SVE ŠTO TI JE POTREBNO ZA ODLIČNO PLAĆEN POSAO!

Kurs Digital Advertising

Digitalno oglašavanje jedna je od prvih asocijacija kada se govori o internetu i o online plasmanu sadržaja. Značaj digitalnog oglašavanja je veliki, te ovakve asocijacije ne treba da začude. Sa razvojem interneta i sve većom ulogom virtuelnog sveta u stvarnom, realnom okruženju oglašavanje je postalo podrazumevana praksa različitih poslovnih modela u online prostoru. 

Nekada su oglašivači zakupljivali oglasne prostore na svakom sajtu kako bi oglas mogao da se pojavi na internetu, pre svega u obliku Google reklama. U današnjem vremenu svedoci smo brojnih sajtova koji su postali partneri u velikoj oglašivačkoj mreži, ali i brojnih digitalnih oglašivačkih platformi kreiranih prema funkcionalnim potrebama advertising industrije. 

Benefiti od oglašavanja u digitalnom dobu znatno su se uvećali u odnosu na raniji period ili period pre pojave različitih online komunikacijskih alata. Stoga, neke od brojnih prednosti digitalnog oglašavanja su: jednostavnost planiranja, pristupačnost, merljivost, jednostavnost ažuriranja podataka i njihova preglednost, jasno targetiranje ciljnih grupa itd.  

Može se reći da digitalni advertising predstavlja određenu sintezu tehnologije, kreativnosti i brojnih analitičkih podataka. S tim u vezi, treba imati na umu da je digitalno oglašavanje postalo jedna od posebno brzih industrija, koja je iz dana u dan sve više tražena i neophodna savremenim poslovnim modelima. 

Preko modula posvećenog digitalnom oglašavanju upoznaćete se sa osnovnim postulatima online oglašavanja, ali i mogućnostima koje je neophodno da poznajete kako biste mogli da upravljate jednim internet poslovanjem.

Opis i cilj modula Digital Advertising 

Digitalno doba donelo je neka nova znanja, ali i nova mesta opšte kulture, sa kojima se svakodnevno upoznaje i koje usvaja sve veći broj internet korisnika. Usled toga, u okviru modula posvećenog digitalnom oglašavanju biće obrađena neka od bitnijih mesta i tema u istoriji digitalnog oglašavanja. Pored toga, u modulu su posebno definisane smernice digitalnog oglašavanja na društvenim platformama. Imaćete priliku da se upoznate sa tim šta društvene platforme danas predstavljaju, ko sve učestvuje na njima i koje sve vrste digitalnog oglašavanja na njima postoje. 

Jedan od problemskih okvira koji je obrađen u ovom modulu tiče se tehnologija koje se upotrebljavaju u oglašavanju. Osim njega, biće reči i o načinima kako se definišu ključni kupci ili ciljna grupa jednog poslovanja. Značaj oglašivačkih platformi u kontekstu targetiranja je veliki. Oglašivački alati su uspeli da odgovore na precizne i raznolike marketarske zahteve i potrebe.  

U okviru modula Digital Advertising predstavićemo i određena mesta koja vrlo često stvaraju zabunu kod prosečnih internet korisnika, a koja se tiču diferencijacije između oblasti  SEO i SEM.  Nastojano je da se kroz modul odgovori i na neke priložene pragmatične oblasti, koje se mogu prepoznati u praksi kreiranja kampanje na Facebooku, upotrebi i tumačenju Google analitike i drugo. Takođe, kroz modul Digitalno oglašavanje biće reči i o temama koje se tiču video advertisinga i mobilnog advertisinga, kao i o jednoj od najinteresantnijih i najperspektivnijih tema digitalnog oglašavanja – Programmatic & RTB.

Jedna od osnovnih ideja ovog modula jeste da vam pruži osnovna znanja u vezi sa razvojem digitalnog oglašavanja. Kroz različite oblasti predstavljene u ovom modulu saznaćete koje se sve digitalne tehnologije upotrebljavaju, kako se čuvaju i gde postavljaju različite reklamne poruke u online prostoru. Cilj modula je da vam pomogne da brže i jednostavnije spoznate razlike između bitnih terminoloških odrednica, kao i razlike u načinima oglašavanja na društvenim platformama. Osim toga, zahvaljujući ovom modulu steći ćete i osnovne veštine praćenja reklamnih kampanja u online alatima.  

Modul Digital Advertising odgovoriće na pitanja 

 1. Šta podrazumeva digitalno oglašavanje?

U kojoj god da ste sferi poslovanja, ukoliko niste prisutni na internetu kao da ne postojite. Naravno, ovo ne mora nužno značiti da treba da se bavite elektronskim poslovanjem, odnosno da usluge ili proizvode naplaćujete preko interneta, već oglašavanjem preko interneta možete podići svest o svom brendu, obavestiti svoje potrošače ukoliko uvodite nov proizvod ili uslugu i tome slično. Svaki vid oglašavanja preko interneta klasifikuje se kao digitalno oglašavanje. Od reklamnih banera, preko plaćenih (sponzorisanih linkova) u pretraživaču, sponzorisanih tekstova na društvenim mrežama, pa čak do spam oglašavanja – sve to čini digitalno oglašavanje, koje ujedno predstavlja oglašavanje preko kojeg na najbrži način možemo da dopremo do ciljne grupe.

 1. Koja vrsta online oglašavanja se najčešće koristi?

Postoji veliki broj metoda oglašavanja putem interneta. Ovo su neke od najkorišćenijih.

 • PPC (Pay-per-Click) – Predstavlja metodu u kojoj oglašivač plaća svaki put kada korisnik klikne na sponzorisani link. U ovoj metodi vrlo je bitno da dobro i pravilno definišete ključne reči.
 • CPA (Click-per-Action) – Predstavlja metodu plaćenog oglašavanja gde se oglašivaču naplaćuje samo ukoliko korisnik nakon klika i izvrši određenu akciju.
 • CPM (ili često pod oznakom CPI, Cost-per-Impression) – Predstavlja metodu oglašavanja kod koje se oglašivaču naplaćuje cena na 1.000 impresija koje oglas pokupi. Impresija, odnosno utisak, predstavlja meru za to koliko puta je oglas prikazan ili je ostavio utisak na korisnika, bez obzira na to da li je on na njega kliknuo ili nije.
 • Baneri – Predstavljaju grafički prikaz koji se obično nalazi u gornjem ili donjem delu sajta, sa leve ili (najčešće) desne strane. Baneri su više bazirani na slici nego na tekstu i predstavljaju popularan način oglašavanja na webu.
 1. Koje su ključne razlike između SEM-a i SEO?

SEM ili Search Engine Marketing kao alate koristi kontekstualno oglašavanje, plaćeno pozicioniranje u pretraživačima i slično. Za plaćeno oglašavanje na pretraživačima praktično kupujete oglasni prostor na pretraživaču. Umesto da koristi organske rezultate pretrage i pokuša da rangira bilo koju web stranu u prvih nekoliko rezultata prilikom pretrage, ova vrsta digitalnog oglašavanja  direktno plaća poziciju na samom vrhu.

Glavna razlika između SEO i SEM-a je u tome što SEM isključivo zavisi od finansijskih sredstava kojima raspolažete za ulaganje u kampanje, jer svaka forma SEM-a predstavlja formu plaćenog oglašavanja. Sve aktivnosti se fokusiraju na novčanu dobit, za razliku od SEO koji postepeno gradi put ka pozicioniranju na samom vrhu rezultata pretrage.

SEO predstavlja proces koji se odnosi na povećanje saobraćaja ka sajtu korišćenjem metode za poboljšanje rangiranja web strana na pretraživaču preko organskih rezultata pretrage.

Plan i program predavanja

1. Digital Advertising Introduction

 • Istorija digitalnog oglašavanja – kako funkcionišu reklame na internetu
 • Online Target Audience & Media Plan – šta vaš proizvod ili usluga rešava i Digital Media Plan
 • SEM & SEO – Search Engine Marketing, Search Engine Optimization, ključne reči, linkovanje
 • Paid Advertising, Google Ads, Google AdSense, Google Analytics, Bing, Yahoo!, plaćeni modeli oglašavanja
 • Display & Interactive Advertising, baneri i interaktivni advertising
 • Social Media Advertising Yahoo!
 • Mobile & Video Advertising

2. Programmatic/RTB

 • Šta je programmatic oglašavanje
 • Učesnici u programmatic oglašavanju
 • Kako izgleda automatizovani proces oglašavanja
 • Razlike između programmatic i RTB oglašavanja

* Na stranici određenog smera, u okviru padajuće liste svakog modula, možete pogledati kurseve koji su predviđeni za odabrani smer za dati modul. 

4 stepenika do uspešne karijere u internet poslovanju! Spremili smo dokument koji otkriva koja su to četiri stepenika koja vode ka profitabilnoj karijeri u online poslovanju. Preuzmite izveštaj ovde.

Da li ima mesta? Upisni rok 2024/25. je u toku.

Da saznate sve o upisu, kliknite ovde.

Prijavite se