Zašto sve više brendova angažuje kontent kreatore

U dobu brzog smenjivanja informacija i neograničenog sadržaja na društvenim mrežama svi se bore za jednu stvar: pažnju.

S jedne strane, kao da nikada nije bilo lakše dobiti svojih pet minuta slave. Sve što vam je potrebno su telefon i internet konekcija. S druge strane, kao da nikada nije bilo teže istaći se i skrenuti pozornost na sebe.

Devojka kontent kreator

A brendovi žive od pažnje. I znaju da za nju moraju da se bore. Zato im (više) nije dovoljan samo proizvod, potrebna im je priča, slika, zvuk, odnosno atraktivan sadržaj za društvene mreže.

Tu na scenu stupaju kontent kreatori.

Ko su stvaraoci viralnog sadržaja?

Svako ko pravi i objavljuje digitalni sadržaj neka je vrsta kreatora. Međutim, da bi se neko smatrao profesionalnim kontent kreatorom, on mora da stvara viralan sadržaj.

Takvi kreatori ne samo da proizvode i objavljuju sadržaj već koriste taj kontent kako bi ostvarili interakciju sa publikom, uvećali broj pratilaca i omogućili brendu da se bolje pozicionira i ostvari veći profit.

Kreatori sadržaja su specijalizovani za proizvodnju originalnog, zanimljivog sadržaja za različite platforme, uključujući društvene medije, veb-stranice, blogove i druge digitalne kanale.

Kako kreativnost nema granica, tako se i kreiranje sadržaja za mreže odvija u svim vidovima – od pisanja, preko video-snimanja i fotografija, do grafičkog dizajna. Otuda su kontent kreatori renesansni stvaraoci digitalnog vremena – opremljeni najraznovrsnijim veštinama i interesovanjima.

Jedan od osnovnih uslova kreativnosti je sloboda, pa nije ni čudo što kontent kreatori imaju veoma fleksibilan raspored. Oni mogu da rade samostalno, sa bilo kog mesta na planeti, ili kao zaposleni u kompanijama u kojima predstavljaju važan deo marketinških i kreativnih timova. Sve zavisi od ličnih afiniteta i interesovanja.

Kako je kreiranje digitalnog sadržaja preraslo u dobro plaćenu profesiju?

Stvaranje sadržaja staro je koliko i ljudski rod. Međutim, digitalni sadržaj kao forma i kontent kreator kao zanimanje relativno su novije profesije čiji se uspon vezuje za pojavu društvenih mreža i razvoj digitalnog marketinga.

Jednostavno, brendovi žele da budu tamo gde su ljudi. Nekada su to bili TV ekrani, dnevne novine i gradski trgovi. Danas su to prvenstveno društvene mreže koje predstavljaju važan način komunikacije i povezivanja.

Otuda brendovi moraju da izgrade svoje digitalno prisustvo na ovim prostorima. Tako je došlo do profilisanja ljudi koji su posebno zaduženi za kreiranje i plasiranje ovakvog sadržaja.

Zašto su kontent kreatori potrebni brendovima?

Prosto prisustvo u digitalnom prostoru danas jednostavno nije dovoljno.

Brendovi ne mogu da se zadovolje samo time što imaju sajt i profil na različitim društvenim mrežama. Oni moraju da skrenu pažnju na sebe, a jedan od načina da to urade jeste kreiranje sadržaja koji je zanimljiv, koji angažuje i koji dotiče njihovu ciljnu grupu.

Da bi ostvarili kvalitetnu interakciju sa publikom, brendovi moraju da ponude kvalitetan, ubedljiv i autentičan sadržaj.

Upravo zato angažuju kontent kreatore – kreativne profesionalce specijalizovane za proizvodnju originalnog, zanimljivog i angažujućeg sadržaja koji osvaja publiku i donosi rezultate.

Koji su trendovi danas najzastupljeniji kada je u pitanju kreiranje sadržaja?

Kako bi (p)ostali relevantni, brendovi u 2023. nastoje da, pre svega, kreiraju digitalni sadržaj koji se percipira kao autentičan.

Visoki vizuelni standardi, sadržaj upeglan raznim filterima, publika doživljava kao veštački i nerealistički. Drugim rečima, takav sadržaj ne dotiče ljude. Otuda je tzv. instagramičan kontent prošlost. Ali šta je onda budućnost?

Jednostavno rečeno: realističnost, kul nesavršenost, lično iskustvo.

Kako bi odgovorili na ovaj izazov, brendovi se okreću kontent kreatorima – običnim korisnicima društvenih mreža, odnosno amaterima koji stvaraju sadržaj u foto i video formatu i sarađuju sa brendovima kao frilenseri.

Kada je u pitanju dominantna forma u kojoj se sadržaj najviše konzumira – to je nesumnjivo video-format. Ne samo da su platforme kao što su YouTube, Instagram i TikTok olakšale kreiranje i deljenje video-kontenta, već su se pokazale kao izuzetno popularne među velikim brojem korisnika.

Video-kontent omogućava brendovima da predstave svoje proizvode ili usluge na dinamičan i privlačan način, istovremeno se povezujući sa publikom na ličnom nivou. 

Kreativnost je na ceni

Ne samo da kreativnost čini naš svet lepšim i zanimljivijim već se od nje može i dobro živeti.

To vrlo dobro znaju kontent kreatori. Kako je reč o zanimanju koje brendovima omogućava da se istaknu i privuku kupce, to znači da je i izuzetno dobro plaćeno.

U Srbiji su zarade kontent kreatora veće i do nekoliko puta od prosečnih, dok u svetu iznose oko 3.500 evra mesečno.

To znači da, ukoliko radite kao frilenser za strane klijente, možete sjajno zarađivati dok obavljate nešto zaista lepo i zanimljivo.

Kako postati deo ove profitabilne industrije?

Ukoliko vreme provodite na društvenim mrežama, volite da delite, ali i konzumirate digitalni sadržaj, beskrajno skrolujete mimove, rilsove i storije, onda bi ovo zanimanje moglo da bude za vas.

Naime, mnogi kontent kreatori su obični korisnici društvenih mreža koji su svojim sadržajem privukli pratioce, a potom su ih angažovali poznati brendovi bilo kao frilensere, influensere ili stalne članove svojih marketinških timova.

Međutim, probijanje na društvenim mrežama od nule može da bude dugotrajan proces, što mnoge odbija da ozbiljno razmisle o ovom zanimanju.

Ipak: postoji još jedan način da postanete kontent kreator, a to je da upišete školu koja će vam doneti neophodna znanja za ovo zanimanje.

Tako na programu Social Media, Online PR i Community Manager za samo 12 meseci možete steći znanja i veštine sa kojima ćete postati stručnjak za kreiranje digitalnog sadržaja.

Uz vođstvo nekih od najuspešnijih kontent kreatora na ovim prostorima i kroz rad na realnim projektima, ne samo da ćete vrlo brzo usvojiti tajne ovog profitabilnog zanata već ćete istovremeno i izgraditi svoj portfolio i predstaviti se potencijalnim poslodavcima u najboljem svetlu.

Kreirajte sadržaj za svoju budućnost.

  • 21.03.2023 11:59

Komentar