U ČAST DANU COMMUNITY MENADŽERA: Šta radi CM, osim što tvituje i objavljuje statuse na Fejsu?

„Koliko je tebi lako na poslu – samo šeruješ, tvituješ i skroluješ na društvenim mrežama”, rečenica je sa kojom se community menadžeri, poznati i kao CM ili komjunitiji, često susreću. Oni prekorevaju svoje prijatelje i porodicu zato što ne razumeju čime se oni zapravo bave. Ali, šta je, recimo, s ostalim kolegama sa kojima rade? Da li i oni čine grupu nepoznavalaca community menadžmenta

Rad i kreativnost community menadžera


Širom sveta se danas obeležava Community Manager Appreciation Day, koji slavi sve napore komjunitija u komunikaciji na društvenim mrežama (svakog četvrtog ponedeljka u januaru). Zbog toga smo želeli da osvetlamo obraz onima koji se svakodnevno trude da drugima objasne čime se to bave, osim što tvituju i objavljuju statuse na Facebooku – odgovornim i kreativnim community menadžerima.

Spisak njihovih zadataka je pozamašan, pa nećemo više odugovlačiti.

Kreiranje kvalitetnog sadržaja pre klika na dugme publish

Da bi se objavio jedan post na društvenim mrežama, ne treba više od 10 minuta, zajedno sa smišljanjem opisa, proverom pravopisa, izborom propratne slike, modifikacijom teksta... Ipak, da bi se on učinio primamljivim u online svetu, najvažnije je da se pre toga napravi kvalitetan content koji će privući korisnike.

Poučan, zanimljiv i lako razumljiv sadržaj je ključ uspeha u online zajednici i najvažnija karika za pridobijanje novih pratilaca na društvenim mrežama. Zato je zadatak community menadžera da kreira kvalitetan, ali drugačiji sadržaj, koji treba da prilagodi svakoj društvenoj mreži posebno. To podrazumeva samo 140 karaktera, ako kreiraju objavu na Twitteru, osmišljavanje slika i grafika za Facebook, pravljenje inspirativnih i privlačnih fotografija, koje vrede više od hiljadu reči, za Instagram, Vine, Snapchat i još mnogo toga.

Da bi sve ovo uspeo, CM treba da zna osnove kreativnog pisanja, dizajna, fotografije i videografije, a pre svega – treba da bude veoma kreativan.

Čitanje novih vesti i informisanje uz doručak, ručak i večeru

Biti na društvenoj mreži je isto što i biti u prepunoj konferencijskoj sali, u kojoj je community menadžer u samom centru dešavanja. U moru novih informacija, on će pronaći one prave i iskoristiti ih kao kec iz rukava za svoje oglašavanje.u toku sa svim promenama

CM mora da bude u toku sa svim promenama koje se odvijaju na društvenim mrežama kako bi reagovao pravovremeno i adekvatno. Međutim, ne sme da se zaustavi tu, već sve novitete mora odmah da primeni i u svom radu. Nove vesti, novi #hashtagovi, novi trendovi u oglašavanju, nova otkrića – sve što je novo predstavlja komjunitiju obavezno štivo uz jutarnju kafu.

Mislili ste da je tu kraj svemu što je neophodno za ovaj posao? Community menadžer uvek razmišlja globalno, van uspostavljenih okvira. Da bi opstao i uspeo, mora stalno da bude gladan informacija, da ima jake komunikacione veštine, da brzo odlučuje i bude smiren i staložen.

Analiza tržišta je neizostavan stepenik do uspeha

Međutim, saznavanje novih informacija je samo delić zadataka CM-a. Tek nakon toga počinje ono glavno – eksperimentisanje i preuzimanje rizika.

Stalno objavljivanje dosadnih statusa, zastarelih citata, kao i neinteresantnih slika, ne može komjunitiju da obezbedi posao na duže staze. Rezultati na društvenim mrežama su vrlo brzo vidljivi, zato CM stalno traga za novim idejama.

Tek nakon objave slede testiranje i analiza rezultata, koji mu pomažu da svaki sledeći put poboljša sadržaj i unapredi kampanje. Za ovaj posao su, dakle, neophodni odlično poznavanje analize podataka, radoznalost i dobre veštine prezentovanja.

Građenje odnosa kao No.1 na društvenim mrežama

Ovo je bez pogovora jedan od najvažnijih zadataka community menadžera.

Suština svih objava, kampanja i ideja koje se sprovode u delo je da se pronađe zajednička veza između kompanije i publike, i to ne samo jednom. Svaki brend želi da poboljša iskustvo svojih kupaca, a uspostavljanje odnosa sa njima je idealan način za postizanje toga. Bez pomoći komjunitija ovaj proces može biti težak i dugotrajan.

Odgovoran posao Community menadžera

Pregovaračke sposobnosti, poznavanje psihologije, pronalazak pravog pristupa u komunikaciji i poistovećivanje sa kompanijom, samo su neke od stavki koje treba da znaju community menadžeri i pokažu ih na delu na društvenim mrežama.

Poslednji, ali ne i manje važan zadatak – stalno slušanje

Pored dobrih komunikacionih veština, community menadžer mora da bude i aktivan slušalac ako želi da uspe u poslu kojim se bavi.

Obraćanje pažnje na sve ono što čini brend, na sitnice koje su važne za funkcionisanje kompanije, na okruženje u kom se dešavaju nove promene, jeste njegova specijalnost, koju servira publici na neodoljivo ukrašenoj tacni.

Sve to ne bi postigao da ne osluškuje svoju kompaniju i beleži i najmanji detalj koji mu se učini zanimljivim. Zbog toga community menadžeru, svaki put kada ga sretnete, treba da date jedan ogroman zagrljaj za sve što čini za vas i vašu kompaniju.

Da li posle ovoga i dalje mislite da community menadžeri samo šeruju i tvituju, ili ste se konačno uverili da je ovo jedna od zahtevnijih profesija, koju je donela nova tehnologija i online zajednica?

Kada stvari krenu nizbrdo, CM je slamka za koju se prvo hvatate, zato je nikada ne potcenjujte.

E-business kurs, ppc kurs, kurs strategijskog marketinga su samo neki od kurseva koje možete pohađati ukoliko se odlučite da svoje veštine community menadžmenta usavršite na programu Online PR & Community Manager.

  • 20.01.2017 16:02

Komentar