Zašto moj novi, super zanimljivi blog post neće niko da čita?

Sledi hladan tuš. Vaš novi blog post ima samo osam pregleda i jedan lajk na Facebooku (koji je, ironično, vaš), zato što nije zanimljiv, zato što ne samo da nije super nego nije ni blizu prosečnog i zato što, na kraju krajeva, nije čak ni novi (u smislu da nudi neku novu informaciju), već je prežvakavanje bajate teme koja nikog živog ne zanima. Jedva da se može nazvati nasumično grupisanim rečima koje uzurpiraju server. Ovo je bolna istina u preko 99 posto slučajeva, a ostatak, ako nekad i postoji, može se pripisati nekoj kosmičkoj nepravdi, koja ponekad ne zaobilazi ni domen internet blogovanja.

Kako napisati dobar blog

Ok, hajde onda da analiziramo kojih su to deset najčešćih grešaka prilkom pisanja bloga i šta bi to trebalo primeniti da bi neko ko posveti deo svog života vašem pisanju poželeo da ga pročita ponovo, podeli ga sa prijateljem, preporuči ga i tako dalje.

Sadržaj je neaktuelan

Za početak, ono što je najočiglednije i najvažnije kod pisanja bilo kakvog teksta jeste – njegov sadržaj. Verovatno ste već hiljadu puta čuli nezvaničnu zapovest postojanja na internetu koja se pomalo i izlizala: content is the king. Dakle, sadržaj je kralj, bog, vladar, moćnik, jednostavno rečeno – onaj koji presuđuje u vašu ili korist vaše konkurencije.

Šta je presudno da se sadržaj blog posta oceni kvalitetnim? Stvar je slična kao i za bilo koju drugu vrstu pisanja. Za početak – aktuelnost. Da li volite da provodite vreme čitajući servisne informacije iz januara 2011. godine? Najverovatnije ne. Onda je malo verovatno da će i čitaoce vašeg bloga zanimati tekstovi o pojavama, trendovima i dešavanjima koje je vreme odavno pregazilo.

Savet: Bilo da koristite blog kao dodatni prodajni medijum ili vam je sâm blog predmet rada, aktuelnost tema će na čitaoca ostaviti mnogo jači utisak. No, aktuelnost je nužan, ali ne i dovoljan uslov za uspeh blog posta. Mnogi blogovi su aktuelni, ali to ne znači da su dobri. Vodite računa i o kvalitetu.

Zagrizli ste više nego što možete da progutate

Neke teme su izvanvremenske i uvek aktuelne, pa se o njima uvek može pisati, ali tu dolazimo do novog problema. O takvim temama su skoro svi rekli skoro sve, što će reći da morate da budete veliki maher da biste neku priču dobro poznatu svima uspeli da nadogradite i zainteresujete ljude da saznaju još nešto o onom o čemu su mislili da su već sve pročitali bezbroj puta. To zahteva veliko znanje, dosta istraživanja i još više posvećenog vremena i može da vam donese neverovatnu korist, ali isto tako i obilje mogućnosti da pokažete neznanje. Ovde veoma često pogreše neiskusniji blogeri, jer misle da će upravo oni biti ti koji će napraviti revoluciju na internetu tekstom „Sve što ste oduvek želeli da znate o internet marketingu”, koji će svi potom šerovati i hvaliti. Ne, to se neće desiti.

Savet: Spontano gradite reputaciju svog bloga. Uspeh se ne postiže preko noći.

Ubeđeni ste da znate SVE O SVEMU

Koja je razlika između pijanca koji sedi na stepeništu ispred prodavnice i ima tvrdokorne stavove o baš svakoj mogućoj temi i blogera koji piše o svemu i svačemu na internetu? Suštinski, najčešće nema nikakve razlike, jer i jedan i drugi imaju talenat da u mnogo reči ne kažu ništa korisno. Prepotentnost je mnogo velika zamka u blogosferi, baš kao što ste pročitali u prethodnoj tački. Lifestyle blog, gde možete da pišete o svemu i svačemu, legitimna je opcija, ali dobro razmislite da li baš imate znanja da pišete o mnogo tema koje međusobno nemaju dodirnih tačaka. Odgovor je vrlo verovatno ne, jer poznavanje nečega nije isto što i utemeljeno znanje.

Savet: Umesto „AAAAAA SVEEEEE!” pristupa, probajte da nađete nekoliko oblasti kojima vladate i koje ćete istraživati. Drugim rečima, fokusirajte se na nešto. Ne postoji osoba koja zna sve o svemu; takvim pristupom možete samo odbiti čitaoce sa vašeg bloga.

Greške koje prave blogeri

Iznosite netačne i neproverene informacije

Sledeća veoma bitna stvar o kojoj je potrebno posebno da vodite računa jeste verodostojnost informacija koje delite. Bilo da ste IT novinar, marketinški radnik ili jednostavno vodite blog o putovanju, morate biti svesni koliku vrednost imaju relevantne i pouzdane informacije, naročito jer današnji mediji sve češće gube vrednost zbog netačnih i neproverenih vesti. Dakle, kada u blogu prenosite neku informaciju, uvek proverite iz više izvora da li je reč o realnosti ili je to još jedna groteska koja se raširila internetom i postala „istina”. Ukoliko baratate nekim brojevnim vrednostima ili procentima, obavezno navedite kredibilan izvor. Time delujete profesionalnije, pokazujete da cenite tuđe znanje, a i sam tekst izgleda potpunije.

Savet: Potpuno je očigledan – držite se istine.

Nedostaju vam osnovna znanja iz internet marketinga

Ponekad za uspeh blog posta nije dovoljno ni to što pisac poseduje znanje i autoritet, što piše aktuelne teme i oplemenjuje ih navodeći izvore informacija na koje se poziva. To je paralela kvalitetnom proizvodu koji je nesrećno upakovan i ostaje slabo primećen. Iako je tačno da kvalitet uvek (ništa nije uvek, da se ne lažemo) ispliva, lepo upakovan i marketinški propraćen proizvod ispliva mnogo brže, a to je u slučaju blog postova obaveza. Životni vek informacija je sve kraći i pomenuta aktuelnost na internetu već sutra može da znači pluskvamperfekat, a tad je kasno da se laktate za vidljivost svog blog posta.

Stvaranje organskog saobraćaja je posao koji zahteva dosta strpljenja i posvećenog rada i daje rezultate sa odloženim dejstvom. Ali, čak i da se blogovanjem bavite iz hobija, želećete da imate što više poseta. Ne morate da budete SEO ekspert da biste znali da koristite SEO tehnike koje će vam to i omogućiti. Posebno je važno obratiti pažnju na ključne reči (keywords) kada naslovljavate blog post. Takođe, naslovi ne bi trebalo da budu prozaični i nejasni, već takvi da privuku čitaoca (ne mešati ih sa click-bait naslovima, iza kojih se po pravilu krije loš sadržaj).

Savet: Kvalitetno blogovanje je gotovo nemoguće bez poznavanja osnovnih principa funkcionisanja digitalnog marketinga. Što pre se odlučite da učite, bolje po vas.

SEO tehnike za optimizaciju bloga

Niste u prijateljskim odnosima sa društvenim mrežama

Društvene mreže su nezaobilazan faktor koji može da generiše ogroman sadržaj ka vašem blog postu, ali on gotovo uvek funkcioniše po fer principu – što bolji i zanimljiviji sadržaj, to više poseta. Niko neće da šeruje i lajkuje nešto što je loše i dosadno. Osim možda vaših prijatelja, koji će to učiniti i nekoliko puta, da se ne uvredite.

Stvaranje velikog broja pratilaca na društvenim mrežama zahteva dosta vremena i truda. Obratite pažnju na komentare ma koliko oni nekad bili „hejterski” i teški za svariti, ponekad se u njima krije i svrsishodan savet. Veoma koristan alat na društvenim mrežama može biti i promovisanje postova, ali opet imajte na umu da će kvalitetniji i zanimljiviji sadržaj više profitirati od prosečnog.

Savet: Promenite percepciju prema društvenim mrežama. U pogrešnim rukama one zaista jesu prostor za gubljenje vremena, ali u pravim mogu da budu od velike pomoći.

Neadekvatno se obraćate ciljnoj grupi

Stil pisanja je stvar izbora, ali uvek imajte na umu kakva je ciljna grupa kojoj želite da prenesete poruku. Ukoliko pišete blog o kulinarstvu, nije najdelotvornije koristiti žargon osamnaestogodišnjaka. Isto važi i u obrnutom slučaju – ako pišete o video-igrama, nema potrebe da koristite rečnik koji je rigidan i previše formalan. Da bi se poruka odlično razumela, potrebno je da bude adekvatno prenesena, zato vešto baratanje rečima doprinosi kvalitetu teksta.

Dalje, trebalo bi da ste svesni činjenica da ljudi, barem podsvesno, veoma cene estetiku onoga čemu su izloženi. Neka vaš tekst bude dobro formatiran, pregledan i ukrašen adekvatnim slikama i drugim dodacima (infograficima, linkovima, video-klipovima…) koji odgovaraju tekstu i koji su jasni čitaocima nezavisno od njihovog nivoa internet kulture.

Savet: Upoznajte „u dušu” svoju ciljnu grupu.

Vaš blog radi kao da je 2005. godina

Pritom je manji problem to što izgleda kao relikt prošlosti. Mnogo veći problem je njegova funkcionalost. Niko ne voli da ostavi mladost na sajtovima koji se dugo učitavaju i nisu pregledni. Jedan nezvaničan podatak kaže da ljude napušta strpljenje nakon svega sekunde i po učitavanja sajta. Nakon toga, svaka sledeća sekunda učitavanja sadržaja vam odnosi još 20 posto posetilaca. Ipak, ono što se menja vrtloglavom brzinom jeste potreba da vaš sajt bude mobile friendly. Pre nekoliko godina to je bio bonus, ali već danas je to apsolutni uslov. Brojevi sami za sebe govore. Prema podacima sajta statcounter.com, pre samo pet godina odnos saobraćaja koji na sajtove dolazi putem mobilnih telefona i desktop uređaja je bio 3:1 u korist računara. Već krajem 2016. godine taj odnos je bio izjednačen. U prvoj polovini tekuće godine je taj odnos već 2:1 u korist smartfonova. I na tome se neće zaustaviti prevlast mobilnih telefona, već će razlika u budućnosti biti sve izraženija. Dakle, revolucija se odigrala za svega nekoliko godina, a to, u slučaju da vaš blog nije responsive, može imati dramatične posledice po pad saobraćaja.

Savet: Uložite u funkcionalnost svog sajta. Isplatiće se.

Imate napadne reklame i pop-apove

Da li vaš sajt izgleda kao skup nabacanih šljaštećih reklama čije blještavilo predstavlja pretnju po ljudski vid? Da li se svakim klikom unutar vašeg sajta u pozadini otvori po nekoliko neželjenih pop-up prozora? Ako je odgovor da, na pravom ste putu da niko ne poželi da se ponovo vrati na vaš sajt. Budimo iskreni, reklame su retko kome drage, ali svi koji „žive na internetu” svesni su da su one uglavnom neophodne, jer bez njih mnogi blogovi ne bi mogli da prežive. Ipak, postoje neka nepisana pravila i preporuke kada su u pitanju baneri i pop-apovi. Pre svega, izgebavajte da reklamirate opskurne sajtove i biznise. Ma koliko vam se njihove ponude činile finansijski povoljnim (a teško da jesu), baneri koji iznenada iskaču i vode na sajtove za odrasle, sajtove za igre na sreću ili nekakvu sumnjivu trgovinu kontraproduktivni su i naneće vam više štete nego što iznosi ta tričava zarada od reklamiranja.

Savet: Idealna situacija je ta u kojoj ćete diskretno reklamirati proizvod ili uslugu koja je direktno povezana sa oblašću o kojoj pišete.

Sređivanje i objavljivanje blog posta

Objavljujete novi sadržaj veoma retko ili prečesto

Ovo na prvi pogled ne izgleda toliko bitno, ali nekonstantnost u objavljivanju može veoma loše da utiče na percepciju vašeg bloga. Prema podacima jednog od najažurnijh sajtova za real-time statistiku – Worldometers, tokom samo jednog dana na internetu osvane preko pet miliona blog postova. Tolika količina sadržaja ostavlja korisnicima mogućnost skoro pa beskonačnog izbora, jer čak i u mikronišama može da postoji više desetina tematskih blogova koji redovno objavljuju sadržaj. Uvek imajte na umu da je vreme ograničen resurs i da postoji sasvim realna mogućnost da je i vaš najverniji čitalac počeo da se informiše sa drugih blogova, jer ste počeli da objavljujete sadržaj svega nekoliko puta godišnje. Surovo? Možda, ali nemate kome da se žalite, osim sebi.

Stalnim prisustvom čuvate postojeće čitaoce i na vidljivom ste mestu kada treba dopreti do novih. Međutim, treba se čuvati i druge krajnosti u koju zapadnu neki blogeri vodeći se idejom – što više sadržaja, to bolje. To je samo delimično tačno. Svakodnevno pisanje će vas veoma brzo ostaviti bez kvalitetnog sadržaja i čitaoci će to vrlo lako prepoznati, a posledice vam se neće dopasti.

Savet: Odredite frekvenciju objava svojih blog postova i pridržavajte je se. Ako je to jednom sedmično, neka tako i bude, i čitaoci će to i te kako znati da poštuju.

Na kraju, ponekad sve ovo do sada nabrojano ne mora stoprocentno da garantuje uspeh vašeg bloga, ali primenjivanjem saveta, višestruko povećavate svoje šanse. Kao i u svemu drugom, strast za radom, lični napredak, učenje i konstantno prilagođavanje digitalnim trendovima vaš blog će učiniti mnogo boljim nego što on trenutno jeste.

  • 04.07.2018 15:51

Komentar