Kreirajte uspešnu digitalnu strategiju: Kako integrisati SEO, društvene mreže i sadržaj za maksimalne rezultate

Svako ko pokušava da predstavi svoje usluge i proizvode u digitalnoj sferi verovatno zna da samo prisustvo na internetu nije dovoljno. Naime, ukoliko želite da rastete i izgradite bazu vernih klijenata, potrebno je da se ISTAKNETE. A za to postoji samo jedan put:

  • razvijanje efikasne digitalne strategije koja integriše web pretragu (SEO), društvene medije i kvalitetan sadržaj.

Ukoliko ovo uspete, bićete u prilici da ostvarite maksimalne rezultate. U ovom tekstu pružamo vam vredne savete sa konkretnim primerima kako da uskladite ključne komponente digitalne strategije i značajno unapredite svoj biznis.

1. Keyword istraživanje: Identifikacija ključnih reči za industriju

Prvi korak u svakoj SEO strategiji jeste identifikacija ključnih reči koje vaša ciljna publika koristi za pretragu proizvoda ili usluga koje prodajete u okviru svoje kompanije. Za to vam mogu biti korisni alati kao što su: Google Keyword PlannerAhrefs ili SEMrush, pomoću kojih ćete pronaći odgovarajuće ključne reči i steći uvid u to koliko su tražene, kolika je konkurencija itd. Naime, nije dovoljno samo naći odgovarajuće ključne reči već i one koje nisu previše upotrebljivane kod vaše konkurencije, kako biste mogli bolje i lakše da se rangirate na Guglu.

Evo kako bi to moglo da izgleda na konkretnom primeru:

Recimo da želite da promovišete organske proizvode za negu kože. Da biste identifikovali i odabrali adekvatne ključne reči, potrebno je da sledite sledeće korake:

  • Definišite osnovne termine: Počnite sa terminima koji opisuju vašu nišu, kao što su „organski proizvodi za negu kože”, „prirodna kozmetika”, „vegan-friendly nega kože” ili „animal-friendly kozmetika”.
  • Upotrebite alate za ključne reči Otvorite Google Keyword Planner i unesite osnovne termine kako biste dobili listu povezanih ključnih reči, zajedno sa procenom volumena pretrage (koliko korisnika pretražuje te fraze na Guglu) i konkurencije (koliko često ih upotrebljavaju vaši konkurenti). Na primer, možete naći ključne sintagme kao što su „organska krema za lice”, „prirodni serumi za kožu” ili „veganski proizvodi za negu kože”.
  • Analiza konkurencije: Da biste proverili koje ključne reči koriste vaši konkurenti i kako se rangiraju na Guglu, koristite Ahrefs ili SEMrush. Možda otkrijete da su neki termini koje ste pronašli, kao na primer „organska krema za lice”, visokokonkurentni, što znači da mnoge kompanije optimizuju svoje sajtove za ovu frazu i da ćete morati dodatno da se potrudite ukoliko želite da svoj sadržaj optimizujete baš za njih.
  • Saznajte zašto korisnici traže baš te ključne reči: Drugim rečima, analizirajte šta neko traži i očekuje kada u pretraživač ukuca ključne reči ili fraze koje ste pronašli. Na primer, da li korisnici koji pretražuju „organska krema za lice” žele da kupe takvu kremu, traže informacije o prednosti organskih proizvoda ili upoređuju kreme različitih proizvođača. Da biste ovo uradili, pretražite i sami te ključne reči i fraze na Guglu i pogledajte kakve ste rezultate dobili. Ako većina rezultata vodi ka informativnim, organskim člancima, to sugeriše da korisnici pre kupovine žele da se dobro informišu. Možete iskoristiti to saznanje da na svom sajtu kreirate blog postove u kojima ćete im pružiti informacije koje žele, a onda ih suptilno usmeriti ka paleti proizvoda.
  • Konačni odabir ključnih reči: Na osnovu prethodnih analiza izaberite ključne reči i fraze, sa dobrim balansom između visokog volumena pretrage i razumne konkurencije. Neke ključne fraze poput „prirodni serumi za hidrataciju kože” ili „veganski balzam za usne” mogu biti manje konkurentne, ali i te kako relevantne za vašu ciljnu grupu, a samim tim i za vaše rangiranje.

2. On-page optimizacija: naslovi, metaopisi, URL

Nakon što ste identifikovali i izabrali ključne reči i sintagme, vreme je za njihovu implementaciju u vaš online sadržaj, odnosno za takozvanu on-page optimizaciju. Ona podrazumeva stvari kao što su: prilagođavanje naslova stranica, metaopisa i URL-ova kako bi bili SEO friendly.

Ukratko, naslovi treba da budu privlačni, efektni i da uključuju odabrane ključne reči, a iz metaopisa bi trebalo jasno da se iščitava sadržaj stranice, ali i da se korisnici motivišu na to da je posete, dok je za URL-ove važno da su kratki i jasni.

Najbolje je da ove stvari vidite na primeru.

Evo kako bi mogla da izgleda on-page optimizacija sajta za organsku kozmetiku.

  • Naslov stranice

Ključna reč: „organska krema za lice”

Naslov: „Organska krema za lice koja će transformisati vašu suvu kožu”

Metaopis Metaopis je kratak opisni tekst koji se pojavljuje u rezultatima pretraživača ispod naslova web stranice. Cilj ovog teksta je da pruži kratak pregled sadržaja stranice korisnicima koji pretražuju internet. Možda vam metaopisi ne deluju previše važno, ali oni zapravo igraju veliku ulogu u odluci korisnika da li će kliknuti na link vaše web stranice ili ne. Zato je dobro da sadrže CTA (Call to Action).

Primer metaopisa za ključnu reč „organska krema za lice”:

Metaopis: „Otkrijte premijum organsku kremu za lice koja hrani i obnavlja suvu kožu. Posetite nas i saznajte više!”

URL-ovi

URL (Uniform Resource Locator) predstavlja adresu koja se koristi za pristup web stranicama i drugim resursima na internetu. Svaki URL je jedinstven i vodi do određene stranice ili datoteke na internetu. Uključivanje relevantnih ključnih reči u URL može poboljšati SEO, jer pretraživačima daje jasniji kontekst o temi stranice.

Na primer, URL: https://www.primer.com/organska-kozmetika/veganski-balzam-za-usne daje jasan signal o sadržaju stranice. Međutim, važno je izbegavati pretrpavanje URL-a ključnim rečima, jer pretraživač može „pomisliti” da je reč o spam sadržaju, što će imati negativan uticaj na SEO.

Primer URL-a za ključnu frazu „organska krema za lice”:

URL: "/organska-krema-za-lice"

3. Linkovanje za autoritet sajta

Stvaranje linkova, backlinks, predstavlja ključni SEO aspekt koji pospešuje autoritet vašeg sajta. Fokusirajte se na stvaranje kvalitetnih linkova sa respektabilnih i relevantnih sajtova. Tehnike kao što su guest blogging, partnerstva i digitalni PR mogu biti efikasne za sticanje kvalitetnih linkova.

1. Guest blogging

Reč je o pisanju članaka za druge relevantne blogove ili web stranice u vašoj industriji, što može dovesti do stvaranja vrednih beklinkova. Na primer: Ako prodajete organske proizvode za negu kože, možete pisati gostujuće blogove za popularne sajtove koji se bave zdravljem i prirodnom lepotom. U članku biste izneli svoje znanje o prednostima korišćenja organskih proizvoda za kožu i uključili link koji vodi nazad na vaš sajt.

2. Partnerstva

Izgradnji beklinkova takođe doprinosi i saradnja sa drugim firmama i brendovima koji se bave sličnom delatnošću kao vi. Na primer, možete uspostaviti partnerstvo s kompanijom koja proizvodi organske dodatke ishrani i međusobno se promovisati na svojim blogovima i web stranicama, postavljajući linkove koji vode do relevantnih proizvoda ili članaka na vašim sajtovima.

3. Digitalni PR

Iskoristite portale za svoju promociju. Zakupite prostor i objavite PR članak u kome ćete linkovati ka svom sajtu ili organizujte događaj koji može privući medijsku pažnju za organsko prikupljanje linkova.

4. Društvene mreže

Iako linkovi sa društvenih mreža obično ne nose istu „težinu” kao direktni beklinkovi kada je SEO u pitanju, oni mogu generisati veću posetu vašeg sajta i pozitivno uticati na online vidljivost. Aktivno postavljanje sadržaja sa vaše web stranice na platformama kao što su LinkedIn, Facebook ili Instagram može da privuče korisnike, ali i da ih podstakne da dele vaš sadržaj, što može indirektno dovesti do stvaranja beklinkova.

5. Forumi i online diskusije

Učestvovanje u relevantnim forumima i diskusijama jedan je od organskih načina da postavite beklinkove. Ako ste stručnjak za organsku negu kože, potražite diskusije o tome na forumima kao što su Reddit ili Quora i iskoristite priliku da postavite link ka sajtu kada dajete korisne savete ili odgovore na pitanja.

4. Izbor pravih platformi za vaš biznis: Instagram, LinkedIn, Facebook, Tik-Tok

Kada je reč o nastupu na društvenim mrežama, izbor prave platforme može biti presudan.

Instagram i Facebook su idealni za vizuelno privlačan sadržaj i imaju veliki domet, LinkedIn je odličan za B2B kompanije i nešto ozbiljniji sadržaj, dok TikTok nudi pristup mlađoj publici kroz kratke, zanimljive klipove.

Da ostanemo na primeru kompanije za organsku negu kože. Instagram i TikTok mogu biti sjajne platforme na kojima kroz kratke pričice ili rilsove možete demonstrirati kako se pravilno nanose vaše kreme ili kako se proizvode vaši proizvodi.

Integracija SEO, društvenih medija i sadržaja zahteva strpljenje i doslednost, ali rezultati mogu biti izuzetni. Kombinovanjem ovih elemenata možete maksimalno povećati vidljivost svog brenda, privući veći broj poseta na svoju stranicu i povećati konverzije. S pravom strategijom, vaš digitalni nastup može značajno unaprediti vaš biznis.

Postanite stručnjak za digitalnu komunikaciju

Planiranje digitalne strategije je i samo po sebi veoma plaćeno i traženo zanimanje. Ono je idealno za kreativce, ali i analitičke umove koji uživaju u pravljenju i sprovođenju kratkoročnih i dugoročnih planova. Zahvaljujući znanjima iz ove oblasti, možete raditi za različite kompanije i brendove, frilensovati za klijente širom sveta, ali i pokrenuti sopstveni online biznis.

Znanja i veštine za ovo zanimanje stiču se relativno brzo. Na našem odseku Online Communication polaznici za svega 12 meseci dobijaju znanje o najvažnijim SEO tehnikama, alatima i digitalnim strategijama, kao i priliku da već tokom školovanja rade na realnim projektima i tako istovremeno uče i grade svoj portfolio.

  • 17.05.2024 14:54

Komentar