Ovo su 6 najčešćih grešaka koje treba da izbegnete u content marketingu

Content marketing je značajan deo online strategije, a za mnoge biznise ovo je jedan od glavnih načina da svom poslovanju obezbede veću vidljivost i više klijenata. Međutim, content marketing taktika je mnogo više od pukog objavljivanja sadržaja i zahteva kreiranje zanimljivog i kvalitetnog sadržaja koji će na efektan način ispričati priču, učiniti informacije interesantnim za deljenje i podstaći čitaoce na akciju. Uspešni stručnjaci za content marketing usavršili su veštine kreiranja efikasne content strategije i pritom vešto izbegavaju sledeće greške.

pisanje zanimljivog i kvalitetnog sadržaja

1. Dajete prednost kvantitetu.

Najčešća greška koju većina pravi kada je reč o content marketingu je objavljivanje što više sadržaja, ne vodeći računa o njegovom kvalitetu. Konstantno postavljanje ne tako značajnog materijala samo radi objavljivanja novog sadržaja ne donosi efekte. Kvalitet je ono što je vredno i zato se usredsredite da obezbedite svež, informativan i privlačan sadržaj u onom tempu koji možete da postignete.

2. Ne proveravate sadržaj pre objave.

Kreiranje kvalitetnog sadržaja i održanje kontinuiteta u novim objavama teže je nego što se čini. Tekstovi koje bi trebalo da objavljujete držeći se content marketing principa nisu samo skup reči. Oni treba da podstaknu konverzije i zaintrigiraju čitaoce da prate i naredne objave. Sa greškama u pisanju, gramatički neispravnim oblicima i progutanim slovima to sigurno nećete postići.

Zato, pre nego što objavite sadržaj proverite sve – fotografije, tekst, formatiranje naslova, linkove. Učinite to ne jednom, nego više puta kako biste bili sigurni da neku grešku niste prevideli. Ništa više ne odbija nego naslov u kome fali slovo ili fotografija loše rezolucije; zato osigurajte da ovakve sitnice ne unište vaš trud.

3. Niste razmislili dobro o izboru teme.

Izbor teme je krucijalan kada je u pitanju objavljivanje sadržaja u cilju uspešne content marketing kampanje. U zavisnosti od tematike kojom se budete bavili u svojim objavama, privući ćete određenu ciljnu grupu. Zato, pri odabiru teme razmislite koja je vaša ciljna grupa, a onda i koji sadržaj joj je privlačan. Pišite upravo o tome i obezbedite jedinstven i popularan sadržaj koji će angažovati veliki broj korisnika.

Praćenje analitike posle objavljivanja tekstova

4. Ne pratite statistiku objava.

Nakon što aktivno kreirate i objavite sadržaj za one postojeće i potencijalno nove pratioce, ne zaboravite da odvojite vreme kako biste pogledali šta od tog sadržaja ima dobar odziv, a šta ne. To ćete najbolje saznati praćenjem analitike. Ovo je jednostavan deo strategije koji mnogi zaboravljaju da primene kada je u pitanju content marketing. Ali, kako ćete da znate efekte vaše kampanje ako ih ne pratite? Igrajte se sa svojim objavama; pratite statistiku i shvatite šta je to što najbolje prihvata vaša publika.

5. Dosadni ste.

Jednoličnog i dosadnog sadržaja ima svuda, a sa porastom značaja content marketinga biće ga još više, upravo zbog greške broj 1, odnosno krieranja što više, umesto što boljeg sadržaja. Nemojte pratiti taj trend. Izdvojte se iz mase i ponudite zanimljiv, jedinstven i informativan sadržaj po kome ćete postati prepoznatljivi. Ne plašite se da budete smeli i istupite iz komforne zone. To je svakako mnogo efikasnije od objavljivanja sadržaja koji se može pronaći na još hiljade drugih stranica na internetu.

6. Propuštate da ubacite video u svoje tekstove.

Uključite video-klipove u svoje objave kada god je to moguće. Bilo to embedovanje videa sa Facebook, YouTube ili Vimeo platforme, trend postavljanja videa sve je popularniji kada je reč o aktuelnim content marketing strategije. Ne propustite da i sami iskoristite ovu mogućnost.

 

Ako se upotrebi na pravi način, content marketing je jedan od najuspešnijih kanala promocije za bilo koji vid biznisa. Pristupite mu sa pažnjom i fokusom i izbegnite pomenute greške kako biste osigurali da vaša taktika daje efekte. Kako da učinite svoj sadržaj kvalitetnim i obezbedite dobru pozicioniranost na internetu, možete praktično saznati od cenjenih stručnjaka koji predaju na InternetAcademy, a poseban osvrt na tehnike kreiranja efektnog sadržaja, korišćenja naprednih alata i praćenja analitike najbolje ćete steći kroz kurseve programa Content & SEO Manager.

  • 20.12.2016 17:11

Komentar