Kratak vodič kroz analitiku: Analiza podataka za bolje poslovne odluke

Engleski filozof Frensis Bejkon govorio je da je znanje moć. 

Tu lekciju su dobro savladale najuspešnije svetske kompanije i to objašnjava zbog čega su podaci postali najvrednija imovina poslovnih organizacija širom sveta. Naravno, sami po sebi, podaci su beznačajni, ma koliko da ih posedujete. Ono što im daje vrednost jeste njihovo tumačenje, odnosno analiza. 

Pravilno analizirani podaci postaju vredne informacije koje kompanijama omogućavaju da donose prave i strateške poslovne odluke, i tako poboljšaju najbitnije segmente biznisa: od poslovnih operacija do zadovoljstva kupaca; drugim rečima, višestruko uvećaju prihode. 

analitika-blog1.png

Analiza podataka danas je nezaobilazna za sve – od vlasnika malih biznisa do globalnih svetskih korporacija. U ovom tekstu istražićemo koji su osnovni alati i tehnike analitike i kako se oni primenjuju u praksi radi donošenja boljih poslovnih odluka, a daćemo vam i primer kako biste i vi sami mogli da koristite analitiku u svom poslu ili ponudite svoje usluge nekoj kompaniji. 

Pročitaj više »
 • 10.06.2024 17:03
 • Nema komentara

Kreirajte uspešnu digitalnu strategiju: Kako integrisati SEO, društvene mreže i sadržaj za maksimalne rezultate

Svako ko pokušava da predstavi svoje usluge i proizvode u digitalnoj sferi verovatno zna da samo prisustvo na internetu nije dovoljno. Naime, ukoliko želite da rastete i izgradite bazu vernih klijenata, potrebno je da se ISTAKNETE. A za to postoji samo jedan put:

 • razvijanje efikasne digitalne strategije koja integriše web pretragu (SEO), društvene medije i kvalitetan sadržaj.

Ukoliko ovo uspete, bićete u prilici da ostvarite maksimalne rezultate. U ovom tekstu pružamo vam vredne savete sa konkretnim primerima kako da uskladite ključne komponente digitalne strategije i značajno unapredite svoj biznis.

Pročitaj više »
 • 17.05.2024 14:54
 • Nema komentara

Sveobuhvatni vodič za influencer marketing u 2024: Kako pronaći prave influensere i izgraditi autentične brendove

Nekada su pažnju publike isključivo privlačili poznati glumci, muzičari, sportisti i drugi, a danas su to influenseri, obični ljudi sa velikim brojem pratilaca na društvenim mrežama koji svojim objavama mogu uticati na potrošačke odluke i navike svoje publike. 

Danas svako potencijalno može da postane influenser, ali publika u najvećem broju prati one koji su bogati, slavni i glamurozni. Kada kažemo da svako može da postane influenser, zaista mislimo svako: tako imamo ljubimce influensere, kao što je na primer Nala Cat, ali i influensere koje je kreirala veštačka inteligencija, kao što je Miquela.

Brendovi su odavno prepoznali značaj i uticaj koji influenseri mogu imati na promociju njihovih proizvoda i usluga. Tako je nastao influencer marketing:

Influencer marketing podrazumeva saradnju između popularnih korisnika društvenih mreža i brendova radi promocije proizvoda ili usluga koje brend nudi. 

blog1-ia.jpg

Pročitaj više »
 • 18.04.2024 18:00
 • Nema komentara

20 godina Facebooka – šta je budućnost ove društvene mreže

Pre tačno dve decenije, način na koji komuniciramo zauvek se promenio: tog februara 2004. godine bledunjavi štreber lansirao je Facebook – danas najveću društvenu mrežu, koju svakog meseca poseti više od 3 milijarde ljudi.

O veličini ovog brenda govori ne samo to što je trećina odrasle svetske populacije na Facebooku, već i to što je za mnoge ljude njegovo ime dugo predstavljalo sinonim za društvene mreže uopšte.

Postojanje ove platforme obeležili su vrtoglavi usponi, brojne kontroverze i pojava sve jače i jače konkurencije. Tokom ovog perioda, kompanija Facebook promenila je ime u Meta, čime je iskazala svoju posvećenost izgradnji metaverzuma (metaversa), dok je naziv Facebook ostao za konkretnu društvenu mrežu, čija je istorija izuzetno zanimljiva i čija bi budućnost mogla da bude još zanimljivija.

Okrugli rođendan Zakerbergovog najpoznatijeg izuma pravo je vreme da pokušamo da predvidimo u kom smeru će se on dalje razvijati, koje će nam sve novine doneti i da li će uopšte postojati.

ia-facebook2.jpg

Evo šta korisnici ove društvene mreže mogu da očekuju.

Pročitaj više »
 • 25.03.2024 16:52
 • Nema komentara

Pripremite se: Koji nas sve digitalni trendovi očekuju u 2024. godini

Kada se bavite digitalnim marketingom, početak nove godine nije samo prilika da sumirate šta se sve uzbudljivo dogodilo u prethodnoj već i da sa znatiželjom zavirite u budućnost i upoznate se sa inovacijama koje nas očekuju.

Stručnjaci za digitalni marketing znaju da je jedina sigurna konstanta njihovog posla: promena. Uostalom, to je i jedan od razloga zašto im nikada nije dosadno.

U ovom tekstu istražujemo koji nas sve digitalni trendovi i inovacije očekuju u 2024. godini. 

ia-slika1.jpg

Pročitaj više »
 • 12.01.2024 14:29
 • Nema komentara

Kako da postanete viralni na TikToku – strategije koje koriste TOP kreatori

Zahvaljujući internetu i društvenim mrežama, deluje da nikada nije bilo lakše da postanete poznati i podelite svoje talente sa svetom.

Međutim, postoji i druga strana novčića:

 • Iako je danas dostupan veliki broj platformi na kojima možete plasirati svoje ideje, nikada nije bilo teže probiti se.

Veliki broj digitalnih kreatora i nepregledan sadržaj koji se svakodnevno objavljuje čine da korisnici nisu u stanju da sve isprate; njihova pažnja se smanjuje i morate da budete zaista upečatljivi i istrajni da biste ih privukli na svoj kanal.

To posebno važi za TikTok, za koji se procenjuje da ima više od 100.000 influensera. Međutim, svako ko želi da postane viralan ne treba da bude obeshrabren ovom brojkom, jer ova platforma ima više od 1,6 milijardi korisnika širom sveta (od čega je 1,1 milijarda mesečnih, aktivnih korisnika), koji dnevno pogledaju više od milijardu klipova.

ia-tiktok-blog1.jpg

Dakle, za svakoga ko želi da postane viralan praveći kratke i zanimljive video-sadržaje TikTok predstavlja pravo mesto. Sve što je potrebno jeste da koristite neke od efikasnih strategija koje sa uspehom primenjuju najpraćeniji TikTok kreatori.

U ovom tekstu otkrivamo vam koje su to strategije i kako da ih implementirate.

Pročitaj više »
 • 06.12.2023 15:26
 • Nema komentara

Kako da vaša sledeća onlajn-prezentacija protekne besprekorno

Iako su onlajn sastanci i prezentacije stekli posebnu popularnost tokom perioda lokdauna, činjenica je da oni predstavljaju efikasan način za obavljanje važnih poslovnih procesa.

Naime, mnogi poslodavci omogućavaju svojim zaposlenima da nekoliko dana nedeljno rade od kuće ili da imaju timove raspoređene po čitavom svetu. Stoga onlajn-komunikacija putem različitih platformi predstavlja sjajan način za uspešno koordinisanje poslovnih obaveza.

Muškarac na laptopu gleda prezentaciju

Pročitaj više »
 • 05.10.2023 13:08
 • Nema komentara

AI kopirajting alati: pomoć ili pretnja

Kako da veštačka inteligencija radi za vas

(Ne)očekivani prodor veštačke inteligencije i njena sve šira dostupnost otvorili su brojne nove mogućnosti, ali i izazvali zabrinutost među različitim profesijama. Među njima su i kopirajteri, te mnogi od njih, dok peru ujutru zube ispred ogledala, postavljaju pitanje čijeg se odgovora plaše:

Da li će posao kopirajtera uskoro biti prevaziđen?

Razlog za to je činjenica da su najnoviji AI alati sposobni da za svega nekoliko minuta napišu tekst, smisle slogan, sastave blog post i urade slične zadatke za koje su kopirajterima potrebni sati, a ponekad i dani.

Ruka čoveka i ruka robota

Pročitaj više »
 • 08.08.2023 11:47
 • Nema komentara

Zašto sve više brendova angažuje kontent kreatore

U dobu brzog smenjivanja informacija i neograničenog sadržaja na društvenim mrežama svi se bore za jednu stvar: pažnju.

S jedne strane, kao da nikada nije bilo lakše dobiti svojih pet minuta slave. Sve što vam je potrebno su telefon i internet konekcija. S druge strane, kao da nikada nije bilo teže istaći se i skrenuti pozornost na sebe.

Devojka kontent kreator

Pročitaj više »
 • 21.03.2023 11:59
 • Nema komentara

Profesor Triniti koledža održao predavanje za LINK edu Alliance obrazovni sistem

Prof. dr Aleksandar Šević održao je u petak, 16. 12, u Visokoj školi za IT predavanje na temu „Uticaj socijalne metrike na decentralizovane finansijske entitete” za studente, polaznike i zaposlene u okviru LINK edu Alliance, tj. na InternetAcademy, ITAcademy, BusinessAcademy, Visokoj školi za IT i Fakultetu savremenih umetnosti. Predavanje koje su pratili uživo ili putem lajvstrima bilo je odlična prilika da se čuju rezultati relevantnih svetskih istraživanja iz ove oblasti. 

Predavanje Aleksandra Ševića

Pročitaj više »
 • 26.12.2022 10:22
 • Nema komentara