Neka ceo svet bude tvoja kancelarija!

Kurs Introduction to Digital Advertising

U okvirima današnjih poslovnih praksi osnovna znanja iz oblasti digitalnog advertisinga jesu neka od bitnih znanja kojima je neophodno da ovladaju savremeni menadžeri i preduzetnici. Značaj interneta i plasiranja online sadržaja je utoliko veći kada se shvati da dobra oglasna poruka na internetu može doprineti najbržem i najpovoljnijem načinu ispitivanja održivosti i plasiranja jednog projekta ili poslovnog modela. Zahvaljujući digitalnom oglašavanju, menadžer koji upravlja projektom može na lak i brz način da preispita interesovanje tržišta i da prepozna dalje pravce projektnog razvoja. 

Na osnovu toga može se reći da su oglasni prostori na internetu postali sastavni deo, ako ne i glavni poligon, za testiranje ideja internet i drugih offline projekata. Zahvaljujući rezultatima dobijenim kroz različite digitalne advertising kampanje, menadžeri i preduzetnici dobijaju smernice za dalji razvoj u vezi sa unapređenjem projekata u online i fizičkom svetu. Poznavanje osnova digitalnog advertisinga stoga je jedna od posebno korisnih internet oblasti kojima bi trebalo da ovladaju svi oni koji bi želeli ozbiljnije da se bave preduzetništvom i drugim upravljanjem, a posebno oni koji žele da se oprobaju u različitim marketinškim praksama.  

Kroz ovaj uvod u digitalno oglašavanje svaki budući menadžer ili preduzetnik biće u prilici da se upozna sa nekim od osnovnih elemenata online advertisinga i da stekne znanje o tome kako da samostalno plasira i reklamira jedan projekat u virtuelnom svetu. Preko ovog sistematično kreiranog uvoda o digitalnom advertisingu bićete u prilici da spoznate sve benefite online oglašavanja, ali i da prepoznate one online kanale koji mogu pomoći reklamiranju i boljem plasmanu jednog poslovanja ili projekta. 

Opis i cilj kursa Introduction to Digital Advertising

Uvod u digitalno oglašavanje koncipiran je tako da predstavi osnove oglašavanja i značaj njegove primene u savremenom poslovnom kontekstu. Fundamentalni deo digitalnog oglašavanja koncipiran je u dva dela. Prvi deo posvećen je terminima i bitnijim problemskim okvirima koje je potrebno poznavati pre kreiranja digitalne kampanje. U nastavku, tokom drugog dela kursa Uvod u digitalno oglašavanja, posebna pažnja biće posvećena onim pojmovima i praksama koji su povezani sa plasiranjem kampanja na internetu. 

Uvod u digitalno oglašavanje objašnjava osnovne pojmove koji se dovode u vezu sa advertisingom, ali i da ukaže na neke od osnovnih instrumenata statistike i trendova. Uvod u digitalno oglašavanje bavi se i podelom oglašavačkih kanala. Predstavljene podele u okviru kursa biće potkrepljene primerima iz različitih praksi kako bi se na što jednostavniji i prijemčiviji način mogao razumeti značaj online oglašavanja u okvirima savremenog poslovanja. Jedan od posebnih problemskih okvira, o kom će tokom ovog kursa biti reči, tiče se modela naplate, ali i problema privatnosti, praćenja i drugog, koje je neophodno poznavati prilikom kreiranja jedne online kampanje.

Kreiranje bilo koje online kampanje podrazumeva dobro poznavanje njenih osnovnih komponenti, bez kojih se ne može govoriti o uspešnom advertising plasmanu poslovanja ili projekta. Stoga, drugi deo Uvoda o digitalnom oglašavanju tiče se tema kao što su definisanje publike, značenja affinity indexa, zatim tematike koja se tiče korisnih alata u online advertising praksi i dr. Uz sve navedeno, kroz ovaj uvod imaćete priliku da se upoznate sa značenjem brendiranja i prodaje, zatim sa medijskim planom i formom Media Kit. Pored toga, konstruktivnost ovog uvoda ogleda se i u predstavljanju onih loših praksi koje bi svaki uspešan menadžer ili preduzetnik trebalo da ume da prepozna i da izbegne. 

Zahvaljujući jasnim i detaljno izloženim terminološkim, ali i praktično predstavljenim online advertising oblicima, imaćete priliku da se kroz kurs Uvod u digitalno oglašavanje na vrlo jednostavan i prijemčiv način upoznate sa osnovama i neophodnim praktičnim znanjima o ovoj industriji, što ćete sve kasnije moći i da primenite na realnim online i offline projektima. 

Kurs Introduction to Digital Advertising odgovoriće vam na pitanja

Koje su ključne prednosti online advertisinga?

Kao jedna od osnovnih prednosti online oglašavanja navodi se brzo objavljivanje informacija u bilo koje vreme. Odlika ovih online informacija jeste i da one mogu biti objavljene sa bilo koje lokacije na kojoj postoji internet konekcija. Shodno tome, oglasi mogu da budu napravljeni tako da jasno i precizno testiraju „prolaznost” ili atraktivnost jednog online projekta pred željenom publikom. Tom prilikom od velike koristi može biti primena kontekstualnog i bihevioralnog targetiranja ciljne grupe. Kao posebnu prednost potrebno je istaći da je kroz online oglašavanje moguće kontrolisati troškove i efekte kampanje, ali i da je nakon njenog plasmana moguće pristupiti jednoj detaljnijoj analizi ponašanja korisnika i konkretnih reklamnih rezultata, što kasnije može biti korisno za dalje usmerenje jednog web projekta.

Šta sve obuhvata online oglašavanje?

Teško je govoriti o nekoj zvaničnoj podeli u okviru oblasti online oglašavanja. Ipak, postoje neki segmenti ili oblici online oglašavanja koji se mogu interpretirati kao glavni i posebno svrsishodni prilikom kreiranja online kampanja. U najklasičnije modele online oglašavanja spadaju:

Pored ovih, treba navesti i oblik online oglašivača koji se interpretira kao stari oblik online oglašavanja, ali koji je i dalje prisutan u oglašavačkoj industriji. Sa druge strane, jedna od sve popularnijih formi online oglašavanja je video-oglašavanje. Ovaj vid online oglašavanja sve više se smatra nezavisnim i iz dana u dan postaje sve popularniji model online oglašavanja. 

Kako možemo deliti oglase u okviru digitalnog online oglašavanja?

Oglasi u okvirima digitalnog oglašavanja mogu se podeliti na dve veće celine ili grupe prema vremenskom kriterijumu. Drugim rečima, oglasi se mogu diferencirati prema tome koliko vremena je potrebno da se obavi neka tražena akcija postavljena u oglasu. Najčešće se pod ovakvim akcijama podrazumeva prodaja. Stoga, u okviru digitalnog oglašavanja razlikujemo direct response oglašavanje i branding oglašavanje. U okviru direct response ads svrstavaju se oni oglasi koji podrazumevaju kupovinu koju je neophodno da kupac što pre obavi.

Kod ovakvih oglasa vrlo je bitno da u kratkom vremenskom intervalu dođe do interakcije sa oglasom. Za razliku od ovog tipa oglašavanja, u branding oglašavanje spadaju svi oni oglasi preko kojih se, između ostalog, gradi reputacija i svest o brendu, njegovoj vrednosti i ponudi. Suprotno prethodno pomenutim ili direct response ads, za branding oglašavanje karakteristično je da period oglašavanja može biti znatno duži, što u određenim praksama može podrazumevati nedelje, mesece, pa čak i godine. 

Plan i program predavanja

1. Uvod u digitalno oglašavanje

 • Terminološka objašnjenja (Marketing ili advertising, Promocija ili advertising)
 • Globalni presek i primena online advertisinga 

2. Online advertising trendovi 

 • Ključne prednosti online advertisinga

3. Oblici digitalnog advertisinga

 • Email marketing
 • Display advertising
 • Paid Social advertising
 • SEM & Contextual Advertising 
 • Affiliate marketing
 • Native advertising
 • Mobile advertising
 • Online oglasnici
 • Online video advertising

4. Modeli naplate

5. Problemi u online advertisingu

6. Definisanje ciljne publike

7. Medijska terminologija

8. Alati

9. Branding & Sales

10. Media plan

11. Media Kit

12. Loša praksa u online oglašavanju

4 stepenika do uspešne karijere u internet poslovanju! Spremili smo dokument koji otkriva koja su to četiri stepenika koja vode ka profitabilnoj karijeri u online poslovanju. Preuzmite izveštaj ovde.

Da li ima mesta? Upisni rok 2024/25. se zatvara.

Da saznate sve o upisu, kliknite ovde.

Prijavite se