Koji trendovi na društvenim mrežama nas očekuju u 2017. godini?

Popularnost društvenih mreža raste eksponencijalno i nema naznaka da će se zaustaviti. Brendovi ne propuštaju priliku da to maksimalno iskoriste i razviju efektne i inovativne marketing strategije koje utiču na porast prodaje. Kako svaka godina donosi novitete i izmene, marketari moraju da budu u toku sa razvojem. Zato u ovom blogu pričamo o trendovima koji nam stižu 2017. godine i o uticaju koji će izvršiti na marketing.

Trendovi na društvenim mrežama


Povećanje broja brend ambasadora

Poslodavci sve više ohrabruju zaposlene da sa svojim prijateljima i pratiocima na društvenim mrežama podele poslovne poduhvate i dostignuća kompanije u kojoj rade. Na ovaj način podiže se svest o prisustvu brenda i postavljaju se uslovi za proširenje potrošačke grupe.

Ovaj trend je počeo 2013. godine, kada je korišćenje ove vrste promovisanja poraslo za čak 191%. Trend sve više jača i razvijaće se u narednoj godini, i možemo očekivati da brendovi počnu svoje zaposlene da obučavaju kao brend ambasadore koji aktivno rade na imidžu kompanije.

Facebook i Instagram i dalje rastu

Facebook je dominatna društvena mreža, posebno kada pričamo o videu i reklamiranju. Nema izgleda da će se to promeniti u nekoj bliskoj budućnosti. Međutim neka predviđanja su da će Instagram uskoro postati druga najveća društvena mreža, ali da li to znači da će Facebook biti u opadanju? Nikako!
Rast Instagrama ne može da ugrozi Facebook, ali može da uslovi neke promene u postavljanju marketing strategije.

Video je budućnost

Uspon „real-time videa” u 2016. nastaviće se i u sledećoj godini. Snapchat, Facebook Live, Periscope i Instagram Stories najviše će doprineti jačanju interakcije sa korisnicima na način koji brendovi još nisu iskusili. Jednostavno, video je budućnost digitalnog marketinga!

Čak je i potpredsednica advertisinga Facebooka, Nikola Mendelson, rekla da će za 5 godina Facebook verovatno i biti samo video. 

Video brendovima ovo otvara neke nove prilike da rade stvari drugačije nego što inače planiraju. Za primer možemo uzeti Zakerbergov komični intervju sa Džerijem Sajnfeldom na Facebooku – ovaj video uživo dostigao je preko 9 miliona pregleda, što je prilično zadivljujuće, zar ne?

Najpoznatije društvene mreže

Još opcija za plaćeno oglašavanje

Neki izvori navode da društvene mreže treba da proizvedu 11 milijardi dolara prihoda do kraja 2016. Ako to uporedimo sa ostvarenim prihodima za 2013. godinu koji su iznosili 6.1 milijardu, primetićemo da se kriterijumi iz godine u godinu značajno menjaju. Šta očekivati u 2017?

Reklame na društvenim mrežama će nastaviti da se povećavaju zajedno sa poboljšanjem opcija za oglašavanje. Možda će i Instagram Stories dobiti svoju komercijalnu verziju?

Facebook Chat Bots

Facebook je otvorio još jedna vrata za novu vrstu komunikacije sa potrošačima, real time engagement – Facebook Bots. Bots je namenjen onima koji žele da sa kupcima stupe u blisku komunikaciju putem Messengera, bez obzira da li je reč o malom biznisu ili multinacionalnoj kompaniji. Cilj je da potrošači dobiju priliku da direktno komuniciraju sa brendovima, informišu se o uslugama ili proizvodima.

Da li će brend uspeti u tome da obezbedi kvalitetnu korisničku podršku, ostaje da se proveri u praksi, ali svakako Facebook Bots pruža novo interaktivno iskustvo, kako za korisnike tako i za oglašivače. Da li će Bots biti servis i komunikaciona solucija za vaš brend? Možda.

Mobile traffic – povećava se značaj

Analitika sajta je, naravno, jako važna. Marketari se oslanjaju na nju i u skladu sa podacima usklađuju marketing strategije. Danas, poseta koja dolazi sa mobilnih uređaja prevazilazi desktop, jer se broj pametnih mobilnih telefona svakodnevno uvećava. Broj registrovanih smartphone korisnika u 2016. prelazi dve milijarde i očekuje se povećanje tog broja u 2017. godini.

Kao i 2015. i 2016, značaj mobilnih verzija sajta i aplikacija ne predstavlja ništa novo, ali cena ignorisanja za brendove može biti velika. U 2017. godini brendovi će se fokusirati na poboljšanje korisničkog iskustva na mobilnim verzijama sajta, što može da uslovi iziskivanje više sredstava iz budžeta. Kao minimum, učinite da Google „misli” da je vaš sajt mobile friendly i možda će i kupci misliti isto.

Kao i svake godine, marketing se prilagođava trendovima koji se dinamično menjaju i vodi bitku sa mnoštvom izazova. Ni 2017. neće biti ništa drugačija i brendovima ostaje glavni zadatak – da u skladu sa promenama pronađu najkreativnije načine da privuku pažnju ciljne grupe.

 

 

  • 12.09.2016 15:19

Komentar