SEO. Postoje tri vrste SEO strategije: White Hat, Black Hat i Gray Hat SEO.

Liste tehnika koje se koriste za Black Hat SEO su link farms, scraping i doorway pages. S druge strane, Gray Hat SEO tehnike su kupovina isteklih domena, spun content i charity links. Treba napomenuli da je White Hat SEO jedini ispravni put koji treba da bude u osnovi svake dugoročne SEO strategije jednog sajta. 

 

Ključna reč je reč ili skup reči koje korisnici unose u pretraživač prilikom pretrage. One su veoma bitne u SEO industriji, jer dobrom optimizacijom sajtova za odabrane ključne reči povećavamo mogućnost da naš sajt primi velike količine relevantnog saobraćaja. Postoje long-tail ključne reči, a u tu grupu spadaju sve ključne fraze koje se sastoje od više od tri reči. 

Plan i program

1. Pretraživači i uvod u SEO koncept 

 • Pojam, istorija i princip rada web pretraživača 
 • Algoritmi pretraživača 
 • Pojam, podela i cilj SEO optimizacije 2
 • Vrste SEO optimizacije: White Hat, Black Hat i Gray Hat SEO 

2. Ključne reči 

 • Ključne reči i fraze, planiranje i long-tail ključne fraze 
 • Pronalaženje ključnih reči i njihova analiza 

3. On-page i tehnički SEO 

 • Pojam i podela on-page optimizacije, optimizacija sadržaja za pretraživače 
 • Optimizacija tehničkih elemenata sajta i Google Search Console osnove 

4. Off-page SEO 6

 • Off-page optimizacija, pojam i kvalitet backlinka 
 • Link building 
 • 5. Faktori rangiranja i najčešće SEO greške 
 • Faktori rangiranja na pretraživačima 
 • Najčešće SEO greške 

6. SEO Audit i osnove merenja SEO performansi 

 • SEO Audit 
 • Google Analytics osnove i praćenje pozicija u rezultatima pretrage 

7. SEO PowerSuite program 

 • WebSite Auditor 
 • Rank Tracker 
 • SEO SpyGlass 
 • LinkAssistant 

4 stepenika do uspešne karijere u internet poslovanju! Spremili smo dokument koji otkriva koja su to četiri stepenika koja vode ka profitabilnoj karijeri u online poslovanju. Preuzmite izveštaj ovde.

Da li ima mesta? Upisni rok je otvoren! Da saznate sve o upisu, kliknite ovde.