Kako da vaša sledeća onlajn-prezentacija protekne besprekorno

Iako su onlajn sastanci i prezentacije stekli posebnu popularnost tokom perioda lokdauna, činjenica je da oni predstavljaju efikasan način za obavljanje važnih poslovnih procesa.

Naime, mnogi poslodavci omogućavaju svojim zaposlenima da nekoliko dana nedeljno rade od kuće ili da imaju timove raspoređene po čitavom svetu. Stoga onlajn-komunikacija putem različitih platformi predstavlja sjajan način za uspešno koordinisanje poslovnih obaveza.

Muškarac na laptopu gleda prezentaciju

Šta je virtuelna prezentacija

Slično kao i obična, virtuelna prezentacija predstavlja informativnu sesiju čiji je cilj da nešto demonstrira, da pokaže rezultate, predloži rešenja ili motiviše. Kao i tokom kontakta uživo, tako je i prilikom onlajn-sastanaka bitan utisak koji ostavljate na svoje kolege. Drugim rečima, potrebno je da angažujete i zainteresujete svoje slušaoce.

To je malo teže ostvariti kada komunicirate sa ljudima putem ekrana i kada oni u svakom trenutku mogu da isključe kameru i posvete se nečemu drugom.

Stoga u ovom tekstu donosimo savete koji će pomoći da vaša sledeća onlajn-prezentacija protekne besprekorno.

Kako da održite uspešnu onlajn-prezentaciju

1. Prvo se fokusirajte na „Šta?”

Kontent je „kralj”, bilo da izlažete svojim kolegama, kupcima ili želite da zabavite svoje prijatelje.

Stoga je potrebno da se pre svega fokusirate na sadržaj vaše prezentacije. To ćete najuspešnije učiniti ukoliko budete mogli da odgovorite na ova jednostavna pitanja:

  • Šta želim da ljudi zapamte iz mog izlaganja?
  • Zašto je važno da čuju te informacije?
  • Na koji način je ovaj sadržaj važan za kompaniju?
  • Koja pitanja bi kolege mogle da postave u vezi sa izlaganjem?

2. A potom i na „Kako?”

Ako je kontent „kralj”, dobar storiteling je njegov „verni sluga”. Drugim rečima, kada imate odgovore na ova pitanja, jedan od najboljih načina da ih povežete u celinu je da ih organizujete kao priču sa početkom, sredinom i efektnim krajem.

3. Da biste mogli da mislite na pitanje „Čime?”

Najefikasnije sredstvo za svaku vrstu prezentacije su slajdovi. Prvo pravilo je da ograničite njihov broj. Ukoliko imate previše slajdova, izgubićete pažnju publike.

Zatim, vodite računa da slajdovi budu upečatljivi, ali i jednostavni kako bi jasno preneli poruku. Jedna ideja ili informacija po slajdu je idealan izbor.

4. A potom je vreme da mislite na pitanje „Kome?”

Način vašeg izlaganja zavisiće u velikoj meri od publike. Nekada ćete prezentaciju držati top-menadžmentu, drugi put svom timu ili potencijalnim poslovnim saradnicima. Takođe, možete izlagati mlađim ili starijim ljudima. Sve ove faktore treba uzeti u obzir.

Starije kolege i viši menadžeri tražiće nešto konzervativniji pristup, dok će kod mlađih bolje proći više kreativnosti i slobode.

Jedan od načina da angažujete svoje slušaoce je da izlaganje započnete nekom jakom izjavom koja će ih zainteresovati, a možete ga završiti tako što ćete ukratko sumirati sve što ste rekli, pozvati na akciju ili tražiti fidbek.

Iskoristite modernu tehnologiju kao svog saveznika

Današnji gedžeti i softveri pružaju vam zaista mnogo mogućnosti da animirate svoje slušaoce. Stoga je dobro da se upoznate sa njihovim raznovrsnim mogućnostima i oslobodite svoju kreativnost.

Evo nekoliko smernica kojih bi trebalo da se pridržavate:

1. Mislite na pozadinu

Da biste imali autoritet, važno je da budete profesionalni. Stoga ne dozvolite da vam se u pozadini vidi neispražnjena sudopera, razbacan veš ili nešto slično. Ukoliko niste zadovoljni okruženjem u kome se nalazite, koristite virtuelnu pozadinu koju aplikacije za onlajn-sastanke kao što je Zoom dozvoljavaju. Takođe, zatvorite sve tabove koji nemaju veze sa onim o čemu izlažete.

2. Neka vam kamera bude u nivou očiju

Kontakt očima jedna je od velikih prednosti prezentacija uživo. Međutim, to što ne vidite svoje slušaoce ne znači da ne možete da ih „gledate u oči”. Takav utisak postići ćete ukoliko vam kamera bude u nivou očiju i ukoliko gledate u nju tokom izlaganja.

3. Napravite onlajn-kviz

Dobar način za angažovanje slušalaca je da kreirate kratak kviz koji će sadržati pitanja iz vaše prezentacije. Danas su dostupni mnogi onlajn-alati koji vam omogućavaju da napravite svoj kviz koji ćete uključiti u prezentaciju.

4. Proverite da li sve radi

Budite sigurni da imate stabilnu internet konekciju, da su vam kamera i mikrofon funkcionalni. Takođe, nije loše da imate i rezervni kompjuter sa sačuvanom prezentacijom. Ne dozvolite da vaše izlaganje pokvare tehnički problemi.

5. Podesite osvetljenje

Jedna od najbitnijih stvari je da vas slušaoci vide. Stoga je bitno da dobro podesite osvetljenje. Ukoliko postavite lampu iza laptopa, a smanjite ostalu svetlost u sobi, trebalo bi da vam lice bude dobro osvetljeno i jasno vidljivo. S druge strane, izbegavajte sedenje sa prozorom iza svojih leđa jer ćete biti u senci. 

Devojka objašnjava prezentaciju

Najbolje prakse za onlajn-poslovanje

Biznis se danas preselio u onlajn-sferu, te su sve traženiji stručnjaci koji savremenu tehnologiju umeju da iskoriste u marketinške i preduzetničke svrhe.

Na InternetAcademy stičete znanja iz nekih od najtraženijih onlajn-oblasti današnjice. Ne samo da ćete naučiti kako da držite efikasne onlajn sastanke i prezentacije već ćete saznati i kako da komunicirate sa milionskim auditorijumom putem društvenih mreža, pokrećete preduzeća, kreirate marketinške strategije i upravljate veb-projektima.

Iskoristite modernu tehnologiju za svoju uspešnu karijeru!

  • 05.10.2023 13:08

Komentar